[Σειρά] Η ζωή του Ντοστογιέφσκι

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Ήταν στις 21:00 στην ΕΤ1, αλλά καθυστέρησε για καμιά ώρα ο τελικός μπάσκετ, λόγω επεισοδίων, οπότε δυστυχώς δεν προβλήθηκε σήμερα..

Αυτη ειναι η κρατικη μας τηλεοραση. Να τη χαιρομαστε (και να την πληρωνουμε, εννοειται)

Πεταλούδα

Προσωπικό λέσχης
Πριν λίγο τέλειωσε το πρώτο επεισόδιο, όπου έδειξε τον Ντοστογιέφσκι να εκτελεί ποινή τεσσάρων χρόνων σε καταναγκαστικά έργα. Εντύπωση μου έκανε η σκηνή που περίμενε ο Φιοντόρ, μαζί με τους άλλους κατηγορούμενους να τους εκτελέσουν και τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η διαταγή. Ο αγγελιοφόρος που έφερνε το μήνυμα, περίμενε σε μια άμαξα μέχρι να σηκώσουν τα όπλα οι στρατιώτες, πριν τρέξει για να ματαιώσει την εκτέλεση. Όπως όμως διάβασα εδώ: "Ακολούθησε ένας πόλεμος νεύρων με εικονικές εκτελέσεις και ατέλειωτες ώρες παραμονής σε μια πλατεία της Πετρούπολης, στις 22 Δεκεμβρίου του 1849, σε αναμονή του εκτελεστικού αποσπάσματος..".

Μου άρεσε το επεισόδιο. Βαριά ρώσικη προφορά, κρύο, χιόνι, τσάι κτλ, με έβαλαν στο κλίμα της εποχής και αναμένω την συνέχεια.

Στην αρχη του επεισοδιου, εκει που ο ζωγραφος ζωγραφιζει το πορτρετο του συγγραφεα, δεν παθατε σοκ με την εκπληκτικη ομοιοτητα του ηθοποιου με τον Ντοστογιεβσκι;;;:τρέλα: Παντως καλογυρισμενη σειρα, στη συνεχεια γινεται ακομα πιο καλη. :πάνω:

Πραγματικά ωραία σειρά. Μου άρεσαν τα φλας μπακ με το επιτραπέζιο, που έριχναν το ζάρι, προχωρούσε ο στρατιώτης και άρχιζε μια καινούρια σκηνή.
Το περίεργο είναι πως έτσι χαμηλή φανταζόμουν τη φωνή του Ντοστογιέφσκι σε αντίθεση με του Τολστόι που είμαι σίγουρη πως ήταν βροντερή.

Κόλαση και Παράδεισος: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Το κλασικό έργο του Κοτινένκο βασίζεται στην ασυνήθιστη ζωή του μυστηριώδους και τραγικού Ρώσου συγγραφέα Ντοστογιέφσκι, μια μελέτη στην αντίθεση!
Πασίγνωστος στους λογοτεχνικούς κύκλους, ο Ντοστογιέφσκι υπήρξε επίσης πάμφτωχος. Καταφρονημένος από την εξουσία απολάμβανε τη χάρη της ανεξαρτησίας. Αξιαγάπητος και ζηλιάρης, πότε σε μεγάλη ευθυμία και πότε να υποφέρει, ο άνθρωπος Ντοστογιέφσκι υπήρξε ένα ζωντανό παράδειγμα του παράδοξου.

Κάθε Κυριακή στην ΕΡΤ1

Η σειρά αυτή έχει ήδη αρχίσει να προβάλλεται; Κι αν ναι, τότε μήπως σου είναι εύκολο να πεις, τι περίπου έχει δείξει ως τώρα; Τι ώρα την έχει;

Ναι Νικολέτα, προβάλετε κάθε Κυριακή στην ΕΡΤ1 στις 21:00.

Επεισόδιο 1ο: Το παγωμένο πρωινό της 22ης Δεκεμβρίου 1849 κάποιοι κατάδικοι οδηγούνται προς εκτέλεση. Ανάμεσά τους είναι κι ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Την τελευταία στιγμή η εκτέλεσή τους ματαιώνεται κι η θανατική ποινή τους μετατρέπεται σε ισόβια εξορία στη Σιβηρία.
Εξόριστος πια, ο Ντοστογιέφσκι αναπολεί το παιχνίδι που έπαιζε σαν παιδί με την οικογένειά του. Ρίχνοντας τα ζάρια πάνω στο χάρτη υπολόγιζαν τα ταξίδια που θα έκαναν στη ζωή τους… Η δική του ζαριά είχε δείξει Σιβηρία.
Ένας κατάδικος, ο Ορλόφ, επιχειρεί ν’ αποδράσει κι ακολουθεί άγριος ξυλοδαρμός. Ο ήρωάς μας αρρωσταίνει κι οδηγείται στο γιατρό για ν’ ανακαλύψει στο πρόσωπό του έναν καλό φίλο

Επεισόδιο 2ο:
Ο Ντοστογιέφσκι βρίσκεται πια στο στρατόπεδο του Σεμιπαλατινσκ. Εκεί, έχοντας την εύνοια του ανωτέρου του, Ράνγκελ, απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του και του επιτρέπεται να πάει στην πόλη για ν’ ασχοληθεί περισσότερο με το έργο του. Το μυαλό του πάντα επιστρέφει στα καταναγκαστικά έργα… Χειμώνας 1855. Ο Ντοστογιέφσκι γνωρίζει την Μαρία Ντμιτριεβνα. Πρόκειται για την σπάταλη, φιλάσθενη, δυστυχισμένη σύζυγο ενός
άνεργου γραφειοκράτη με την οποία γρήγορα θα συνάψει θυελλώδη ερωτικό δεσμό. Αρχίζει να κάνει δημιουργικά σχέδια για το μέλλον. Παίρνει μέρος σε συναντήσεις ανθρώπων της υψηλής κοινωνίας ενώ ακολουθώντας τη συμβουλή του Ράνγκελ γράφει μια ωδή για την ενθρόνιση του νέου αυτοκράτορα. Ίντριγκες, πάθη, προδοσίες, φιλοδοξίες αποτελούν τη νέα εικόνα της ζωής του Φιοντόρ.

Δεν ξέρω αν έχει βρει κάποιος κάποιο Link με τα επεισόδια..

Πώς δεν την είχα πάρει είδηση αυτή την σειρά! :αργκ:

Αγαπητέ Ροντιόν, ελπίζω να μην αποκαλύπτεται τίποτα σημαντικό στην παραπάνω ανάρτησή σου, ε; :συγνώμη:

Δεν μου αρέσει να γνωρίζω λεπτομέρειες για αυτά που δεν έχω δει ή διαβάσει ακόμη. :(

Μην ανησυχείς Ηλιαχτίδα το φαντάστηκα ότι δεν σου αρέσει να γνωρίζεις λεπτομέρειες για αυτά που δεν έχεις δει ή διαβάσει ακόμα και δεν αποκάλυψα κάτι σημαντικό:)

Είδα το χτεσινό επεισόδιο και μου άρεσε πάρα πολύ. Πολύ προσεγμένη σειρά. Μου άρεσε η λεπτομέρεια στα κοστούμια, ακόμα και οι κομπάρσοι ήταν ντυμένοι στην τρίχα, οι ταπετσαρίες στους τοίχους, οι πορσελάνες και γενικά το ντεκόρ ήταν άψογο! Επίσης η φωτογραφία, μέσα στα χιονισμένα τοπία, τι απίστευτο θέαμα! Αλλά η υπόθεση με ψυχοπλάκωσε λιγάκι. Το παρήγορο είναι πως τώρα που τελειώνει το Ντάουντον θα έχω κάτι να παρακολουθώ! :γιούπι:

Πεταλούδα

Προσωπικό λέσχης
Το έχασα το χθεσινό επεισόδιο.. :ωιμέ: Όποιος μπορεί ας γράψει δύο λόγια με το τι έδειξε. :)

Ο Ντοστογιέφσκι κάνει πρόταση γάμου σε εκείνη την κυρία, που έχει ένα παιδάκι, κι εκείνη δέχεται, αλλά εκείνος ο άλλος ο κυριούλης με τα γυαλάκια σκάει από τη ζήλια του. Όμως η σύζυγος του Ντοστογιέφσκι θέλει και τον κυριούλη με τα γυαλάκια και μάλιστα κάποια στιγμή τον φιλάει. Μετά ο Ντοστογιέφσκι πουλάει έναν καναπέ της συζύγου του κι αυτή κλαίει από το κακό της. έπειτα όλοι μετακομίζουν ή στη Μόσχα ή στην Πετρούπολη (δε ξέρω, αυτές τις δύο όλο τις μπερδεύω) και ο Ντοστογιέφσκι εκδίδει ένα περιοδικό και γράφει τις Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων. Η σύζυγός του όμως είναι συνέχεια μέσα στη στρίτζα και τον ταράζει στην γκρίνια. Επίσης όλο βήχει (η σύζυγος, όχι ο Ντοστογιέφσκι). Μια μέρα τους επισκέπτεται ο φίλος του Ντ. ο γιατρός, ο οποίος έχει παντρευτεί μια ηθοποιό του Βαριετέ. Η σύζυγος του Ντ την ώρα που τρώνε (σε κάτι εκπληκτικές πορσελάνες τύπου τσάινα μπόουν) παθαίνει μια κρίση βήχα και ο γιατρός την εξετάζει. Διαγιγνώσκει φυματίωση και λέει στον Ντ να την στείλει στην Γιάλτα αλλά ο Ντ του απαντάει πως δεν έχει λεφτά για τέτοια πράγματα. Μετά ο Ντ πηγαίνει στο θέατρο με τον γιατρό για να δούνε τη σύζυγο του γιατρού που είναι ηθοποιός κι ο Ντ την ερωτεύεται σφόδρα. Στο μεταξύ σε ένα γεύμα στο σπίτι του γιατρού ένας νεαρός συνδαιτυμόνας ρίχνει κάτι καντήλια στον Ντ και του προσάπτει ρεφορμισμό. Ο Ντ τσαντίζεται και φεύγει. Η σύζυγος του Ντ ζηλεύει τα παίρνει στο κρανίο με τον Ντ που φλερτάρει την ηθοποιό και του κάνει σκηνή ζηλοτυπίας. Ο Ντ ταράζεται πέφτει στο πάτωμα, χτυπιέται και βγάζει αφρούς (έπαθε κρίση επιληψίας). Το επεισόδιο κλείνει με την ηθοποιό που ζητάει από τον Ντ να τα παρατήσει όλα και να το σκάσει μαζί της. Όμως αυτός αρνείται, γιατί δε θέλει να προδώσει τον φίλο του (ο οποίος παρεμπιπτόντως, του προμηθεύει δωρεάν φάρμακα για τον ίδιο και την άρρωστη γυναίκα του. Δι έντ! :))))

Πεταλούδα

Προσωπικό λέσχης
Έχασα πολλά, μου φαίνεται! Σ΄ευχαριστώ πολύ, Νικολέτα!! :ευχαριστώ: