Πώς τα βάζεις στην βιβλιοθήκη;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πριν δυο τρεις μήνες άλλαξα την σειρά των βιβλίων μου και τώρα πια η λογοτεχνία συνεχίζει μεν να είναι χωρισμένη σε ελληνική και ξένη, αλλά από εκεί και πέρα είναι βαλμένα κατά επώνυμο συγγραφέα, όπως και στις βιβλιοθήκες. Με επηρέασε μια ανάρτηση τού Λάγνου σε αυτό. Επίσης άλλαξα τις ταινίες μου και τις έχω αυστηρά κατά (αυθεντικό) τίτλο κι επιτέλους άρχισα και τις βρίσκω όταν τις ψάχνω!!!
:ναι:

Πριν δυο τρεις μήνες άλλαξα την σειρά των βιβλίων είναι βαλμένα κατά επώνυμο συγγραφέα, όπως και στις βιβλιοθήκες.
ειχα προσπαθησει κι εγω να τα ταξινομησω ετσι, αλλα μετα σκεφτηκα οτι αν αγοραζα εναν Μουρακαμι πχ. θα πρεπε να ταξινομησω απο την αρχη ολη τη βιβλιοθηκη ωστε να χωρεσει στο "Μ" ο Μουρακαμι και ολα τα υπολοιπα να πανε μια θεση πισω. Αλλο αν εχεις χωρο και ειναι ευκολο να χωθει ενα βιβλιο αναμεσα στα υπολοιπα..

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Θέλει να αφήνεις λίγο περιθώριο εδώ κι εκεί στα ράφια.. :ναι:

Αν και δεν είναι πάρα πολλά, έχω πάνω κάτω 500 βιβλία στη βιβλιοθήκη μου, τα έχω ταξινομημένα σύμφωνα με το Dewey. Δεν χρησιμοποιώ όλες τις τάξεις, μόνο τις 800, 500 και 600 και κάποιες από τις διαιρέσεις και τα τμήματα τους, από τις υπόλοιπες έχω λίγα ή καθόλου βιβλία και τα βάζω όλα μαζί.

Εγω τα βαζω αναλογα με το θεμα, κ επειδη η βιβλιοθηκη μου εχει κουτακια μια χαρα βολευονται :) Βεβαια εχω κ το ραφι αποκλειστικα Χαρι Ποτερ, κ με τα βιβλια που αγορασα περυσι γεμισα το πανω μερος της βιβλιοθηκης με διαφορα. Αυτη τη στιγμη χωρος αλλος δεν υπαρχει. Αμα παρω κανενα καινουργιο θα πρεπει να παρω κ καμια καινουργια βιβλιοθηκη :μαναι:

Στην "επίσημη" βιβλιοθήκη μου, έχω μόνο αγαπημένους συγγραφείς και βιβλία. (λογω ελλειψης χωρου) Τα υπόλοιπα τα έχω σε κούτες κάτω απο το κρεβάτι, ή σε ράφια που θα μπορουσαν να λέγονται βιβλιοθήκες, αλλά έχουν ντουλάπια. Βεβαια συμβαινουν και κάποια απρόσμενα μερικές φορες στην κυριως βιβλιοθηκη.

Ευκαιρια να την παρατηρησω... Στο ενα ραφι έχω ολα τα βιβλία ενος συγγραφεα (παραδόξως είναι Έλληνας, τα βιβλία Ελλήνων που έχω αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου). Τα έχω με χρονολογικη σειρα. Δίπλα έχω τους Γάλλους, Ουγκώ, Προυστ, Φλωμπέρ, Ρεμπώ, χωρις συγκεκριμενη σειρα... και μερικών τις βιογραφίες τους, και Ντοστογιέφσκι.
Παρακάτω, εχω ισπανοφωνη λογοτεχνια, Μαρκες, Θερβαντες, Μπορχες, (διπλα στον Μπόρχες και σε μενα έχει χωθεί ο Κουντερα! ) και μετα Σεξπηρ κλπ και στο πιο κατω ραφι εχω σύγχρονους Αμερικανους (Πύντσον, Ουάλλας, Ντελίλο, Οστερ, Ροθ... αυτης της σχολής αποκλειστικα).
Και στα υπόλοιπα, όλα τα υπόλοιπα αγαπημενα, χωρις κριτηριο, έλληνες και ξένοι, διαφόρων ειδών.
Αυτα η λογοτεχνια. Παραδιπλα εχω μια μικροτερη με βιβλία ιστορίας, κινηματοραφου και ζωγραφικής και λεξικα.

Στη μία βιβλιοθήκη έχω τα νομικά βιβλία ταξινομημένα ανά κλάδο δικαίου. Στην άλλη βιβλιοθήκη έχω στα πάνω ράφια την ξένη λογοτεχνία, στα μεσαία την ελληνική και στα κάτω την παιδική. Εκεί τα βιβλία είναι ταξινομημένα με έκατό τρόπους (ταυτόχρονα!): ανά συγγραφέα, ανά εκδoτικό οίκο, τα ψηλά στις άκρες, τα χαμηλά στη μέση, τα αγαπημένα πρώτα, αν ανήκουν σε κάποια σειρά/ τριλογία κλπ. όλα μαζί κλπ, τα αδιάβαστα επίσης όλα μαζί, ... Με άλλα λόγια είμαι μανιακή με την τάξη! Όταν διαβάζω ένα βιβλίο, το ξαναβάζω εκεί ακριβώς που το πήρα! Μόνο στο κομοδίνο μου επιτρέπω την αταξία και εκεί υπάρχουν τα πάντα! Η Ρόουλινγκ με τον Κάφκα και η Ώστεν δίπλα στον Στιγκ Λαρσον!

Το δικό μου σύστημα :) τοποθέτησης είναι άνα κατηγορίες...

0+1: Ελληνική-Παγκόσμια Ιστορία & Μυθολογία
2: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία ( Κυρίως φιλοσοφία)
3: Ξένη Λογοτεχνία
4: Ξένη Λογοτεχνία & Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο
5: Διάφορα

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Έχω μαζί όλα τα βιβλία της σχολής, καθώς και διάφορα λεξικά, γραμματικές κ.ο.κ. στα ψηλά ράφια. Κάτω αριστερά έχω λίγη παιδική λογοτεχνία. Στα δεξιά βιβλία φαντασίας και τη συλλογή μου από Stephen King. Στα υπόλοιπα λογοτεχνία όπως να 'ναι. Στα κλειστά ντουλάπια κόμιξ.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
:χαχα: Αν ντρέπομαι για κάτι είναι που δεν είναι και τόσο καλοδιατηρημένη η συλλογή μου. Νομίζω ότι προστατεύονται καλύτερα εκεί τα κόμιξ. Να εδώ φαίνονται λίγο :)

Ε, δεν στέκονται τα κόμιξ για να τα βάλεις σε ράφι βιβλιοθήκης.. Πρέπει αναγκαστικά να είναι ξαπλωτά κι έτσι στην ουσία δεν φαίνεται τίποτα. Εγώ έχω (στη σελίδα της Ίζι) στο ροζ ντουλάπι κόμιξ, στο κόκκινο κουτί από πάνω και σε ένα μπαούλο. Υπάρχει κι ένα θεματάκι χώρου όσο να ναι...

Πολύ βολικά, στη δική μου βιβλιοθήκη φιλοξενουν τα τεύχη της "Αιγυπτιομανίας" και των "Αρχαίων Πολιτισμών" που δεν αξιώθηκα να δόσω για δέσιμο. :(

Κλασικη λογοτεχνια
Αστυνομικη λογοτεχνια
Αμερικανικη λογοτεχνια
Ευρωπαικη λογοτεχνια

Μηπως αντι για λογοτεχνια θα ηταν πιο σωστο να εγραφα πεζογραφια αφου δεν εχω ουτε ενα βιβλιο ποιησης?:χμχμ:

1o + 2o ράφι: Παγκόσμια λογοτεχνία 4π
3ο ράφι: Λογοτεχνία
4ο ράφι: Λογοτεχνία
5ο ράφι: Διάφορα
6ο ράφι: (μόλις το άδειασα για καινούργια αποκτήματα)
7ο ράφι: Επιστήμη
8ο ράφι: Κόμιξ
9ο ράφι: Ιστορία - Βιογραφίες - Φιλοσοφία - Μεταφυσική
10ο ράφι: Πολιτική

1ο ράφι στον τοίχο: Ιατρικά - βιβλία σχολής + παιδική εγκυκλοπαίδεια ''Τα χρυσά μου βιβλία''
2ο ράφι στον τοίχο: Αρχαία ελληνική γραμματεία

Πάντα αναρωτιέμαι, πώς ενώ μου αρέσει η πολιτική και η επιστήμη, κατέληξα με 4-5 ράφια λογοτεχνία...

Τα βιβλία μου τα έχω ταξινομήσει κυρίως κατά θεματολογία, ειδικότερα τηρώ στρατιωτική ευλάβεια στην τακτοποίηση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας(που απαριθμώ μια διόλου ευκαταφρόνητη συλλογή). Τα υπόλοιπα τα ταξινομώ κατά το χρώμα, το ύψος, τον όγκο και το είδος της βιβλιοδεσίας. Παρόλα αυτά ξέρω κάθετι που βρίσκεται!!

μαλλον οχι πολυ τακτικα. οπως μου καθονται καλα στο ματι
ισως μαζι τα βιβλια ιδιου συγγραφεα, ισως κ οχι
καμια φορα βαζω μαζι τα καινουρια να τα καμαρωνω μεχρι να παρουν κ αυτα τη θεση τους

και εμένα όπως μου κάθονται καλύτερα στο μάτι, κυρίως βέβαια κατά εκδοτικό οίκο μιας και ταιριάζουν καλύτερα έτσι τα μεγέθη
.

Συνήθως τα τοποθετώ ανάλογα με το ύψος τους, αλλά τελευταία θέλω να βάζω μαζί τα βιβλία ίδιου συγγραφέα και μου χαλάει την ευθυγράμμιση...

Σωστά. Τα αδερφάκια πρέπει να είναι δίπλα-δίπλα
Επιπλέον, τα βιβλία νιώθουν άβολα αν είναι ευθυγραμμισμένα με κάτι, ανεξάρτητα τι είναι αυτό το κάτι :)