Στήνοντας το Φόρουμ: Ενημέρωση

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Κατηγορία Διασκέδαση

Έχω προσθέσει νέα κατηγορία Διασκέδαση όπου πιστεύω θα μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορα ωραία. Για αρχή υπάρχει εκεί το φόρουμ που θα φιλοξενήσει την προσπάθεια για το Λεξικοπαίγνιο που μάς προτείνουν Γλωσσολάγνος και Γονυπλυθής!

Σημείωση:​
Αναρτήσεις στα υποφόρα της Διασκέδασης δεν προσμετρώνται στον μετρητή των συνολικών αναρτήσεων.​

Ελληνικά Παρωνύμια

Έχει προστεθεί στον Κανονισμό νέα παράγραφος που σημειώνει πως τα παρωνύμια (τα ονόματα χρηστών) από εδώ και στο εξής θα είναι αποκλειστικά στα ελληνικά. Στην αρχή είχα απλά μια παρότρυνση καθώς ήθελα να επιτρέψω την επιλογή για λατινογραμμένα παρωνύμια μα στην διαδρομή διαπίστωσα πως αυτά φαντάζουν παράταιρα στην γενικότερη αισθητική του χώρου.

Έτσι, μέσα από τον τερατώδη Ravager ξεπήδησε ένας εξίσου τερατώδης Λεηλάτης! :αργκ:

Μέχρι τώρα δεν έχω βρει αυτόματο μηχανισμό που να διασφαλίζει την συγκεκριμένη επιλογή κατά την εγγραφή. Πράγματι, έχω την αίσθηση πως αν όχι αδύνατο, θα είναι δύσκολο να γίνει, όμως θα επιμένω γιατί είμαι ένας ξεροκέφαλος φαροφύλακας. :γκρμφ:
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Ελληνικά στο Ευρετήριο του Καταλόγου Μελών!

Κατάφερα να αλλάξω το ευρετήριο στον Κατάλογο Μελών το οποίο τώρα αποτελείται από ελληνικά γράμματα! :πατριώτης:

Βέβαια, κάνοντας κλικ στα διάφορα γράμματα διαπίστωσα πως το ευρετήριο δεν φαίνεται να λειτουργεί ολόσωστα όμως υπάρχει πιθανότητα αυτό να ωφείλεται στον μικρό αριθμό μελών που ακόμη αριθμούμε. :ωραίος:
 

Ωκεανίδα

Όμορφο Νιάτο
Βέβαια, κάνοντας κλικ στα διάφορα γράμματα διαπίστωσα πως το ευρετήριο δεν φαίνεται να λειτουργεί ολόσωστα όμως υπάρχει πιθανότητα αυτό να ωφείλεται στον μικρό αριθμό μελών που ακόμη αριθμούμε. :ωραίος:
Ααααα... κλασική περίπτωση στην πληροφορική. Μπορείς να βάλεις τον υπολογιστή σου να λύσει την πιο δύσκολη εξίσωση και θα πετάει... Μην τον βάλεις όμως, την ώρα που γράφεις ένα απλό κειμενάκι στο word, να σου ανοίξει ένα αρχείο pdf. Θα κολλήσει 99%! :))))
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Ελληνικά παρωνύμια και λίγο μπλα-μπλα

Λοιπόν, επιτέλους τα κατάφερα και από σήμερα το σύστημα δέχεται μόνον ελληνικά γράμματα κατά την εγγραφή για τα παρωνύμια! Δυο-τρεις δοκιμές που έκανα για εγγραφή με λατινικά πράγματι δεν γίναν δεκτές και από 'δω και πέρα περισσότερα θα φανούν στην πράξη!

Επιτρέπονται: κεφαλαία και πεζά με τόνους και διαλυτικά καθώς και το κενό διάστημα ώστε να μπορεί ένα παρωνύμιο να αποτελείται από περισσότερες λέξεις. Το μήκος κυμαίνεται από πέντε έως είκοσι συνολικά χαρακτήρες.

Βεβαίως, αυτό είναι μια απόφαση καθώς είναι αδιευκρίνιστο εάν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς ορισμένους τουλάχιστον επισκέπτες. Παρόλα αυτά, αποφάσισα να επιμείνω καθώς βλέπω πως τελικά αποτελεί μιαν αναπόφευκτη επιλογή, την μόνη συμβατή με το ύφος αυτού του φόρουμ.

Είναι όλα αυτά αποφάσεις που πρέπει να ζυγίσει κανείς, όπως για παράδειγμα και το ελληνογραμμένο όνομα χώρου μας: www.λεσχη.gr. Απλά συλλογιστείτε πόσοι πολλοί υπολογιστές υπάρχουνε σήμερα που από τεχνικής τουλάχιστον απόψεως δεν μπορούν να μάς επισκεφτούν ακριβώς επειδή ο προεγκατεστημένος στα MS-Windows XP Internet Explorer 6, απομεινάρι μιας άλλης εποχής, δεν αναγνωρίζει τα ελληνικά γράμματα στα URL. Κι ενώ οι περισσότεροι σύγχρονοι πλοηγοί πλέον τα αναγνωρίζουν, συναντώ σε διάφορους άλλους μηχανισμούς του διαδικτύου μια ατονία και μια αδυναμία να χειριστούν ένα ελληνικό όνομα χώρου, πράγμα που μπορεί να σε πάει πίσω.

Δεν μετανοιώνω για τις επιλογές μου. Επιπλέον βρίσκομαι σε μια συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης των διαφόρων υπευθύνων και πιστεύω πως στην αυριανή μέρα τα ελληνικά θα έχουν μια ακόμη καλύτερη θέση στον κόσμο του διαδικτύου.

Όλα αυτά πέρα από εθνικισμό και την φατσούλα "πατριώτης" την έχω προσθέσει στην γκάμα μας με μια διάθεση χιούμορ. Αγαπώ πάρα πολύ τους ξένους πολιτισμούς, τις ξένες γλώσσες και τα αλφάβητα και σε συζητήσεις με φίλους είναι χαρακτηριστικό πως βρίσκομαι πάντοτε να υπερασπίζομαι την αγγλική γλώσσα όταν θέλουν να μού την παρουσιάσουν ως υποδιέστερη της δικής μας.

Να σάς πω πως πρωτομπήκα στον κόσμο του διαδικτύου το 1991, την εποχή δηλ. του Gopher, όταν ο παγκόσμιος ιστός δεν ήταν καν γραφικός και η πλοήγηση ήταν ένας κυκεώνας από υπομενού μέσα σε μενού μέσα σε μενού. Θυμάμαι τον ερχομό του γραφικού Mosaic γύρω στο 1993 και επίσης θυμάμαι να συχνάζω στο IRC σε ένα #Hellas με μέσο όρο δεκαπέντε συνδεδεμένους χρήστες! Έχω γράψει πάρα πολύ σε γκρήκλις εκείνον τον καιρό, χρησιμοποιώντας μάλιστα το 8 στην θέση του θ και το 3 στην θέση του ξ :ρ Κύριος λόγος, επειδή τότε δεν ήταν διαθέσιμα τα ελληνικά, πόσο μάλιστα επειδή βρισκόμουν σε μια ξένη χώρα! Κάποια στιγμή θυμάμαι να εγκαθιστώ στα Windows 3.1 το αξιέπαινο εδώ που τα λέμε, ελληνικό πασπάλισμα του Πουλιάδη :μπράβο:

Έχω κι εγώ, ακόμη και τώρα, σε διάφορες διαδικτυακές κοινότητες ξενικά, λατινογραμμένα παρωνύμια. Απλά κάπου νοιώθω πως έχω κουραστεί από όλη αυτή η λατινοκρατία κι έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι εάν τελικά γίνεται και αλλιώς κι ειλικρινά σας λέω, φίλοι μου, όταν επισκέπτομαι το δικό μας φόρουμ, από κάθε άποψη νοιώθω πως ξεκουράζονται τα μάτια μου. Ένα παράδοξο λιμανάκι σε έναν λατινογράμματο ωκεανό. Ας υπάρχει και κάτι τέτοιο. :))
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Προς το παρον δεν εχει μεταφραστει το κειμενο που λεει οτι δεν υπαρχουν καινουργια μηνυματα εντος των 24ων ωρων :))))
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Προς το παρον δεν εχει μεταφραστει το κειμενο που λεει οτι δεν υπαρχουν καινουργια μηνυματα εντος των 24ων ετων :))))
Άσε! δεν μπορείς να φανταστείς πόσον πολύ χρόνο απαιτεί ο εξελληνισμός των κειμένων του λογισμικού! :ωιμέ:

Καθώς βρισκόμαστε πια σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, τον έχω αναβάλει για την ώρα ώστε να μπορέσω να ασχοληθώ με διάφορα άλλα, όλα τα τελευταία που βλέπετε: ομιλητήριο (εξελληνισμένο!), ελληνικό ευρετήριο στον κατάλογο των μελών, περιορισμός για ελληνικά παρωνύμια, διεύρυνση της συλλογής με τις φατσούλες κ.τ.λ. :)
 

Χίμαιρα

Όμορφο Νιάτο
Δικαιολογίες... Δικαιολογίες!
Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει! :))))
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Αλλαγή στην δομή: τα Βιβλία κατά Ντιούη

Λοιπόν,
εδώ και αρκετό καιρό διαπίστωσα πως η δομή του φόρουμ δεν κάλυπτε επαρκώς κάποιες βασικές κατηγορίες βιβλίων και σήμερα προέβηκα σε κάποιες σημαντικές αλλαγές. Έτσι κι όπως ήδη θα διαπιστώσατε έχει προστεθεί ένα νέο φόρουμ «Βιβλία» όπου εκεί υπάρχει μια κατηγοριοποίηση των βιβλίων κατά Ντιούη (Χιούη και Λιούη φάτε την σκόνη του! :θρρρ:). Το ταξινομικό σύστημα Ντιούη (Dewey) είναι βεβαίως αυτό που ακολουθείται από τις σύγχρονες βιβλιοθήκες.

Σαν εξαίρεση η «Λογοτεχνία» παραμένει σε δικό της φόρουμ και τα «Λεξικά» βρίσκονται στην κατηγορία «Γλώσσα» και όχι στα «Γενικά Θέματα» όπως τα θέλει ο Ντιούη.

Ήδη έχω μετακινήσει κάποια νημάτια στα σωστά υποφόρουμ.
 
Φάρε κάνα κουμπί σαν like δεν μπορούμε να βάλουμε ώστε να το πατάμε όταν μας αρέσει ή συμφωνούμε σε κάποια ανάρτηση; ή δεν θέλεις;
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Υπήρχε η δυνατότητα να ενσωματώσω ένα κουμπί "ευχαριστώ" και ήταν επιλογή να μην το κάνω. Η ιδέα ήταν εδώ (και σε αντίθεση π.χ. με το φέισμπουκ) να μπαίνουμε στον κόπο να απαντούμε και να αναπτύσσουμε την σκέψη μας. Ομοίως, κανονικά αναρτήσεις που έχουν λιγότερα από 10 γράμματα απαγορεύονται, αν διαβάσετε τον κανονισμό.

Τελευταία, ένα φόρουμ που τρέχει σε ίδιο λογισμικό με το δικό μας αναβαθμίστηκε (μια αναβάθμιση που την ζυγίζω καιρό να την κάνω κι εγώ) και εκεί είχαν αυτό το "ευχαριστώ". Μόνο που ήταν αδύνατο να το περάσουν στην αναβάθμιση. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί μια λειτουργικότητα την οποία τα μέλη θεωρούσαν βασική και την οποία είχαν συνηθίσει σαν μέρος του φόρουμ. Το αποτέλεσμα να υπάρξει μια μεγάλη δυσαρέστηση, γκρίνιες κτλ. Συμπτωματικά, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τα κοιτούσα αυτά και σκεφτόμουν τί καλά που δεν το έβαλα το ρημάδι το "ευχαριστώ".

Σε οποιαδήποτε στιγμή, ίσως το ξαναζυγίσω αλλά μετά την αναβάθμιση, η οποία μάλλον αργεί ακόμα (κυρίως γιατί η έκδοση του λογισμικού στο οποίο θέλουμε να μεταβούμε φαίνεται να είναι προβληματική ακόμα).
 
Έχεις δίκιο Φάρε, μα όχι απόλυτο.

Δεν είναι απαραίτητο να συμβεί αυτό που λες. Βέβαια, δεν ξέρω τί δυναμικότητας είναι το άλλο φόρουμ στο οποίο αναφέρεσαι και τι περιεχομένου.
Η Λέσχη μας, έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δεν ξέρω αν εμπειρίες από άλλα φόρα έχουν την παραμικρή εφαρμογή εδώ μέσα.

Να σου φέρω ένα παράδειγμα:
Πας και κάνεις μια παρουσίαση βιβλίου, το οποίο εγώ έχω διαβάσει. Τότε, αν είναι να σχολιάσω κάτι, θα το κάνω! Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, με ή χωρίς την ύπαρξη του Like.
Αν δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, θα σου απαντήσω "Σε ευχαριστώ, καλή παρουσίαση" κτλ. Αυτό, στην καλύτερη των περιπτώσεων! Αλλιώς διαβάζω και δεν απαντώ. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να υπήρχε αυτό "like" σαν μια ελάχιστη επιβράβευση για τον σχολιαστή (αν και ξέρω πως η πλατφόρμα παρέχει κι άλλες δυνατότητες στο θέμα "like"). Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να το φοβάσαι από τη στιγμή που "επιβράβευση" στα μέλη υπάρχει με την κατηγοριοποίηση τους και τα εικονίδια που βλέπω πάνω από τις εικόνες του άβαταρ του καθενός. Δεν ξέρω αν για εσένα (σαν admin) "μετράνε" τα πολλά ποστ και θες να γράφεται έστω κι ένα "ευχαριστώ" σαν νέα ανάρτηση. Τότε πάω πάσο.
Αν όμως αυτό είναι το θέμα, τότε ίσως να πρέπει να ανοίξεις μια κουβέντα για το ύφος του φόρουμ και πως θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερες συζητήσεις.

Πάντως, το φόρουμ δικό σου είναι, ο,τι θέλεις το κάνεις! Εμείς απλά σου λέμε "ευχαριστώ".
 
Last edited:
Είναι πολύ πρακτικό το like για πολλές περιπτώσεις π.χ. για ένα τραγούδι που σου αρέσει στο ράδιο Φάρος ή για ένα σχόλιο που σε βρίσκει απόλυτο σύμφωνα και δεν έχεις κάτι να προσθέσεις ή να σχολιάσεις, για μια παρουσίαση βιβλίου ενός μέλους που σου άρεσε κ.ο.κ. Εξάλλου έχω την εντύπωση πως αυτός που θέλει να σχολιάσει θα το κάνει είτε υπάρχει αυτό το κουμπί είτε όχι. Και το άλλο και πιο σημαντικό για την σελίδα είναι που θα αυξήσει τόσο την χρόνο παραμονής των μελών στην σελίδα όσο και στο να μπαίνουν σε αυτήν όλο και πιο συχνά αφού όποιος κάνει πλέον μια ανάρτηση θα "φαγωθεί" να την ξαναδεί για αν πήρε κάνα like ή θα του φτιάξει τη διάθεση αυτή η "επιβράβευση". Ευτυχώς η δυστυχώς πλέον όλοι στην εποχή του ζούκερμπεργκ ζούμε και στους ρυθμούς του κινούμαστε.
Πάντως όπως και να χει εσυ θα κρίνεις τι είναι πιο σωστό, εμείς απλα μια γνώμη λέμε για την λειτουργικότητα της σελίδας :)
 
Top