Τελείωσα την
ιστορία του καθολικισμού του Moisset.
Βιβλίο πολύ εξειδικευμένου ενδιαφέροντος, καταρχάς. Προφανώς δεν απευθύνεται σε όλους, αν και θα'πρεπε εδώ που τα λέμε, επειδή:
Αφενός η ιστορία της καθολικής εκκλησίας (όσο μπορούν να χωρέσουν τέλος πάντων 20 αιώνες σε 450 σελίδες) είναι συγχρόνως και Ευρωπαϊκή ιστορία και έχει ένα ενδιαφέρον να την παρατηρήσει κανείς από την πλευρά ενός εκκλησιαστικού ιστορικού, αλλά και να παρατηρήσει πώς η καθολική εκκλησία διαμόρφωσε (εκούσια ή ακούσια) το σύγχρονο κόσμο.
Αφετέρου (πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου), με προβλημάτισε πάρα πολύ το συγκεκριμένο βιβλίο, ιδιαίτερα το κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του καθολικισμού. Αυτό επειδή οι ίδιοι οι καθολικοί μπήκαν, από τα μέσα του 19ου αι. και εξής, σε μια διαδικασία βαθειάς αυτοκριτικής (την οποία στην Ανατολή δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να την αξιολογήσουμε, πόσο μάλλον να ακούσουμε γι΄αυτή, επειδή οι καθολικοί και ο πάπας ήταν, είναι και θα είναι στον αιώνα τον άπαντα αιρετικοί!!!) και έδειξαν τη θέληση να αλλάξουν εκ βάθρων αντιλήψεις, προκαταλήψεις και αγκυλώσεις αιώνων (σε πολλά και ποικίλα θέματα που εκτείνονται από την εθνική αυτοδιάθεση, την πολιτική, ανθρώπινα/κοινωνικά/εργατικά δικαιώματα έως τη σεξουαλική ελευθερία), για να καταφέρουν να συμβαδίσουν και να ανταποκριθούν στις εσωτερικές απαιτήσεις και αναζητήσεις του σύγχρονου κόσμου. Δεν το έπραξαν όλοι και δεν είχε παντού επιτυχία. Όμως έγινε. Κι αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι πόσο αγκυλωμένη/οι και παρωχημένη/οι και προσκολλημένη/οι σε παρελθοντικά θέσφατα -εντελώς ασύμβατα με τη σύγχρονη πραγματικότητα- είναι η Ανατολή και οι θρησκευτικοί της ταγοί (ιδιαίτερα βλέποντας την πρόσφατη επικαιρότητα).
Δεν είναι έπαινος προς τον καθολικισμό και τη διάθεση αυτοκριτικής που δείχνει (αντιθέτως, υπάρχουν ακόμα πολλά τζίζ). Αλλά, μου έκανε πολύ εντύπωση η παρακάτω διατύπωση (σελ. 433):
η ενδόμυχη πίστη χωρίς συμμετοχή στις τελετές της Εκκλησίας έγινε ο κανόνας. Η απώλεια του ενδιαφέροντος για τη λειτουργία, που είναι συνώνυμη της ανίας για πολλά παιδιά και ενηλίκους, πρέπει να σχετικοποιηθεί. Η πλειοψηφία των καθολικών δεν αισθάνεται πλέον υποχρεωμένη να εκκλησιάζεται και γι΄αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη το σιωπηλό πλήθος που πιστεύει στο Ευαγγέλιο και αναγνωρίζει ένα ιδιαίτερο κύρος στον πάπα, προκειμένου να μετρήσουμε την πραγματική θέση της καθολικής εκκλησίας μέσα στην κοινωνία.
Κανονικά, δεν θα'πρεπε να μου κάνει εντύπωση επειδή κι ο ίδιος -χωρίς να το συνειδητοποιήσω ίσως- ακολουθώ την ίδια πρακτική και πολύ συχνά σκέφτομαι (με κάποια πικρία ειν΄η αλήθεια) ότι δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό να με τραβήξει σ'αυτόν τον χώρο (ειδικά στο χώρο του ναού, γενικά στο χώρο της Εκκλησίας), επειδή πλέον στα οργανικά και ψυχικά μου μάτια δεν φαντάζει απλά σαν ένα σύστημα απαρχαιωμένο και ασύμβατο με τη σύγχρονη εποχή, αλλά και πεισματικά μονολιθικό, α-νοηματοδότητο (sic) και γαντζωμένο σε θέσεις και πεποιθήσεις που αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις υπαρξιακές μου ανάγκες
εδώ και τώρα -το ίδιο νομίζω ισχύει για πολλούς. Κι επειδή δεν διαθέτω τόσο πλούσιο λεξιλόγιο ώστε να περιγράψω πόσο απίστευτα κι απύθμενα γελοίο βρίσκω το γεγονός ότι, άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην κατάκτηση ενός επέκεινα, πιστεύουν ότι ένας (κενός) εκκλησιαστικός τίτλος μπορεί να τους νομιμοποιήσει και να τους δώσει κάποιο άνωθεν κύρος για να βγουν και να πουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι για τις ζωές των συνανθρώπων τους, βάζω εδώ μια τελεία.