Πώς τα βάζεις στην βιβλιοθήκη;

Πριν δυο τρεις μήνες άλλαξα την σειρά των βιβλίων μου και τώρα πια η λογοτεχνία συνεχίζει μεν να είναι χωρισμένη σε ελληνική και ξένη, αλλά από εκεί και πέρα είναι βαλμένα κατά επώνυμο συγγραφέα, όπως και στις βιβλιοθήκες. Με επηρέασε μια ανάρτηση τού Λάγνου σε αυτό.
Λοιπόν..αυτή η ταξινόμηση μου αρέσει πολύ.Με δυο αλλαγές όμως.Τα ξένα θα τα χωρίσω σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά,και τα αστυνομικά θα πιάσουν το δικό τους χώρο.Ε ρε κάτι προβλήματα που έχει ο κόσμος:))))

Οι βασικές κατηγορίες είναι :
- Υγεία (διατροφή, εκγύμναση, ύπνος)
- Οικονομικά (διαχείριση χρημάτων, επενδύσεις)
- Διαχείριση χρόνου
- Ψυχολογία / αυτοβοήθεια
- Λογοτεχνία
- Διάφορα, που δεν ταιριάζουν στις προηγούμενες κατηγορίες

Και έχω πάντα και ένα αρχείο με τα βιβλία που έχω δανείσει... Βαρέθηκα να χάνω βιβλία..!!

Τα βάζω χύμα στο κύμα.
Προσπαθώ να θυμάμαι πού είναι τι. Προφανώς έχω τη μικρότερη βιβλιοθήκη απ' όλους.

Η τακτοποίηση με βάση τη γεωγραφία- ιστορική περίοδο προχωρά με ρυθμό χελώνας. Κάθε φορά που λέω πως έκλεισα με ένα ράφι ανακαλύπτω μερικά ακόμα που πρέπει να στριμωχτούν εκεί. :ωιμέ: :ουχ: :γκρμφ: :κατάρα!:

Μήπως να χρησιμοποιούσες κανένα προγραμματάκι για να παρακολουθείς τις δανειστικές σου δραστηριότητες;

Για πολλά χρόνια είχα τα βιβλία μου τοποθετημένα ως εξής: Σύγχρονη πεζογραφία / Κλασική πεζογραφία / Φεμινιστικής θεματολογίας (λογοτεχνικά και μη) / Ψυχολογία - Τέχνη / Νεανικά μυθιστορήματα.

Η αλματώδης αύξηση του αριθμού τους πρόσφατα, σε συνδυασμό με την μετάβαση τους σε νέο χώρο, μου προξένησε μεγάλη σύγχυση ως προς την κατανομή τους (καθότι οι βιβλιοθήκες μου βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια). Έπειτα από λίγους μήνες που πέρασαν υπομονετικά στο πάτωμα ενόσω προσπαθούσα να βρω τον ιδανικό τρόπο τοποθέτησης τους στα ράφια, κατέληξα σε έναν συνδυασμό ταξινόμησης ανά γλώσσα του συγγραφέα και θέματος. Η κύρια βιβλιοθήκη λοιπόν περιλαμβάνει: Γαλλόφωνη πεζογραφία / Ρώσική πεζογραφία (ο Ναμπόκοφ βρίσκεται εκεί σε ξεχωριστό, δικό του 'κουβούκλιο') / Βρετανική πεζογραφία / Ασιατική (κυρίως Ιαπωνική) πεζογραφία / Ιταλική - Ισπανική - Πορτογαλική - Λατινοαμερικάνικη / Τσέχικη - Ουγγρική - Αυστριακή - Ολλανδική κτλ.. Ενώ στα τελευταία ράφια, βιβλία Ψυχολογίας - Φεμινιστικού περιεχομένου (μη λογοτεχνικά).

Στην πιο προσωπική βιβλιοθήκη μου, φιλοξενούνται οι κατηγορίες: Τρόμος / (Σκοτεινά κυρίως) Παραμύθια / Νεανικά μυθιστορήματα (Περιπέτειας - Μυστηρίου) / Τέχνη / Εγκληματολογία. Καθώς και ορισμένες 'συλλογές'.

Last edited:
Έχω 4 βιβλιοθήκες και αρκετά ντουλάπια με ράφια οπότε τα έχω χωρισμένα ανά είδος.
Πχ της κλασικής τα έχω όλα μαζί και είναι με αλφαβητική σειρά.
Της φαντασίας είναι σε αλλη βιβλιοθηκη και ειναι χωρισμενα αναλογα με τον εκδοτικο και φυσικα επειδη τα περισσοτερα ειναι σειρες πανε μαζι με τα αδερφακια τους.
Η γυναικεια λογοτεχνια σε δικη της βιβλιοθηκη χωρισμενη ανα συγγραφεα.
Και παει λεγοντας...γενικα επειδη ειμαι λιγο περιεργη δεν πλησιαζει κανεις τις βιβλιοθηκες μου χωρις να ζητησει την αδεια μου.

Εγώ πάλι τα βιβλία προσπαθώ να τα ταξινομώ ανά συγγραφέα και μόνο...από κει και πέρα επικρατεί μια "οργανωμένη" ακαταστασία! Και επειδή δεν υπάρχει άλλος χώρος πλέον στη βιβλιοθήκη τα τοποθετώ πάνω στα σώματα του καλοριφέρ (μια που δεν τα χρησιμοποιούμε πια!!! :χαχαχα: ) και αν στο μέλλον τα χρησιμοποιήσουμε θα τα τοποθετώ πάνω στην ξυλόσομπα! Επίσης, η μητέρα μου είπα ότι μπορώ να χαρίσω σε απόρους κάποια από τα ρούχα που δεν χρησιμοποιώ και στα ράφια της ντουλάπας που θα αδειάσουν να βάλω βιβλία!!! :χαχα:

Ψαχνοντας σημερα να βρω κατι σχετικο με την οργανωση των πολλων βιβλιων που εχω,επεσα στο δικο σας site.Διαβασα παρα πολλα-οχι ολα-και ηταν πολυ ενδιαφεροντα.Θα προσπαθησω να βρω χρονο να διαβασω και πολλα αλλα εδω μεσα.Πρωτα ομως θα πρεπει να βαλω σε ταξη τα βιβλια μου στη μεγαλη βιβλιοθηκη που εχω εδω στο γραφειο μου.Οχι οτι δεν τα εχω σε ταξη,αλλα χρειαζεται μια καλυτερη ταχτοποιηση.Θα παρω ιδεες και απο τα παιδια εδω μεσα και στην συνεχεια να ανταλλαξουμε ιδεες και γνωμες & για τα αλλα θεματα.και απ οτι ειδα ειναι πολυ μεγαλο το υλικο.Σαν πρωτη επαφη μαζι σας, ειλικρινα χαρηκα. Πιστευω,οτι θα τα λεμε ταχτικα.Μου αρεσει και εμενα πολυ το βιβλιο & μαλιστα η ιστορια.Γεια-χαρα.

Ξεκίνησα να τα τοποθετώ ανά συγγραφέα, αλφαβητικά. Κάποια στιγμή το άλλαξα και τα έβαζα ανά εκδοτικό οίκο και με βάση το ύψος του κάθε βιβλίου. Τα έχω βάλει και ανά χρώμα (είχα δει στο διαδίκτυο μια σχετική φωτογραφία και μου άρεσε πολύ). Δεν θυμάμαι αν έχω δοκιμάσει και κάτι άλλο που τώρα ξεχνάω. Πάντως στην παρούσα φάση έχω κατασταλάξει στο εξής. Ο μόνος τρόπος ταξινόμησης που πια δεν με κουράζει είναι ένας και απλός. Διαβασμένα - αδιάβαστα.

Εγω για τα αδιαβαστα δεν αγχωνομαι, χαιρομαι που μαζευονται γιατι ετσι θα εχω μπολικα βιβλια για τα γεραματα, οταν δεν θα μπορω πια να δουλευω και να αγοραζω αλλα κι η συνταξη μου θα ειναι γυρω στα 20-25 ευρω. :))))

Εγω για τα αδιαβαστα δεν αγχωνομαι, χαιρομαι που μαζευονται γιατι ετσι θα εχω μπολικα βιβλια για τα γεραματα, οταν δεν θα μπορω πια να δουλευω και να αγοραζω αλλα κι η συνταξη μου θα ειναι γυρω στα 20-25 ευρω. :))))
Κι εγώ γι αυτό δεν αγχώνομαι Ιαβέρη, θα τα έχω στα γεράματα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν με αγχώνει ο όγκος των βιβλίων που έχω κατεβάσει στον υπολογιστή, με την ελπίδα πως θα υπάρχει ηλεκτρικό στη διάθεση μας όλες τις ώρες... :))

Έχω 6 μικρές βιβλιοθήκες και ΠΟΛΛΑ βιβλία. Τώρα γκρινιάζω για να ξεφορτωθούμε έναν καναπέ και να βάλουμε στη θέση του μια βιβλιοθήκη από το πάτωμα ως το ταβάνι αλλά και πάλι δεν θα λύσει το πρόβλημα για πολύ καιρό. Προς το παρόν η διακόσμηση του σπιτιού παραμένει με θέμα το βιβλίο... παντού διάσπαρτα βιβλιοτραπεζάκια... (στοίβες βιβλίων που δεν χωράνε αλλού). Δεν λέω ότι με χαλάει φυσικά! Άλλωστε αγαπώ όλα τα βιβλία μου!

Τα μοναδικά μου κριτήρια είναι το ύψος τους και η απόχρωσή τους. Σαν ένα όμορφο ουράνιο τόξο. :)

Έχω ένα ραφάκι για τα αγαπημένα μου. Ένα άλλο για κάποια κλασσικά, συλλογές κυρίως (πχ. 6 Τζέη Όστεν, καμιά εικοσαριά Αγκάθα Κρίστι). Ένα για κλασσικά. Τα υπόλοιπα, ανά γλώσσα!

Εχω μερικως κατηγοριοποιησει καποια πολυ αγαπημενα κλασσικα βιβλια-και τα υπολοιπα,οπως τυχει...

Εχω δυο ραφια με τα κορυφαια μου στη μινι βιβλιοθηκουλα του δωματιου μου..

Ενα αλλο ραφι το εχω αφιερωσει αποκλειστικα σε βιβλια αφιερωμενα στον Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ το οποιο αδημονω να δω να αυξανεται κ να πληθυνεται.

Το απο πανω ραφι περιλαμβανει συναφη βιβλια ,βιογραφιες -κ καποια σημαντικα ιστορικα μυθιστορηματα η μαρτυριες(Αναμεσα τους κι οι Ευμενιδες που μου βρηκε ο ΣΑΝΤΣΟ).

Εχω επισης αφιερωσει ενα ραφι σε βιβλια παιδικα και σε γραμματικες που σημερα τα αξιοποιω κ στη δουλεια μου-πχ μυθολογιες.(Το υπολοιπο υλικο της δουλειας κ η γραφικη υλη βρισκονται σε ενα ντουλαπακι.

Σε ενα αλλο ραφι κρατω την εφηβικων αποχρωσεων λογοτεχνια(ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ-ΑΛΚΗ ΖΕΗ,ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ.

Σε ενα ντουλαπακι εχω βαλει
μια στηλη ολα απο τον Ξενοπουλο,μια αλλη στηλη με οσα εχω απο τον ΤΖΑΚ ΛΟΝΤΟΝ,στην τριτη οσα εχω απο το ΜΕΝΕΛΑΟ ΛΟΝΤΕΜΗ.Προτιμω ομως εκει να καταχωνιασω βιβλια λεγομενης γυναικειας λογοτεχνιας κ αυτα να κοσμησουν τα ραφια μου.

Υπαρχει ακομη κ ενα μοναχα ξεχωριστο ραφακι ποιησης,αλλα δεν εχω ολα τα βιβλια ποιησης που εχω αγορασει εγω -υπαρχουν κ παλαιοτερα βιβλια απο τους γονεις μου κλπ.

Δυστυχως πανω απο τα βιβλια που εχω τοποθετησει στη σειρα εχω βαλει "ξαπλωμενα"αλλα βιβλια,"σκορπια" κ παει λεγοντας.

Θελω να ταξινομησω πολυ καλυτερα τα βιβλια μου.Αυτη η εικονα δε με ικανοποιει καθολου.Δεν ανταποκρινεται σε μια...συνειδητη βιβλιοφαγο!
Οποτε ισως επανελθω με...αναθεωρημενη τη βιβλιοθηκη μου.

Last edited: