Οταν λες "εφαρμοζεται" η ερασμικη προφορα, και προφερουμε λαθος Ομηρικα κειμενα, σε ποιους αναφερεσαι και για ποιο σκοπο εφαρμοζεται αυτο; Ειπαμε ηδη οτι στη διδασκαλια, την απαγγελια, την προφορα ονοματων γινεται καταχρηστικη χρηση συμβατικης προφορας (εδω στην ελλαδα πχ. διαβαζουμε με συγχρονη προφορα, στην αμερικη με μια προχειρη ερασμικη, σε αλλες χωρες μπορει κατι διαφορετικο) επειδη η διδασκαλια της γραμματειας δεν εχει καμια σχεση με την ανασυνθεση της πραγματικης προφορας (αποτελει αλλο κλαδο της γλωσσολογιας). Σου εφερα σχετικο παραδειγμα με τα Αιγυπτιακα ονοματαΤο θέμα είναι πως η Ερασμική προφορά εφαρμόζεται και στην Ομηρική εποχή και στην Κλασική και στην Ελληνιστική χωρίς διάκριση και με τους ίδιους δεδομένους κανόνες προφοράς.
Στην ουσία με τα δεδομένα που έχω δώσει είναι αρκετά πιθανό η προφορά που προτείνεται να μην είναι σωστή ούτε καν στα Ομηρικά χρόνια.
Και το λέω αυτό γιατί πραγματικά δεν αποδεικνύεται τίποτα και όπως και εσύ λες αν ήδη κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. οι δίφθογγοί μάλλον είχαν μονοφθογγοποιηθεί, τότε είναι ανάρμοστο να εκφωνούμε κείμενα από τα Κλασικά χρόνια και τα Ελληνιστικά προφέροντας κανόνες απο άλλες εποχές.
Στην ουσία προφέρουμε λάθος.
Δηλαδη για να μελετησω, η να διδαξω ενα Ομηρικο κειμενο, ειτε ειμαι ελληνας είτε ξενος, δεν θα κατσω πρωτα να ασχοληθω πως μπορει να προφεροταν κανονικα οι λεξεις στην ομηρικη εποχη. Ουτε οταν περασω σε ελληνιστικο κειμενο πρεπει να ασχοληθω ποιες λεπτομερειες αλλαξαν στην προφορα. Μπορω να τα προφερω οπως θελω, γιατι το ενδιαφερον μου ειναι φιλολογικο. Παρομοιως για να σου πω για τον Ακενατων και τον Τουτανχαμων δεν χρειαζεται να ξερω πως ακριβως προφερονταν αυτα τα ονοματα στην αρχαια αιγυπτιακη γλωσσα.
Εχω ακουσει για την πινακιδα του Δισπηλιου. Το θεμα ειναι οτι σε αυτη την πινακιδα εμφανιζονται διαφορα γεωμετρικα συμβολα, μεταξυ των οποιων ειναι τριγωνα, κυκλοι γραμμες που μοιαζουν με τα συγχρονα Ο, Δ, Ξ κλπ. Εννοειται οτι δεν αποτελουν ενδειξεις για το ελληνικο αλφαβητο, αφου δεν ξερουμε ποιος τα εφτιαξε και τι παριστανουν, και μαλλον ειναι πρωτο-γραφη ή αριθμοι.Οι Έλληνες έγραφαν όχι μόνο τις συλλαβικές Γραμμική Α και Β Γραφές τους αλλά και ένα είδος γραφής πανομοιότυπης με εκείνη του Αλφαβήτου τουλάχιστον από το 6000π.Χ.
Κάνει λόγο για το Δισπηλιό και την πινακίδα που βρέθηκε η οποία χρονολογήθηκε με τις σύγχρονες μεθόδους του ραδιενεργού άνθρακα (C14) και της οπτικής θερμοφωταύγειας στο 5250π.Χ.
Θα δεις οτι στα πρωτα δειγματα του πραγματικου ελληνικου αλφαβητου, γραμματα οπως δελτα, ξι κλπ δεν εμοιαζαν καθολου με τα συγχρονα Δ, Ξ, ή με τα συγκεκριμενα προϊστορικα συμβολα.
Δηλαδη η συγκεκριμενη θεωρια διατεινεται οτι το 6000 πΧ οι προγονοι μας ειχαν ηδη γραφη, η οποια μετα παραδοξως δεν αφησε αλλα στοιχεια, υστερα περνανε στην ελλειματικη Γραμμικη Α και Β', η οποια κατοπιν εξαφανιζεται, και ξαφνικα ως δια μαγειας το 800 πΧ ξαναεμφανιζεται το αλφαβητο του 6000 πΧ, μονο που τα γραμματα εχουν αλλοιωμενη μορφη, αλλα μετα απο μερικους αιωνες, τα γραμματα ξαναγινονται γεωμετρικα (τριγωνο Δ, στρογγυλο Ο κλπ) και αρα αποκτουν τη μορφη που ειχαν το 6000 πΧ!! Να σκιζουμε τα πτυχια μας δηλαδη (οσοι εχουν)
Last edited: