Πόσα βιβλία στο περίπου έχετε διαβάσει;

Στο goodreads έχω περάσει 282 μέχρι στιγμής αλλά δεν έχω προσθέσει καποιες ποιητικές συλλογές.
 
Δυστυχώς οι καταγραφές μου δεν είναι και πολύ καλές, υποθέτω 500 πάνω κάτω αλλά πρέπει να το κοιτάξω καλύτερα.
 
Θα έλεγα ότι είναι σχεδόν αδύνατο να θυμηθεί κάποιος όλα τα βιβλία που εχει διαβάσει.Τα υπολογίζω περίπου στα 300-350.Σταγόνα στον ωκεανό της λογοτεχνίας.
 
Και για μένα είναι αδύνατο να θυμηθώ πόσα βιβλία έχω διαβάσει... Διαβάζω από 12 χρονών περίπου με περιόδους που δεν διάβαζα καθόλου και άλλες που διάβαζα σαν να μην υπάρχει αύριο, έχω δανειστεί πολλά βιβλία και ομολογώ πως δεν μετρούσα και δεν μετράω τα βιβλία που διαβάζω (το μόνο που μετρούσα μικρή ήταν τα μπάνια που έκανα στη θάλασσα :ωιμέ: )
Υπολογίζω πως βρίσκομαι κάπου ανάμεσα σε 300 με 400
 
Στο λογαριασμό που ξεκίνησα να κρατώ στο goodreads πριν από 2-3 χρόνια λέει 800 κάτι, και είναι τα βιβλία που διάβασα από την εγγραφή μου εκεί και μετά, μαζί με εκείνα που μου έχουν αφήσει τις πιο έντονες εντυπώσεις από τα προηγούμενα χρόνια ανάγνωσης. Σε γενικές γραμμές υπολογίζω ότι τουλάχιστον καμιά 50ριά το χρόνο θα τα διαβάσω (αν και πέρσι σχεδόν είχα πιασει το στόχο στην πρόκληση που έβαλα στον εαυτό μου στον προαναφερθέντα ιστότοπο, που ήταν 117 βιβλία μέσα στη χρονιά). Και δεδομένου ότι ξεκίνησα να διαβάζω από τα πέντε μου, έστω και με περιστασιακές εναλλαγές στο ρυθμό, αλλά πάντοτε με αδηφάγο όρεξη, εικάζω εντελώς πρόχειρα ότι μπορεί να έχω φτάσει και τα 1500... Μακάρι να τα θυμόμουν τα περισσότερα, αλλά και πάλι, αποφεύγω τις τύψεις, διαβάζω για να περνάω καλά τις ώρες μου, και όχι για να ξέρω λεπτομερώς την υπόθεση κάθε βιβλίου που διάβασα.
Άσχετο, αλλά ίσως χρήσιμο, μια ελληνική παραλλαγή του goodreads έχει δημιουργηθεί στο http://www.bookia.gr/, όπου μπορεί ο καθένας να καταγράφει τα βιβλία που διάβασε, και μάλιστα στη συγκεκριμένη έκδοση που το διάβασε, να σημειώσει τα "προς ανάγνωση", να βρει, να κερδίσει ή να ανταλλάξει βιβλία, να δει τι διαβάζουν οι φίλοι του, και γενικώς είναι ένα μέρος που μπορεί να προσφέρει πολλά στο φανατικό αναγνώστη (σχετικό νήμα εδώ). Προσωπικά βρήκα αυτή τη λύση τον καλύτερο δυνατό τρόπο να κρατώ λογαριασμό, να αντλώ ιδέες για μελλοντικά διαβάσματα, (και να τις σημειώνω κιόλας, γιατί πολλά ξεχνιούνται), να αποφεύγω κάποια που έχουν το όνομα, αλλά όχι τη χάρη, και γενικώς να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον που με ευχαριστεί και μου προσφέρει πολλά σε τομείς που με ενδιαφέρουν.
 
Η αλήθεια είναι πως παλαιότερα δε διάβαζα σχεδον καθόλου για να μην πω καθόλου. Ομως μετά το Νοέμβρη δεν ξέρω τί με έπιασε και απολαμβάνω το διάβασμα πάρα πολύ. Διαβάζω περισσότερο κλασικούς δηλαδή βιβλία που γράφτηκαν σε άλλους αιώνες. Ο λόγος είναι πως μεγαλώνοντας ( κοντεύω τα 25 ) έχει αρχίσει να με κινεί η ιστορία της ανθρωπότητας γενικά. Μου αρέσει η ιστορία αλλά μιας και μιλάμε για λογοτεχνία μου αρέσει να διαβάζω τους κλασικούς, νομίζω πως αυτό με φέρνει πιο κοντά στις εποχές εκείνες. Κυρίως ας πούμε μου αρέσουν οι Ρώσοι αφού υπάρχουν αρκετά στοιχεία γιατις συνθήκες του ρώσικου λαού πριν την Κομμουνιστική Επανάσταση αλλά και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Στάλιν. Επειδη ξεφεύγω όμως με τη βοήθεια του goodreads φαίνεται πως σε λίγους μήνες διάβασα γύρω στα 43 βιβλία.
 
δέν θυμάμαι να έκανα κάτι άλλο απο το να διαβάζω, συχνά ακόμα και κάνοντας διάδρομο αντί για τηλεόραση. Δέν ξέρω πόσα βιβλία έχω διαβάσει, αλλά γύρω στα 70 υποθέτω ότι τα έχω ξεσκονίσει. Έχω τη μεγάλη τύχη να διαβάζω 'επαγγελματικά' (δηλ., σε επίπεδο πανεπιστημιακό) τρία διαφορετικά και φαινομενικώς άσχετα πεδία, κι αυτό κάνει εξαιρετικό καλό. Σε κάνε να βλέπεις με διαφορετικό μάτι ακόμα και το άρλεκιν, όταν πέσει στα χέρια σου.
 
Κι εγώ βλέποντας στο goodreads, διαβαζω ότι είναι 77. Σε ένα σημειωματάριο που τα συγκεντρώνω, διαβαζω ότι είναι 78, οπότε πρέπει να ψάξω ποιο λείπει απο το goodreads. :ρ Γενικά, ξεκίνησα κι εγώ να διαβαζω από μικρή ηλικία αλλά τα τελευταία 3 χρόνια, (ως φοιτήτρια δηλαδή), άρχισα να διαβάζω πιο εντατικά αλλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Σε αυτό με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι γράφτηκα στη Λέσχη, καθώς διάβασα πολλά μέσω προτάσεων, μέσω συναναγνωσεων και παιχνιδιών (διάβασε το αγαπημένο μου βιβλίο ) που διαφορετικα δε θα τα ήξερα καν. Όπως και να έχει, ο αριθμός ειναι μικρός σε σχέση με τον αριθμο μερικών μελων της λέσχης, αλλά ικανοποιητικός σε σχέση με τις δικές μου προσδοκίες και την αύξηση του τα τελευταία χρόνια. Διαβαζω με αργούς ρυθμούς, αλλά συστηματικά, οπότε ευελπιστώ πως θα είμαστε ακόμη εδώ για να μοιραστώ τη χαρά μου όταν θα φτάσω -καποτε- τα 500. :))))
 
Last edited:
xmmm ... ιατρική, φυσική, και τώρα σύγχρονη φιλοσοφία, νίκολας - συναφή με σένα, δηλαδή. Κάθε φράση που διαβάζω, διυλίζεται απο τρείς διαφορετικούς ηθμούς. Άν είναι και σε κάποια γλώσσα άλλη απο την ελληνική, που να τα καταφέρνω, τότε κι απο τέταρτο ! γοητευτικό ! είναι σά να διαβάζει κανείς ένα κείμενο με τέσσερα μάτια. Ευτυχώς δηλαδή, διότι το μυαλό μου δυστυχώς είναι μικρό :)))))))))))
 
Τις χρονιές 2013 και 2014 κρατούσα αρχείο των βιβλίων που διάβαζα, στη συνέχεια όμως θεώρησα πως ήταν ψυχαναγκαστική συνήθεια και την σταμάτησα.

Τώρα, λαμβάνοντας υπόψιν και τα παιδικά βιβλία -όχι τα πολύ παιδικά με σκληρό εξώφυλλο, τύπου Τριβιζά, αλλά τα παιδικά μυθιστορήματα, σε φάση Πατάκης και βιβλία με νεράιδες από τις εκδόσεις Κέδρος- πρέπει να είναι πάνω από 400- 450. Διάβαζα πολύ πάντα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
 
Τώρα, χάρη στο Goodreads, ξέρω ότι από το τέλος του 2013 ως σήμερα έχω διαβάσει περίπου 80. Βέβαια εκεί μέσα ίσως κάποια να μην θεωρούνται κανονικά βιβλία, και είναι και 4-5 κομικς, όπως το Maus και το Logicomix. Οπότε κάπου 60 "κανονικά" βιβλία τα τελευταία 4 χρόνια. Από αυτό το νούμερο όμως δεν μπορεί να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα για όλη τη ζωή μου, αφού έχουν περάσει χρόνια που πέφτω με τα μούτρα και χρόνια που δεν διαβάζω σχεδόν τίποτα. Είναι βέβαιο πάντως ότι τα 200 φτάνονται, και τα 300 λογικά, αν μετρήσουμε και την παιδική ηλικία με Μυστικούς 7, Βερν κλπ.
 
Έχω διαβάσει 551 βιβλία. Αν ψειρίσουμε την μαιμού από τα 551:
-Τα 176 είναι γυναικεία λογοτεχνία (ροζ λογοτεχνία, άρλεκιν, όπως θέτε πείτε το).
-Τα 49 είναι Αστερίξ, Λούκυ Λουκ, Μαϊτένα, Αρκάς, Σεντρίκ.
-Τα 13 είναι θεατρικά έργα.
-Τα 9 είναι ποιητικές συλλογές.
-Τα 6 είναι βιογραφίες.
-Τα 6 είναι ερωτική λογοτεχνία.
=292.
Άντε να μου έχουν ξεφύγει κάτι ανατριχίλες, κάτι άλλα εφηβικά και κάτι βιβλία με tutorials, πες 280. Αλλά εγώ λέω 551. Όχι επειδή με βολεύει (πφφ σιγά τα αυγά), αλλά επειδή ανεξάρτητα από την λογοτεχνική τους αξία, βιβλία είναι.
 
Μετράνε τα κόμικς, Αστερίξ, Ιζνογκούντ, Τεν Τεν κλπ? Αν ναι, ο αριθμός μου εκτοξεύεται κατά >300!
 
Top