Προτείνετε βιβλία. Εδώ.

Ή θα το αγαπησεις ή θα το μισησεις. Οπως και να χει ειναι ενα διαφορετικο βιβλιο γι αυτο και το προτεινα.
Καποια απο αυτα που ειχα στο μυαλο μου (πχ το μηδεν και το απειρο) τα εχετε προτεινει ηδη.

Να προτεινω βιβλια του Ντοστογιεφσκι ή του Καφκα για παραδειγμα δεν εχει νοημα. Ειναι βιβλια που ετσι κι αλλιως πρεπει να διαβαστουν απ ολους.

Α, θα προτεινω ενα ακομα που με συγκλονισε.
Ο βασιλιας των αρουραιων του Τζεημς Κλαβελ. Αρκετα ωμο και σκληρο αλλα δεν μπορεις να το αφησεις απ τα χερια σου.
Κυκλοφορει και μαλιστα σε πολυ προσιτη τιμη.
Απιστευτο βιβλιο, μεσα στο τοπ 5 μου.
 
Αντε, να αποτολμήσω να προτείνω κι εγώ κάτι...

Ένα από τα πιο αγαπημένα και ιδιαίτερα βιβλία μου· «ευαγγέλιο» του παρακμιακού κινήματος, δημιούργησε ρεύμα σχεδόν εν μια νυκτί, επηρέασε και διαμόρφωσε συγγραφείς, ενώ μας συστήνει έναν από τους πιο εμβληματικούς «ήρωες» της λογοτεχνίας - τον μισάνθρωπο, λάτρη της Τέχνης και υπέρμαχο του Τεχνιτού έναντι του φυσικού, Ντεζεσέντ. Ο λόγος για το αριστουργηματικό «Ανάποδα» του Γιορις (ή Ζορί) Καρλ Ισμάν (ή Υισμάν)

Kαι έπειτα περάστε και από Εκει Κάτω για ένα ταξίδι στην (απύθμενα) σκοτεινή πλευρά... βλ. «La Bas»
 
Α, θα προτεινω ενα ακομα που με συγκλονισε.
Ο βασιλιας των αρουραιων του Τζεημς Κλαβελ. Αρκετα ωμο και σκληρο αλλα δεν μπορεις να το αφησεις απ τα χερια σου.
Κυκλοφορει και μαλιστα σε πολυ προσιτη τιμη.
Απιστευτο βιβλιο, μεσα στο τοπ 5 μου.
Σοβαρά σου άρεσε; Προσωπικά χωρίς να αρνούμαι ότι είχε και καλές στιγμές, το βρήκα αρκετά μέτριο.
 
Φυσικα και μου αρεσε.
Θυμαμαι οτι πλησιαζα προς το τελος και ευχομουν να ειχε αλλες 1000 σελιδες.
Ο συνδυασμος της εξαιρετικης γραφης του Κλαβελ και των γεγονοτων (που πιθανοτατα ηταν πραγματικα αφου ηταν κι αυτος κρατουμενος στο στρατοπεδο συγκεντρωσης) το εκαναν το απολυτο page turner.

Γουστα ειναι αυτα.
 
Συνήθως προσέχω τι προτείνω και σε ποιον... Σπάνια συναντάω βιβλία που τα προτείνω σε όλους, ανεξαιρέτως. Ένα τέτοιο λοιπόν είναι "Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων", του Jean Michel Guenassia. Θεωρώ πως αν αγαπάει κάποιος τα βιβλία, αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσει και θα το λατρέψει. Δεν έχω ακούσει αρνητικό σχόλιο μέχρι στιγμής...
 

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
Συμφωνώ Βου Παπ ! προχθες το τέλειωσα και 'γω και μου άρεσε πολύ!
 
Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον νήμα (και ανοίχθηκε και στο κατάλληλο υποφόρουμ). Νομίζω όμως ότι ένα τέτοιο νήμα θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο αν η κάθε πρόταση συνοδευόταν με δυο λόγια για το βιβλίο που προτείνεται ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει σε κάποιον που ψάχνει κάτι να διαβάσει (και να μπορούμε και εμείς από την διαχείριση να οργανώσουμε ένα ευρετήριο στην αρχή του νήματος). Στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μια σειρά από σελίδες όπου θα παρατίθεται μια μακρυά σειρά από ξερούς τίτλους και τελικά μάλλον θα μπερδευτεί αυτός που θα ψάχνει για μια συμβουλή παρά που θα βοηθηθεί.
 
Έτσι απλά "Ο Λόφος των Ονείρων" του Άρθουρ Μάχεν.
Αυτό το έχω προ πολλού στην λίστα. Βέβαια, είναι εξαντλημένο αλλά υπάρχει ηλεκτρονικά στο gutenberg.org στα αγγλικά, οπότε οκ!!

Α, θα προτεινω ενα ακομα που με συγκλονισε.
Ο βασιλιας των αρουραιων του Τζεημς Κλαβελ. Αρκετα ωμο και σκληρο αλλα δεν μπορεις να το αφησεις απ τα χερια σου.
Κυκλοφορει και μαλιστα σε πολυ προσιτη τιμη.
Απιστευτο βιβλιο, μεσα στο τοπ 5 μου.
Χμ...αυτό φαίνεται ενδιαφέρον. Θα ήθελα να διάβασω κάτι και για τα ιαπωνικά στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου.
 
Νομίζω όμως ότι ένα τέτοιο νήμα θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο αν η κάθε πρόταση συνοδευόταν με δυο λόγια για το βιβλίο που προτείνεται ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει σε κάποιον που ψάχνει κάτι να διαβάσει (και να μπορούμε και εμείς από την διαχείριση να οργανώσουμε ένα ευρετήριο στην αρχή του νήματος).
Οκ, Κορτο. Με την πρωτη ευκαιρία (θα σου παααααρω λαμπατέρ), θα τροποποιήσω/διορθώσω/φτιαξω την αναρτησή μου.
 
Ο βασιλιας των αρουραιων του Τζεημς Κλαβελ. Αρκετα ωμο και σκληρο αλλα δεν μπορεις να το αφησεις απ τα χερια σου.
Κυκλοφορει και μαλιστα σε πολυ προσιτη τιμη.
Απιστευτο βιβλιο, μεσα στο τοπ 5 μου.
εχω διαβασει το σογκουν που ειναι πολυ ωραιο βιβλιο αλλα ειχα ακουσει πως τα υπολoιπα (νομιζω θεωρουνται ατυπη 6λογια Asian Saga)δεν ηταν καλα...τωρα που με εκανες να δω σε τι τιμη κυκλοφορη μαλλον θα του δωσω μια ευκαιρια

Μια που νομιζω ειπατε τα αγαπημενα μου (1984,αθλιοι,ηλιθιος) θα πω δυο που με εντυπωσιασαν κυριως γιατι το στυλ/θεμα τους δεν μου ταιριαζει ιδιαιτερα
και ομως τα βρηκα τρομερα ενδιαφερον και εγιναν απο αυτα που προτεινω στους περισσοτερους που με ρωτανε

Catch 22-Joseph Heller (νομιζω θεωρειτε δυσκολοδιαβαστω αλλα για εμενα ειχε τρομερο γελιο...εαν μπεις στον νοημα και ''πιασεις'' το στυλ του συγγραφεα)
Η σκια του ανεμου- Carlos Ruiz Zafon (επαθα σοκ γιατι εαν διαβασεις οπισθόφυλλο,κανονικα,σου φαινεται αδιαφορο και μια απο τα ιδια αλλα σε εντυπωσιαζει)
 
Last edited:
Mετά απο αυτό:
Νομίζω όμως ότι ένα τέτοιο νήμα θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο αν η κάθε πρόταση συνοδευόταν με δυο λόγια για το βιβλίο που προτείνεται ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει σε κάποιον που ψάχνει κάτι να διαβάσει (και να μπορούμε και εμείς από την διαχείριση να οργανώσουμε ένα ευρετήριο στην αρχή του νήματος).
επανερχομαι σε αυτά:
  • Ο κοτζάμπασης του Καστρόπυργου
  • Τα στερνά του Μίχαλου
  • Αίμα χαμένο και κερδισμένο
  • Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν
  • Ιστορίες Αμαρτίας και Αγιοσύνης
  • (Τα πρώτα 3 ειναι τριλογία)
Mετά:
  • Ο Κύριος Μι. Ό,τι έχω διαβάσει απο Κράμευ, ηταν πολύ καλο.
  • Το μηδέν και το άπειρο.
  • Το τούνελ και το Περι ηρώων και τάφων.
  • Χρησμολόγιο και τεχνη της φρόνησης.
Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε για τον Λένο Χρηστίδη, αλλά ο πάγος ( Ή πως να απολαμβάνετε τα αγαθά του καπιταλισμού χωρίς να χάνετε από τα μάτια σας το στρατηγικό όραμα της αταξικής κοινωνίας ) εχει τελειως σουρεαλιστικο ύφος
Τη Σαββατογεννημένη της Κάραλη, που έχει μέσα τα τελευταία κείμενά της 2000-2002:
για περισσότερες πληροφορίες.

Αρχικά, ο Καραγάτσης. Η τριλογία που ανέφερα παραπάνω, χρονικά/ιστορικά τοποθετειται στην επανάσταση του 1821 και στον βιο του Μιχάλη Ρούση, ενός αντιήρωα, ο οποιος, προκειμένου να σώσει το τομάρι του, συντάσσετται με τους Τούρκους. Τιποτε δεν έχει αλλάξει στη νοοτροπία του έλληνα πο τότε ώς τώρα. Για πολλούς, δε συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έγα του. Δε συμφωνω, ειναι ωραίο γι αλλάγή να διαβάζεις και για τα στραβά αυτης της φυλης, γιατι απο ήρωες, γκώσαμε πια.

Λιαπκιν: Ένας ρώσος συνταγματάρχης που "πεφτει" θύμα της Οκτωβριανής Επανάστασης και καταλήγει στη Λάρισα, να δουλεύει στη Γεωργική Σχολή. Κυλάει πολύ γρήγορα και περασα πολύ καλά μαζί του.

Οι ιστορίες: Αν και νομίζω οτι ειναι συγγραφέας της μεγάλης φόρμας, σε αυτα τα διηγηματα καταπιάνεται περισσότερο με χαρακτήρες μαύρους, δυστυχείς, αποτυχημένους. Απο τις λίγες συλλογές διηγημάτων που έχω απολαυσει τόσο.

Ο Κύριος Μι, του Κράμευ: (και όλα τα βιβλία του Κράμεϋ ή Κρούμεϋ, δεν ξέρω και γώ) Μοντερνα λογοτεχνια, απο κεινα τα βιβλία που συνδιάζουν επιστημοσύνη και λογοτεχνία, τεχνική και διακειμενικές αναφορές σε έργα άλλων. Ο πρωταγωνιστής, ένας ηλικιωμένος μελετητης, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει την εγκυκλοπαίδεια του Ροζιέ, αγοράζει υπολογιστή και σερφάρει ανελέητα. Αντι γι΄αυτο, πεφτει πάνω σε μια φωτογραφία μιας γυμνης γυναίκας που κρατά ενα βιβλίο με τίτλο "Φεράν και Μινάρ: ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ και το Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο". Αυτό ειναι ένα απο τα νηματα της ιστορίας. Τα υπόλοιπα δυο, φαινομενικά άσχετα, συνδέονται με το παραπάνω κι όλα στο τέλος γινονται ένα.

Το μηδέν και το Άπειρο, του Καίστλερ. Σταλινικο καθεστώς >> συλλήψεις >> δικες ιστορικών μελών >> Ρουμπασοφ.

Το Τουνελ, του Σάμπατο, ή αλλιώς πώς το πάθος μπορεί να τα κάνει όλα (λογο-κρυμμένη λέξη)

Περί ηρώων και τάφων, του ιδίου. Σας παραπέμπω εδώ: http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=153424

Χρησμολόγιο και τέχνη της φρόνησης, του Γκρασιάν:
Ένα βιβλιο γραμμένο το 1642 ή εκεί γύρω, ειναι μια συλλογή απο συμβουλές και παραινέσεις διδακτικού υφους, χωρίς κατ' αναγκη αλληλουχία, με σκοπό την κατάκτηση της φρόνησης ή οτιδήποτε αφορά το επιστητο (Ντόινγκ!). Διαβάζεται κατα προτιμηση τσιμπολογιαστά, καθοτι μονοκοπανια, κάθεται βαρυ.

Ο πάγος ειναι η καλύτερη στιγμή του Χρηστίδη, νομίζω. Μεχρι το Μονολογκ.

Τέλος, η Σαββατογεννημένη, αποτελεί μια σειρά απο κειμενα της Μαλβίνας που, σε όποιον άρεσε ως περσόνα , το προτεινω δαγκωτό. Το χω διαβασει 2-3 φορές κι όως έλεγε μι αψυχη, θα 'θελα να το καταπιω και να τα λέω εγώ αυτα τα λογια.

Ευχαριστείτε, παρακαλώ!!
 
Last edited:
κι εγω θελω να σας προτεινω βιβλια παιδια. να τα διαβασετε ομως!!!

Τα ελιξηρια του διαβολου - ετα χοφμαν: δεν ξερω κατα ποσο καποιος ειναι εξοικειωμενος με την γοτθικη κουλτουρα αλλα αυτο ειναι ενα βιβλιο που αξιζει να διαβαστει. δεν εχει του επιπεδους χαρακτηρες του Καστρου του Οτραντο, ουτε τη γλυκαναλατη μελαγχολια του Φρανκενταιιν και βεβαια ειναι λιγοτερο φλυαρο απο τον καλογερο του Λουις. μεγαλος μαστορας ο χοφμαν.


ο πυργος- καφκα: πολλοι στο oodreads το εχουν πει μουφα το βιβλιο, για μενα ειναι μια φοβερη εμπειρια. ο πυργος, η ατέρμονη αναζητηση, το κλειστοφοβικο συναισθημα κανουν εναν δυνατο συνδιασμο. η γραφη του καφκα ειναι σφιχτη και πυκνη. οτι και να λεν οι αλλοι για μενα ειναι αριστουργημα
 
Για εσάς που αγαπάτε τις εικονογραφήσεις και τις εικονοϊστορίες:


Η Σόφι Μπλάκολ ειναι μια Αυστραλη εικονογράφος που ζει στη Νέα Υόρκη.
Μεχρι το 2009 ασχολήθηκε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Οταν αποφάσισε να κάνει κατι για ενήλικες και ψάχνοντας για θέμα, έπεσε πάνω στον ιστότοπο Missed Connections, που δεν ειναι τίποτε άλλο παρά αναζητησεις αγνώστων απο τυχαίες συναντησεις στο μετρό, στο δρόμο, οπουδήποτε τελος πάντων, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν το άτομο του ενδιαφέροντός τους. (κάτι αντίστοιχο με το "Σε είδα", της Athens Voice)

Ετσι ξεκινησε να φτιάχνει μια τέτοια εικονοϊστορία την ημέρα και να την αναρτά στον προσωπικό της ιστότοπο, προκειμενου να αφοσιωθει ακι να δεσμευτει σε αυτό το πρότζεκτ. Παρόλο που δεν κατάφερε να αναρτα μια την ημερα, με τον καιρό απέκτησε φανατικό κοινό, το μπλογκ μεγάλωσε και το αποτέλεσμα ειναι αυτό το βιβλιο.
Η εικονογραφηση ειναι εξαιρετική, το ίδιο γλυκιές και όμορφες ειναι και οι ιστορίες που τη συνοδεύουν.












 
Ο λόγος για το αριστουργηματικό «Ανάποδα» του Γιορις (ή Ζορί) Καρλ Ισμάν (ή Υισμάν)

Kαι έπειτα περάστε και από Εκει Κάτω για ένα ταξίδι στην (απύθμενα) σκοτεινή πλευρά... βλ. «La Bas»
Σου ειπα ποσο εξαιρετικη ηταν η πρότασή σου;;
Βεβαιως, το Αναποδα μαλλον θα δυσκολευτω να το εντοπισω.:)
Με τη βοηθεια καποιου μελους, ειδα οτι καποιος το ειχε για ανταλλαγη στο μπουξμανια, αλλα δεν τα βρηκαμε.
 
Κάνουμε βιβλιο-προτάσεις

β. ουγκώ, ''η τελευταία ημέρα ενός μελλοθανάτου''

ένα μικρό σε όγκο, μέγιστο σε πνευματικό ειδικό βάρος έργο του Ουγκώ, σάν διαμαρτυρία κατα της θανατικής ποινής. Το έργο μεταγγίζει με μαεστρία τις χιλιάδες διακυμάνσεις συναισθημάτων των τελευταίων ημερών ενός καταδικασμένου σε θάνατο, μέχρι που να προκαλέσει στον ίδιο το αίσθημα του δικού του, ανα πάσα στιγμή επικειμένου θανάτου. Αν και ο Ουγκώ το είδε σάν έργο συνηγορίας στην κατάργηση της θανατικής ποινής (στον ''πρόλογο'' του 1832 αναφέρει ότι ''η κοινωνία δέν μπορεί ούτε να εκδικείται, ούτε να τιμωρεί : η εκδίκηση είναι για ΤΟ ΑΤΟΜΟ, η τιμωρία επαφίεται ΣΤΟ ΘΕΌ, και η κοινωνία εδράζεται ανάμεσα στα δύο''), για το σημερινό αναγνώστη το οδυνηρά διεισδυτικό μικρό αριστούργημα οδηγεί με την κάθε παράγραφο, με την κάθε πρόταση, σε ένα καινούργιο και πρωτόγνωρο ψυχικό αναβρασμό.
θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σ' όσους τάσσονται υπέρ (ή και κατά) της θανατικής ποινής, αλλά κυρίως σ' όσους έχουν καταδικάσει τους εαυτούς τους στη ματαιοδοξία.
 
Έπεσε στα χέρια μου τυχαία και το απόλαυσα ,το συστήνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του Τζόυς και του Μπόρχες ,είναι το βιβλίο κάποιου Samuel Ascott ,(Ένας αριθμός )φορές .Κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Έκλειψη (;) που δεν τις έχω ξανακούσει όπως και τον συγγραφέα .Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο :''...Το βιβλίο (ένας αριθμός)φορές είναι ένα αυγό που περιέχει ένα αυγό που περιέχει ένα αυγό ....είναι ένα μυθιστόρημα που δεν εξαντλείτε μέσα στις λιγοστές σελίδες του .Το οριστικό του τέλος βρίσκεται κάπου έξω.
 
Τζονκαν, το αναζητησα πρόσφατα σε Ιανό και public και ούτε που το γνώριζαν. :(
Θα το βρω, όμως, πού θα πάει...

Υγ. Υπάρχει επίσης κι αυτό το θέμα.
 
Last edited:
Top