Τον τελευταίο καιρό διαβασα, παραλληλα με τον
Austerlitz, τα εξης:
Δεσποινις Δυστυχία -Τζανατος Τζιμάρας, ενα ρευστό συμπαν στα όρια της φαντασιας, της δυστοπίας, για ανθρωπους που ξαφνικά χάνουν τη βαρύτητά τους και για να παραμεινουν στη γη,
δένονται από κάπου. Μου αρεσε πάρα πάρα πολύ τόσο που πήρα μια συλλοφή κειμένων – ποιημάτων του, τη
Βία του βίου, λόγος συχνά αποφθεγματικός, αρα ευληπτος, απηχει την αιχμηρότητα της Γωγου (η οποια δεν μου αρεσει) αλλά πιο μαλακά και κομψα. Μου αρεσε επισης παρα πολύ και το διαβαζω σκορπια από τοτε που το πήρα.
Παράπλευρες Καθημερινές Απώλειες του Κοροβέση, μια προσωπικοτητα στην οποια εχω πολύ σεβασμο. Το πρωτο μέρος του είναι πιο προσωπικα και ζεστά κείμενα, το δευτερο σχολιαζει ανθρωπους και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, το τρίτο μαλλον περισσότερο αναλισκεται στοχαστικά στην ανθρωπινη φυση επι παντος του επιστητου, η τεταρτη αφορα τις γυναικες και η πεμπτη την εξουσία. Μου αρεσε επισης, τα 3/5 περισσότερο.
Διαβασα την
άλλη δίκη του Κανεττι, ενας σχολιασμος πάνω στην αλληλογραφία του Καφκα με τη Φελίτσε και πέρα του ότι σίγουρα πλησιασα τον Καφκα περισσότερο, με συγκίνησε η τρυφερότητα με την οποία τον προσεγγισε ο Κανεττι. Τρυφερότητα και σεβασμο. Εξαιτιας αυτού διάβασα
τα μπλέ τετραδια (8) και
τον Πύργο.
Και διαβασα την
αληθινη ζωη του Σεμπάστιαν Νάιτ που ειχα αγοράσει, όταν ειχα ενθουσιαστει με τις 150 σελίδες της Άντα. Αυτό το βιβλιο είναι και το gold medal του Ναμπόκοφ μεχρι στιγμής, από όσα εχω διαβασει. Το βρηκα απολυτα ολοκληρωμενο.
A ναι, κι εναν Ατσάγα, το
Εκεινοι οι ουρανοι, βιβλίο όχι κακο, βιβλιο όχι ιδιαιτερως καλό, εχοντας διαβασει τα αλλα δύο που ηταν παρα πολύ καλα.
Α ναι, και εναν Νολλα που προτεινε η
@Βιστέρια,
Το Τρυφερό Δερμα, που ήταν μια πολυ ραία επιδειξη χιουμορ, παρωδίας και παράδοξου.
@Βιστέρια παρολο που δεν μου το ειχεις προτεινει (νομιζω...), προσανατολίζομαι στη Νεράιδα μετα