Λογοτεχνική ελευθερία και Φιλολογικά όρια
Ο γραπτός λόγος στη ζωή μας, στην καθημερινότητα, είναι σε δεύτερη μοίρα -τουλάχιστον αυτό πιστεύω. Από τα σχολικά χρόνια έως τα φοιτητικά, η πορεία του γραπτού λόγου είναι αρκετά θολή, ίσως και σε καθεστώς αναγκαστικής χρήσης. Τα κίνητρα για τη χρήση του -θεωρώ- ελάχιστα.
Προσωπική διαπίστωση, πολλά παραδείγματα. Φοιτητές με εξειδίκευση και τραγικό γραπτό λόγο, και ασφαλώς, ελάχιστη λογοτεχνική παίδευση. Δάσκαλοι, με αόριστες κατευθύνσεις στη μάθηση της γλώσσας και τους κανόνες της, που τις περισσότερες φορές δεν ευθύνονται γι' αυτό. Έντυπα ενημέρωσης και τηλεόραση με καθημερινά λάθη κι αυθαιρεσίες λόγου -εδώ θυμήθηκα την υπέροχη ταινία του Θ. Μαραγκού “Μάθε παιδί μου γράμματα” με τα χαμένα χρόνια εκπαίδευσης και η περίεργη μετάβαση της γλώσσας, μέσα από εξίσου περίεργα χρόνια.
Το άλμα στη δημοτική (η προσφορά ανθρώπων, όπως ο Νάσος Δετζώρτζης), οι κανόνες της, οι ξενικές λέξεις σε έκρηξη, οι απαράβατοι κανόνες στην ορθογραφία, η επικράτηση νέων κανόνων σε όλα αυτά και αν καθορίζονται από κάτι. Τελικά, υπάρχει σύγχυση για τα όρια και τους κανόνες του γραπτού λόγου μέχρι σήμερα;
Η καλή γνώση και η δουλειά με τα σωστά εργαλεία είναι το ιδανικό, όμως, πολλά είναι αόριστα.
Η καλύτερη απάντηση, πιστεύω, είναι η λογοτεχνία. Ο πλούτος και οι διαφοροποιήσεις της είναι ανεκτίμητα. Η νέα ελληνική με όλα τα υπέροχα στοιχεία της, βοηθούν στην δημιουργική σκέψη και κατανόηση της τέχνης του γραπτού λόγου. Ακόμα, τα ιδιώματα, οι νεολογισμοί, το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, είναι στοιχεία μοναδικά.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε τα εργαλεία για να αποτυπωθεί το ταλέντο, και αυτά είναι τα φιλολογικά όρια. Ποια είναι όμως αυτά; Είναι σταθερά ή όχι;
Όλοι οι μεγάλοι εκφραστές του γραπτού λόγου, που έσπασαν τα όρια. Από Α. Εμπειρίκο με τον υπερρεαλισμό, να μαθαίνουμε ανεκτίμητες τάσεις επάνω στη γλώσσα, από Α. Παπαδιαμάντη, από Ν. Καζαντζάκη, μοναδικές τεχνικές, ντοπιολαλιά και δημιουργία λέξεων, αμέτρητα τα στοιχεία και από πολλούς άλλους άφταστους δημιουργούς.
Αφορμή για όλα αυτά ήταν κάτι απλό που προβληματίστηκα πρόσφατα. Ο κανόνας του τελικού -ν και η σύγχυση επάνω στο δεν ή δε.
Λογοτεχνικά υπάρχει ελευθερία, φιλολογικά δεν ξέρω εάν υπάρχει σταθερός κανόνας. Αυτός ο διαχωρισμός με έβαλε σε αδιέξοδο, ήθελα να προσδιορίσω καλύτερα αυτούς τους δύο κόσμους. Μόνο λογοτεχνική ελευθερία; Φιλολογικά όρια, σταθερά ή μεταβαλλόμενα;
Οι παρατηρήσεις σας θα με βοηθούσαν, επίσης, οι διορθώσεις σε όλα αυτά από τον επιστημονικό κόσμο της λέσχης, θα τις θεωρούσα πολύτιμη μάθηση.
Σημ. Εάν ο χώρος που επέλεξα να τοποθετήσω το θέμα δεν είναι ο σωστός διορθώστε με και σε αυτό. Σας ευχαριστώ.