Ραλφ Έλισον (Ralph Ellison) : "Αόρατος Άνθρωπος" (Invisible man)

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης


Τίτλος: Αόρατος Άνθρωπος
Πρωτότυπος τίτλος: Invisible man
Συγγραφέας: Ραλφ Έλισον (Ralph Ellison)
Μετάφραση: Αγορίτσα Μπακοδήμου
Εκδόσεις: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2011
Έτος πρώτης έκδοσης: 1952 (Αγγλικά)
ISBN: 978-960-04-2921-3


Στο βιβλίο «Αόρατος Άνθρωπος» περιγράφεται η ζωή ενός Αφροαμερικάνου. Πρωτοεκδόθηκε το 1952, οπότε σύμφωνα με τις περιγραφές του, η ιστορία του εξελίσσεται περίπου εκείνη την περίοδο.
Ο ήρωας, προσφωνείται στον τίτλο αόρατος, όμως και μέσα στο κείμενο είναι ανώνυμος, γιατί μέσα από εκείνον, αντικατοπτρίζονται όλοι οι Αφροαμερικάνοι γενικά, αλλά και ειδικά εκείνη την δύσκολη περίοδο στις ΗΠΑ.

«Φυσικά ήξερα ότι ήταν ένας από τους ιδρυτές, αλλά επίσης ήξερα ότι ήταν ωφέλιμο να κολακεύει κανείς πλούσιους λευκούς άντρες. Ίσως να μου έδινε μεγάλο φιλοδώρημα, ή ένα κουστούμι, ή μια υποτροφία για την επόμενη χρονιά».


Ο συγγραφέας, που ανήκει και ο ίδιος στην πλευρά της «μειονότητας», μας δίνει την δυνατότητα να διαβάσουμε, πως βίωναν οι ίδιοι αυτή την κατάσταση. Χωρίς ιστορικά γεγονότα, χωρίς αναφορές σε γνωστά πρόσωπα, παρακολουθούμε τον ήρωα, φοιτητή στον Νότο και έπειτα την ζωή του στο ταραχώδες Χάρλεμ.
Ο άμεσος λόγος του, που άλλοτε ρέει σαν ποτάμι και άλλοτε σαν χείμαρρος, μας βάζει στην θέση του πρωταγωνιστή. Οι σκέψεις και η λογική του ήρωα, υπερτερούν του συναισθήματος, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ρόλο που του υποδεικνύει η κοινωνία. Γνωρίζει τη θέση του, γιατί οι αντιλήψεις γύρω από αυτήν, είχαν χτιστεί πολλά χρόνια πριν και είναι ριζωμένες σαν φυσικός κανόνας της ζωής.

«Οι λευκοί ήταν περίεργοι. Ο κύριος Μπέιτς μπορεί να μην ήθελε το πρώτο πράγμα που θα έβλεπε το πρωί να είναι ένας νέγρος.»

Όμως τον ήρωα τον πνίγει το δίκιο και η πειθαρχημένη λογική του δεν μπορεί πλέον, να προσπαθεί να κατανοήσει την πραγματικότητα που τον περιβάλλει . Η αντιμετώπιση που έχει από τους λευκούς, είναι γεμάτη ακόμα από προκαταλήψεις του παρελθόντος. Οι σιδερένιες αλυσίδες που τους κρατούσαν σκλάβους δεν υπάρχουν πια, όμως οι αόρατες αλυσίδες στην συνείδηση, τους καθιστούν ακόμα δέσμιους. Αυτή την συμπεριφορά την καλλιεργούσαν οι λευκοί τώρα εκλεπτυσμένα, αλλά κάποιες φορές και οι ίδιοι οι νέγροι, που ηθελημένα υπόσκαπταν κάποιον της φυλής τους, για να εισπράξουν εκείνοι τα όποια οφέλη θα είχαν με την δουλοπρέπειά τους.

Έτσι, τον αγώνα προς την δικαίωση θα τον δώσει μέσα από μια αδελφότητα, την οποία την απαρτίζουν και λευκοί. Γίνεται σημαντικό μέλος αυτής και λαμβάνει μέρος σε σπουδαία γεγονότα που θα διαδραματιστούν στην εξέγερση του Χάρλεμ. Όμως, πόσο αληθινή προς τον σκοπό της αποδεικνύεται αυτή η οργάνωση και ποια είναι η κατάληξη του ήρωα, ίσως μπορείτε να το ανακαλύψετε, σκεπτόμενοι τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Μέσα από τις σελίδες αυτές, θα δείτε πόσο εύκολο είναι να ταυτιστείτε με τον ήρωα, που στην ουσία του είναι αντιήρωας. Οι συμβάσεις που έχουν γραφτεί ερήμην μας, είναι τόσες πολλές, που το χρώμα του δέρματος δεν έχει καμιά σημασία, είναι κοινές για όλους. Και το τέλος του βιβλίου, τόσο κοινό, που σε συνταράσσει.

Την γραφή του, θα την χαρακτήριζα στρωτή και με κλιμακώμενη ένταση. Την μεταφέρει και μέσω κάποιων μεγάλων προτάσεων, που δεν σε μπερδεύουν, αλλά καταφέρνουν να περάσουν την ορμή των σκέψεών του, αλλά και μέσα από τους αυτοσχέδιους πύρινους λόγους του πρωταγωνιστή.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεται και που λόγω του περιεχόμενού του γίνεται (δυστυχώς) διαχρονικό.

«Σας είπα να πάτε σπίτι», φώναξα, «αλλά εσείς συνεχίζετε να στέκεστε εδώ πέρα. Δεν ξέρετε πως κάνει ζέστη εδώ έξω στον ήλιο; Τι θα γίνει αν ακούσετε αυτά τα λίγα που έχω να σας πω; Μπορώ να πω μέσα σε είκοσι λεπτά αυτά που χτίζονταν είκοσι ένα χρόνια και τελείωσαν μέσα σε είκοσι δευτερόλεπτα; Τι περιμένετε όταν το μόνο που μπορώ να σας πω είναι το όνομά του; Και όταν θα σας το πω, τι θα μάθετε που δεν το ξέρατε ήδη, εκτός ίσως από το όνομά του;»


Σημ.: Η αναφορά λέξεων στην παρουσίαση του βιβλίου όπως, λευκός, μαύρος, νέγρος κτλ., έγιναν, σύμφωνα με το κλίμα της εποχής που περιγράφει.
 
Last edited by a moderator:

Οκτάνα

Ανάστροφη Ταξιδεύτρια
Το έχω διαβάσει πριν χρόνια. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά, είναι οτι είχα ταυτιστεί με τον ήρωα, ένιωσα συμπόνια και ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα "στο πετσί μου" την αδικία και την δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετώπιζαν οι Αφροαμερικανοί στην εποχή που περιγράφει. Το μυθιστόρημα αυτό δεν συμπίπτει ακριβώς με τα λογοτεχνικά μου γούστα καθώς μιλάμε για μια ρεαλιστική αφήγηση της πραγματικότητας του ήρωα, αλλά το διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον και μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Επίσης αγγίζει το θέμα του ρατσισμού στην Αμερική χωρίς "φωνές" και έντονους τόνους, αλλά ήσυχα, συνυποδηλωτικά και αυτό, έχει ακόμα πιό δραστικό αποτέλεσμα.
Ωραία παρουσίαση, Πεταλούδα, μπράβο! :)
 
Last edited:

Ρεγινόρα

Όμορφο Νιάτο
Μου κίνησες το ενδιαφέρον Πεταλούδα με την ανάλυσή σου. Μ'αρέσουν πολύ τα βιβλία που ασχολούνται με μειονότητες και τα προβλήματά τους και πώς εντάσσονται γενικά αυτοί οι άνθρωποι στο κοινωνικό σύνολο όπου δεν γίνονται, φυσικά, πάντα αποδεκτοί. Μπράβο και από μένα, θα είναι σίγουρα στις επόμενες αγορές μου. :πάνω:
 
Top