Τώρα διαβάζω ένα βιβλίο γνώσεων, ας πούμε. Είναι το βιβλίο του Θεώδωρου Παπακώστα ή archaeostoryteller με τίτλο "-Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; -Ναι! " το οποίο αφηγείται σε μορφή συζήτησης την ιστορία των αρχαίων ελληνικών αποικιών στην Σικελία και την Κάτω Ιταλία. (Παρακουλουθώ αρκετά και το πόντκαστ του. Ωραίο είναι, το συστήνω.) Η αφήγηση είναι πολύ ωραία, διασκεδαστική και όχι κουραστική, αλλά ο τίτλος είναι λίγο ασυνάρτητος, δεν κολλάει η ερώτηση με την απάντηση. Θα ταίριαζε καλύτερα νομίζω εάν ο τίτλος ήταν π.χ. "-Κι άλλη Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; -Ναι".
Αφηγείται και γνωστά αλλά και άγνωστα γεγονότα κι όχι μόνο. Λέω όχι μόνο γιατί διηγείται και μικρο-ιστοριούλες /θρύλους που σώθηκαν σε πηγές όπως ο Δειπνοσοφιστής, τύπου αστικοί θρύλοι της αρχαιότητας σχεδόν, όπως και λογοτεχνικούς μύθους.
Διασκέδασα πολύ με τα κεφάλαια για τον τύρρανο Διονύσιο τον Α' και τον γιό του, τον Διονύσιο τον Β', γιατί όλον αυτό το χαμό με τον Πλάτωνα και τον Δίωνα και την ιδανική πολιτεία τον διηγείται και η Μαίρη Ρενώ σε βιβλίο της. Προς έκπληξή μου, ορισμένες λεπτομέρειες που αναφέρει η Ρενώ είναι ιστορικά γεγονότα!
Την χερσόνησο με τα άδεια σπίτια την έχω ξεφυλλίσει και έχω δοκιμάσει να την αρχίσω, αλλά την φοβήθηκα, γιατί και τις δύο φορές είχα αρρωστήσει (κοιλιακή ταραχή, η οποία δεν ξέρω αν προερχόταν από ταραχή απ' το βιβλίο). Έχει πολύ καλή γραφή, θυμίζει αρκετά Μαρκές, όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας (η ιστορία ενός φανταστικού χωριού και μιας οικογένειας, ίσως με όχι τόσο μπερδεμένα γεαναλογικά όσο αυτή στα "100 χρόνια μοναξιά") και κάπου αναφέρει μια βροχή με φανταστικές ιδιότητες , πάλι όπως στα "100 χρόνια μοναξιά". Είναι όμως αρκετά πιο τραχύ, πιο ωμό.
Όμως, εμένα, και γελάστε αν θέλετε, μου θύμισε πολύ τους λύκους που επανέρχονται, της Ζυράνα Ζατέλη. Λέει σαφώς ότι η έμπενευσή του ήταν οι διηγήσεις των παπουδογιαγιάδων του και ανοίγει κουβέντα με ορισμένα πρόσωπα του βιβλίου του (αν και όχι τόσο ευθεία όσο της Ζυράνα Ζατέλη, στην περίπτωση της χερσονήσου με τα άδεια σπίτια πρόκειται περισότερο για το κόνσεπτ του παντογνώστη αφηγητή) και με τον αναγνώστη.
Και η Ίζαμπελ Αλιέντε αναφέρει, στο "μακρύ πέταλο από θάλασσα" τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γαλλία, στα οποία βρέθηκαν οι Ισπανοί δημοκρατικοί, μετά την υποχώρηση, χωρίς βεβαίως το μπαχάρεμα από μαγικό ρεαλισμό, ο οποίος κάνει ακόμη πιο φρικιαστική την κατάσταση!
Με διασκέδασε αρκετά το ότι εμφανίζονται σαν δευτερεύοντα πρόσωπα γνωστοί συγγραφείς και καλλιτέχνες: ο Έρενμπουργκ, ο οποίος γράφει στα απομνημονεύματά του για τον Ισπανικό Εμφύλιο, ο Πικάσο, λόγω της Γκέρνικα φυσικά, αν δεν κάνω λάθος εμφανίζεται και η Ντολορές Ιμπαρούρι (η γνωστή Πασιονάρια) και μάλλον κι άλλοι, για τους οποίους δεν είμαι σίγουρη.