Συνανάγνωση : ''Εγώ, το Ρομπότ (I Robot)'' Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov)

Σας άρεσε το βιβλίο;

 • Άψογο!

  Votes: 0 0,0%
 • Νταξ, έτσι κι έτσι.

  Votes: 0 0,0%
 • Άθλιο

  Votes: 0 0,0%

 • Total voters
  7

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Καλησπέρα, πολύ καθυστερημένα πάλι! :φιρουλί:

❧ Στην έβδομη ιστορία εντάσσεται η ύπαρξη μίας νέας εταιρίας που ασχολείται με τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη. Το μονοπώλιο είναι πλέον ανάμεσα στα Αμερικανικά Ρομπότ Α.Ε. και την Κονσολιντέιτεντ. Η δεύτερη θα προωθήσει στα Α.Ρ. ένα “πρόβλημα” που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει και να λύσει η ίδια, προκύπτοντας θέμα στον "εγκέφαλό" της. Εδώ γίνεται και αναφορά μία ακόμα φορά για τη ψυχοσύνθεση των ρομπότ και των αντιδράσεών τους. Είναι σαν μικρά παιδιά. Και όταν υπάρχει ένα ισχυρό και περίεργο δίλημμα που θέτει σε κίνδυνο κάποιον μπορεί να γίνει καταστρεπτικό για τα ίδια. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τα ρομπότ της Κον. τα Α.Ρ. ρίχνουν το βάρος τους και στην δομή της ψυχοσύνθεσης των ρομπότ, όπως και στην λειτουργικότητα των μηχανών. Λογικό εν μέρει, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρέπει να αποτελούν μέρος της κοινωνίας και να εναρμονιστούν με το ανθρώπινο περιβάλλον, και όχι απλά να είναι λειτουργικές μεν, αλλά απλές μηχανές.
Ο "Εγκέφαλος" αυτής της ιστορίας θα καταφέρει να λύσει το αίνιγμα του προβλήματος. Θα φτιάξει το πλοίο που βρίσκεται στις οδηγίες και θα εγκλωβίσει τους μηχανικούς των προηγούμενων ιστοριών, Γκρεγκ και Μάικ, εντός αυτού. Η αγωνία που προκαλεί για το μέλλον αυτής της κατάστασης είναι μεγάλο, οι περιγραφές θα μπορούσαν να είναι εκτενέστερες, λεπτομερέστερες και πιο αληθοφανείς στα σημεία των περιγραφών του για το χώρο και όλα τα συναφή. Το ταξίδι που έγινε ήταν σύμφωνα με τον συγγραφέα, αλλά και μάλλον και με τους νόμους της αστροφυσικής και όλων των συναφών τομέων, τόσο δυσβάσταχτο για το ανθρώπινο σώμα που τους έφτασε κοντά στην "εμπειρία" του θανάτου.

❧ Στην όγδοη ιστορία εμπλέκεται και η πολιτική. Αρχικά, η ιστορία στη μετάφραση του κάκτου εμπεριέχει λαθάκια. Έχει μεταγράψει δις το ίδιο όνομα με διαφορετικό τρόπο στα ελληνικά. Στέφαν/Στήβεν Μπάγιερλη/υ. Ας το προσπεράσουμε. :ρ Αυτό το όνομα είναι και ο πρωταγωνιστής πλέον. Εισαγγελέας και υποψήφιος πολιτικός. Τα ηγετικά πρόσωπα των Α.Ρ. διερευνούν αν είναι πραγματικός άνθρωπος, με πολιτική σκοπιμότητα όμως, καθώς δεν αφορά μόνο θέματα ηθικής. Είναι από τα κεφάλαια που σχολιάζουν την έννοια της δικαιοσύνης και της λογικής των ρομπότ σε σχέση πάντα με την ανθρώπινη ηθική, δικαιοσύνη και κανόνες. Που ναι μεν υπάρχει κοινοί άξονες, αλλά δεδομένης της μορφής διαφορετική "οπτική". Το κείμενο αυτό ουσιαστικά θέτει τα ζητήματα της δικαιοσύνης και της ηθικής σε μεγαλύτερη έκταση και πως αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ανθρωπότητα ή να τη βοηθήσουν.

❧ Η ένατη ιστορία είναι η συνέχεια ουσιαστικά της τελευταίας ιστορίας και όλης της αφήγησης. Ο Μπάγιερλυ κατάφερε να εκλεχθεί και να παραμείνει Συντονιστής στην νέα δομή της ανθρώπινης κοινωνίας. Οι μηχανές αναφέρονται πλέον σαν την ιδανικότερη λύση για τη διαχείριση του φυσικού πλούτου (κτλ) και του διαμοιρασμού του, ώστε να εξαλειφθούν καταστάσεις όπως ο λιμός. Μόνο που όσο και πιο οργανωτικές να είναι οι μηχανές και πιο πρακτικές, δεν είναι αλάνθαστες, παρά τη βοήθεια που προσφέρουν, γεγονός που σημαίνει ότι πάντα θα εξαρτώνται από τον άνθρωπο. Στο τομέα της Ευρώπης κάνει αναφορά για παραγωγική και πληθυσμιακή παρακμή, δεν μου φαίνεται καθόλου παράξενο και περίεργο αν το δει κανείς σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ηπείρους.
Κάτι τελευταίο το έχει αναφέρει και η Λήδα παραπάνω.

Ένα τελευταίο σχόλιο για την ηρωίδα του βιβλίου Susan, την μοναδική γυναίκα στην ιστορία, συμπληρώνοντας τα όσα εχει γραψει η @Σαώρη και όσα ήδη έχω αναφέρει σε παραπάνω σχόλια. Διάβασα τα σχόλια σας για το ότι ο Asimov προσπαθεί να αναδείξει το πρόσωπο μιας δυναμικής και φιλόδοξης γυναίκας. Ο Asimov υποστήριζε την απελευθέρωση των γυναικών, όχι τόσο γιατί πίστευε στην ισότητα, αλλά γιατί θεωρούσε ότι με την απελευθέρωσή των γυναικών θα γινόταν πολύ πιο εύκολο να ελεγχθεί ο υπερπληθυσμός στον πλανήτη. Που είναι αλήθεια. Συμφωνώ λοιπόν, ότι προσπαθεί να εμφανίσει μια γυναίκα ισάξια με τους άνδρες συναδέλφους της, αλλά αυτή η προσπάθεια είναι κακοφτιαγμένη, ημιτελής και πολλές φορές προσβλητική για την ίδια τη Susan.
Για παράδειγμα, στη τελευταία ιστορία γίνεται πρόταση στη Susan να αναλάβει τη διεύθυνση του τμήματος της U.S. Robots, αλλά αρνείται γιατί, όπως μας λέει ο συγγραφέας, δεν ήθελε την ευθύνη. Χαχα! Εντάξει, αυτό το παραμύθι το εχουμε ακούσει πολλές φορές. Iσχύει και σήμερα. Εμείς προτείναμε, αυτές δεν ήθελαν.
Δεν θα μπορούσες να κάνει καλύτερες επισημάνσεις και σχόλια για τον επίλογο του βιβλίου.
 
Last edited:

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
@Σαώρη αγαπάμε τα χρονοδιαγράμματα σου και την σχέση σου με τις προθεσμίες :μουάχαχα:
(Διότι ως γνωστόν, η Σαώρη αργεί, αλλά δεν λησμονεί)
Χαχαχαχαχαχαχα πέθανα με την παρένθεση!
Έπρεπε να το καταλάβετε από τη δεύτερη φορά ότι είμαι σ' άλλη χρονική διάσταση και προφανώς πολύ τυπική με τις προθεσμίες. :ντροπή: :μουάχαχα:

Υπάρχουν και χειρότερα :φιρουλί: Χρωστάω μια τελευταία απάντηση που είναι έτοιμη στο μυαλό μου αλλά περίμενα να απαντήσει πρώτα η @Σαώρη για να έχω τον τελευταίο λόγο και να κάνω εντύπωση (ψέματα).
Χαχαχαχα! Εκμεταλλευτείτε την αργοπορία μου! :χαχα:
 

Λευκή Σελίδα

Κοινωνός
Χαχαχαχα! Εκμεταλλευτείτε την αργοπορία μου! :χαχα:
Αυτό δεν λέγεται αργοπορία, λέγεται ανατροπή! Τη στιγμή που νομίζεις ότι όλα έχουν ειπωθεί, έρχεται η @Σαώρη, πετάει μια απάντηση και τα νήματα ζωντανεύουν!

"είμαι σ' άλλη χρονική διάσταση"
Δεν εκτιμούν όλοι τα πλάσματα τα από αλλού φερμένα...:αγκαλιά:
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Αυτό δεν λέγεται αργοπορία, λέγεται ανατροπή! Τη στιγμή που νομίζεις ότι όλα έχουν ειπωθεί, έρχεται η @Σαώρη, πετάει μια απάντηση και τα νήματα ζωντανεύουν!

"είμαι σ' άλλη χρονική διάσταση"
Δεν εκτιμούν όλοι τα πλάσματα τα από αλλού φερμένα...:αγκαλιά:
Χαχαχαχαχα αμ τι! Αν δεν γράψεις κάτι μία εβδομάδα μετά καιιιι, κάτι σαν νεκρανάσταση, και με την ψυχή στο στόμα ένα κατεβατό δεν λέει. Πρέπει τα κείμενα να μένουν ζωντανά και είμαι εδώ γι' αυτό. Να εμπλουτίζω το πλήθος τους! :χαχα:

:αγκαλιά:
πάλι καλά που δεν θέλω να ζήσω στην αγγλία/γερμανία θα είχα πρόβλημα, δεν μας εκτιμούν εμάς τους τυπικούς και οργανωμένους ανθρώπους :φιρουλί:
Πάντως το ''η Σαώρη αργεί, αλλά δεν λησμονεί'' θα μπορούσε να είναι ένα σπουδαίο βιβλίο.
Θα μπορούσε και θα περιείχε μακροσκελείς παραγράφους και πολλή γκρίνια. :μουάχαχα:

Ευχαριστώ @Νιλς και @Ιαβερης για την πρωτοβουλία να κάνετε αυτή τη συνανάγνωση και όσους βοήθησαν (:ματιά:)! Δύσκολα θα το διάβαζα και ακόμα πιο δύσκολα θα τύχαινε να πέσει στα χέρια μου αυτό το βιβλίο, μιας και διαβάζω λίγη ΕΦ. Και βέβαια, ευχαριστώ και οσους συμμετείχαν και παρ' όλο που δεν μπόρεσα να διαβάσω όσο θα έπρεπε τα σχόλια σας ειδικά στην αρχή, χάρηκα που είδα πράγματα που δεν σκέφτηκα κατά την ανάγνωση να αποτυπώνονται από εσάς, αλλά και όταν έβλεπα ότι σε κάποια σημεία είχα τους ίδιους προβληματισμούς με αρκετούς ή με κάποιους από εσάς! :γιούπι:
 
Top