Συνανάγνωση - Θέατρο

Από την εμπειρία μου, τα περισσότερα δημοφιλή έργα είναι διαθέσιμα στις δημοτικές βιβλιοθήκες και έτσι το θέμα της τιμής δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να επηρεάσει την απόφαση για συμμετοχή στη συνανάγνωση.
 
Από την εμπειρία μου, τα περισσότερα δημοφιλή έργα είναι διαθέσιμα στις δημοτικές βιβλιοθήκες
Το να πάρει κάποιος, εν μέσω κορωνοϊού και με δεδομένα "ρεαλιστικής συμμόρφωσης στα μέτρα" να πιάσει βιβλίο, είναι σαν να μπαίνει ένας επισκέπτης στο χειρουργείο χωρίς μάσκα. Ο ιός μεταδίδεται και μέσω βιβλίου.
 
Δεν είμαι ειδικός, δεν μπορώ να εκφέρω εμπεριστατωμένη γνώμη, αλλά εγώ προσωπικά, μιλώντας αποκλειστικά για τον εαυτό μου, θεωρώ ότι αν μπορώ να φέρω στο σπίτι μου όσα ψώνισα από το σουπερμάρκετ που τα έβαλαν με γυμνά χέρια οι υπάλληλοι πριν από μισή ώρα στο ράφι, μάλλον δεν θα κολλήσω μπροστά στο να φέρω κι ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη που πιθανότατα είχε μήνες, αν όχι χρόνια, να το αγγίξει κανείς.
Ένα δίκιο το έχεις πάντως, γιατί δεν είμαι σίγουρη αν είναι καν ανοιχτές οι βιβλιοθήκες, μιας και διαβάζω σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρονικά ή ακουστικά βιβλία.
 
Ο ιός μεταδίδεται και μέσω βιβλίου.
Ολο το προηγουμενο χρόνο έχω δανειστεί και διαβάσει πάνω απο 50 βιβλία απο τη βιβλιοθήκη. Το ιδιο και εκατονταδες αλλοι χιλιάδες ανθρωποι. O Covid_19 ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ απο τα αντικείμενα. Επιβεβαιωνω οτι είμαι απολυτα υγιής και δεν δισταζω να δενειστω βεβλία αν και ειμαι στο οριο αυτων που θεωρουνται 'ευπαθείς ομάδες'. Δεν ξέρω απο που προερχεται αυτή ή πληροφορία, αλλά ειναι λάθος:

Ο Covid_19 είναι αναπνευστικός ιός, εξαπλώνεται από το στόμα ή τη μύτη μολυσμένων ατόμων σε μικρά υγρά σωματίδια όταν βήχουν, φτερνίζονται, μιλούν, τραγουδούν ή αναπνέουν έντονα. Αυτά τα υγρά σωματίδια έχουν διαφορετικά μεγέθη, που κυμαίνονται από μεγαλύτερα «αναπνευστικά σταγονίδια» έως μικρότερα «αερολύματα».

ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ απο αντικείμενα.
 
Last edited:
Ολο το προηγουμενο χρόνο έχω δανειστεί και διαβάσει πάνω απο 50 βιβλία απο τη βιβλιοθήκη. Το ιδιο και εκατονταδες αλλοι χιλιάδες ανθρωποι. O Covid_19 ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ απο τα αντικείμενα. Επιβεβαιωνω οτι είμαι απολυτα υγιής και δεν δισταζω να δενειστω βεβλία αν και ειμαι στο οριο αυτων που θεωρουνται 'ευπαθείς ομάδες'. Δεν ξέρω απο που προερχεται αυτή ή πληροφορία, αλλά ειναι λάθος:
...
ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ απο αντικείμενα.
Αλλά ...
//SAA cited the preliminary research also noted above, saying "Note that the virus can only live on surfaces for a few days, so books returned to the library could be quarantined for a short period rather than cleaned. Πηγή:https://www.ila.org/advocacy/covid-19-resources/faq-about-libraries-and-the-coronavirus//.
// Virus can persist on paper for 4-5 days
In a research paper published in the Journal of Hospital Infection last month, scientists from Germany reviewed 22 studies to understand how long various strains of coronavirus including Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), Middle East Respiratory Syndrome (MERS) coronavirus and COVID-19 can persist on different surfaces.

The study revealed that at room temperature, novel coronavirus can persist for up to four to five days on paper. Πηγή: https://theprint.in/health/transmission-of-coronavirus-through-newspapers-currency-possible-but-unlikely-experts/386194/ //
 
Γιατί ατυχής; (Το να μην αρέσουν σε όλους τα θεατρικά το καταλαβαίνω) επειδή δεν σηκώνουν πάρα πολλή ανάλυση; Αν δω παρτακιστικά την ιδέα του Ιαβέρη, με βολεύει, είμαι της εσωτερικής δράσης με ό,τι διαβάζω, (παραφράζω Σίμπσονς: I'm here to read, not to speak) :)))). Παρ' όλα αυτά, ο Σαίξπηρ είναι στη λίστα με τους κατάλληλους, αλλά αν βγει νικητής, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή. Βρίσκω τη μετάφραση του Ρώτα πιο δύσκολη από το κείμενο στο πρωτότυπο.
 
Virus can persist on paper for 4-5 days
Αυτό επου αναφέρεις ισχύει για όλους τους ιούς και οχι μόνο για τον Covid_19, όπως για τα μικρόβια. Γι'αυτο και συνισταται να καθαρίζουμε καλά όλες τις επιφανειες που χρησιμοποιούμε και να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας, με νερό και σαπούνι. Ο Covid_19 όπως και κάθε αλλος ιός επιβιώνουν για ένα σύντομο χρονικό διαστήμα σε καθε επιφανεια, η διάρκεια εξαρταται απο τον ιο, την επιφανεια και τη θερμοκρασία. Αν πιασουμε ενα μολυσμενο αντικςίμενο, ενα χαρτονομισμα για παραδειγμα και μετά βαλουμε τα χερια μας στο στομα ή τριψουμε τα ματια μας,, υπάρχει περιπωση να μολυνθουμε. Οι άφθες ειναι ενα απλο παραδειγμα λoίμωξης από ιούς ή βακτήρια.

Αν πιασουμε ενα μολυσμένο αντικείμενο και μετα πλυνουμε τα χέρια μας, η πιθανότητα να κολήσουμε ελαχιστοποιείται. Αν διαβασεις την ερευνα αναφέρει ότι "surface disinfection significantly reduces coronavirus infectivity on surfaces within 1 min exposure time"

Σε κάθε περίπτωση γνωρίζω πολύ καλα οτι οι βιβλιοθήκες, στην Αγγλια τουλαχιστον, δεν δανειζουν το ιδιο βιβλιο για μια εβδομαδα απο την επιστροφή του. Αν θέλεις να είσαι ακόμη πιο προσεκτικός μπορεις να φορας γαντια όταν θα πας στην βιβλιοθηκη και για περισσότερη ακόμη προστασια να αρχίσεις το βιβλίο μετα απο ακόμη μια εβδομαδα.

Αυτά και τελειωνω εδώ με αυτό το θέμα γιατι εχω την αίσθηση πως το παράκανα. Επαγγελματική διαστροφή. :(
 
Last edited:

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Σχεδόν όλες οι βιβλιοθήκες που γνωρίζω δεν εξυπηρετούν (όχι όπως πριν δηλαδή) και δεν θα εξυπηρετήσουν, αν δεν βγει ανακοίνωση από τις ίδιες και τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, έχει βγει απόφαση -που θα έπρεπε να τηρούν οι βιβλιοθήκες και αρκετές αν όχι όλες, το κάνουν- να αφήνουν τα επιστρεφθέντα βιβλία τουλάχιστον 72 ώρες, δηλαδή 3 μέρες κατ' ελάχιστο.
Οπότε μην τρομοκρατείστε και μην τρομοκρατείτε, καθώς και σε περίπτωση που δεν έχει πραγματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, ενήλικες είμαστε έχουμε το αντισηπτικό δίπλα και δεν ακουμπάμε μάτια, στόμα και μύτη με τα δάχτυλα, όσο το διαβάζουμε, αν θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς.

Εγώ πρόσθεσα και τον Τριαρίδη, αν και σύγχρονος σχετικά στα θεατρικά δρώμενα (οπότε μπορεί και να μην σας ταιριάζει το είδος του), και για όσους θέλουν να ξεκινήσουν με το θέατρο και λόγω χώρας ή κατάστασης δεν δύνανται να παραγγείλουν/πάρουν άμεσα βιβλία για τους χψ λόγους, αφού ο ίδιος ο συγγραφέας τα διαθέτει προς ανάγνωση δωρεάν στην σελίδα του.

Οπότε, βλέπουμε και κάνουμε, ανάλογα με τις προτάσεις και τις ψηφοφορίες, το πως και τι θα κάνουμε για την συνανάγνωση.
Και κάτι ακόμα. Με το θέατρο της Δευτέρας που υπήρξε επιτυχημένη ραδιοφωνική προσπάθεια παλιότερα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ερασιτεχνική ή καλύτερα επαγγελματική προσπάθεια που είναι ελεύθερα προσβάσιμη από τον δημιουργό είναι ένας τρόπος για όσους δεν τα καταφέρουν να έχουν το βιβλίο να συμμετέχουν με σχόλια για το έργο. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να τα συνδυάσουμε αν το έργο έχει πραγματοποιηθεί και υπάρχει σε (οπτικο)ακουστική μορφή, όπως είχε αναφέρει και η Καστάλια.
 
Δεν έχω διαβάσει θεατρικά έργα, από όσο θυμάμαι δηλαδή, αλλά μου αρέσουν πολύ οι συναναγνώσεις τελικά. Θα είναι κάτι διαφορετικό και ακούγεται πολύ ενδιαφέρον ο συνδυασμός του με οπτικοακουστικό υλικό. Εδώ που είμαι μάλλον η επιλογή της βιβλιοθήκης δεν είναι εύκολη, αλλά θα προσπαθήσω να ακολουθήσω αν τελικά αποφασιστεί.
Από θεατρικούς που θα ήθελα να διαβάσω, γιατί δεν έχω γνώσεις σε αυτό το κομμάτι, είναι μάλλον ο Σαίξπηρ.

Ήθελα να το ρωτήσω αλλά δεν ξέρω αν χρειάζεται να αρχίσω νήμα για αυτό. Υπάρχει περίπτωση να γίνει συνανάγνωση για κάποια από τα υπόλοιπα βιβλία που δεν κατάφεραν να περάσουν στην ψηφοφορία της Ζωής του Περέκ; Ήταν τρεις οι φιναλίστ μαζί με τη Ζωή σε εκείνη τη ψηφοφορία.
 
Last edited:

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Ήθελα να το ρωτήσω αλλά δεν ξέρω αν χρειάζεται να αρχίσω νήμα για αυτό. Υπάρχει περίπτωση να γίνει συνανάγνωση για κάποια από τα υπόλοιπα βιβλία που δεν κατάφεραν να περάσουν στην ψηφοφορία της Ζωής του Περέκ; Ήταν τρεις οι φιναλίστ μαζί με τη Ζωή σε εκείνη τη ψηφοφορία.
Ναι, θα ήθελα και νομίζω κι άλλοι είχαν εκφράσει την ίδια επιθυμία και το καλύτερο είναι να ανοιχτεί νέο νήμα. Προσωπικά αυτό το διάστημα θα ασχοληθώ με το θεατρικό για να πάρω και μια ανάσα από τον Περέκ -όταν την πάρω αν τυχόν έχει ανοιχτεί το νήμα, με βλέπω να υποκύπτω κι εκεί. :φρύδια:
 
Αρκετές οι συμμετοχές μέχρι στιγμής κι αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. :αγαπώ:
Όπως φαίνεται το φαβορί για την επικείμενη συνανάγνωση είναι ο Σαίξπηρ με 6 ψήφους. Οι υπόλοιποι στη λίστα με 2 ψήφους είναι:

Τενεσί Ουίλιαμς
Ιονέσκο
Μπέρτολντ Μπρεχτ


Τελευταίοι με μια ψήφο ο καθένας είναι :
Ίψεν
Άρθουρ Μίλλερ
Τσεχωφ
Μάρτιν ΜακΝτόνα
Έντουαρντ 'Αλμπι
Θανάσης Τριαρίδης
Γκαίτε
Σοφοκλής
Μπέκετ
Αουγκουστ Στρίντμπεργκ
Σάρα Κέιν
Όσκαρ Γουάιλντ
Λουίτζι Πιραντέλο


Η ψηφοφορία για την επιλογή του συγγραφέα θα είναι ανοιχτή μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μετά θα προχωρήσουμε στην επιλογή έργου όπου κατά τον ίδιο τρόπο θα προτείνουμε μέχρι 3 ο καθένας και εν τέλει θα διαβάσουμε εκείνο με τις περισσότερες ψήφους. :)
 
Ο νικητής της ψηφοφορίας είναι ο Σαίξπηρ και νομίζω πως είναι η ιδανική επιλογή για την πρώτη μας θεατρο - συνανάγνωση Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας. Αργότερα θα ανοίξω καινούριο νήμα όπου θα επιλέξουμε ποιο από τα έργα του Σαίξπηρ θα διαβάσουμε. :)
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Top