Καλημέρα Λέσχη & Χρόνια Πολλά!!!!
Λυπάμαι που τελείωσα χθες (μετά από σχεδόν 2 εβδομάδες!!) το
2666 του Bolaño.
Λυπάμαι, γιατί ο Bolaño ήταν καταπληκτικός αφηγητής και έχασα κάποιες στιγμές, πολύ απολαυστικές και ευεργετικές (για πολλούς λόγους) όπως αποδείχτηκε, όπου απλά χανόμουν, έχανα κάθε έννοια χρόνου & τόπου ενώ διάβαζα. Μπλέκει ιστορίες μέσα σε ιστορίες που σε παρασέρνουν σε άκρα (χρονικά και χωρικά) εντελώς αντίθετα ή κάποτε παράταιρα σε σχέση με την αρχική διήγηση, τον μίτο της οποίας ξαναπιάνει με θαυμαστή ευκολία.
Βέβαια, το βιβλίο δεν είναι ό,τι πιο εύκολο:1165 πυκνές σελίδες με μια γραφή που απαιτεί αφοσίωση και εγρήγορση. Όχι για να παρακολουθήσεις τόσο την ιστορία, όσο για να θαυμάσεις τον τρόπο που γράφει, τον τρόπο που διηγείται την/τις ιστορίες και το πόσο εύκολα σε παρασέρνει και σου βάζει ένα χαμογελάκι.
Η ιστορία καθαυτή δεν έχει και τόση πολλή συνοχή. Εύκολα θα μπορούσαν να είναι 5 διαφορετικά βιβλία (5 μέρη έχει το 2666). Κάθε μέρος είναι αυτονομημένο, λίγο ως πολύ, και μόνο χαλαρά συνδέεται με το όλον.
Π.χ.
Ενα τμήμα του περιγραφει, ευτυχως οχι με λεπτομέρειςε, δεκαδες δολοφονιες.
Το τμήμα αυτό το βρήκα υπερβολικό και κάπως περιττό. Δεν χρειαζόταν τόσες πολλές τέτοιες περιγραφές. Και επιπλέον, κάποιες από τις φιγούρες που πέρασαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στα υπόλοιπα 4 μέρη, εδώ χάθηκαν, κάνοντας αυτό το μέρος να μοιάζει πολύ ξένο.
Και πάλι βέβαια, η αφηγηματική δύναμη του Bolaño καθηλώνει. Οι χαρακτήρες και οι ζωές όσων εμφανίζονται εδώ είναι τόσο ζωντανές, τόσο τρισδιάστατες, τόσο πραγματικές, που παραβλέπεις τα πτώματα και τη φρίκη (που υπονοείται) με την απάθεια του γλωσσολάγνου ή αναγνωστολάγνου.
Υποθέτω θα μπορούσα να γράφω επί μακρόν για το 2666. Κι αν προστεθούν κι άλλοι αναγνώστες στη συζήτηση, θα'χουμε παααααρα πολλά να πούμε. Το παράξενο είναι ότι, χωρίς να μου αρέσει ως σύνολο, με γοήτευσε πολύ, πάρα πολύ, ιδιαίτερα το 5ο μέρος. Και χωρίς να μου αρέσει ως βιβλίο συνολικά, είναι μες στα καλύτερα που διάβασα το '24. Παραδοξότητες...δεν πειράζει. Μπορεί να φταίει το ότι έχω φάει μέχρι στιγμής 1 (χωρίς πλάκα) μελομακάρονο.