Συνανάγνωση: "Έγκλημα και Τιμωρία" του Φ.Μ.Ντοστογιέφσκυ.

Οι συμμετέχοντες, με σειρά εμφάνισης, είναι:

Παρωνύμιος
Ροντιόν
Αριάδνη
Φοίβη (υπό όρο)
Γοργόνα
Ντοστογιέφσκι (μάλλον)
Μαργαρίτα
Βασιλεύς Θέοντεν


Το βιβλίο διαιρείται σε 6 μέρη. Προτείνω, αν δεν υπάρχει αντίρρηση, να αρχίσουμε από τώρα ως το ερχόμενο σ/κ (10&11/5) μόνο με το 1ο μέρος (7 μέρες για μόλις ~80σελ.) κι έπειτα το βλέπουμε πως θα πάει. Σχολιασμός & συζήτηση επί του 1ου μέρους από 00:00 του Σαββάτου, 10/5.
Εγώ πού είμαι βρε κάθαρμα;

Σημ. Τι τα 'χεις τα νύχια, δεν τα μύρισες;
 
Καλέ μου Άντσο, ελπίζω να θυμάσαι την συζήτησή μας χτες μετά τον εσπερινό. Είχες απορία για τους μυστήριους τρόπους με τους οποίους ενεργεί η Θεία Πρόνοια, που για μας τους ταπεινούς αυτοί θα παραμένουν πάντα τόσο σκοτεινοί και ομιχλώδεις, ακατάληπτοι για την πεπερασμένη νόησή μας, ασύλληπτοι για τη φτωχή λογική μας, τρόποι που υπερβαίνουν ακόμα και την πιο αχαλίνωτη φαντασία μας. Σου απάντησα ότι και οι δικοί μας τρόποι, οι ανθρώπινοι, δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτούς και στα μάτια μας μπορούν να λάβουν όλες αυτές τις προηγούμενες ιδιότητες και διαστάσεις ή τα επίθετα που ήδη ανέφερα (και μακάρι ποτέ να μην νομίσεις ότι αυτοί οι τρόποι είναι έξυπνοι, όσο κι αν αυτοί δείχνουν ως τέτοιοι...). Κι αυτό γιατί αυτή η ίδια, η Θεία Πρόνοια, μπορεί να πάρει τη μορφή μιας βροχής που θα αποτρέψει τον καλό χωρικό από το να πάει στον αγρό του που στο μονοπάτι προς τα εκεί θα τον περίμενε ένας βέβαιος θάνατος από κάποιον ενεδρεύοντα ληστή· μπορεί να πάρει τη μορφή μιας λαμπερής λιακάδας που θα εμποδίσει ένα πλοίο γεμάτο ψυχές που πλέει μεσοπέλαγα από το να βυθιστεί και θα του επιτρέψει έτσι να αφιχθεί στο λιμάνι του· μπορεί να πάρει τη μορφή ενός καλού ποιμένα που θα οδηγήσει το κοπάδι του από τέτοιες οδούς ώστε να το επιστρέψει με ασφάλεια στην έδρα του· τέλος, μπορεί να πάρει τη μορφή και το σώμα ενός ελάχιστου, ενός ολίγιστου αδελφού της πενίας, που θα βοηθήσει έναν νεαρό δόκιμο μοναχό να διακρίνει τις αποχρώσεις της αμαρτίας γύρω του και μέσα του ή να κατευθύνει, ακόμα ακόμα, ένα πνεύμα που ταλαντεύεται, ένα πνεύμα που ίσως το ταλαιπωρεί η σύγχυση και το μαστιγώνει η αβεβαιότητα, ένα πνεύμα που ξεστράτησε, ένα πνεύμα που αιωρείται μεταξύ των άπειρων επιλογών της βούλησής του, σε μια συνανάγνωση.
 
Είναι από τις συναναγνώσεις που δε θα ήθελα να χάσω, αλλά για φέτος με έχω "τάξει" στον Καζαντζάκη:ανέκφραστος:
 
Πώς πάει ως τώρα;
Σήμερα το πρωί τέλειωσα το πρώτο μέρος ;) Θυμήθηκα σχεδόν τα πάντα με αυτό το φρεσκάρισμα της δεύτερης ανάγνωσης. Δεν το ήξερα ότι ο Ντοστογιέφσκι αφήνει τόσες λεπτομέρειες πίσω για τον αναγνώστη! :αργκ:
 
Είναι από τις συναναγνώσεις που δε θα ήθελα να χάσω, αλλά για φέτος με έχω "τάξει" στον Καζαντζάκη:ανέκφραστος:

Ακτίς έβαλες στόχο όλοι την βιβλιογραφία του Καζαντζάκη για φέτος; ..η απλά πας τον Τελευταίο Πειρασμό με πολύ αργούς ρυθμούς;
 
Θέλω πάρα πολύ να διαβάσω μαζί σας, οι συναναγνώσεις της Λέσχης μ' έχουν ενθουσιάσει. Αν δεν το διαβάζουμε πολύ γρήγορα, είμαι μέσα κι εγώ...

Εντιτ: ξεκινήσατε ήδη; Να βιαστώ;;;
 
Last edited:
Κι εγώ θέλω να πάρω μέρος στη συνανάγνωση. Γίνεται; ή έρχομαι πολύ αργά. Το βιβλίο το διάβασα όταν ήμουν περίπου 16 χρονών, αλλά μια επανάληψη δεν θα μου έκανε κακό. Επίσης είμαι σίγουρη πως η συζήτηση και τα σχόλιά σας πάνω στο βιβλίο θα είναι απολαυστικά. Λοιπόν;προλαβαίνουμε η Βου Παπ κι εγώ;;
 
Στράτη, μια ελεύθερη κι ανοιχτή συνανάγνωση τους παίζει όλους. Είσαι ευπρόσδεκτος τόσο εσύ όσο και το πιπίνι της απολύτου αρεσκείας σου.

Βου Παπ και Ιωάννα Μος, καλώς ήρθατε στην ταπεινή μας συνανάγνωση. Κοπιάστε. Ξεκινήσαμε ήδη αλλά προλαβαίνετε ακόμα ν' ανεβείτε στο τρένο καθώς, για αρχή, έχουμε μόλις το 1ο μέρος (ούτε 80σελ. στη δική μου έκδοση), από τα 6 μέρη του βιβλίου, το οποίο λέμε να συζητήσουμε αυτό το σ/κ. Η ταχύτητα ανάγνωσης καθορίζεται από τα μέλη που συμμετέχουν και μόνο.

Κάθε στιγμή, όποιο μέλος της Λέσχης επιθυμεί μπορεί να συμμετάσχει, όπως επίσης, κάθε στιγμή, μπορεί και να εγκαταλείψει.

Οι συμμετέχοντες, με σειρά εμφάνισης, είναι:

Παρωνύμιος
Ροντιόν
Αριάδνη
Φοίβη (υπό όρο)
Γοργόνα
Ντοστογιέφσκι (μάλλον)
Μαργαρίτα
Βασιλεύς Θέοντεν
Στράτης
Βου Παπ
Ιωάννα Μος
 
Last edited:
Ετοιμάσου πάτερ για πολλά γκολάκια, θα σου πάρω και τα ράσα.
Τρώω σουβλάκια και διαβάζω τα τού κυρίου Σ. Παταντζή. Σελίς 29 (απ' τα αποδυτήρια το γκολάκι).
 

Ακτίς έβαλες στόχο όλοι την βιβλιογραφία του Καζαντζάκη για φέτος; ..η απλά πας τον Τελευταίο Πειρασμό με πολύ αργούς ρυθμούς;
:ντροπή: Και πίστευα ότι δεν το πρόσεξε κανείς ότι έχω κολλήσει τόσο καιρό σ'ένα βιβλίο. Ενώ μου αρέσει, δεν τραβάει λόγω κούρασης. Στοχεύω πάντως σε όλη τη βιβλιογραφία...φέτος.
Παρεμπιπτόντως, διαβάζεις ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία. Απόλαυσε το!
 
Last edited:
:ντροπή: Και πίστευα ότι δεν το πρόσεξε κανείς ότι έχω κολλήσει τόσο καιρό σ'ένα βιβλίο. Ενώ μου αρέσει, δεν τραβάει λόγω κούρασης. Στοχεύω πάντως σε όλη τη βιβλιογραφία...φέτος.
Παρεμπιπτόντως, διαβάζεις ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία. Απόλαυσε το!
..παρεμπιπτόντως ξανά διαβάζω το αγαπημένο μου βιβλίο και είμαι και ο Ρόντας!! :χαχα:
Άντε τελείωσε τον Τελευταίο Πειρασμό να το σχολιάσουμε όταν ανέβεις Θεσσαλονίκη ή Σέρρες ..κοντοχωριανή ήμαστε άλλωστε.
 
Καλημέρα σε όλους.
Σήμερα Σάββατο καλέ μου πάτερ και μπορώ -επίσημα πλέον- να σου πω πως το νήμα αυτό είναι άλλο ένα στολίδι για τη λέσχη.
Το βιβλίο τούτο είναι το μεγαλύτερο ψυχολογικό χαστούκι που έχω φάει ως αναγνώστης και ίσως το καλύτερο που έχω διαβάσει ποτέ.

Τώρα θα πάω λαϊκή, άλλη ώρα θα μπω κι εγώ στην κουβέντα.
Καλημέρα όλη μέρα.
 
Στρατή το έχεις διαβάσει η το διαβάζεις τώρα παρέα με την Λέσχη; (Αν το έχεις διαβάσει προσοχή μην αποκαλύψουμε τίποτα από την πλοκή εμείς οι μυημένοι.. :)) ) Αυτό το βιβλίο Στρατή είναι αυτό ακριβός που περιγράφεις χαστούκι με τα όλα του!!
 
Καλημέρα φίλε Ροντιόν.
Ναι, το έχω διαβάσει. Έχεις δίκιο, πρέπει να μην μας ξεφύγουν πράγματα που δεν πρέπει (ελπίζω...).
Θα κάνουμε υπέροχη κουβέντα, είναι σίγουρο.
 
Καλέ μου Στράτη, αντιλαμβάνομαι ότι οι πιο πολλοί εδώ συναναγνώστες το έχουν διαβάσει κάποια στιγμή στο παρελθόν, ωστόσο, αυτό που κάνει τούτο το νήμα - ή ευελπιστεί, τέλος πάντων να κάνει - είναι, κι αυτό ίσως είναι μια μικρή ευκαιρία για όσους τολμούν να το διαβάσουν για 1η φορά, να φέρει κοντά αυτούς που το διαβάζουν, να τους δώσει ένα βήμα για να εκφραστούν, να σχολιάσουν, και, κυρίως, να πουν πως ΑΥΤΟΙ βλέπουν αυτό το βιβλίο, πώς ΑΥΤΟΙ το προσλαμβάνουν, αν νιώθουν κάποιο ΧΑΣΤΟΥΚΙ ή όχι, να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.
 
Κ εγω ειμαι μεσα (αν μπορεσω να ανταπεξελθω)!!
Θα ειναι και η πρωτη επαφη μου με μπαλα μουντιαλ(ντοστογιεφσκι)
 
Top