Συνανάγνωση - Θέατρο

Γειά σας αγαπητά μέλη της Λέσχης!
Σκέφτηκα ότι θα'ταν ενδιαφέρον να οργανώσουμε μια συνανάγνωση αλλά αντί μυθιστορήματος να προσπαθήσουμε αυτή τη φορά να διαβάσουμε ένα θεατρικό έργο. Αν δεν απατώμαι, δεν έχει ξαναπέσει θεατρικό σε συνανάγνωση οπότε ας κάνουμε μια αλλαγή. Σε πρώτη φάση όσοι δηλώσουν συμμετοχή ας προτείνουν τρεις συγγραφείς και σε δεύτερο στάδιο επιλέγουμε κάποιο από τα έργα του συγγραφέα με τις περισσότερες προτάσεις.
Προτείνω να δώσουμε μια βδομάδα περιθώριο για δηλώσεις συμμετοχής και προτάσεων κι ύστερα άλλη μια βδομάδα για επιλογή του έργου της συνανάγνωσης.
Θα κάνω την αρχή με τις δικές μου επιλογές οι οποίες είναι :

Σαίξπηρ
Ίψεν
Άρθουρ Μίλλερ
 
Τέλεια ιδέα, @Ιαβερης :γιούπι:
Ευγένιος Ιονέσκο
Βιβλιοποντικα! Στο μυαλό μου είσαι.

Ακόμη δεν έχω τελειώσει από την προηγούμενη συναναγνωση, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει καθόλου, μιας και διαβάζω ήδη ένα θεατρικό (θεατρικό για έξω, Περεκ για το σπίτι).
Μάρτιν ΜακΝτόνα
Έντουαρντ Άλμπι
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Πολύ ωραία ιδέα, Ιαβέρη! Και για κάποιο περίεργο λόγο δεν μου έρχονται μόνο 2-3 θεατρικοί συγγραφείς. :φιρουλί::χαχα:

Τενεσί Ουίλιαμς
Μπέρτολτ Μπρεχτ
Θανάσης Τριαρίδης (αρκετά είναι διαθέσιμα στην σελίδα του)


Σίγουρα θα πρότεινα όχι μόνο για τη συνανάγνωση αλλά και γενικά για όποιον ενδιαφέρεται και τους Μποστ, Ι. Καμπανέλλη, Ναζίμ Χικμέτ, Φ. Γ. Λόρκα, πολλούς άλλους, αλλά και σίγουρα αρκετούς από τους προαναφερθέντες.
 
Γειά σας αγαπητά μέλη της Λέσχης!
Σκέφτηκα ότι θα'ταν ενδιαφέρον να οργανώσουμε μια συνανάγνωση αλλά αντί μυθιστορήματος να προσπαθήσουμε αυτή τη φορά να διαβάσουμε ένα θεατρικό έργο.
Why not!!! Συμφωνώ με ότι κι αν διαλέξετε!
 
Γεια χαρά κι από μένα, πολύ δυνατή ιδέα, μπράβο. Ένα θεατρικό έργο παίρνει εξίσου πολλή ανάλυση.. Οι δικές μου προτάσεις:

Γκαίτε
Σοφοκλής
Μπέκετ
 
@Ιαβερης, θυμήθηκα μια φίλη που με τσάκωσε στο μετρό και μου έριχνε κατάρες επειδή το προηγούμενο βράδυ διάβασε τον Μαξιλαρένιο μονοκοπανιά, και έμεινε ξάγρυπνη. Για να έχεις αργήσει, πάει να πει ότι κάτι δεν σου κάνει. Gut instinct, ακολούθησέ το, ποτέ δεν κάνει λάθος! :αγκαλιά:

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, αλλά παίρνοντας τη σκυτάλη από την Σαώρη, σε όσους διστάζουν θα πω ότι τα θεατρικά είναι εξίσου συγκλονιστικά με τα άλλα έργα, και χωρίς τις ιδανικές συνθήκες (να βρίσκονται μπροστά σου ηθοποιοί), πχ το Καληνύχτα, μητέρα, μπήκε στα αγαπημένα μου. Οι σύγχρονοι, έχω παρατηρήσει, είναι αρκετά φαρμακεροί. Έχω φάει κόλλημα με Τρέισι Λετς (δεν έχει μεταφραστεί) και Μάρτιν ΜακΝτόνα. Το ίδιο φοβάμαι ότι θα συμβεί και με τον Κόνορ ΜακΦέρσον. Πάω να ψάξω για τον Τριαρίδη :τρέχω:
 
Το θέατρο είναι ένα είδος το οποίο, όπως κι οι περισσότεροι φαντάζομαι, θεωρούσα ότι μπορεί να εκτιμηθεί μόνο στη σκηνή κι όχι διαβάζοντάς το. Μα ένα βιβλίο μόνο με διαλόγους;; Μου φαινόταν αδιανόητο να μου κρατήσει το ενδιαφέρον μια τέτοια ανάγνωση. Ευτυχώς ένας πολύ καλός μου φίλος σε μια συζήτηση που είχαμε, πριν 5 χρόνια περίπου, ανέφερε τον Τενεσί Ουίλιαμς ( ο αγαπημένος μου έβερ) και τον " Γυάλινο Κόσμο" του οποίου η υπόθεση μου κέντρισε το ενδιαφέρον κι όταν το διάβασα τελικά μού κόλλησε το μικρόβιο για το θέατρο. Έκτοτε διάβασα κι άκουσα αρκετά θεατρικά, κυρίως τους κλασσικούς, και χαίρομαι που ανακάλυψα έναν εντελώς καινούργιο κόσμο.Τα θεατρικά έργα είναι μικρά συνήθως οπότε μπορούν να διαβαστούν πολλές φορές και με την κάθε ανάγνωση ο αναγνώστης να ανακαλύπτει καινούργια πράγματα. Γι'αυτό η δική μου τριάδα περιλαμβάνει συγγραφείς τους οποίους έχω ήδη διαβάσει αλλά είμαι σίγουρος ότι στα πλαίσια της συνανάγνωσης και με καλή παρέα θα τους απολαύσω ακόμα περισσότερο. Βέβαια ό,τι και να ψηφιστεί τελικά θα συμμετάσχω, δεν το συζητώ.
 
Παρεμπιπτόντως, πάντα μπορεί να επιλεγεί ένα έργο που είναι διαθέσιμο και σε κάποια οπτικοακουστική μορφή, ώστε να ολοκληρωθεί η συνανάγνωση με παρακολούθηση της παράστασης. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλά θεατρικά στο YouTube κλπ.

Εγώ θα προτείνω μόνο έναν, τον Όσκαρ Γουάιλντ.
 
Καλημέρα συναναγνώστες! Οι δικές μου προτάσεις είναι:

Τενεσί Ουίλιαμς
Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Μπέρτολτ Μπρεχτ
 
Δεν είμαι σίγουρος αν η πρόταση μου είναι καλή, αλλά τι θα λέγατε να διαβάσουμε παραπάνω από ένα θεατρικό έργο; Το λέω επειδή τα θεατρικά συνήθως φεύγουν αρκετά γρήγορα και πιστεύω πως θα μπορούσαμε να διαβάσουμε 2 ή και 3. Π.χ. αν νικητής βγει ο Σαίξπηρ θα μπορούσαμε να διαβάσουμε τον Άμλετ την πρώτη εβδομάδα, τον Βασιλιά Ληρ τη δεύτερη κτλ. Ή θα μπορούσαμε να διαβάσουμε από ένα έργο των πρώτων τριών συγγραφέων. Οπότε π.χ. αν νικήσουν οι Άλμπη, Ιονέσκο, Μπρεχτ, θα μπορούσαμε να διαβάσουμε τα Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ, Ο Ρινόκερος και το Η όπερα της πεντάρας. Εννοείτε πως τα έργα θα επιλέγονταν από ψηφοφορία ή κλήρο αλλά απλά μου φάνηκε καλή ιδέα.
 
@Βιβλιοπόντικας Πολυ καλή η ιδέα σου, θα'ταν ωραία να μην αρκεστούμε σε ένα μόνο θεατρικό και να διαβάσουμε κι άλλα. Ας δούμε βέβαια πώς πάει η πρώτη συνανάγνωση και αν υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον συνεχίζουμε και με άλλα. :)
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Δεν ανάφερα κάποιο όνομα γιατί τα λίγα που είχα υπόψη έχουν ήδη ειπωθεί.

Επίσης, είδα ότι υπάρχουν μέλη όπως εσύ, η Τσίου, η Σαώρη κτλ που έχετε ασχοληθεί αρκετά με το είδος, οπότε πιστεύω θα πέσουν και ενδιαφέρουσες προτάσεις για να ψαχτώ και γενικότερα.
 
Εχω πολλά χρόνια να διαβάσω θέατρο. Δεν με ελκύει ιδιαίτερα, αλλά η συνάναγνωση μπορεί να βοηθήσει. Θα διαβάσω ότι αποφασιστεί, εκτός κι αν είναι ελληνικό. Δύσκολο να το βρώ εκτός Ελλαδας.
 
Καλησπέρα. Ίσως υπάρχει κάποιος λόγος που αποφεύγεται η επιλογή θεατρικών έργων στις Λέσχες Ανάγνωσης.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Είναι σύντομα τα περισσότερα θεατρικά σε μέγεθος με μέτριες ή τσιμπημένες τιμές σε σχέση με τα μυθιστορήματα, ίσως γι' αυτό. Κατά τ' άλλα είναι ενδιαφέροντα αναγνώσματα, αν η μετάφραση ή/και ο ίδιος ο δημιουργός έχουν συνθέσει άρτια το έργο. Και υπάρχει και μια μεγαλύτερη χαρά όταν βλέπεις ηθοποιούς να το ενσαρκώνουν από κοντά και η φαντασία παίρνει σάρκα και οστά μπροστά σου, και αποκτά πρόσωπο. Πώς είναι με τις ταινίες και τα βιβλία; Αλλά στο πιο ζωντανό! :ντροπή:
 
Top