Υπάρχουν τα νήματα ενός φόρουμ, όπως και αυτά που υφαίνουν ενδύματα ή προσδοκίες σε ακούραστους αργαλειούς που τους χειρίζονται έμπειρα χέρια ή άπειρες ματαιότητες· αλλά υπάρχουν και νήματα που λειτουργούν ως ένας άλλος μίτος της Αριάδνης, τα οποία μας οδηγούν από το -ή (και) μέσα στο- σύθαμπο των τελευταίων λέξεων ακόμη μιας ανάγνωσης ενός βιβλίου που ολοκληρώνουμε, στην επόμενη κάμαρα του λαβυρίνθου, στην επόμενη αναγνωστική μας επιλογή.
Σε αυτό το τελευταίο είδος νημάτων αφιερώνεται η συγκεκριμένη ανάρτηση.
Προσωπικά, η επιλογή του επόμενού μου βιβλίου βασίζεται σε ένα
παιχνίδι.
Μια παράδοση που αποφάσισα να κρατήσω, μολονότι, λόγω των καταστάσεων (μιας) της ζωής, τα ήθη και τα έθιμά της θα θεωρούνταν -δικαίως- παρωχημένα.
Υπάρχουν, όμως, πολλοί εκεί έξω που ακολουθούν διαφορετικές οδούς επιλογής, λιγότερο ή περισσότερο (αν)ορθόδοξες.
Θα συμπεριλάβω στην παρούσα ανάρτηση μερικές από αυτές -τις πιο ιδιαίτερες ίσως- με τη μορφή αφήγησης, τις οποίες, στη πορεία του χρόνου (μου), κρατούσα στα σημειωματάρια μου, και θα τις παρουσιάσω σε πρώτο πρόσωπο, ως τις αρμόζει.
«
Βρίσκω μέσα στο βιβλίο που διαβάζω μία αναφορά σε ένα άλλο βιβλίο ή συγγραφέα και αυτή θα αποτελέσει το επόμενό μου ανάγνωσμα».
«
Ώρες ολόκληρες μένω στημένος μπροστά στα ράφια βιβλιοπωλείων. Παίρνω αυτό το στοχαστικό ύφος και περιμένω από κάποιον δίπλα μου να με πλησιάσει και να μου προτείνει κάτι, οτιδήποτε. Κι αν είναι γένος θηλυκού, ακόμα καλύτερα».
«
Ακούω φωνές..» (!)
«
Ρωτάω γνωστούς μου βιβλιόφιλους για τις χειρόγραφες αφιερώσεις που τους έχουν αγγίξει περισσότερο σε βιβλία που τους έχουνε χαρίσει. Όταν στο ακούσμα μίας εξ αυτών νοιώσω συγκίνηση, ζητάω τον τίτλο του βιβλίου».
«
Ίντερνετ φίλε! Το έχεις ακούστα; 2015 έχουμε, ξύπνα!».
«
Δύο ανθρώπους εμπιστεύομαι σε αυτή τη ζωή: τη μάννα μου (έτσι με δύο νι τόνιζε πάντα η συγκεκριμένη φίλη πως θα έπρεπε να γράφεται)
και τον βιβλιοπώλη στην γειτονιά που μεγάλωσα. Ό,τι μου επιλέξει αυτός, τυφλά θα το ακολουθήσω».
«
Ευκολάκι! Θα διαβάσω ένα ακόμα βιβλίο αυτού του συγγραφέα κι όταν δε θα έχω άλλες πια επιλογές, θα τα ξαναδιαβάσω από την αρχή».
«
Αν δεν είναι επιστημονικής φαντασίας δεν είναι βιβλίο! Στα τυφλά από το ράφι του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους».
«
Πάντα το πάνω πάνω από τη στοίβα με τα αδιάβαστα που φθάνει ως το φεγγάρι!» (ποτέ δεν έμαθα πως δημιουργείται μια τέτοια στοίβα).
Θα μπορούσα να συνεχίσω «αέναα» με αποσπάσματα ενός προσωπικού σημειωματάριου ή να τα στολίσω με περισσότερες λέξεις και περιγραφές.
Αλλά σταματ(ά)ώ κάπου εδώ, έχοντας συνείδηση για τον κίνδυνο που αναλαμβάνω, αυτόν του πλατειασμού· κι αν το διακινδύνευσα λιγάκι, είναι γιατί η (κάθε) ανάμνηση θα διατρέχει πάντα έναν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτόν του να λησμονηθεί.
Είστε κι εσείς ένας από τους παραπάνω χαρακτήρες ανθρώπων σε ό,τι αφορά την επόμενη αναγνωστική σας επιλογή -αν μάλιστα χρησιμοποιήσατε κάποια στιγμή του παρελθόντος σας τις λέξεις εντός των εισαγωγικών, τότε ενδέχεται να με γνωρίζετε προσωπικά- ή έχετε θεσπίσει κάποιους ιδιαίτερους «κανόνες» (παραδόσεις, ιεροτελεστίες, ρουτίνες, εκκεντρικότητες) εύρεσης του επόμενού σας βιβλίου, άξιους αναφοράς;