Τελείωσα το "Εκεί που τραγουδάν οι καραβίδες". Νομίζω πολλά έχουν ειπωθεί για το βιβλίο γενικώς, αλλά λέω να καταθέσω και εγώ την άποψή μου (είπαμε σαν τι είναι - ο καθένας έχει από μία).
Στα θετικά:
- Χτίζει πολύ ωραία τον κεντρικό της χαρακτήρα, την εξέλιξή του και τις αιτίες των συμπεριφορών του. Πώς το φτωχό κοριτσάκι που ζει σε μια κακοποιητική ατμόσφαιρα, στην απομόνωση και στη συνέχεια βιώνει την εγκατάλειψη, γίνεται με την πάροδο του χρόνου ένα αντικοινωνικό αγρίμι, πλην δε ευαίσθητο και με τρελή αγάπη για τη φύση του Βάλτου.
- Έχει πολύ γλαφυρές περιγραφές του βάλτου και της ζωής του, καθώς και της αμερικάνικής κοινωνίας του 60 στην επαρχία του Νότου.
- Είναι δομημένο έτσι ώστε να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο.
Στα αρνητικά:
- Το υπερβολικό, φαφλατάδικο και ποιητικό -επιτηδευμένο ύφος γραφής στις περιγραφές, που κουράζει. Πολλές αρχείαστες παρομοιώσεις με πολλές επαναλήψεις τους.
- Το βίπερ-style και το υπερβολικά κινηματογραφικό στιλ γραψίματος, λες και είναι φτιαγμένο για κινηματογραφικό ρομάντζο (που έγινε κιόλας αν δεν κάνω λάθος - δεν το έχω δει). Ειδικά το βιπεράδικο δεν είναι καθόλου της εκτίμησής μου. Το δικαστήριο, οι εξελίξεις και οι διάλογοι είναι λες και βλέπεις ταινία δικαστικού δράματος παραγωγής Χόλιγουντ
- υπερβολικά "γυναικείο" (sic) βλέμμα στα πράγματα. Έμφαση στο τιι φόραγε κάθε φορά η ηρωίδα, ο Τσέις, ο Τέιτ, η κυρία καρακαηδόνα, ο δικαστής ο γάτος του. Π.χ. ένα αγρίμι του Βάλτου (όπως η Κάια) δεν παρατηρεί τα ντυσίματα των άλλων και κάνει ανάλυσή τους - λες και είναι η Κοκό Σανέλ. Επίσης γιατί μας λέει τι φοράει κάθε φορά η Κάια, ή η "κάθε κυρία του τσαγιού", χωρίς να έχει καμία σημασιολογική αξία;
- Και ενώ έχει αναλύσει πολύ ωραία το χαρακτήρα της ηρωίδας, δε συμβαίνει το ίδιο με όλους τους υπόλοιπους. Τι θέλω να πω; Αν το βιβλίο ήταν δοσμένο από την πλευρά της ηρωίδας (πρωτοπρόσωπη αφήγηση) θα ήταν απολύτως δικαιολογημένο, γιατί κατά την άποψη μου είναι δοσμένοι περίπου πως αντιλαμβάνεται η ηρωίδα τους άλλους και την κοινωνία γύρω της. Οι δικές τους σκέψεις και αντιλήψεις είναι λίγο "λειψές" σε ανάλυση - είναι λίγο "μονόπατη" η θέση της αφηγήτριας.
- Στο ότι αφήνει κάποια λογικά κενά στην ερμηνεία των γεγονότων: πως έγιναν τελικά τα πράγματα (ενώ σε πείθει στο δικαστήριο ότι δεν μπορούσαν να έχουν γίνει έτσι;).
- Το παρακάνει με το μάθημα βιολογίας σε κάποια σημεία (ο υπογράφων Βιολόγος
Στα σημεία που με παραξένεψαν (όχι απαραίτητα ευχάριστα και μάλλον περισσότερο δυσάρεστα):
- Τα μετριότατα και "άκυρα" βαλμένα, πολλές φορές, ποιήματα - που κουράζουν κιόλας σπάζοντας την αφήγηση (που όμως ερμηνεύονται στις τελευταίες σελίδες.
Όβερολ, που λένε και στο χωριό μου:
Ευχάριστο ανάγνωσμα με ιδιαίτερα στοιχεία και πολύ καλή πλοκή, που πρώτον - για τα γούστα μου - είναι πολύ "αμερικάνικο" και δεύτερον απέχει πολύ από το να αξίζει διθύραμβους αλλά και από το να αξίζει θάψιμο.
ΥΓ¨ συμφωνώ και με αυτά που διάβασα και έγραψε η
@Διχασμένη για το βιβλίο πιο πάνω στο ίδιο νήμα