Ποιo βιβλίο αγόρασες σήμερα;

Ο Ντίκεςν είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς παιδιόθεν!
Έψανχνα καιρό να βρω μια καλή έκδοση των Μεγάλων Προσδοκιών μιας και το είχα σε παιδική διασκευή και σε μια άλλη άθλια έκδοση, οπότε χθες βρήκα σε προσιτή τιμή την (εξαντλημένη) έκδοση της Πόλις στο meta και το πήρα!

Αυτή η έκδοση πωλούνταν από 30 έως και 70 ευρώ.
Έλεος δλδ από μερικούς...

Εγώ το βρήκα 10ευρώ και σαν καινούργιο!! :)))):))))

Χθες, μπήκα στο βιβλιοπωλειο, σπεύδοντας στο Α, να δω αν ειχε κάποιο απο τα βιβλία του Αντονα που εψαχνα και βρηκα αυτό που -κατα προτεραιότητα- ηθελα να διαβάσω.
Ο διαλογος που ακολουθησε ειναι χαρακτηριστικος αυτού που ειπε η @Εστελλ , οτι ειμαι πολύ ισχυρογνώμων και ξεροκέφαλη:
-Διαβασα αυτόν και εντυπωσιαστηκα (σε πιο λαϊκή γλωσσα)!!!
-Ανακάλυψες τον Αντονα;
-Πού ήταν κρυμμενος, κυρία αποτετοια μου; (ακολουθησαν κι αλλα, λαϊκότερα και επιφανειακοτερα σχόλια :)))))
-Εσύ να τα βλεπεις που ακούς για Έλληνες συγγραφείς και κλεινεις τ΄αυτιά σου.

:ντροπή:

Και εγώ αποφεύγω Έλληνες συγγραφείς χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο ίσως επειδή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εκθειάζουν περισσότερο τους καλλιτέχνες τους. Απέφευγα και γυναίκες καλλιτέχνες (ιδες👎) αλλά τελευταία αυτό αλλάζει σταδιακά και αρχίζω να της εκτιμώ, ιδίως τις ποιητριες. Ίσως κάποια μέρα κάνω το ίδιο με τα ελληνικά έργα. Εκείνο το βιβλίο με τους αριθμούς που ανέφερες κάποια στιγμή μου κέντρισε το ενδιαφέρον (δεν θυμάμαι λεπτομέρειες ωστόσο). Τώρα που το σκέφτομαι αυτό με τις γυναίκες δεν ισχύει επειδή όσα έργα γυναικών μου αρέσουν δεν έχουν την εικόνα της κλασικής γυναίκας, θα έλεγα τείνουν περισσότερο προς την ανδρική ιδιοσυγκρασια.

Καλησπέρα στην παρέα, εγώ θα ήθελα να αναφέρω πως αγόρασα ένα βιβλίο ενός από τους συγγραφείς που θεωρω εξαιρετικούς κ πως να το πω, μου ταιριαζει κιολας, γιαυτο κ εχω διαβασει 4 βιβλια του κ αυτο ειναι το πέμπτο. Μιλώ για τον Ρεμαρκ, ο όποιος δεν ξέρω γιατί δεν ακούγεται πολύ αν και κλασικός, και κάποια από τα βιβλία του γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον να εκδοθούν και πάλι απο κάποιον εκδοτικό οίκο, μαζί με αυτά που ήδη κυκλοφορούν όπως το πραγματικά υπεροχο Η νύχτα της Λισαβόνας ή Η αψίδα του Θριάμβου ή το ώρες αγάπης-ώρες πολέμου.
Anyway αγόρασα τον Μαύρο Οβελίσκο, ενω έχω διαβάσει το ουδεν νεώτερον απο το Δυτικό μέτωπο, ο παράδεισος δεν έχει ευνοούμενος, οι τρεις σύντροφοι κ η νύχτα της Λισαβόνας.

Το αγόρασα γιατι μου αρεσει ο τρόπος γραφής του, οι ηρωες του, οι ιστοριες του. Καποιες φορες ειναι τόσο μελαγχολικές , τοσο σπαρακτικες κ κάποιες άλλες γεματες απο εναλλαγες μεταξυ ελπιδας κ απόγνωσης. Η αγάπη δε που υπαρχει οπως κ ο ερωτας σχεδον σε ολα τα βιβλία του δίνεται με τέτοιο τρόπο που σε συγκινεί, σε κανει να αισθανεσαι την αγωνία, την προσπάθεια , την υπερβαση να κρατηθουν οι ηρωες του απο αυτή με συνταρακτικο τροπο. Να κρατηθουν απο την αγαπη κ αρα κ απο τη ζωη.

Last edited:
Αφενος, εχει μεταφράσει μεγαλο μερος του εργου του (εγκώμιο, ατιμία κλπ)
Αφετερου, αρανιτσικοι, θα ελεγα, ως προς τα καθ' ημας.

Last edited:
Καλησπέρα στην παρέα, εγώ θα ήθελα να αναφέρω πως αγόρασα ένα βιβλίο ενός από τους συγγραφείς που θεωρω εξαιρετικούς κ πως να το πω, μου ταιριαζει κιολας, γιαυτο κ εχω διαβασει 4 βιβλια του κ αυτο ειναι το πέμπτο. Μιλώ για τον Ρεμαρκ, ο όποιος δεν ξέρω γιατί δεν ακούγεται πολύ αν και κλασικός, και κάποια από τα βιβλία του γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον να εκδοθούν και πάλι απο κάποιον εκδοτικό οίκο, μαζί με αυτά που ήδη κυκλοφορούν όπως το πραγματικά υπεροχο Η νύχτα της Λισαβόνας ή Η αψίδα του Θριάμβου ή το ώρες αγάπης-ώρες πολέμου.
Anyway αγόρασα τον Μαύρο Οβελίσκο, ενω έχω διαβάσει το ουδεν νεώτερον απο το Δυτικό μέτωπο, ο παράδεισος δεν έχει ευνοούμενος, οι τρεις σύντροφοι κ η νύχτα της Λισαβόνας.

Το αγόρασα γιατι μου αρεσει ο τρόπος γραφής του, οι ηρωες του, οι ιστοριες του. Καποιες φορες ειναι τόσο μελαγχολικές , τοσο σπαρακτικες κ κάποιες άλλες γεματες απο εναλλαγες μεταξυ ελπιδας κ απόγνωσης. Η αγάπη δε που υπαρχει οπως κ ο ερωτας σχεδον σε ολα τα βιβλία του δίνεται με τέτοιο τρόπο που σε συγκινεί, σε κανει να αισθανεσαι την αγωνία, την προσπάθεια , την υπερβαση να κρατηθουν οι ηρωες του απο αυτή με συνταρακτικο τροπο. Να κρατηθουν απο την αγαπη κ αρα κ απο τη ζωη.
@ΒασίληςΚ Έχω διαβάσει 4 ή 5 βιβλία του Ρεμάρκ και ο Μαύρος Οβελίσκος είναι ίσως το αγαπημένο μου από αυτά. Ιδιαίτερο βιβλίο καθώς πραγματεύεται την καθημερινότητα στη Γερμανία στο μεταίχμιο των δύο πολέμων με χιουμοριστικό και ταυτόχρονα μελαγχολικό τρόπο - σε κάποια σημεία γελούσα δυνατά (εκεί που πάνε οι φίλοι να φάνε στο εστιατόριο, θα καταλάβεις τι εννοώ). Όσον αφορά τον Ρεμάρκ ως συγγραφέα, παρόλο που μου άρεσαν τα βιβλία του ένιωθα ότι όλο κάτι έλειπε για να τα απογειώσει και να τα δω ως αριστούργημα. Τίμιος συγγραφέας κατά την ταπεινή μου άποψη όμως θεωρώ τον Μάν ή τον Φαλαντα μια σκάλα ανώτερους.

@ΒασίληςΚ Έχω διαβάσει 4 ή 5 βιβλία του Ρεμάρκ και ο Μαύρος Οβελίσκος είναι ίσως το αγαπημένο μου από αυτά. Ιδιαίτερο βιβλίο καθώς πραγματεύεται την καθημερινότητα στη Γερμανία στο μεταίχμιο των δύο πολέμων με χιουμοριστικό και ταυτόχρονα μελαγχολικό τρόπο - σε κάποια σημεία γελούσα δυνατά (εκεί που πάνε οι φίλοι να φάνε στο εστιατόριο, θα καταλάβεις τι εννοώ). Όσον αφορά τον Ρεμάρκ ως συγγραφέα, παρόλο που μου άρεσαν τα βιβλία του ένιωθα ότι όλο κάτι έλειπε για να τα απογειώσει και να τα δω ως αριστούργημα. Τίμιος συγγραφέας κατά την ταπεινή μου άποψη όμως θεωρώ τον Μάν ή τον Φαλαντα μια σκάλα ανώτερους.
Xαίρομαι πάρα πολύ που διαβάζω τη γνώμη και κάποιου άλλου για το συγκεκριμένο συγγραφέα αλλά και για το συγκεκριμένο βιβλίο. Ο Φάλαντα η αλήθεια ειναι οτι μου αρέσει πάρα πολύ, μα πάρα πολύ όμως. Ο Τομας μαν μου αρέσει,απλά εκτός απο το μαγικό βουνό δεν έχω διαβάσει κάποιο άλλο οπότε δεν έχω παραπάνω δείγμα. Εχω και τον Δοκτωρ Φάουστους αλλά δεν τον εχω διαβάσει ακόμη.

Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω σε αυτά που έγραψες, άλλωστε οτι τον θεωρώ πολύ καλό συγγραφέα δεν σημαίνει οτι τα θεωρώ και τα έργα του αριστουργήματα. Αριστουργήματα εννοώ στο μέτρο που ο καθε ένας μας θεωρεί κάτι τέτοιο, μιας και πολλές φορές θα έχουν πέσει και στα δικά σου χέρια βιβλία που θεωρούνται ή χαρακτηρίζονται αριστουργήματα και μπορεί να μην σε άγγιξαν ή να μην ήταν αυτο που περίμενες.Ενώ άλλα ήταν.

Τον θεωρω όντως τίμιο και πολύ παραπάνω προσωπικά, ενώ οι χαρακτήρες του για να πω την αλήθεια μου θυμίζουν αυτούς του Φάλαντα περισσότερο απο αυτούς του Τομας Μαν.
Νασαι καλά που έγραψες την άποψη σου και για το βιβλίο γιατί το πήρα έτσι γιατι είχα καιρό να διαβάσω ένα δικό του, χωρίς κάποιος να μου πει ή κάπου να πέσω πάνω σε κάτι.

Last edited:
@ΒασίληςΚ Εφόσον σου άρεσε ο Μαν οπωσδήποτε να διαβάσεις τους Μπούντενμπροκς εάν σου δοθεί η ευκαιρία , είναι πολύ πιο βατό από το Βουνό αλλά κατ'εμέ εξίσου αν όχι και καλύτερο.
Ο Φαλαντα όντως είναι πιο κοντά σε στιλ με τον Ρεμάρκ τώρα που το λες, απλώς έχει μια δόση μαυρίλας παραπάνω που είναι του γούστου μου. :))))