Πώς τα βάζεις στην βιβλιοθήκη;

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Πρόσφατα έφτιαξα ένα ράφι με "αδιάβαστα" και πολύ το χαίρομαι έτσι γεμάτο που είναι :))))

Η λογική που τοποθετώ τα βιβλία (χωρίς να το πολύ κουράζω να πω την αλήθεια) είναι κυρίως βάση μεγέθους για να υπάρχει μια ομοιομορφία.
Πέρα από την ομορφιά όμως είναι και περισσότερο πρακτικό, καθώς ένα μικρό βιβλίο ανάμεσα σε δυο μεγάλα είναι πιο δύσκολο να το βγάλεις και να το πάρεις στα χέρια σου.
Τώρα αν έχω και αρκετά βιβλία του ιδίου συγγραφέα θα φροντίσω να είναι όλα μαζί.

Καλικάντζαρος

Δαγεροτύπης
Eγω τοποθετω τα βιβλια ετσι ωστε να μην ειναι κοντα κοινα χρωματα...
αλλα ουτε και σε μεγεθος.(Τα βαζω ενα χοντρο,ενα λεπτο)
Ολοι οι τιτλοι διαβαζονται απο κατω προς τα πανω(για να μη στριφογυρνας το κεφαλι χαζευοντας)
Προσπαθω να υπαρχει μια νοητη γραμμη στη διαταξη και να μη προεξεχει κανενα βιβλιο,οπως και να μη μπαινει πιο μεσα στη βιβλιοθηκη.
Καθε βιβλιο εχει μεσα το σελιδοδεικτη του. (εκτος απο το ''καλο'' που εχω κατα τη διαρκεια της αναγνωσης)

Όταν αγορασα μια νεα βιβλιοθηκη δυσκολευτηκα πολυ να τα ταξινομησω.Τελικά χώισα τα ράφια ανάλογα με το θέμα του βιβλίου αλλά και από την ξένη ή ελληνική λογοτεχνία. Αρα η βιβλιοθήκη είναι διxοτομημένη και σε κάθε κομμάτι χωρίζονται τα βιβλία σε θέματα.

Βάσει θεματολογίας ανά ράφι, βάσει μεγέθους (πάχους) κατά μήκος. Τα δίτομα - τρίτομα μαζί φυσικά.
Ακριβως το ιδιο.
3 ραφια Κινγκ, 1 ραφι τρομου, 1 ραφι ιστορικο μυθιστορημα, 2 ραφια κλασσικα, 1 ραφι ηρωικη/επιστημονικη φαντασια, 1 ραφι forgotten realms, 1 ραφι αστυνομικη, 1 ραφι ελληνικη, 1 ραφι συγχρονη λογοτεχνια

Last edited:
Πρόσφατα έφτιαξα ένα ράφι με "αδιάβαστα" και πολύ το χαίρομαι έτσι γεμάτο που είναι :))))
Εγώ πάλι πρόσφατα έφτιαξα ένα ράφι με διαβασμένα... δεν μπορείς να φανταστείς τι πίκρα που πήρα...

Μα μόνο ένα ράφι κι αυτό όχι γεμάτο?:ντροπή: (ευτυχώς που είναι κάπως μεγάλο το ράφι)

Κατά τα άλλα τα βάζω όπως να ναι τα βιβλία, μόνο τα βιβλία μαγειρικής είναι χώρια, χάρτες και ταξιδιωτικά βιβλία (μιας και είχα τη συνήθεια όπου πήγαινα να αγοράζω και αυτά τα τουριστικά βιβλιαράκια για κάθε μέρος) σε άλλο ράφι, και όλα τα λογοτεχνικά βιβλία, σε διάφορα ράφια, ανάκατα όπως τύχει... ότι τύχει...

Last edited:
Συμβαίνει να έχω βιβλία σε τρία σπίτια (οικογενειακό, πατρικό και εξοχικό) και πιο πολύ χρόνο αφιερώνω στη μεταφορά βιβλίων από το ένα σπίτι στο άλλο, παρά στην ανάγνωση. Θλιβερό.
Η ταξινόμηση γίνεται κατά θεματική κατηγορία (θεολογία, φιλοσοφία, ποίηση, πεζογραφία, αστ. λογοτεχνία, ιστορία, εκλαϊκευμένη επιστήμη, λεξικά) με επιμέρους διαίρεση, εντός της κατηγορίας, κατά γλώσσα (ελληνικά, ρωσικά, αγγλικά). Είχα σκεφτεί να τα τοποθετώ έτσι ώστε να διαβάζεται ο τίτλος από κάτω προς τα πάνω, όμως τελικά εγκατέλειψα αυτή την τακτική γιατί με ενοχλεί να γυρίζω ένα βιβλίο ανάποδα. Ειρήσθω εν παρόδω, όταν συμβαίνει κατά την αγορά ενός βιβλίου ο υπάλληλος στο ταμείο να το βάζει ανάποδα στη σακούλα - και δυστυχώς συμβαίνει συχνά - η πρώτη μου κίνηση είναι να το βγάλω και να το βάλω σωστά, όπως ποτέ δε θα κρατούσα αγκαλιά ένα παιδί με το κεφάλι προς τα κάτω. Προσπαθώ επίσης να αποφεύγω τα «καπέλα» στα ράφια. Δυστυχώς όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναπόφευκτο. Τότε κάνω μια παραχώρηση και τα τοποθετώ έτσι ώστε να διαβάζεται ο τίτλος, δίχως να χρειαστεί στροφή του κεφαλιού κατά 180 μοίρες περίπου - κομματάκι δύσκολο.
Έχω κι εγώ ένα ξεχωριστό ράφι (reading list) με τα προσεχώς-προς-ανάγνωση-βιβλία. Είναι καμιά δεκαριά τώρα εκεί. Για κάποιο μυστηριώδη λόγο συχνά βρίσκεται στα χέρια μου ένα βιβλίο εκτός λίστας.
Τέλος, οι ράχες των βιβλίων βρίσκονται στην ίδια γραμμή, επιδιώκοντας και την ομοιομορφία στο ύψος της ράχης όταν είναι δυνατό.

Τώρα πια στο δωμάτιο υπάρχουν 2 ράφια με μυθιστορήματα,ένα που έχει τα διαβασμένα,ένα που έχει τα αδιάβαστα.
Δύο ράφια με βιβλία σχετικά με την Αφρική και την άγρια ζωή.
Όλα τα υπόλοιπα έχουν μόνο βιβλία του Κίνγκ αφού ένα χρόνο τώρα εκτός από τα βιβλία ψάχνω και αντικείμενα να τα συνοδεύουν που να έχουν σχέση με την ιστορία του κάθε βιβλίου,είναι Κινγκοεμμονή!!

Την βιβλιοθήκη μου την εχω χωρισει σε θεματικές ενότητες. Σε καποια ραφια εχω Ελληνικη λογοτεχνία, σε αλλα ξενη λογοτέχνια, αλλου Ψυχολογία-Φιλοσοφία και αλλου Ιστορία-Πολιτική. Τελος εχω και ενα ραφι που έχω όλα τα υπόλοιπα (επιστημη-μουσικη-κινηματογραφος-ποίηση κ.λ.). Απο εκει και πέρα θελω ολα να είναι σε μια σειρα, να μην προεξεχει καποιο η να μπαινει πιο μέσα. Να ειναι διαφορετικα χρώματα δίπλα διπλα για παραδειγμα να μην ειναι δυο μαυρα μαζί. Τελος να μην ειναι μαζι δυο λεπτα βιβλία η δυο πολυ χοντρα. Γινομαι λιγο ψυχαναστικός με την διαταξη των βιβλίων μου στην βιβλιοθηκη αλλα απολαμβανω να την βλέπω έτσι τακτοποιημένη.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ωραίες φωτογραφίες Γιάννα! Προσωπικά, όταν ολοκλήρωσα τη συλλογή μου με ελληνικές εκδόσεις του Κινγκ άρχισα να μαζεύω και ξένες εκδόσεις. Επειδή όμως παραείναι δαπανηρό όλο αυτό, κάποια στιγμή μου έβαλα φρένο. Αν και υπάρχει κάτι ακόμα που θέλω να τσιμπήσω και θα το κάνω σύντομα. Αυτό το θαυματάκι :)))

Μόνο εγώ δεν έχω συγκεκριμένο σύστημα; :ρ Έχω 4 ξεχωριστά μέρη για τα βιβλία μου. 2 ραφια πάνω από το κρεβάτι μου, 1μεγάλη βιβλιοθήκη και 1 μικρή. Στο ένα το ράφι, πάει ανάλογα με το συγγραφέα και το χρώμα (υπάρχουν πολλά της Άγκαθα). Στο δεύτερο πάει ανάλογα με το συγγραφέα, τις εκδόσεις και το μέγεθος. Στη μεγάλη τη βιβλιοθήκη πάει ανάλογα με το μέγεθος (ψηλο-κοντο) και -το παράξενο- ανά ράφι βιβλία της σχολής με βιβλία λογοτεχνιας-μυθιστορήματα. Και στη μικρή βιβλιοθήκη, εγκυκλοπαίδειες.
Ναι, τώρα που το ξανασκέφτομαι μάλλον έχω ένα μπερδεμένο σύστημα, δεν το είχα καταλάβει μέχρι που έγραψα αυτή την ανάρτηση. :ααργκ:

Last edited:
Είναι τόσα πολλά τα βιβλία που έχω που πλέον τα βάζω όπως να ναι . Προσπαθώ τουλάχιστον να ειναι μαζί όλα τα βιβλίο κάθε συγγραφέα . Το λιγότερο που μπορώ να κάνω .

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Έβαψα σήμερα το γραφείο μου (άλλαξα και γραφείο-έπιπλο) και γενικά κουράστηκα γιατί μέσα σε όλα, και για να μετακινήσω τις βιβλιοθήκες, έπρεπε να κατεβάσω τα βιβλία κτλ κτλ.

Καταρχήν, νομίζω πως πλησιάζει η ώρα να ξεφορτωθώ κάμποσα βιβλία μου. Πάντα έβρισκα πως έχω πολλά βιβλία. Κι εννοώ πως πολλά βιβλία μου μου είναι αδιάφορα. Μάλλον προτιμώ μια πολύ μικρότερη συλλογή από βιβλία που αγάπησα ή που είχαν κάτι το ιδιαίτερο για μένα (π.χ. κάποιο δώρο ή κάποιο που φέρει μια κάποια ανάμνηση).

Όπως και να 'χει αυτό είναι κάτι που ίσως δω κατά το φθινόπωρο. Τώρα άμεσα όμως θα πρέπει να ξαναμπουν στα ράφια και δεν θέλω να τα βάλω όπως τα είχα, κατά κύριο λόγο κατά επώνυμο συγγραφέα.

Από παρόρμηση άρχισα να βάζω πρώτους και καλύτερους τους αγαπημένους μου συγγραφείς (Μπόρχες, Κάφκα, Έσσε κτλ.) άσχετα με οτιδήποτε. Επίσης, λέω να απομονώσω θέατρο και ποίηση. Ειδικά την σειρά της Δωδώνης λέω να την βάλω έτσι, σαν σειρά στην σειρά με όσα νούμερα έχω στην σειρά* (τέσσερις φορές η λέξη "σειρά", και μια εδώ στην παρένθεση πέντε! :γιεςμπέιμπι!: )

Για να δούμε πού θα μας βγάλει.

Έβαψα σήμερα το γραφείο μου (άλλαξα και γραφείο-έπιπλο) και γενικά κουράστηκα γιατί μέσα σε όλα, και για να μετακινήσω τις βιβλιοθήκες, έπρεπε να κατεβάσω τα βιβλία κτλ κτλ.
Mάλλον δε θα είχατε κάυσωνα εκεί που βρίσκεσαι. Στο Ροβανιεμι, είπαμε;; :))))

Μάλλον προτιμώ μια πολύ μικρότερη συλλογή από βιβλία που αγάπησα ή που είχαν κάτι το ιδιαίτερο για μένα (π.χ. κάποιο δώρο ή κάποιο που φέρει μια κάποια ανάμνηση).
Διανύω την ίδια φάση. Κυρίως γιατί δεν προβλέπω να ξαναδιαβάζω πολλά απο αυτά που έχω, ενώ ταυτόχρονα δεν έχω συναισθηματικό δέσιμο με πολλά απο αυτά.
Να φανταστείς, δεν εχουν ίχνος απο μελάνι ή φωσφοριζέ μαρκαδόρο. :ρ
Από παρόρμηση άρχισα να βάζω πρώτους και καλύτερους τους αγαπημένους μου συγγραφείς.
Η αγαπημένη μου ταξινόμηση, μόνο που (στις βιβλιοθηκες μου, τουλάχιστον) δεν υπάρχει ομοιομορφία.

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
εσύ τότε στο άλλο νήμα: πώς τα βάζεις στις κούτες σου; :))))

Τα βάζω κατά είδος και συγγραφέα. Γενικά, ενώ είμαι το πλέον ανοργάνωτο άτομο, παρατηρώ ότι όταν πρόκειται για βιβλία, μεταλλάσσομαι πλήρως και μου βγαίνει το ψυχαναγκαστικό μου. Για παράδειγμα, έχω σε αυστηρά αριθμητική σειρά τα βιβλία της Κρίστι από τις εκδόσεις Λυχνάρι ενώ αν ένα βιβλίο του τάδε συγγραφέα βρεθεί ξαφνικά εκτός της στοίβας με τα άλλα βιβλία του, εκνευρίζομαι τρελά.

Κι εγω για το φθινοπωρο σχεδιαζω να κανω ενα ξεκαθαρισμα στη βιβλιοθηκη μου. Εχω πολλα βιβλια απο προσφορες τα οποια μου ειναι και αδιαφορα αλλα και σε χαλια πλεον κατασταση, οποτε με ελαφρια καρδια θα τα πεταξω. Οσον αφορα το πως ταξινομω τα βιβλια μου, την τελευταια φορα που μπηκα στον κοπο να συμμαζεψω την κατασταση, τα εβαλα ανα εκδοτικο οικο, στη μια σειρα Καστανιωτη και Μεταιχμιο, στην αλλη Πατακη και Ψυχογιο κλπ.