Σημειώνουμε πάνω στα βιβλία;

Τα βιβλία είναι σίγουρα Αθάνατα... ευτυχώς! - Εννοούσα τα δικά μου ταπεινά αντίτυπα, αυτά που με συντροφεύουν στην πορεία της ζωής, που τα έχω επιλέξει, τα έχω αγοράσει, τα έχω αγαπήσει. Αυτά θέλω να παραμείνουν νέα, όμορφα και άφθαρτα. Αν και πιστοί σύντροφοι, δεν θέλω να με ακολουθήσουν στην αναπόφευκτη φθορά της ζωής.
 
Last edited:
Τα βιβλία είναι σίγουρα Αθάνατα!!! Ευτυχώς :ναι: -Εννοούσα τα δικά μου ταπεινά αντίτυπα, αυτά που με συντοφεύουν στην πορεία της ζωής, που τα έχω επιλέξει, τα έχω αγοράσει, τα έχω αγαπήσει.. Αυτά θέλω να παραμείνουν νέα, όμορφα και άφθαρτα.. Αν και πιστοί σύντροφοι, δεν θέλω να με ακολουθήσουν στην αναπόφευκτη φθορά της ζωής.. ;)
Κι εγώ το ίδιο,γιατί όμως;Λες ασυνείδητα να επιδιώκουμε μια μορφή αθανασίας μέσα απ'αυτά;Δεν μπορεί όμως,δεν τα γράψαμε εμείς,απλώς τα διαβάσαμε.Μωρέ καλά είπε κάποιος στην αρχή ότι το θέμα έχει ψυχολογικές προεκτάσεις..
 
Ψυχολογικές προεκτάσεις σίγουρα! Άλλωστε κάποια αγαπημένα μας βιβλία θεωρώ πως έχουν αφήσει το στίγμα τους στον εσωτερικό μας κόσμο, έχουν επιδράσει στην ψυχολογία μας. Μπορεί να είναι ένας έμμεσος τρόπος επιδίωξης της αθανασίας όπως λες, αν σκεφτείς πως πολλές φορές ζούμε μέσα από τους αγαπημένους μας ήρωες... είναι μία λογική εξήγηση.

Αυτό που μπορώ να πω για μένα, είναι πως θέλω να βλέπω έστω κάτι, από όσα αγαπώ να παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Είναι τόσο λίγα αυτά που το καταφέρνουν.
 
Last edited:
Δεν ξέρω για τη δημιουργία αλλά εγώ αν δανείσω βιβλίο, κόμικ ή κάποιο άλλο έντυπο σε κάποιον/α και αυτό του ξυπνήσει δημιουργική διάθεση σημειώνοντας-γράφοντας-υπογράφοντας-ζωγραφίζοντας πάνω στο εν λόγω έντυπο τότε εγώ θα του εκφράσω δημιουργικά την έντονη αντίθεση μου και ως κρητικός κριτικός θα αναπαράγω μπροστά του ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από το αρκετά διευρυμένο ρεπερτόριό μου από χριστοπαναγίες. Εννοείται ότι δεν πρόκειται να ξαναδανειστεί από εμένα ούτε χαρτομάντιλο, ενώ η σχέση μας θα περάσει σοβαρή κρίση. Αντίστοιχα αυτό που δεν θέλω να συμβαίνει στα βιβλία μου δεν θα το κάνω σε βιβλία που δανείζομαι.
 
Last edited:
Όλα τα βιβλία μου, ανεξαρτήτως κατηγορίας, είναι γεμάτα σημειώσεις, μόνο με μολύβι.

Ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα, συνειρμοί και ότι άλλο έρχεται στο μυαλό μου κατά την διάρκεια της ανάγνωσης το σημειώνω.

Αυτό το κάνω για δύο λόγους:
1. Έχω παρατηρήσει ότι με αυτόν τον τρόπο, συχνά μου έρχονται ιδιαίτερα δημιουργικές ιδέες & λύσεις σε διάφορα θέματα που με απασχολούν
2. Λειτουργεί σαν ημερολόγιο αυτοπαρατήρησης γιατί ένα βιβλίο το διαβάζω αρκετές φορές. Μου αρέσει να βλέπω πως επιδράει επάνω μου το ίδιο ερέθισμα και με βοηθάει να παρατηρώ σε βάθος χρόνου τις πνευματικές, συναισθηματικές και διανοητικές μου διακυμάνσεις.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Παλιά σημείωνα πάνω, αλλά πλέον δεν το κάνω και το πολύ να κάνω μια απαλή υπογράμμιση με μολύβι. Αν θέλω κάτι να σημειώσω, το γράφω σε ένα χαρτί και το αποθηκεύω μέσα στο βιβλίο.
 
Αν σημειώνω λέει? Αμέ, και μάλιστα υπήρξαν βιβλία που τα γέμισα. Πλέον έχω ανοιχτό τετράδιο η και το word ακόμα, μιας και λατρεύω τις σημειώσεις όσο και τις παρατηρήσεις μου, για περαιτέρω "ψάξιμο" και έλεγχο αυτών που διαβάζω. Πάντα λέω όχι στην "αμάσητη" πνευματική-τροφή! Να 'ναι καλά ο Μαρξ και η παρέα του που μου το 'μαθαν καλά αυτό :)
 
Απαπαπαπαααα... Ιεροσυλία! Τα δικά μου βιβλία είναι πεντακάθαρα! Όχι σημειώσεις, ούτε καν τσακισμένες σελίδες δεν επιτρέπω να έχουν!!
 
Ποιος σημειώνει πάνω στα βιβλία (πέραν των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών); Υπάρχουν τέτοιοι ιερόσυλοι ανάμεσά μας;

Προτείνω να επιληφθεί άμεσα η ιερά εξέταση της Λέσχης!
 
Όχι μόνο δεν σημειώνω τίποτα αλλά κάνω και ειδική συμφωνία προτού δανείσω ένα βιβλίο ότι αυτος που θα το δανειστεί απαγορευεται να σημειώσει οτιδήποτε ή να τσακίσει σελιδες.Θέλω τα βιβλία μου άψογα...
 
Προσωπικα δεν σημειωνω πανω στα βιβλια επειδη δεν θελω να τα λερωνω αλλα να βλεπω το λευκο χρωμα των σελιδων!
 
Ποτέ δεν γράφω κάτι ούτε και τσακίζω σελίδες.
Δεν θέλω καν να τα ανοίγω πολύ μέχρι μέσα. :μουάχαχα: Θέλω να μου δίνουν την αίσθηση του ολοκαίνουριου ακόμη κι όταν τα τελειώνω. Εντελώς nerd, το ξέρω. :))))
 
Νουρμπανού το ίδιο κόλλημα έχω και εγώ.:χαχα:

Εννοείται ότι δεν σημειώνω,τσακίζω τίποτα.Χρησιμοποιώ πάντα σελιδοδείκτη και δεν τα ανοίγω τελείως για να μην χαλάσω την φόρμα τους. Αν θέλω να σημειώσω κάτι το κάνω στον σελιδοδείκτη.
 
Σημειώνω στα περιθώρια ακριβώς όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας αναγνώστες στα τόσο πολύτιμα και σπάνια χειρόγραφά τους. Κάποια σχόλια μάλιστα ήταν τόσο σημαντικά που κάποτε αποσπάστηκαν από το βιβλίο και αποτέλεσαν αυθύπαρκτα και ανεξάρτητα βιβλίο.

Γράφω λοιπόν, σχολιάζω, επεξηγώ, αναρωτιέμαι, ερμηνεύω, χλευάζω, ειρωνεύομαι, επικροτώ, συμπάσχω δίπλα στα περιθώρια (ήταν τυχαία άραγε η επινόησή τους; ). Ποτέ δεν είμαι ο ίδιος μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου, ούτε πια το ίδιο και αυτό.
 
Last edited:
Μέχρι φέτος δε σημείωνα. Πριν λίγο καιρό όμως είδα τα σημειωμένα βιβλία ενός συμφοιτητή και μου φάνηκε καλή ιδέα. Με μολυβάκι πάντα, μπορεί να υπογραμμίσω ορισμένα χωρία ή να σημειώσω κάτι. Ωστόσο δε γράφω πολλά, δεν έχω την ανάγκη.
(Αυτό που δε μπορώ να κάνω σε κανένα βιβλίο, είναι να τσακίσω τις σελίδες...)
 
Δεν σημειωνω τιποτα πανω σε ένα βιβλιο εκτος από την ημερομηνια που το αγορασα και την ημερομηνια που το διαβασα(αν είναι διαφορετικες) στην πρωτη σελιδα με μολυβι.Βεβαια τα σημεια που μου αρεσουν,μου κανουν εντυπωση,θελω να τα ξανασκεφτω ,θελω να ψαξω περισσοτερες πληροφοριες σχετικα μ'αυτα η οτιδηποτε άλλο τα γραφω σε ένα σημειωματαριο που εχω για αυτό τον σκοπο.
Ετσι ανηκω και εγω στην κατηγορια αυτων που θελουν τα βιβλια τους αθικτα και σε αριστη κατασταση.
Στο σχολειο σημειωνα,κυκλωνα,υπογραμμιζα με στυλο και φωσφορούχους μαρκαδόρους ενώ στα βιβλια της σχολης μονο υπογραμμισμα με μολυβι και μερικες φορες πλαγιότιτλους η καποια συντομη προταση που βοηθαει στο να να θυμασαι τα πιο σημαντικα και ειδικα στις επαναληψεις
 
Η άποψη μου για την αναγνωση είναι συναφής με την ερωτική πράξη. Αν είμαστε πεντακάθαροι μετά. τότε μάλλον κάτι δεν κάναμε σωστά.
 
Δεν είμαι συνηθισμένη στο να κρατάω σημειώσεις πάνω στα βιβλία.Παρόλα αυτά επειδή ξεχνάω εύκολα,μπορεί να χρησιμοποιήσω κάποιο post it κατά καιρούς.Αυτό όταν το βιβλίο είναι μεγάλο και κυρίως για ονόματα ας πούμε, ή τοποθεσίες που πιθανολογώ οτι μπορεί να ξεχάσω προχωρώντας το.
 
Top