Τις προηγούμενες μέρες τελείωσα μια μέτρια
ιστορία της Ρωσίας, με κάποιες πάρα πολύ βασικές και πάρα πολύ γενικές -ωστόσο χρήσιμες- πληροφορίες.
Τελείωσα επίσης τους
Στρατιώτες του Γαλαξία, του Heinlein. Τούτο ήταν το τελευταίο βιβλίο που μου έλειπε από τη σειρά ΕΦ Space, που κυκλοφορούσε σε περίπτερα τη δεκαετία του '80. Πολύ πεζό, άχρωμο, άγευστο, κακό σχεδόν. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί ένα σύγγραμμα για τη ζωή σε στρατόπαιδα εκπαίδευσης και την καθημερινότητα ενός στρατιώτη, τόσο όμοια με αμερικάνικες ταινίες στρατιωτικής θεματολογίας των '70's & '80's, να θεωρείται ΕΦ. Εντάξει, η ιστορία διαδραματίζεται σε κάποιο (απροσδιόριστο) μακρινό (?) μέλλον, υπάρχει ένα διασυμπαντικό πλαίσιο και ένας επικίνδυνος εχθρός που έχει τη μορφή (ω! τι πρωτότυπο!) ζωυφίων. Κατά τ'άλλα, μια ωραία πατάτα, χειρότερη από τις άλλες δυο πατάτες της σειράς (
ο κόσμος δακτύλιος που ήταν όντως ΕΦ & το μνημειώδες υπερπατατοτεράστιο
τα προσωπεία του χρόνου). Καλά, να μην πω και για το εντελώς κουλό, άσχετο εξώφυλλο με τη ξανθιά και τον
γιό του Κίνγκ Κόνγκ...
Σήμερα, τελείωσα τη
γενιά του τριάντα, του Vitti.
Όποια/ος γοητεύτηκε από την
ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας του με την όμορφη γραφή (όπωςη αφεντιά μου), εδώ δεν θα βρει κάτι αντίστοιχο. Δύσκολο βιβλίο.
Καταρχάς, εστιάζει αποκλειστικά στις ιδεολογικές, πολιτικές, καλλιτεχνικές κ.α. επιρροές που δέχτηκαν έλληνες ποιητές κατά τη δεκαετία '30-'40. Εξετάζει (ακροθιγώς βέβαια) το πολιτικό πλαίσιο (δικτατορία του Μεταξά, η άνοδος του κομμουνισμού και οι συνεπακόλουθες προλεταριακές επιρροές), ενώ μελετά, αρκετά πιο βαθειά, την επιρροή του υπερρεαλισμού, τον καρυωτακισμό και άλλα σύγχρονα με την εποχή καλλιτεχνικά ρεύματα. Ως εκ τούτου, έχει μια ακαδημαϊκή βαρύτητα, χωρίς όμως να είναι εντελώς ακαδημαϊκό (ας σημειωθεί πάντως ότι η εκτενής αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα του Vitti είναι εκπληκτική και ευπρόσδεκτη).
Όλα αυτά ακούγονται βαρειά (και είναι κατά περιπτώσεις).
Εκείνο όμως που μου φάνηκε πραγματικά κάπως "άβολο" είναι το γεγονός ότι θα ήταν καλό να διαβάζει κανείς παράλληλα και τα ποιήματα & την αρθρογραφία, στα οποία αναφέρεται ο συγγραφέας. "Άβολο", από την άποψη ότι αφενός αναφέρονται ονόματα ποιητών που την εποχή εκείνη ήταν σημαντικοί, ωστόσο δεν κατάφεραν να επιδείξουν κάτι, ώστε να φτάσει το έργο του ως τις μέρες μας με κάποιες αξιώσεις. Αφετέρου, όταν διαβάζεις για τις πρωτοποριακές συλλογές του Σεφέρη (
Στροφή), του Εμπειρίκου (
Υψικάμινος) ή τα ποιήματα που δημοσίευσε ο Ελύτης στο περιοδικό "Νέα Γράμματα", καλό θα ήταν να τα έχεις δίπλα σου ώστε να καταλαβαίνεις τι και πως. "Άβολο", βέβαια, για έναν αναγνώστη (moi, δηλαδή) που δεν έχει και τόση σχέση με την ποίηση. Αλλά από την άλλη, είναι βολικό να κατεβάζω ποιητικές συλλογές από το ράφι, ώστε να διαβάσω ένα βιβλίο; Όχι, θα απαντήσω, χωρίς αυτό όμως να καθιστά το βιβλίο δύσχρηστο και την ανάγνωση λειψή. Απλά, πιστεύω ότι θα έβγαζε περισσότερο νόημα και θα ήταν πολύ πιο ολοκληρωμένη η ανάγνωση αν υπήρχαν δίπλα στις σελίδες του Vitti τα ποιήματα και κάποια από τα κριτικά άρθρα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βιβλίο είναι εξαιρετικό. Με έκανε να θέλω να διαβάσω ποίηση και το θαύμασα αρκετές φορές για τη σχολαστικότητα, το μεράκι και την ευρυμάθεια του συγγραφέα του. Και φυσικά, χαίρομαι πολύ που υπάρχει στη βιβλιοθήκη μου.