Τελείωσα χθες την
μέρα της δημιουργίας του Ballard.
Από τις πρώτες κιόλας σελίδας μου θύμισε έντονα τη δυστοπική ατμόσφαιρα της
πλημμύρας: ιατρός του ΠΟΥ βρίσκεται κάπου μεταξύ Τσάντ και Σουδάν στην προσπάθειά του να ορίσει τις τύχες ενός ποταμού που ο ίδιος δημιούργησε κατά λάθος έρχεται αντιμέτωπος με πολέμαρχους, αντάρτες και λογής άλλους τυχοδιώκτες, σε ένα πυρετικό ταξίδι, ακορβατώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και την παραίσθηση.
Εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο σε εξαιρετική μετάφραση, σίγουρα το καλύτερο από τα 3 του συγγραφέα που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που στήνει τους χαρακτήρες της ιστορίας: είναι απόμακροι, φασματικοί, ορίζονται από το άγριο & εχθρικό τοπίο της Αφρικής, παρά το ορίζουν (όπως πιστεύουν).
Αλλά συγχρόνως είναι πολύ "δύσκολο", πολύ αργό. Με ταλαιπώρησε αρκετά με τις μακροσκελείς, λεπτομερείς περιγραφές. Δεν είναι κουραστικό, το αντίθετο, είναι άκρως λυρικές και τρομερά πρωτότυπες στον τρόπο που παρουσιάζουν τη βρωμιά, την κακοήθεια και την τραγωδία ενός κόσμου που παλεύει για επιβίωση και αναζητά συγχρόνως τη ματαιοδοξία του δυτικού πολιτισμού. Αλλά ο ρυθμός είναι φοβερά αργός, βασανιστικός, σαν να παλεύεις κι εσύ να περάσεις μέσα από την άμμο και τις λάσπες του νεοδημιουργημένου ποταμού.
Παρ΄ολ΄αυτά είναι ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο.
Τις προηγούμενες ημέρες τελείωσα και
το παιδί από το Κολοράντο του Κίνγκ.
Κακό. Πολύ κακό. Όχι σαν τις πατάτες τύπου "Οι Ρυθμιστές", "Από μια Μπιούϊκ 8", "Ονειροπαγίδα" κλπ. Ούτε κακογραμμένο. Απλά μια ιδέα του Κίνγκ που επενδύθηκε με τα εκφραστικά κλισέ που όλοι αγαπάμε να μισούμε, βγήκε σ' ένα μικρό βιβλιαράκι και έγινε best seller επειδή γράφει Stephen King. Δώστε τα 4,88 που κοστίζει το βιβλίο για καφέ και κρουασάν βουτύρου.