Προτείνετέ μου συγγραφείς σαν τον Μπουκόφσκι

Καλησπέρα σας. Μπορείτε να μου προτείνετε συγγραφείς που γράφουν με γλώσσα καθημερινή, σκληρή χωρίς λυρισμούς και "φανταζί" λέξεις; Θα ήθελα προτάσεις συγγραφέων όπως ο Μπουκόφσκι. Και Έλληνες/ίδες αλλά και ξένους. Απλά θέλω να επικεντρωθώ στους εγχώριους.

Σας ευχαριστώ
 
Γεια σου Αρμαξ. Απο ξένους θα σου προτεινα τον Τζων Φαντε. Θα βρεις πολλές ομοιότητες με τον Μπουκοφσκι. Αλλωστε ο ίδιος ο Μπουκοφσκι τον θαυμαζε τον Φαντε και έλεγε οτι ήταν ο συγγραφεας που τον επηρεασε περισσότερο απο όλους. Απο Ελληνες το όνομα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ενός αγνωστου συγγραφεα Γιωργος Χρηστεας το όνομα του. Πριν αρκετά χρονια έιχα διαβασει ένα δικό του, Γυναικες του ερωτα λεγοταν και θυμαμαι μου θυμιζε πάρα πολυ τον Μπουκοφσκι. Μονο που νομίζω δυσκολα θα βρεις κάποιο βιβλίο του.
 
Αν το ίντερνετ είχε λαλιά, θα σου πρότεινε Γιώργο Σκούρτη ή/και Αντώνη Σουρούνη.

Ωστόσο προσωπικά, αν και η ελληνική λογοτεχνία δεν είναι ακριβώς το φόρτε μου, θα σου πρότεινα δύο βιβλία, από δύο διαφορετικές εποχές:
  • μια βουτιά στο παρελθόν με το «Το θείο Τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα, γραμμένο το 1931 μεν, αλλά..
  • σύγχρονη underground (ελληνική) λογοτεχνία με το «Πολπόταμος» του Τζέημς Μήτσαμ.
Περί ξένης λογοτεχνίας θα μπορούσα να πλατειάσω, αλλά θα αφήσω εδώ μόνο το όνομα του Raymond Carver να διεκδικήσει τη θέση του στη ατμόσφαιρα που αναζητείς. Θα πρόσθετα και το όνομα του John Fante -το πρώτο που μου ήρθε κατά νου διαβάζοντας την ερώτησή σου-, αλλά με πρόλαβε, με την απολύτως εύστοχη ανάρτησή του, ο @Χρυσόστομος.
 
Last edited:
Δεν ξερω αν στην κατηγορια αυτη εμπιπτει και ο Λενος Χρηστιδης. Γιατι, ναι μεν, δεν εχει λυρισμους κτλ, αλλα δεν την λες και σκληρη τη γλωσσα που χρησιμοποιει.
 
Boris Vian είναι ο συγγραφέας που θέλεις. "Και να καθαρίσουμε τους κακομούτσουνους" ήταν ένα βιβλίο του που μου άρεσε. "Ο αφρός των ημερών" και ειδικά το "Θα φτύσω στους τάφους σας" ήταν αρκετά σοκαριστικά βιβλία για μένα. 'Εχει γράψει κι άλλα.

Michel Houellebecq είναι άλλος ένας στο στυλ που ψάχνεις. 'Εχω διαβάσει μόνο το "Υποταγή". Είναι συγγραφέας που θέλει να σοκάρει.

Και ο Roberto Bolano ίσως σου αρέσει. 'Εχω διαβάσει το 2666.
 
@Λένκοβιτς Του Μπολάνιο έχω διαβάσει μόνο το 2666 κι εγώ όμως δύσκολα θα τον συνέκρινα με τον Μπουκόφσκι. Το μόνο κοινό σημείο τους, που τουλάχιστον εγώ βρίσκω, είναι η βωμολοχία που υπάρχει στα βιβλία και των δύο, κατά τα άλλα τα έργα τους είναι αρκετά διαφορετικά .
Ο Χρυσόστομος πολύ εύστοχα πρότεινε τον Φάντε ο οποίος είναι ό,τι πρέπει για φαν του αγαπημένου παλιόγερου. 👌
 
Top