Το τελευταίο διάστημα (από την αρχή του μήνα μέχρι σήμερα) τελείωσα:
Το
όλες τις θάλασσες του κόσμου του Kay, το τελευταίο μέρος της άτυπης τριλογίας του, το οποίο βρήκα πολύ κατώτερο από τα δυο προηγούμενα, γλυκανάλατο και μπλέχτηκαν ήρωες κι απ΄τα δυό βιβλία, οπότε έγινε ένας μικρός χαμούλης που με ξένισε κάπως και φυσικά απογοητεύτηκα (όχι όμως στο μέτρο της Ύζαμπελ)
Από μένα είναι όχι.
Τη
λεωφόρο ΝΑΤΟ του Σινιόσογλου, το οποίο βρήκα γενικώς συμπαθητικό, αλλά υπάρχει κάτι που μου χτυπάει, όχι απαραίτητα με αρνητικό πρόσημο, χτυπάει ωστόσο, και με κάνει κομματάκι σκεπτικό απέναντι στον εξαιρετικό (κατά τ΄άλλα) Σινιόσογλου, κάτι που φυσικά (επειδή είμαι μικρός κι ανόητος) δεν θα μ΄εμποδίσει από το να πάρω τα δυο βιβλία του που μου λείπουν.
Τον
Επίκουρο του Θεοδωρίδη.
ΟΚ, δύσκολο βιβλίο σε γενικές γραμμές, όχι λόγω θεματολογίας, αλλά λόγω μεθοδολογίας. Βασικά ο Θεοδωρίδης ξαναγράφει, κατά κάποιον τρόπο, την ιστορία του αρχαίου κόσμου, δίνοντας βάση στη διαλεκτική μεταξύ της κεφαλαιοκρατίας και της εργατιάς, με την πρώτη να αντιπροσωπεύει την ιδεαλιστική φιλοσοφία (Παρμενίδης, Πλάτων κλπ) και τη δεύτερη την φυσική, υλιστική φιλοσοφία. Κάτι σαν μια μαρξιστική (διαλεκτικός υλισμός) ερμηνεία του κόσμου, που είχε κάνει κι ο Thomson, άλλα όχι τόσο πρόδηλα. Σε γενικές γραμμές, και για να μην σας πρήζω, ο Θεοδωρίδης είναι αναφανδόν υπέρ του Επίκουρου, τον οποίο παρουσιάζει σαν τον μοναδικό φιλόσοφο που θέλησε να βοηθήσει τον κόσμο. Είναι ενδιαφέρον και ωραίο βιβλίο παρ΄ολα αυτά.
Τα
όντα και μη όντα του Χιόνη, που μου άρεσε αρκετά!
Τα δυο εναπομείναντα της τριλογίας του Μπλέχερ, τις
επουλωμένες καρδιές και το
φωτεινό άντρο.
Το πρώτο δεν είναι και τόσο καλό. Βασικά, ψιλοβαρετό, περιγράφει περιστατικά και καταστάσεις από τη διαμονή του Μπλέχερ σε σανατόριο της Γαλλίας, πριν μεταφερθεί σε άλλο σανατόριο στην Ελβετία, το οποίο περιγράφεται στο φωτεινό άντρο. Αυτό το τελευταίο (το φωτεινό άντρο δηλαδή) είναι αφενός πολύ καλύτερο από το επ.καρδ., πάρα πολύ βαθύ βιβλίο αφετέρου. Υπάρχει ένας κυνισμός και μια απαισιοδοξία που εκφράζονται με τόσο όμορφο, λυρικό τρόπο, που παθαίνεις πλάκα διαπιστώνοντας πως ελκύεσαι ιδιαιτέρως και νιώθεις άφατη τέρψη από τη ματαιοδοξία και την καταθλιπτική ατμόσφαιρα του Μπλέχερ. Δεν είμαι σίγουρος, δυστυχώς, αν είναι το ίδιο καλό με τα
περιστατικά (1ο βιβλίο της τριλογίας). Πάει λίγος καιρός από τότε που το διάβασα. Είναι ωστόσο εξαιρετικά βιβλία και τα τρία (έστω κι αν το μεσαίο χωλαίνει), όπως και τρομερή δουλειά στη μετάφραση και στην έκδοση. Τα χάρηκα πολύ (παράδοξο, γιατί είναι πολύ σκοτεινά βιβλία και τα τρία...)