σκεφτόμουν να σε ρωτήσω γιατί και τι σου άρεσε.
Και να με ρωτήσεις, I can't quite put my finger on it, δηλαδή δεν ειμαι πολύ σίγουρη. Ισως, όπως λες κι εσύ, ο σχεδόν άπατρις, σχεδόν ανώνυμος αφηγητής, όλος αυτός (ο μισανθρωπισμός αλλά και το αντίθετό του ταυτόχρονα) του κειμένου και η αδυσωπητη ειλικρίνεια του. Αυτό μου θυμισε πολύ τον Μπερνχαρντ για παραδειγμα και στιγμές στιγμές τον Σεμπαλντ. Ο μεν πρώτος, το κανει καταιγιστικά μεν αλλά διατηρωντας κάπως τα προσχήματα και με μεγάλο αυτοσαρκασμο, ο άλλος σαφως πιο υπαινικτικα, πιο «δυνατα και ταπεινα», κατά τη γνώμη μου. Και περιδιαβαινουν κι οι δυο την Ευρώπη, σε διαφορετικες χρονικές περιόδους μεν, αλλα ο Ζεμπαλντ παιζει πολύ με τη μνήμη, οπότε, για μένα, υπάρχει εντονο και ξεκαθαρο σημειο τομής των δύο, κι ας μοιάζει αόρατο αρχικά
Ηταν ένα κείμενο που μου πηρε κάμποσο να τελειώσω, για το μέγεθός του εννοώ, και δεν είναι από τα βιβλία που θα τολμούσα να προτείνω, για τους λόγους που αναφερεις κι εσύ. Ειναι τραχύ γιατι μιλάει για την κτηνωδια που΄αφησε πίσω της η εμπειρία του ΒΠΠ, κατι που πολλοί ανθρωποι, καλλιτέχνες και μη δεν μπορεσαν ποτέ να διαχειριστουν, θεωρω ότι μπορεί να επιφερει από δυσφορία εως αναστατωση στον αναγνώστη του, αλλά, παρόλ’ αυτά και για όλα αυτά, είναι από τα βιβλία για τα οποια υπερηφανευομαι που εχω. Πόσα, άλλωστε, είναι ικανα να ασκούν διάφορα συναισθηματα, για πολύ καιρό, πανω στους αναγνωστες;
Τωρα, δεν εχω πολυκαταλαβει τι σου εχω απαντήσει, ελπίζω να το αποκωδικοποιήσεις.