Πόσο συχνά σκέφτεσαι την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Νομίζω πως ήταν πέρσι που έτρεξε πολύ ένα τρεντ στα σόσιαλ μιντια όπου γυναίκες ρωτούσαν τον άντρα τους (το αγόρι τους κτλ.) : Πόσο συχνά σκέφτεσαι την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και με έκπληξη διαπίστωναν πως ο άνθρωπός τους έφερνε στο μυαλό του την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πολύ συχνότερα από ότι θα υπέθεταν.

Όποιος δεν έχει υπόψιν του το τρεντ, μπορεί να δει διάφορα βιντεάκια στο tiktok ταγκαρισμένα με #romanempiretrend

Με είχε εντυπωσιάσει τότε το τρεντ, πρώτον γιατί συνειδητοποιούσα πρώτη φορά πως κι εγώ, φέρνω πολύ συχνά στο μυαλό μου την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και δεύτερον, πως μοιάζει να είναι αυτό κάτι κοινό ανάμεσα σε μια μεγάλη μερίδα από άντρες.

Μου ήρθε στο μυαλό, γιατί είχα μόλις την εξής στοιχομυθία στο Instagram, με μία φίλη:

φίλη: What r u doing?
εγώ: nothing much now..
watching a video: What Motivated Soldiers to Be the First to Climb the Siege Ladder?
about Ancient Rome :))))
φίλη: Hahahaha ok

κι έπειτα σκέφτηκα πως στο πλέγμα μου, στο Instagram, έχω μια φωτογραφία όπου είμαι ντυμένος Ρωμαίος λεγεωνάριος κι ισχυρίζομαι πως μολις ταξίδεψα με χρονομηχανή για να πολεμήσω για την Δόξα της Ρώμης.

Όταν λοιπόν είχα πρωτοδεί το τρεντ, συνειδητοποίησα πως σκεφτόμουν την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάποιες φορές ίσως και μέρα παρά μέρα, κι άλλες μπορεί δύο φορές τον μήνα, όμως μάλλον σε σταθερή βάση.

Από την μία ζούσα στην Θεσσαλονίκη, εκείνον τον καιρό, η οποία είναι μια κατεξοχήν Ρωμαϊκή πόλη. Όπου κι αν σταθείς, ρωμαϊκά ερείπια, χορδές μιας άρπας που αντηχεί ακόμα. Και δεν ξέρω, ίσως πολλοί άνθρωποι (και δει οι γυναίκες; :)))) ) να περνούν από δίπλα αφηρημένα, αλλά εγώ σχεδόν ακούω θορύβους, όπως ρωμαϊκά κέρματα ή ρόδες αμάξης.

Από την άλλη γενικά η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπάρχει στο μυαλό μου και ενίοτε και στον λόγο μου, ως αναφορά και π.χ. κάποιος νεαρός δεν θα μπορεί να πάρει πρωτοβουλία, και θα το πω για τον Οκταβιανό Αύγουστο που στα 19 του ανέλαβε και κυβέρνησε πετυχημένα ολόκληρη αυτοκρατορία και: "δεν περιμένουμε να κυβερνήσεις ολόκληρη αυτοκρατορία, αλλά τον εαυτό σου νομίζω πως θα πρέπει να μπορείς..."

Δεν θέλω να εμβαθύνω, αλλά απλά να ρωτήσω, από απλή περιέργεια: εσείς ρε παιδιά, πόσο συχνά σκέφτεστε την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία;

:))))

Last edited:
Τώρα τελευταία πολύ συχνά, κυρίως επειδή θέλω αλλά δεν προλαβαίνω να πάω να δω τον μονομάχο, ακόμα πιο συχνά σκέφτομαι την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία .

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πήγα να γράψω στο άλλο νήμα, το "μ'αρέσει-δε μ'αρέσει", αλλά θα γράψω εδώ.

Δεν μου αρέσει ο Ανδρέας Μικρούτσικος, από τότε που έγινε τηλεπερσόνα. Η ύπαρξή του μου βγάζει μια βαθιά αποστροφή. Έψαχνα να βάλω ένα τυχαίο βιντεάκι να παίζει, στον youTube, για παρέα, καθώς δούλευα στο λαπτοπ, και τον έτυχα σε μια εκπομπή, γηρασμένος πλέον και στην καλύτερη περίπτωση περιττός, αν όχι απωθητικός, και λυπάμαι για τα σκληρά μου λόγια.

Σκρόλαρα λίγο πιο κάτω και φυσικά, κατέληξα να βάλω, και να μου κλέψει την προσοχή o Gregory Aldrete, στο Podcast του Lex Fridman: "The Roman Empire - Rise and Fall of Ancient Rome"

Ειδικά όταν μιλάει κάποιος που γουστάρει βαθιά το αντικείμενο, σε συναρπάζει.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
2 φορές τις τελευταίες 10 μέρες.

Ρωμαϊκό τσιμέντο
Κοιτούσα μια τσιμεντοκολόνα και η σκέψη μου πήγε στο αθάνατο ρωμαϊκό τσιμέντο του οποίου η σύνθεση το βοηθά να "αυτοθεραπεύεται" και εξού και αρχαίες ρωμαϊκές κατασκευές με τσιμέντο βαστούν ως τα σήμερα, σε αντίθεση με το σύγχρονο άκαμπτο μπετό.

Ο Ιούλιος Καίσαρ ως Δικτάτωρ
Σκεφτόμουν κάτι για τον δικτάτορα Φιντέλ Κάστρο κι από εκεί, συνειρμικά, μου ήρθε στο μυαλό ο Ιούλιος Καίσαρ διότη η λέξη "δικτάτωρ" ήταν τίτλος προσωρινού ανώτατου άρχοντα στην Ρωμαϊκή Δικτατορία και αυτός έδωσε τον τίτλο αυτό στον εαυτό του κρατώντας τον μόνιμα, πράγμα που ξεκίνησε να δίνει στην λέξη της σημερινή της σημασία. (Πριν τον Ιούλιο Καίσαρα ήταν απλά άλλος ένας τίτλος εξουσίας της δημοκρατίας.)

Και αυτά ενώ βρίσκομαι και σε πολύ μακρινή χώρα. Πού και να ζεις π.χ. στην Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα όπου τα πάντα γύρω φωνάζουν Ρώμη.
Συνειδητοποιώ πως για μένα μάλλον είναι δύσκολο να μην σκεφτώ την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

(απλά αυτοαναλύομαι δημόσια.. παρακαλώ, μην ενοχλείστε! :)))) )

Ωραίο θέμα!

Θυμάμαι συχνά κάτι που είχα διαβάσει στον Ράνσιμαν (νομίζω), ότι μία πόλη στην Ιταλία έπεσε κάποτε (πάλι νομίζω, κατά τη διάρκεια της Reconquista) επειδή ένας "περίεργος Ίσαυρος" ανακάλυψε έναν αγωγό αποχέτευσης (ή κάτι τέτοιο) που οδηγούσε μέσα στην πόλη κ έτσι δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουν οι Βυζαντινοί να την καταλάβουν με μάχες στα τείχη.

Ήταν ένας έξυπνος ελιγμός που συνέβαλε στη δόξα της Αυτοκρατορίας.

Από τότε, κ έπειτα λίγο μετά, διάβασα κ για τα θέματα, που έδιναν σε διάφορους Ακρίτες για να μένουν στα σύνορα της Αυτοκρατορίας συχνά με πιάνω να με φαντάζομαι ως έναν περίεργο Ίσαυρο στην άκρη μίας μεγάλης Αυτοκρατορίας - απομονωμένο κ μονωτή την ίδια στιγμή

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Παιδια ειστε σιγουροι οτι σκεφτεστε τη Ρωμαϊκη Αυτοκρατορια και οχι (ενίοτε) τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία;

Σκέφτομαι τον Ιούλιο για παράδειγμα, αλλα αυτος πέθανε κάμποσα χρόνια πριν την μετατροπή της σε Αυτοκρατορία.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Δίκιο έχεις.

Ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν βέβαια αυτός που κατέλυσε την Ρωμαϊκή Δημοκρατία, αλλά ο πρώτος επίσημος αυτοκράτορας ήταν ο επόμενος, ο ανιψιός του, ο Οκταβιανός.

Παρότι το τρεντ είναι "How often do you think about the roman empire?" όντως, είναι γενικά για την Ρώμη και βέβαια, έχει ενδιαφέρον ότι σε επικράτεια ήταν αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε... αυτοκρατορία.

Από εκεί και πέρα έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως σε εκείνη την "Δημοκρατία" κατά βάσει ψηφίζαν στην Ρώμη για όλη την επικράτεια καθως οι διάφοροι λαοί ήταν υποτελείς. (Αναλόγως και την περίοδο κτλ.)