Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

Τελείωσα τον Μαγγελάνο και έπιασα το "Όταν ήμουν έργο τέχνης" του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ. Μου είχε τύχει στην ανταλλαγή βιβλίων που κάναμε στα περασμένα γενέθλια της λέσχης :))) Είναι δώρο της Πεταλούδας:γιούπι:

@Βάγγυ. Αν εννοείς τα βιβλία του Νέσμπο, αγόρασα και διάβασα διαδοχικά τον Κοκκινολαίμη, Χιονάνθρωπο και Γιο, που διαβάζω τώρα. Στο είδος τους θα έβαζα 8/10 στον Κοκκινολαίμη, 9/10 στον Χιονάνθρωπο και ο Γιος πάει για εννιάρι, αν όχι δεκάρι. Τα δύο πρώτα είναι με τον επιθεωρητή Χάρι Χόλε (Χούουλε στα Νορβηγικά, αλλά άντε πες το αυτό!), το τρίτο είναι από τα τελευταία του, αυτοτελές.
Αν εννοείς τα βιβλία της λίστας, πρόκειται για επιλογή από τα αδιάβαστα που περιμένουν στο ράφι, ή μάλλον, στα ράφια! Ως γνωστόν ο ρυθμός αγοράς είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από τον ρυθμό ανάγνωσης! Υπάρχει ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στον συλλέκτη και αναγνώστη μέσα στον ίδιο άνθρωπο. Το θλιβερό είναι όταν ο πρώτος καλύπτει τον δεύτερο, όπως έχω δει ουκ ολίγες φορές να συμβαίνει. Υπάρχει μια τάση να ξεκινάμε ως αναγνώστες και να καταλήγουμε συλλέκτες.
Για τη σύγκριση Γκάτσμπι/Εκατό χρόνια μοναξιάς, είναι σαν να συγκρίνεις φρούτα με ζυμαρικά (τι μου ΄ρθε τώρα!). Θέλω απλώς να πω ότι πρόκειται για διαφορετικούς κόσμους. Όμως αυτό δεν υποτίθεται πως κάνουν οι μεγάλοι δημιουργοί; Δημιουργούν κόσμους. Διαφορετικοί δημιουργοί (προσωπικότητες, χώρα, γλώσσα, εποχή, κλπ), διαφορετικοί κόσμοι. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν πολλές, μα πολλές διαφορές!

Με αφορμή το τελευταίο σχόλιο της Ιωάννας: γίνεται ανταλλαγή βιβλίων στα γενέθλια; Δηλαδή ερχόμαστε ο καθένας με το προς ανταλλαγή βιβλίο; Υποθέτω πως θα ενημερωθούμε κι εμείς οι καινούργιοι όσο πλησιάζουν τα γενέθλια. Ωραία ιδέα πάντως!

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Με αφορμή το τελευταίο σχόλιο της Ιωάννας: γίνεται ανταλλαγή βιβλίων στα γενέθλια; Δηλαδή ερχόμαστε ο καθένας με το προς ανταλλαγή βιβλίο; Υποθέτω πως θα ενημερωθούμε κι εμείς οι καινούργιοι όσο πλησιάζουν τα γενέθλια. Ωραία ιδέα πάντως!
Ναι Μπέιζιλ :) Συμμετέχει όποιος θέλει φυσικά.

@Μπειζιλ, για τα βιβλια του Νεσμπο εννοουσα άλλα ήσουν κατατοπιστηκοτατος! :)) Δεν προσπαθησα να τα συγκρινω (γκατσμπι/εκατό χρονια) ως βιβλια ή υποθέσεις, απλως επειδή διάβασα οτι θεωρούνται και τα δυο κλασική λογοτεχνία και -δυστυχως- η αλήθεια είναι οτι δεν έχω ασχοληθεί ιδιαιτερα με την κλασική λογοτεχνια και θέλω να ξεκινησω, γι' αυτό περισσότερο ρώτησα με ποιο να ξεκινησω γιατί τα έχω και τα δυο στη βιβλιοθήκη μου. :) Μιας που αναφέρθηκαν τα γενέθλια, κρίμα που δε θα γίνουν φέτος και στη Θεσσαλονίκη! :μαναι:

Όταν το τελειώσεις να μας πεις την άποψή σου. Ενδιαφέρομαι και εγώ να το διαβάσω.

Να το διαβάσεις Λεξιθήρ! Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου μου άρεσε πολύ. Έκανα και μια μικρή παρουσίαση εδώ αν και αν ψάξεις λίγο στο διαδίκτυο θα βρεις πολύ καλύτερες και πιο πλήρεις :)

Εγώ μάλλον θα συνεχίσω με το "Ο κατα Γκαρπ κόσμος"

@Μπου, τόσο καλό το "Ο υπέροχος Γκάτσμπι";
Να σε ρωτήσω κάτι αν ξέρεις, επειδή από κλασική λογοτεχνία (η μαύρη αλήθεια) είναι ότι δεν έχω ιδέα, αλλά έχω αγοράσε τον Γκάτσμπι και το εκατό χρόνια μοναξιά, αν έχεις διαβάσει και το δεύτερο με ποιο λες να ξεκινήσω;
@Μπέιζιλ, όλα τα βιβλία μαζεμένα τα πήρες; :ρ
Ναι Βάγγυ, με το "Μεγάλο Γκάτσμπι" να ξεκινήσεις!!! Σούπερ βιβλίο, πιο κοντά στις δικές μας συνήθειες, πιο εύπεπτο!!! Τα " Εκατό χρόνια μοναξιά" είναι εσωτερικότερο, καλύτερα μετά...

Διαβάζω τη "Λέσχη των Αθεράπευτα Αισιόδοξων" και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Εύκολη και όμορφη γραφή, ωραίες εικόνες, λίγη ιστορία, πολλές προσωπικότητες...

Διαβάζω τη "Λέσχη των Αθεράπευτα Αισιόδοξων" και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Εύκολη και όμορφη γραφή, ωραίες εικόνες, λίγη ιστορία, πολλές προσωπικότητες...
Βου, καταπληκτικο βιβλιο! Μετα απ' αυτο θα θες να μετακομισεις στη Γαλλια. :))))

Εγω τελειωσα τον " Τομ Τζοουνς" του Fielding και μου αρεσε αρκετα. Ειχε πλακα ο ηρωας που εμπλεκε σε διαφορες κωμικες καταστασεις, μου αρεσε και το ειρωνικο υφος του συγγραφεα ( τωρα καταλαβα γιατι προκαλεσε σαλο στην εποχη του, ο Fielding ξεφτυλιζει με καθε τροπο την " καλη" κοινωνια κι οχι μονο) και τελος με ικανοποιησε το χαπι εντ γιατι το χρειαζομουν μετα την καταθλιψη που μου προκαλεσε το " Μη μ' αφησεις ποτε" του Ισιγκουρο. Αυτο που δεν μου εκατσε καλα ειναι οτι για τα σημερινα δεδομενα ειναι πολυ παλιομοδιτικο βιβλιο. Ανα 4- 5 κεφαλαια ο συγγραφεας σταματαει την αφηγηση για να κανει κηρυγμα, να προσπαθει να επιβαλλει τα δικα του πιστευω κι αυτο λιγο πολυ λειτουργεια ανασταλτικα για τη ροη της αναγνωσης. Παρ' ολα αυτα περασε ευχαριστα η ωρα, δε μετανιωνω που το διαβασα.

Τωρα συνεχιζω με κατι πιο συγχρονο, με τις " Διορθωσεις" του Τζοναθαν Φρανζεν, του Αμερικανου Τολστοϊ. Ιδωμεν. :)

Την θεανω την λυκαινα της πολης της μαντα, η θεανω βλεπω ηταν μια ρετρο " αναστασια" το θυμοσαστε το πολυκροτο σηριαλ "στο ονομα σου αναστασια"! Επιβεβαιωνει τον κανονα πως ο ανθρωπος που περνα πολλα σκληραινει αποτομα. Ρε παιδια γινονται αυτα τα πραγματα ωχου δεν μπορω να βαλω κ σποιλερ στο τελος εννοω με το παιδι, το κοριτσακι του σεργιου ας μην προχωρησω οποιος το χει διαβασει καταλαβε. Επαθα πλακα

Τελείωσα τον συναρπαστικό «Γιο» του Νέσμπο (άντε να δούμε τι θα βγάλει η σημερινή εκδήλωση! - ευχαριστώ θερμά το μέλος της λέσχης που μου πρότεινε τον «Γιο» και που, δυστυχώς, δεν συγκράτησα το όνομά του αλλά δεν χανόμαστε :) ) και ξεκίνησα τις «Θάλασσες του Νότου» του Μονταλμπάν. Το πρώτο του που διαβάζω. Κυλάει νεράκι η ανάγνωση.

Χθές ξεκίνησα το Προσκυνητής του Terry Hayes!
@Μπέιζιλ,χαίρομαι που ευχαριστήθηκες το 'Γιό' !Όντως είναι συναρπαστικό!

Την θεανω την λυκαινα της πολης της μαντα, η θεανω βλεπω ηταν μια ρετρο " αναστασια" το θυμοσαστε το πολυκροτο σηριαλ "στο ονομα σου αναστασια"! Επιβεβαιωνει τον κανονα πως ο ανθρωπος που περνα πολλα σκληραινει αποτομα. Ρε παιδια γινονται αυτα τα πραγματα ωχου δεν μπορω να βαλω κ σποιλερ στο τελος εννοω με το παιδι, το κοριτσακι του σεργιου ας μην προχωρησω οποιος το χει διαβασει καταλαβε. Επαθα πλακα
Της Μαντά τελείωσα το "Με λένε Ντάτα", ωραίο βιβλίο, ιδιαίτερος ο χαρακτήρας της πρωταγωνίστριας.
Τώρα είμαι στο "Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο" (Ταμάρα Γουέμπερ) από τον Λιβάνη, μόλις το άρχισα και δεν μπορώ να πω ακόμα εντυπώσεις.

Χθές ξεκίνησα το Προσκυνητής του Terry Hayes!
@Μπέιζιλ,χαίρομαι που ευχαριστήθηκες το 'Γιό' !Όντως είναι συναρπαστικό!
Ευχαριστώ και πάλι για την πρόταση Ατέρμων! Έψαχνα να βρω που είχαμε αυτή τη συζήτηση, αλλά δεν το βρήκα!
Μένεις στην Αθήνα; Έχεις στο πρόγραμμα την αποψινή εκδήλωση του Νέσμπο; Εγώ θα έχω δελτίο από τη λέσχη νουάρ του «Μεταιχμίου».
Σου στέλνω σε πμ τον αριθμό του κινητού μου για την περίπτωση που θα έρθεις.