
Τίτλος: Σιωπή
Πρωτότυπος τίτλος: Chinmoku
Συγγραφέας: Σιουσάκου Έντο (Shusaku Endo)
Μετάφραση (από τα Αγγλικά): Κιτσικοπούλου Μαίρη
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Χρονολογία έκδοσης: 1992 (επανέκδοση 2008)
Σελίδες: 256
Ανακάλυψα το συγκεκριμένο βιβλίο τυχαία σε μια περιήγηση μου και είναι από τις επιλογές που με δικαίωσαν. Το μοιράστηκα με τον Δία ,του οποίου η σκέψη με κεντρίζει πολλές φορές ,κ αυτή η παρουσίαση είναι μια προσπάθεια που κάνουμε από κοινού.
Ο Σιουσάκου Έντο γεννήθηκε το 1923 στο Τόκυο. Μετά τον χωρισμό των γονιών του βαφτίζεται χριστιανός ,ονομάζεται Πωλ και εξαιτίας αυτής της αλλαγής θα ταλαιπωρηθεί πολύ στην μαθητική κ εφηβική του ζωή. Το θέμα του χριστιανισμού κ της θρησκείας επηρέασε βαθιά το έργο του. Όπως λέει κ ο ίδιος:''…η καθολική θρησκεία ήταν ένα είδος έτοιμου ρούχου για μένα..έπρεπε να αποφασίσω είτε να το προσαρμόσω στο σώμα μου αυτό το έτοιμο ρούχο ,είτε να απαλλαγώ από αυτό και να βρω ένα άλλο που θα μου ταίριαζε..πολλές φορές ένιωθα ότι ήθελα να απαλλαγώ από την καθολική θρησκεία , όμως τελικά δεν το κατόρθωνα’’
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιαπωνία του 1600, τον λεγόμενο αιώνα του χριστιανισμού. Δυο πορτογάλοι ιεραπόστολοι ,ο Σεμπαστιάου Ροντρίγκες που είναι κ ο βασικός μας πρωταγωνιστής κ ο πάτερ Γκαρπ ξεκινούν το 1640 από τη Λισαβόνα με τελικό προορισμό την Ιαπωνία.
Σκοπός τους να στηρίξουν τους χριστιανούς Ιάπωνες που αντιμετωπίζουν σκληρούς διωγμούς και να μάθουν για την τύχη του προκατόχου τους πατέρα Φερέιρα ,του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί .
Μετά από πολλούς μήνες κ πρακτικές δυσκολίες φτάνουν στον προορισμό τους με τη βοήθεια ενός χωρικού χριστιανού του Κιτσίζιρο που θα παίξει βασικό ρόλο στην πλοκή. Αρχίζουν να ασκούν κρυφά τα χριστιανικά τους καθήκοντα, ζούνε καθημερινά με το φόβο μέχρι που κάποια στιγμή τους ανακαλύπτουν. Έτσι βρίσκονται αντιμέτωποι με συλλήψεις και βασανιστήρια τόσο οι ίδιοι όσο και οι χριστιανοί χωρικοί. Ακολουθούν εκτελέσεις για παραδειγματισμό ενώ όσοι αποστατούν και ποδοπατούν το φουμιέ τους χαρίζεται η ζωή.
Μετά από αυτά τα γεγονότα θα αρχίσει η προσωπική περιπλάνηση του Ροντρίγκες τόσο πρακτικά καθώς προσπαθεί να κρυφτεί, όσο κ πνευματικά. Μια σειρά από ‘’γιατί’’ θα κυριαρχήσουν στο μυαλό του. Γιατί ο θεός δεν αντιδρά σε όλα αυτά που υποφέρουν οι πιστοί του; Γιατί μένει αμέτοχος στον πόνο τους; Γιατί σωπαίνει μπροστά στα βασανιστήρια τους;
Αρχίζει να αμφισβητεί τον θεό του, να αναρωτιέται για τον πραγματικό ρόλο του Ιούδα στην χριστιανική ιστορία. Απογοητεύεται από τις προσωπικές του δυνάμεις καθώς ονειρεύεται ένα ένδοξο, μαρτυρικό θάνατο και έρχεται αντιμέτωπος με τη Σιωπή του θεού κ την προσωπική του πτώση.
Σίγουρα πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους και να δημιουργήσει πολλά ερωτήματα. Κάποιος μπορεί να συγκινηθεί από τη δύναμη της πίστης, κάποιος να εντοπίσει την αδυναμία αυτής , να μπει στη διαδικασία να κρίνει τους χαρακτήρες κ τις πράξεις τους και κάποιος άλλος να κρίνει την διάθεση επεκτατικότητας του χριστιανισμού κ τα αποτελέσματα της. Προσωπικά έμεινα αρκετά κ στο σημείο του σωματικού πόνου μέσα από τα βασανιστήρια που οδηγούσε τους χωρικούς σε αποστασία κ άρνηση της πίστης τους. Πώς να κρίνω κάποιον για την αντοχή του στα βασανιστήρια κ στον σωματικό πόνο και πώς να τον χαρακτηρίσω καλό ή κακό χριστιανό από αυτό;
Σημείωση:
Το βιβλίο προλογίζει ο Μάρτιν Σκορτσέζε που έχει αναλάβει να το μεταφέρει κ στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Υπάρχει επίσης ένα ενδιαφέρον εισαγωγικό σημείωμα του άγγλου μεταφραστή που μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την πορεία του χριστιανισμού στην Ιαπωνία και πληροφορίες σχετικά με τον Έντο κ τις αντιδράσεις που έφερε το έργο του.
Last edited by a moderator: