Πως ακούμε βιβλία;

Μεδιτερανεο

Όμορφο Νιάτο
Μόλις αγόρασα ένα βιβλίο από την Άμαζον του Νταν Μπραουν την δεύτερη έκδοση, δοκίμασα να το ακούσω, είναι 17 ώρες :)))), πρώτη φορά ακούω βιβλίο, δεν έχω ιδέα πως πρέπει να το ακούσω. Επειδή κάνω δουλειές ταυτόχρονα, δεν συγκεντρώνομαι και τόσο στο βιβλίο, πρέπει να καθίσω ας πούμε στο κρεβάτι και να απολαύσω την αφήγηση; Και αν ναι, πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να το κάνω αυτό, ώστε να μην με πάρει ο ύπνος;
 

Ιαβερης

Κοινωνός
Μεδιτερανέο, audiobooks ακούω μερικές φορές στη δουλειά και τα απολαμβάνω όπως τη μουσική. Στην συγκέντρωση δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως αυτό οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι δεν ακούω βαριά βιβλία που να θέλουν μεγάλη προσήλωση. Για παράδειγμα Κίνγκ, Αγκάθα Κρίστι, Ρόουλινγκ,όπου συγκεντρώνεσαι μόνο στη πλοκή. Έχει μεγάλη σημασία και ο αφηγητής, κατά πόσο ζωντανή είναι η αφήγησή του, παράδειγμα μπορώ να δώσω με τον Στίβεν Φραϊ του Χάρι Πότερ και τον Martin Jarvis με τα βιβλία του Ντίκενς. Κάνουν εξαιρετική δουλειά, η προφορά τους είναι ψαρωτική και προσδίδουν μια ιδιαίτερη ζωντάνια στο έργο. Ο Νταν Μπράουν μια χαρά είναι πιστεύω για αρχή, ποιο βιβλίο του πήρες εάν επιτρέπεται;
 

Μεδιτερανεο

Όμορφο Νιάτο
Τον Κώδικα Ντα Βίνσι αγόρασα στα γερμανικά, έκανα ταυτόχρονα εργασίες, αλλά μόνο σε μερικά σημεία ήμουν συγκεντρωμένος, το άκουσα από το κινητό (καλά έκανα ?).

Απ ό,τι κατάλαβα, καλύτερα είναι να το ακούσω όταν είμαι στο κρεβάτι, παρά όταν κάνω ταυτόχρονα πράγματα και να κλείσω τα μάτια μου, να αφεθώ στην αφήγηση και στο σχημάτισμα της πλοκής στο μυαλό μου.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ακούω όλη την ημέρα ή να σπαταλήσω την ημέρα μου στο άκουσμα ενός βιβλίου. Καλύτερα είναι σπαστές ώρες, μια πριν τον ύπνο και την άλλη όποτε είμαι ελεύθερος.

Πόσες ώρες πρέπει να ακούω καθημερινά, ας πούμε από τις 17 ώρες που είναι το βιβλίο; 3 ώρες είναι επαρκής;
 

Ιαβερης

Κοινωνός
Πόσες ώρες πρέπει να ακούω καθημερινά, ας πούμε από τις 17 ώρες που είναι το βιβλίο; 3 ώρες είναι επαρκής;
Α, αυτό φίλε είναι καθαρά υποκειμενικό, δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Επειδή δουλεύω βράδια και είμαι μόνος στη δουλειά δε με χαλάει να ακούσω 7-8 ώρες συνεχόμενα ενα βιβλίο, μου αρκεί που έχω κάποιον να μου μιλάει στο αυτί όλη την ώρα κι έτσι δεν χρειάζεται να μιλάω μόνος μου. :)))) Δες το μόνος, πόσες ώρες σε ευχαριστεί και βγάλε το πρόγραμμα σου.
 

Καστάλια

Κοινωνός
Τα ακουστικά βιβλία είναι η καλύτερη παρέα σε μετακινήσεις και στο τζόγκινγκ, και για μένα που κάνω και καμιά δουλειά του σπιτιού, προσφέρουν την τέλεια ευκαιρία να μετατρέψεις την ώρα που πλένεις πιάτα ή σιδερώνεις σε ώρα διαβάσματος. Δεν υπάρχει "πρέπει" ή "επαρκής χρόνος". Αν σε τραβήξει το βιβλίο, θα το ακούσεις σε δυο μέρες, αν πάλι είναι σχετικά δύσκολο ή απλώς βαρετό, όλο θα το αναβάλλεις. Μου έχει τύχει να τελειώσω 15ωρα βιβλία σε μια μέρα (έχω εφαρμογή στο κινητό που τα παίζει με διαφορετική ταχύτητα, οπότε μειώνεται ουσιαστικά η συνολική διάρκεια), και έχει τύχει πεντάωρο βιβλίο να το ακούω δυο βδομάδες. Πριν τον ύπνο πάντως δεν ακούω γιατί με νανουρίζουν και με παίρνει ο ύπνος.

Γενικώς χάρη στα ακουστικά βιβλία "διαβάζω" πολύ περισσότερες ώρες την ημέρα, και σίγουρα δε νιώθω ότι σπαταλώ τον χρόνο μου, τουναντίον μάλιστα.

Έχω ένα δείγμα με λίγη ώρα από την αφήγηση (στα αγγλικά) πολλών αφηγητών, αν σε ενδιαφέρει, δώσε μου ένα ημέιλ να σου το στείλω, γιατί όπως είπε και ο Ιαβέρης, ο αφηγητής είναι η μισή υπόθεση - ο καλός θα απογειώσει ακόμα και ένα μέτριο βιβλίο, ο κακός θα θάψει και ένα αριστούργημα. Πχ ένα βιβλίο του Iain Banks άρεσε σχεδόν μόνο σε μένα από την παρέα μου, αλλά εγώ το άκουσα από έναν Σκωτσέζο που προσάρμοζε τη φωνή του όταν μιλούσαν παιδιά ή γυναίκες, ήταν σαν να έβλεπα ταινία. Από την άλλη, ένα βιβλίο του Ιζό που άκουσα στα ελληνικά με κοίμιζε κάθε φορά με τη μονότονη αφήγησή του (καθόλου καλό αυτό, αν σκεφτείς ότι συχνά οδηγούσα όσο άκουγα). Μου έχει τύχει και να διαβάσω βιβλίο μόνο και μόνο για τον αφηγητή (έχω μερικούς αγαπημένους, και αρπάζω ό,τι δικό τους βρω). Μέχρι στιγμής δε με έχει απογοητεύσει ποτέ αυτό το πείραμα, και το συγκεκριμένο ράφι μου στο goodreads είναι γεμάτο μόνο με 4ατερα και 5αστερα βιβλία.

Γενικώς... Είτε θα το λατρέψεις, είτε θα σε αφήσει παντελώς αδιάφορο. Πολλοί εδώ το δοκίμασαν και ανακάλυψαν έναν μαγικό τρόπο να γεμίσουν τη μέρα τους με διάβασμα, άλλοι πάλι το δοκίμασαν, και βρήκαν ότι δεν είναι γι' αυτούς και πάντα προτιμούν το τυπωμένο βιβλίο. Σαν φανατική του ακουστικού, δεν παύω να το παινεύω στον αγώνα να εκμεταλλευτούν όσο περισσότεροι γίνεται την φοβερή ευκαιρία που παρουσιάζει αυτός ο τρόπος ανάγνωσης, όμως δεν μπορείς να επιβάλεις το καλό σε κανέναν, αν δεν το νιώθει και ο ίδιος ως καλό.
 

Μεδιτερανεο

Όμορφο Νιάτο
Το κάνω από περιέργεια και για να εξασκήσω τις δυνατότητές μου σε αυτή την γλώσσα, με λίγα λόγια να βγάζω το κεντρικό νόημα ενός κεφαλαίου. Για να το ακούσω χρησιμοποιώ την εφαρμογή Audible.
Μέχρι στιγμής δεν έχω κανένα πρόβλημα, μόνο που ακόμη και στα ελληνικά να μου το έδινες, με το να κάνω πράγματα ταυτόχρονα δεν θα έβγαζα το νόημα και έτσι θα με κούραζε. Το εμαιλ μου σε πμ.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Μα τι ρωτάς βρε Μεδιτερανεο; :ωιμέ: Πού πρέπει να κάθεσαι και πόσες ώρες πρέπει να αφιερώνεις; Όπου σε βολεύει και όσες θέλεις!!! Αυτονόητο δεν είναι; Μην καταπιέζεσαι, το διάβασμα είναι απόλαυση.
 

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Προσωπικό λέσχης
Ήθελα να σου γράψω μια απάντηση αλλά φοβάμαι ότι δεν θα ξέρεις πότε και πώς να την διαβάσεις. Οπότε θα το πω περιληπτικά ελπίζοντας να γίνω κατανοητός χωρίς όμως να έχω σοβαρές πιθανότητες...


Σκέφτηκες ν'αφήσεις το διάβασμα και ν'ασχοληθείς με τη ζωγραφική;
 

Ιαβερης

Κοινωνός
Καστάλια, ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου αφηγητές, ρίξε λίγα ονόματα να πάρουμε ιδέες.😀
 

Μεδιτερανεο

Όμορφο Νιάτο
Ζωγραφίζω δημιουργώντας ηλεκτρονικά έργα τέχνης :) με λίγα λόγια επινοώ διάφορες εφευρέσεις
 

Καστάλια

Κοινωνός
Ιαβέρη, from the top of my head, θα σου αναφέρω αυτούς που εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια και ανοιχτά αφτιά:

Roy Dotrice (ζωγράφισε στο Game of Thones, και λυπήθηκα που έμαθα τον πρόσφατο χαμό του), Stephen Fry (Χάρι Πότερ και Ντάγκλας Άνταμς), William Dufris, Simon Shepherd, Kate Reading. Πολλοί ηθοποιοί όπως ο Σάμιουελ Τζάκσον (να βρεις το Go the fuck to sleep), Τζέρεμι Άιρονς (αχ, Λολίτα...), Τζον Μάλκοβιτς και μερικές γυναίκες έχουν κάνει φοβερή δουλειά με κλασικά κυρίως βιβλία.

Οι πιο-πιο-πιο αγαπημένοι μου όμως, αφηγητές που θα ψάξω επί τούτω, είναι ο Wil Wheaton (πρέπει να τον ακούσεις στο Ready Player One, και ειδικά στο Redshirts, που είναι παρωδία του Σταρ Τρεκ, όπου ο ίδιος κάποτε πρωταγωνιστούσε), Katherine Kellgren και ο Tim Gerard Reynolds, ιδίως στο The Riyria Revelations - απίστευτη σειρά, αν δεν την έχεις υπόψη σου, να την κοιτάξεις οπωσδήποτε.

Ο καλός αφηγητής είναι ικανός να σε κάνει να παθιαστείς με το βιβλίο που ακούς, σε βαθμό που μπορεί ποτέ να μην συνέβαινε αν απλώς το διάβαζες μόνος σου. Φαίνεται άλλωστε και από τον υπέρμετρο ενθουσιασμό μου για το θέμα, υποθέτω.
 

Ιαβερης

Κοινωνός
Καστάλια, σε ευχαριστώ για τις προτάσεις σου! Άκουσα δείγματα από όλους τους αφηγητές που ανέφερες κι είναι όλοι τους ένας κι ένας πραγματικά. :)) Σταμάτησα στον Tim Gerard Raynolds και κατέβασα το Theft of Swords, το πρώτο της σειράς των Riyria Revelations, από την περίληψη μου φάνηκε πολύ καλό. Για να δούμε! :)
 
@Ιαβέρη, έχω να σου προτεινω και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, στα Απομνημονεύματα του Καζανόβα. Το είχα γράψει και αλλού, η φωνή αυτού του τύπου δίνει άλλη διάσταση στον όρο eargasm!

Επίσης, πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο Κόρευ Τέιλορ, τραγουδιστής του μέταλ συγκροτήματος Slipknot, είναι και συγγραφέας και μάλιστα αφηγείται ο ίδιος τα βιβλία του, στα οποία βγάζει όλο το πάθος και το νεύρο, που τον χαρακτηρίζει και σαν καλλιτέχνη και άνθρωπο. Πχ., έχει γράψει το You are making me hate you, όπου αναφέρει κατηγορίες ανθρώπων που του σπάνε τα νεύρα. Γελάω πολύ ειδικά με αυτό το απόσπασμα, όπου τα παίρνει με αυτούς που λένε την λέξη yolo (τα παίρνω παρομοίως :νατώρα: ). Γενικά, ο εν λόγω τύπος είναι κατηγορία από μόνος του!

@Καστάλια, ευχαριστούμε για τις προτάσεις!!
 

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Προσωπικό λέσχης
Έλα ηρέμησε, ζεις μονάχα μια φορά (ή δυο αν είσαι ο Άκης Μποντ)
 

Ιαβερης

Κοινωνός
Μεταλλαγμένη, ευχαριστώ και για τις δικές σου προτάσεις. Καλά, τί τυπάρα αυτός ο Τεϊλορ! :μουάχαχα::χαχαχα::χαχα:
 

Τσίου

Μύστης
Eargasm διάβασα από Μετ, και είπα να ρίξω τα δύο σεντς μου: Nicholas Boulton. Θες ιστορικό ρόμανς (Αχ Βαχ Δούκα); Θες κλασική λογοτεχνία; Nicholas Boulton. Δεν έχει αφήσει αναγνώστη παραπονεμένο.
 
@Κόρτο, νομίζω τελικά ότι το yolt του Ακη του Μποντ, μου κάνει πιο εύηχο :))))

@Ιαβέρη, εντρύφησε κι άλλο αυτή την μορφάρα που λέγεται Κόρευ Τέιλορ. Και φωνάρα, μην το ξεχνάμε.

@Τσίου, όχι και Μετ :πανικός: Μεταλλαγμένη, παρακαλώ :))))
Λοιπον, άκουσα λίγο από Μπουλτον. Αν και δεν πιάνει το βάθος και το γρέζι του Καμπερμπατς, εγκρίνω χωρίς δεύτερη σκέψη.
Επονται τρελές βραδιές με Βενέδικτο και Νικολάκη :χαχα:
 

Καστάλια

Κοινωνός
Καλέ μου Μεδιτερανεο, έχεις δυο μέρες στη διάθεσή σου για να κατεβάσεις τα δείγματα αφηγητών που σου έστειλα στο μέιλ σου. Μετά θα σβηστούν. Δεν ξέρω αν έπρεπε να μπω στον κόπο, αλλά τέσπα, αν νομίζεις ότι θα σε ενδιέφερε, δράσε.
 
Top