Διαβασα το
O πόλεμος των φτωχών του Ερίκ Βυιγιάρ, με κεντρικο αξονα τις αγροτικές εξεγέρσεις του 15-16 αιωνα στη διαρκεια και τον αποηχο της θρησκευτικης μεταρρυθμισης του Λουθηρου. Μαλλον στα όρια του περίεργου το βιβλίο, δεν εχω αποφασισει αν μου αρεσε ή όχι, σε σύνολο, παρόλο που εχω καταληξει τι μου άρεσε στα επιμέρους:
Η ιδέα ότι η βία (into context ιστορικο, χρονικό* κλπ κλπ, το τονίζω, για να μη δημιουργηθουν παρεξηγησεις) αποδεικνυεται αναγκαστικό ίσως και μοναδικό μέσο (του ανθρωπου)(του κόσμου) να πάει μπροστά και να πεταξει από πάνω του την εκμετάλλευση και
Η ιδεα ότι ο θεός μπορεί να υπάρξει και ως εσωτερική διαδικασια, ατομική, χωρις την εκκλησία και τις αυθεντίες της και ότι σημαντικότερη είναι η ισότητα και ισονομία σε αυτήν παρα στη δευτερα παρουσία.
*15-16ο αιωνα
Διάβασα το εξαιρετικο
Μια χούφτα σκόμη του Ιβλιν Γουό, του οποίου το ονομα παραπεμπει σε γυναίκα και ο οποιος είναι γνωστός για το
Επιστροφή στο Μπράιτσχεντ. Είναι ένα βιβλιο στο μεταίχμιο του σατιρικού και του τραγικού, για την καταρρευση μιας βρετανικης οικογενειας, αφου περάσει ο μηνας κι ο χρόνος του μέλιτος κι οι ρωγμές πια δεν κρυβονται, μιας και ο απαιτούμενος στόκος (αφθονο χρημα) δεν τους περισσευει. Το βιβλίο το διαβασα πολύ γρήγορα, ηταν απολαυστικο και ανατρεπτικο μιας και άλλος νομιζεις ότι είναι ο κεντρικός ήρωας και τελικά αιφνιδιάζεσαι, όπως επίσης και με ένα φαινομενικά ακυρο twist plot στο τριτο μέρος, όπου ενας από τους πρωταγωνιστές αποφασιζει ένα ταξίδι, σε αναζητηση νεων «τόπων», κάπου στα δαση της Βραζιλίας. Αν το διαβασετε, να θυμαστε ότι προειδοποιησα: Παραλειψατε το εναλλακτικο τελος που δινει στις τελευταιες σελίδες, είναι αχρειαστο, δεν προσθετει το παραμικρό στην επιγευση που αφηνει, μάλλον αναρωτιεται κανείς «Μα γιατι να το διαβασω τωρα αυτό;» Το εναλλακτικο τελος ηταν ενας τροπος του συγγραφεα για εκδοτικούς λόγους.
Διαβασα και το επίσης παρα πολύ καλό
Το δωμάτιο του Τζοβάνι, του Τζεημς Μπόλντγουιν και γνωρίζοντας λιγάκι την πορεία του συγγραφέα απο το
Δεν ειμαι ο νέγρος σου, προκειται για βιβλιο με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ομοφυλόφιλος κι ο ίδιος, και μαυρος, εχοντας βιώσει τον ρατσισμό** αρκετά έντονα, διηγείται την ιστορία ενός καταπιεσμένου και φοβισμένου πλάσματος που, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, εχει καταφύγει από τις ΗΠΑ στο Παρίσι. Υποθέτω ότι ακομη και το Παρίσι, τότε, δεν ειχε την ανοχή που θα ήλπιζε κάθε εκφοβισμένος ανθρωπος να έχει. Η εξελιξη και η καταληξη του βιβλιου γινεται γνωστή από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, με πολύ λιτή και αφτιασιδωτη γλώσσα, από πρωτοπρόσωπο αφηγητη ο οποίος, αν και εμπλεκόμενος, διατηρεια μακρινες αποστάσεις από τον πυρήνα της ιστορίας, και αντιλαμβανεσαι αμεσως τον φόβο του και –εξαιτίας αυτόυ- την αδυναμία του να αγαπησει. Και, η δική μου αναγνωση, αυτό συμπέρανε. Είναι ανικανος να αγαπησει και να συνδεθει με αλλον ανθρωπο, όχι συγκρατημένος. Και η ανημπορια του οφείλεται στον φόβο του: Τον φοβο του να αποδεχτει τον εαυτό του και –συνεκδοχικά- τον φόβο του να αποκαλυφθει και –συνεκδοχικά- τον φόβο του να γινει ή όχι αποδεκτός και καποιος να τον αγκαλιασει με όλα του τα ελαττωματα.
**τις προάλλες ειχα μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα στην οποία ακουστηκε η αποψη (που με απασχόλησε αρκετα τις επόμενες ημέρες) ότι ο ρατσισμός είναι πρώτα και κύρια ταξικος, δηλαδή οικονομικός.
Κατέληξα ότι δεν συμφωνω με αυτή την αποψη. Δηλαδή, maybe this is the case now και με το now τεινω να συμφωνησω, όμως, διαχρονικά, ιστορικά, νομιζω ότι μιλαμε για φυλετική διακριση.
Αυτό.