Ρέι Μπράντμπερι (Ray Bradbury): "Τα χρονικά του Άρη" (The Martian Chronicles)Τίτλος: Τα Χρονικά του Άρη
Πρωτότυπος τίτλος: The Martian Chronicles
Συγγραφέας: Ray Bradbury (1920-2012)
Μετάφραση: Δημήτρης Αρβανίτης
Πρόλογος: Χόρχε Λούις Μπόρχες (Jorge Luis Borges)
Εκδόσεις: AΓΡΑ
Χρονολογία έκδοσης: 2011
Πρώτη έκδοση: 1950
Αριθμός σελίδων: 368


Όλοι μας γνωρίζουμε τον Ρει Μπράντμπερι από το πασίγνωστο πλέον, δυστοπικό μυθιστόρημα του "Φαρεναιτ 451". Κι όμως εγώ θα μιλήσω για Τα Χρονικά του Άρη... Ένα βιβλίο απίθανο από όλες τις απόψεις. Το βιβλίο που περιέχει πολλές μικρές ιστορίες με θέμα την κατάκτηση και τον εποικισμό του κόκκινου πλανήτη.

Θα αναφέρω ένα μικρό απόσπασμα εδώ από τον πρόλογο του μεγάλου Μπόρχες.
"Ολόκληρη η λογοτεχνία είναι συμβολική, υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις εμπειρίες και δεν έχει σημασία αν ένας συγγραφέας, προκειμένου να τις μεταδώσει καταφεύγει στο Φανταστικό ή το Ρεαλιστικό στον Μάκβεθ ή τον Ρασκάλνικοφ, στην εισβολή στο Βέλγιο ή σε μια εισβολή στον Άρη. Τι σημασία έχει η καινοτομία ή η πρωτοτυπία της ΕΦ; Σ' αυτό το φαντασμαγορικής υφής βιβλίο, ο Μπράντμπερι συμπεριέλαβε τις ατελείωτες άδειες του Κυριακές, την αμερικάνικη ανία του και την μοναξιά του..."​

Ο Μπόρχες καταλήγει στο να θεωρεί τον Μπράντμπερι γνήσιο κληρονόμο του Edgar Allan Poe!!

Στο βιβλίο μας τώρα! Οι ιστορίες ξεκινάν τον Ιανουάριο του 2030 και τελειώνουν τον Οκτώβριο του 2057. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δημιουργούνται απίθανες καταστάσεις, με εκπληκτικούς χαρακτήρες και αναπάντεχες εξελίξεις. Στην πρώτη ιστορία ένας Αρειανός ζηλεύει παθολογικά την γυναίκα του η οποία έχει προβλέψει την άφιξη των γήινων ανδρων και αποφασίζει να τους σκοτώσει! Σε άλλη ιστορία οι Αρειανοί αντιμετωπίζουν μια αποστολή ανθρώπων από την Γη σαν κρατούμενους ψυχιατρείου. Τα ρομπότ σε κάποιο άλλο μέρος, καθαρίζουν, πλένουν και σερβίρουν φαγητό μόνο που δεν είναι κανένας εκεί για να φάει!

Οι απίθανες καταστάσεις συνεχίζονται με αναφορές σε μεγάλους λογοτέχνες όπως ο Lord Byron αλλά και ο ίδιος ο Poe. Επίσης υπάρχουν συνέχεια αναφορές σε μουσικούς της τζαζ και των μπλουζ. Γήινοι ιερωμένοι αναρωτιούνται αν οι αμαρτίες είναι ίδιες σε Γη και Άρη, ρατσιστές προσπαθούν να εμποδίσουν μαύρους να φύγουν για τον Άρη και ιδεολόγοι αστροναύτες προσπαθούν να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή του κόκκινου πλανήτη!

Και δεν σταματάει εκεί!!! Ένας γήινος συναντάει έναν αρειανό και δεν ξέρουν ποιος από τους 2 είναι αληθινός και ποιος όχι, οι Αρειανοί προσβάλλονται από ανεμοβλογιά, ένας πλούσιος άντρας έχει κατασκευάσει την Οικία των Άσερ στον Άρη για να εκδικηθεί κάποιους (Στον «Οίκο των Άσερ 2», ένα από τα ωραιότερα διηγήματα της συλλογής) και οι γυναίκες της Γης ετοιμάζονται να επισκεφτούν τους συζύγους τους με ένα μάλλον γι' αυτές τρομακτικό ταξίδι!

Ο Μπράντμπερι ξέρει να χειρίζεται τον γραπτό λόγο και να κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Δεν μπορεί κάποιος να βαρεθεί αυτό το βιβλίο με τα τόσα πρόσωπα. Άλλες φορές σκωπτικό, άλλες τρομακτικό και άλλες διδακτικό και συγκινητικό. Η περιγραφές του Άρη και του πολιτισμού του πραγματικά σε μεταφέρουν εκεί... Ο συγγραφέας δεν ανακαλύπτει για ακόμη μια φορά τον Άρη απλά φτιάχνει τον δικό του.

Το βιβλίο βέβαια είναι μια ουτοπική αλληγορία. Μέσα από αυτή ο Μπράντμπερι μιλάει για οικολογικές καταστροφές, για κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό αλλά και για το πόσο μπορεί να μας μεταβάλλει σε σκλάβους η τεχνολογία. Επίσης μιλάει σχεδόν ξεκάθαρα για την κατάκτηση της Δύσης από του πολιτισμένους Ευρωπαίους, τις γενοκτονίες αλλά και τους μακροχρόνιους διωγμούς των μαύρων. Δεν ξεχνάει επίσης να μιλήσει αλληγορικά για την Χιροσίμα και τις επιπτώσεις της αλλά και για την αιώνια απληστία του ανθρώπινου είδους..

Με λίγα λόγια το ταξίδι τα έχει όλα! Περιπέτεια, χιούμορ και πολλούς προβληματισμούς!
Ποιός αλήθεια δεν θα ήθελε να το κάνει;;; Και μάλιστα με οδηγό τον Ρει Μπράντμπερι!
 
Last edited by a moderator:
Πολύ ωραία παρουσίαση Νικόλα :πάνω:
Νομίζω ότι είναι και η πρώτη σου, οπότε καλή αρχή!

Πολύ παράξενο φαίνεται το βιβλίο, οπότε με έχει ψήσει ;)
 
Μεταλλαγμένη είναι η τρίτη μου!!!! Σε ευχαριστώ όμως για τα καλά σου λόγια!!!
Το βιβλίο διαβάζεται πολύ ευχάριστα!!!
Όλες οι ιστοριες είναι απολαυστικες!! Εμένα δεν με κούρασε ούτε μια στιγμή!!
Και στο goodreads πιάνει μεγάλο σκορ!!
 
Last edited:
Καλημέρα σε όλους.
Νικόλα, υπέροχη και απολαυστική η παρουσίαση. Εδώ να πω και την αμαρτία μου· με το είδος τού Φανταστικού δεν έχω καλές σχέσεις, συνήθως θα είναι 2η ή και 3η επιλογή. Παρ' όλ' αυτά δεν λέω όχι· το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει και μέσα στο 2015 θέλω να δω κάποια πράγματα στο είδος αυτό.
 
Στράτη καταρχην σε ευχαριστώ πολυ!!! Κατα δευτερό να σου πω πως και γω δεν είχα μεγάλη σχέση, αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο και η Οδυσσεια του Α. Κλαρκ μου άλλαξαν την γνώμη!!!
Και ως γνωστόν συνεχίζουμε και με Ούρσουλα Λεγκεν!!!
 
Ωραία παρουσίαση! Το είχα ξεκινήσει κάποια στιγμή, το άφησα λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά θέλω να το ξαναπιάσω σύντομα. Τώρα διαβάζω το "the Illustrated Man" του Bradbury, κι αυτό με μικρές ιστορίες. Μ' αρέσει γιατί οι ιστορίες του έχουν και κάποιο βαθύτερο νόημα, πιάνει θέματα όπως ο ρατσισμός και η θρησκεία, και όλα μέσα από την εξέταση της ανθρώπινης συμπεριφοράς...
Και, απ' ό,τι έχω καταλάβει, έχει ένα θεματάκι με τον Άρη (τον πλανήτη). Και σ' αυτό που διαβάζω εγώ τον χρησιμοποιεί πάρα πολύ...
 
Βου σε ευχαριστώ πολύ!!!

Ειλικρινά το βιβλίο είναι απόλαυση!! Νόμιζεις ότι ταξιδεύεις στον Άρη!!
Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να μην του αρέσει το συγκεκριμένο ανάγνωσμα...

Επισης όπως είπες και συ το βιβλίο διαβάζεται σε 2 επίπεδα! Το δεύτερο καθαρά προβληματίζει τον αναγνώστη...
 
Top