Πρώτα διαβάζω το βιβλίο και μετά βλέπω την ταινία ή αντίστροφα;

Εσύ τί προτιμάς πρώτα;

 • Να διαβάσω πρώτα το βιβλίο

  Votes: 90 70,3%
 • Να δω πρώτα την ταινία

  Votes: 5 3,9%
 • Αναλόγως: πρώτα αυτό που έχει την μεταλύτερη επιτυχία

  Votes: 2 1,6%
 • Δίχως προτίμηση, απλά όποιο λάχει πρώτο

  Votes: 31 24,2%

 • Total voters
  128
Συνήθως διαβάζω το βιβλίο πρώτα αλλα συμφωνώ ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά είδη τέχνης και πρέπει να τα βλέπουμε με διαφορετικό μάτι. Έχει συμβεί βέβαια να απογοητευτώ από ταινία, για παράδειγμα από το Illuminati του Dan Brown, το οποίο βιβλίο μου είχε αρέσει απίστευτα αλλά η ταινία με απογοήτευσε. Ελειπαν πολλές πληροφορίες ,πράγμα που φυσικά έγινε για να μειώσουν την διάρκεια της ταινίας σε φυσιολογικά πλαίσια και το κατανοώ, αλλά είχαν αλλάξει και κάποια πρόσωπα ή κάποια άλλα δεν υπήρχαν καθόλου και αυτό δεν μου άρεσε.
 
Πρώτα διαβάζεις το βιβλίο για να τα βάλεις μετά με τους βέβηλους σεναριογράφους που το μαγάρισαν και να θες να τους κάψεις το σπίτι :χαχα:
 
Και εγώ είμαι της άποψης πρώτα το βιβλίο :)
Διαβάζοντας το βιβλίο, φτιάχνω στο μυαλό μου τους χαρακτήρες και την ιστορία και μετά αν δω την ταινια μπορεί να με απογοητέυσει αλλά τουλάχιστον έχω περάσει από την κατάσταση αυτή που μόνο διαβάζοντας ένα βιβλίο μπορείς...Αν δω πρώτα την ταινία, έχω σαφή εικόνα για την εμφάνιση και τον χαρακτήρα των πρωταγωνιστών κα.
Με λίγια λόγια, προσωπικά, θέλω να βλέπω την ταινία μετά το βιβλίο γιατί νιώθω ότι μου περιορίζει τη φαντασία αν τη δω πρώτα :))
 
ένα βιβλίο δεν χωράει σε μια ταινία. ¨οταν βλέπεις την ταινία είναι σαν διαβάζεις κομμένο το βιβλίο. Οπότε πρώτα το βιβλίο!
 
Σίγουρα προτιμώ να διαβάσω το βιβλίο πρώτα. Αν και συμφωνώ με τον ΤΖΑΚΙ ΤΣΑΝ : Πρώτα διαβάζεις το βιβλίο για να τα βάλεις μετά με τους βέβηλους σεναριογράφους που το μαγάρισαν και να θες να τους κάψεις το σπίτι , μου αρέσει να βλέπω μετά μία διαφορετική εκδοχή του βιβλίου... μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη!
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Προτιμώ να μην ξέρω τίποτα για την ιστορία και να διαβάζω πρώτα το βιβλίο. Αρκετές φορές, όμως, θέλησα να διαβάσω ένα βιβλίο επειδή μου άρεσε η ταινία. Παράδειγμα: θέλω πολύ να διαβάσω το "Μη μ' αφήσεις ποτέ" του Ισιγκούρο, ακριβώς γιατί μου άρεσε τόσο πολύ η ταινία.
 
Πρωτα το βιβλιο.Και παντα τα βιβλια ειναι σαφως καλυτερα απο την ταινια.Και για αυτο αποφευγω να δω ταινιες βασισμενες σε βιβλια που εχω διαβασει.
 
Προτιμώ να διαβάζω πρώτα το βιβλίο, ασφαλώς, αλλά σε περιπτώσεις όπως της "Αννα Καρένινα", ας πούμε, που βγήκε τώρα στους κινηματογράφους η ταινία, θέλω να τη δω, αλλά δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, προβληματίζομαι. Ψήφισα ό,τι τύχει πρώτο, άλλωστε είναι πολλές οι φορές που βλέπω μια ταινία χωρίς να ξέρω ότι βασίζεται σε κάποιο λογοτεχνικό έργο.
 
Εξαρτάται. Δεν έχω συγκεκριμένη πολιτική αλλά νομίζω ότι αν έχω διαβάσει πρώτα το βιβλίο, δύσκολα θα μου αρέσει μετά η ταινία, εκτός και είναι για πολύ καλή ταινία ή αν δε μου άρεσε καθόλου το βιβλίο (αν και στην τελευταία περίπτωση είναι πιο δύσκολο να δω μετά την ταινία). Ανάλογα δύσκολα θα διαβάσω το βιβλίο, αν η ταινία δε μου άρεσε.
 
Κατά ένα διεστραμένο τρόπο θέλω να να βλέπω πρώτα την ταινία και έπειτα να διαβάζω το βιβλίο για να μαθαίνω το υπόλοιπο "κουτσομπολιό". 'Αλλωστε μου συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο όταν διαβάζω, συνήθως δεν μπορώ να φανταστώ πρόσωπα, οι χαρακτήρες στο μυαλό μου δηλαδή δεν έχουν μια συγκεκριμένη μορφή απλά υπάρχουν (σαν οντότητες;:ε;:).Η ταινία λοιπόν με βγάζει από αυτή τη δύσκολη θέση γιατί δίνει πρόσωπα στους χαρακτήρες!
 
Προσπαθώ πρώτα να διαβάσω το βιβλίο και μετά να δω την ταινία.Έτσι μπορώ να πω αν έγινε καλή μεταφορά ή όχι.Πρόσφατο παράδειγμα το The Running Man του Stephen King. Ένα υπέροχο βιβλίο που έχει συνεχείς δράση στο κινηματογράφο η μεταφόρα του ήταν "διαφορετική".Καμία σχέση με το βιβλίο παρόλο αυτά ήταν κάτι ευχάριστο ;)
 
'Αλλωστε μου συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο όταν διαβάζω, συνήθως δεν μπορώ να φανταστώ πρόσωπα, οι χαρακτήρες στο μυαλό μου δηλαδή δεν έχουν μια συγκεκριμένη μορφή απλά υπάρχουν (σαν οντότητες;:ε;:)
Δε νομιζω οτι ειναι περιεργο,κι εγω οταν διαβαζω φανταζομαι τα προσωπα καπως θολα,δεν ξερω πως να το πω ακριβως,παντως σιγουρα οχι οπως τα βλεπω στις ταινιες.

Υ.Γ. Εννοειται πρωτα το βιβλιο,αλλιως η φαντασια παει περιπατο
 
Γενικά δεν είμαι φαν της ταινίας, πάντα διαβάζω πρώτα το βιβλίο για τους λόγους που τόσο όμορφα ανέφεραν άλλοι πριν από μένα.
Μία απ' τις λίγες ταινίες που έτυχε να δω πριν διαβάσω το βιβλίο τους είναι το Λογική και Ευαισθησία του 1995, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Τζέιν Όστεν. Ο σκηνοθέτης άλλαξε αρκετά από τα γεγονότα χωρίς να αλλοιώσει σχεδόν καθόλου την αρχική ιδέα και το μήνυμα που περνάει το βιβλίο. Αν μπορεί να το πετύχει αυτό ένας σκηνοθέτης, είναι μεγάλος για μένα.
 
Νομίζω ότι τα εύσημα για την πολυβραβευμένη Λογική και Ευαισθησία πρέπει να πάνε περισσότερο στην Emma Thompson για το καλό σενάριο που ήταν τόσο καλό λες και η ίδια η Όστεν το έγγραψε :ναι:
 
Last edited:
Σχεδόν πάντα πρώτα το βιβλίο και μετά κάποιες φορές (αν δηλαδή δεν το έχουν καταστρέψει) την ταινία.
 
Παλιότερα προτιμούσα κι εγώ πρώτα να διαβάσω το βιβλίο αλλά ύστερα από πολλές πατάτες που είδα (με κάποιες εξαιρέσεις όπως ο Άρχοντας και η τριλογία Μιλένιουμ) κάτέληξα στον αντίποδα.Έτσι δεν απογοητεύομαι τουλάχιστον.
 
Top