Συνανάγνωση: "Πόλεμος και Ειρήνη" - Λέων Τολστόι

Είπαμε με τη Λορένα και τη Γοργόνα να ξεκινήσουμε το "Πόλεμος και Ειρήνη" του Τολστόι, μια κι έπιασαν και τα κρύα κι επειδή το έχουμε και στα αδιάβαστά μας. Κι επειδή παρατήρησα ενδιαφέρον κι από περισσότερους στο ομιλητήριο είπα να το κάνω νήμα και όσοι πιστοί προσέλθετε :)) Όμως δεν ξέρω και πολλά από συναναγνώσεις, μήπως μπορεί κάποιος πιο παλιός κι έμπειρος να βάλει τους κανόνες; Εγω μια φορά ανυπομονώ να το ξεκινήσω!! Περιμένω να μου πείτε το "πάμε" :τρέλα: :))))

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Όσον αφορά τις εκδόσεις, ο Δρ. Μωσέ παρατήρησε στο ομιλητήριο πως αξίζει να δει κανείς την έκδοση του Ζαχαρόπουλου γιατί, μεταξύ άλλων, κρατάει τους διαλόγους της αριστοκρατίας στα Γαλλικά, όπως είναι στο πρωτότυπο, με την μετάφραση σε υποσημείωση.

Προσωπικά, έχω την μετάφραση της Μακρή από την έκδοση του Βήματος (που στην ουσία είναι η έκδοση του Γκοβόστη). Ξεφύλλισα τον Β' τόμο και δεν είδα Γαλλικά. Παρόλα αυτά, προσωπικά δεν με πειράζει και αν πω να συνδιαβάσω θα το κάνω με την έκδοση του Βήματος.

Μη σας πω, το προτιμάω, από το να πηγαίνουν πάνω-κάτω τα μάτια μου. Κατά κάποιον τρόπο, όσον αφορά τους διαλόγους σε διάφορες γλώσσες, προτιμώ την λύση που δίνει ο Αστερίξ, όπου π.χ. τα Αρχαία Ελληνικά υποδεικνύονται με μυτερά κεφαλαία γράμματα, τα γότθικα με γότθικα γράμματα κτλ.
:))))

Θα μου άρεσε, π.χ. οι Γαλλικοί διάλογοι να ήταν απλά τυπωμένοι με μπλε γράμματα! (ιδέες για μελλοντικές προσεγγίσεις)

Πάντως έχετε υπόψη σας και τον Ζαχαρόπουλο, όσοι νιώθετε πως σας ενδιαφέρει.

:)

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Είμαι μέσα! Είχα διαβάσει τις πρώτες σελίδες του και με τράβηξε, το άφησα όμως για μια πιο κατάλληλη στιγμή. Φαίνεται πως είναι αυτή! :ναι: Ας δούμε για αρχή ποιοι άλλοι θέλουν να συμμετάσχουν και βάζουμε έπειτα τους κανόνες που θέλουμε. :)

Έντιτ: Εγώ το έχω από την σειρά της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, σε μετάφραση της Κοραλίας Μακρή. Γαλλικά δεν έχει και εκτός από ένα εισαγωγικό σημείωμα, δεν έχει και καθόλου αριθμημένες υποσημειώσεις. Για τόσο μεγάλο βιβλίο μου φαίνεται παράξενο, έχω απορία, στις άλλες εκδόσεις έχει;

Κ εγω αυτο εχω, Πεταλουδα, κ ειδικα ο πρωτος τομος μου φαινεται πανεμορφο βιβλιο!! Κριμα που δεν εχει λιγα γαλλικα παντως.. δε θα με χαλουσαν :ρ

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Λοιπον κοριτσια (Γοργονα και Αλικη) εγω ειμαι μεσα για διαβασμα και μπορω και απο αυριο.

Ομως.. 1ον λογω καποιας εργασιας, μεχρι τελους του μηνα, θα το παω αναγκαστικα πολυ αργα, και 2ον ειχα σκοπο να το τρεναρω ετσι και αλλιως για κανα διμηνο, για να πεσει μεσα στο διαστημα Δεκεμβριος και λιγο απο Γεναρη και για το χουχουλιαρικο σκηνικο που ελεγα ;) και για να το απολαυσω καλυτερα.

2 τομους βλεπω η Αλικη, 3 η Γοργονα.. εγω εχω τους 5 τομους απο την κυριακατικη, σε μεταφραση Κοραλια Μακρη (εκδοσεις Γκοστοβη λεει), κανεις αλλος με περισσοτερους; :))))

Ζηλευω τους 2 σε σκληροδετο, αλλα ειχα ηδη τους 5

Τι λετε; Το ξεκιναμε;

Πολύ θα το ήθελα, αλλά δυστυχώς σε αυτήν την φάση μου είναι αδύνατον λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Δηλώνω όμως ότι έχω 2 τόμους από τις εκδόσεις 4π (Σειρά Παγκόσμιας Λογοτεχνίας - όταν τα μαζεύαμε με τον καλό μου φίλο, Ζαβ).

Κι εγώ έχω την ίδια έκδοση με του Φαροφύλακα :) Επίσης παρατηρώ ότι σχεδόν όλοι έχουμε την μετάφραση της Μακρή, πράγμα πολύ θετικό.

Όσον αφορά το θέμα της ταχύτητας ανάγνωσης, για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε, μπορούμε εξαρχής να ορίσουμε έναν σχετικά αργό ρυθμό ανάγνωσης, ώστε να μας πιάσει και ο Δεκέμβρης - Γενάρης που αναφέρθηκε πιο πάνω, και να μπορούμε παράλληλα να διαβάζουμε όποιο άλλο βιβλίο έχουμε προγραμματίσει... Υπολόγισα τον ακριβή αριθμό των σελίδων που έχω, και είναι 1.726 μόνο :)))) (γκουχ). Μπορούμε να ορίσουμε ένα μέσο όρο σελίδων ανάγνωσης ανά βδομάδα, που να βολεύει όλους...

Πείτε κι εσείς τις δικές σας ιδέες. Για μένα είναι η πρώτη φορά συνανάγνωσης και δεν ξέρω αν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες...

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Υπολόγισα τον ακριβή αριθμό των σελίδων που έχω, και είναι 1.726 μόνο :)))) (γκουχ). Μπορούμε να ορίσουμε ένα μέσο όρο σελίδων ανάγνωσης ανά βδομάδα, που να βολεύει όλους...
καμιά 20αριά;

Εγω πιστευω οτι σιγουρα θα μας πιασει Γεναρης, ακομα κ Φλεβαρης, γιατι ειναι τεραστιο το εργο!!! :μαναι:

(Εντωμεταξυ το δικο μου, που επισης μετεφρασε η Μακρη, εχει κατι μικροσκοπικα γραμματακια...:μπρ:)

Εγω θα ελεγα να παμε αναλογα με τα κεφαλαια κ να διαβαζουμε γυρω στα 3 τη βδομαδα, αλλα ειναι παρα πολυ μικρα. Οποτε καλυτερα να κανουμε αυτο με τις σελιδες;

Θα μπω κι εγω, παιδια! Ελπιζω αυτη τη φορα με παρεα να το παω μεχρι τελος γιατι οσες φορες το επιχειρησα μονος...επεσα απο νωρις στη μαχη. Μελ, τους συγκεκριμενους τομους δεν τους πηρα γιατι κι εγω, οπως η Λορενα, τα πηρα καποτε απο την κυριακατικη ελευθεροτυπια απο τις εκδοσεις Γκοστοβη ( σορι, Λορενα, δεν μπορουσα να κρατηθω. :)))) ). Βεβαια αμα ηξερα οτι θα βγουν αργοτερα σε τετοια εκδοση υπερπαραγωγη δεν θα τα επαιρνα, αλλα δεν πειραζει, κι αυτα καλα ειναι.
Ποτε ξεκιναμε;;;;

( Φαρε, οι 20 σελιδες σαν λιγες δεν φαινονται; Εγω θα' λεγα καμια 50-ρια. :) )

Και τωρα ξεφυλλισα και την δικια μου εκδοση η οποια εχει 1600 σελιδες. Της Γοργονας εχει 1700 και, της Αλικης δεν ξερω ακριβως, αρα με τις σελιδες δεν θα μπορεσουμε να συγχρονιστουμε, αρα καλυτερα να το παμε με καποια κεφαλαια την ημερα/ βδομαδα.
Αμα γραψω αλλη μια φορα ''αρα'' να με λετε Αδωνι Γεωργιαδη :))))

χιουμοράκι ήταν αλλά κανείς δεν γέλασε :ρ
Σορι αλλα πριν απο λιγο σχολασα και οι κωμικοι μου αισθητηρες ακομα δεν ενεργοποιηθηκαν. :)))

Ουόου!! Το δικο μου ειναι γυρω στις 1156 καπου εκει!!!! Ναι, δε γινεται να το παμε με τις σελιδες, γιατι το δικο μου με τοσο μικροσκοπικα γραμματακια παιζει να ειναι μια σελιδα δικια μου 3 δικες σας... Ουτε με τα μερη μπορουμε να το παμε, γιατι το δικο μου ειναι καπου στις 100 το πρωτο μερος, αρα σε σας καμια 200αρια; Καλυτερα με τα κεφαλαια!

Πράγματι, βλέπω ότι δεν μπορούμε να συγχρονιστούμε με βάση τον αριθμό των σελίδων αφού διαφέρουν στον καθένα μας. Ας το πιάσουμε με τα κεφάλαια, αρκεί σ' αυτά τουλάχιστον να υπάρχει ομοιότητα. Για παράδειγμα, σε μένα, το κεφάλαιο VIII (8) του πρώτου τόμου (σελίδα 54), ξεκινάει με την φράση "Ακολούθησε σιωπή". Έτσι είναι και σε σας; (Προφανώς σε διαφορετική σελίδα).
Μακάρι, γιατί αλλιώς ούτε με τα κεφάλαια δεν θα μπορέσουμε να το πάμε :πανικός:

Ναι, εμενα ετσι ξεκιναει :))) Ενταξει, δε νομιζω να αλλαζανε τη δομη του πρωτοτυπου κειμενου... Τα κεφαλαια τα ιδια πρεπει να ειναι.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
εκδοσεις Γκοστοβη ( σορι, Λορενα, δεν μπορουσα να κρατηθω. :)))) )
Λοιπον.. θα το πιστεψεις οτι ετσι τους διαβαζα τοοοοοσον καιρο τωρα, και οταν το εγραψες αναρωτηθηκα που ειναι το αστειο :ωιμέ:, και πηγα να ξανακοιταξω, και... "ειδα το φως το αληθινο" που λενε :))))

Είπατε να κάνετε κι εσείς συνανάγνωση και να διαβάσετε βιβλίο που δεν έχω , τόσα αδιάβαστα τα τρώει η σκόνη στη βιβλιοθήκη μου και αυτό δεν το έχω :τσκτσκ:

Το έχω σε ένα τόμο από Ζαχαρόπουλο (είναι και έκδοση 2012 αν δεν κάνω λάθος), αλλά δεν θα συμμετάσχω στην ανάγνωση.

Μετρήστε κι εμένα στην ομάδα, είναι βιβλίο που θέλω να ξαναδιαβάσω. Το έχω κι εγώ από τη σειρά "Παγκόσμια Λογοτεχνία" και ανυπομονώ να ξανασυναντήσω τους αγαπημένους μου ήρωες. Από τη μια ο Ντοστογιέφσκι, από την άλλη ο Τολστόι, ναι ήρθε επιτέλους ο χειμώνας!:γιούπι:

Εριξα μια ματια στο πρωτο κεφαλαιο, που το ειχα ξαναδιαβασει οταν πρωτοπηρα το βιβλιο (δλδ στις 2 πρωτες σελιδες!). Εχει γαλλικες λεξεις αλλα δεν τις μεταφραζει... Ειναι μικρες ομως, του στυλ "m'ecrit" (=μου εγραψε) κ τετοια.