Δηλαδή, δεν ξέρω αν είναι ανώτερος ο αξιωματικός από τον διοικητή, τι είναι ακριβώς ο υπασπιστής και πού παν' τα τέσσερα!
Μπορώ να καταλάβω το μπέρδεμα κάποιου που δεν έχει πάει στον στρατό.
Το να είσαι
διοικητής δεν είναι κάποιος βαθμός, τουλάχιστον σήμερα. Απλά είσαι ο αρχηγός μιας στρατιωτικής μονάδας. Μπορεί να είσαι π.χ.
ταγματάρχης ή
συνταγματάρχης και να είσαι διοικητής. Ο διοικητής εννοείται πως είναι η ανώτερη αρχή μιας μονάδας. Ο
υπασπιστής είναι κι αυτός, σήμερα τουλάχιστον, βαθμός, (ακριβώς κάτω από τον ανθυπολοχαγό, σήμερα) αν κι υποπτεύομαι πως τότε, πέρα από βαθμός, ήταν συγκεκριμένη θέση: αξωματικός στο πλευρό κάποιου στραγητού. Εξού κι ο Μπαλκόνσκη είναι στο πλευρό του Κουτούζοβ.
Στις μάχες που βλέπουμε κάθε
στρατηγός ηγείται ενός μεγάλου τμήματος στρατού και πάνω από αυτούς είναι ο
αρχιστράτηγος ο Κουτούζοβ.
Μου έκανε εντύπωση η μεγάλη χαρά των Ρώσων όταν ξεχύνονταν φωνάζοντας "ζήτωωω" εναντίων των Γάλλων.
Το "ζήτω" των Ρώσων, που σου κάνει εντύπωση, είναι απλά πολεμική ιαχή όπως το δικό μας "αέρα"!
Επίσης παρατήρησα εκφράσεις όπως "ο δικός μας στρατός", "οι δικοί μας", "εμείς κάναμε αυτό", και μου άρεσε γιατί με έβαζε πιο πολύ στο παιχνίδι (αλλά δικοί μας είναι και οι Γάλλοι
)
Το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο ("ο στρατός μας" κτλ.) έχει να κάνει με το ότι ο Τολστόη ήταν Ρώσος και περιγράφει έναν πόλεμο που αφορούσε τους Ρώσους. Σαν να πεις εσύ π.χ. να περιγράψεις το έπος του '40 όπου φυσικά, πέρα από το "ο ελληνικός στρατός", θα μπορούσες να λες και "ο στρατός μας". Όμως έχεις δίκιο, παρακολουθώντας τα μέσα από τα μάτια του Ρώσου Τολστόη κι από την ρώσικη πλευρά τασσόμαστε κι εμείς με τους Ρώσους.
Και πριν κλείσω την ανάρτησή μου, μια ερώτηση και μη με παρεξηγήσετε. Τον πόλεμο τον χάσαμε έτσι;
Άλλο ο πόλεμος κι άλλο η μάχη. Στις σελίδες διαβάζουμε για δυο σημαντικές μάχες και την επέλαση του Ναπολέοντα αλλά ο πόλεμος δεν έχει ακόμα τελειώσει. Μην ξεχνάς πως όταν ο Ναπολέων έφτασε κάποτε στην Ρωσία είχε να αντιμετωπίσει το ίδιο πράγμα που ενάμιση αιώνα αργότερα έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Χίτλερ: την αχανή έκταση και τον σαρωτικό ρώσικο χειμώνα. Και να λέμε την αλήθεια, από την ιστορία έχει φανεί πως κι οι Ρώσοι δεν είναι κανας λαός παίξε γέλασε. Όποτε έχει ακόμα εξέλιξη ο πόλεμος του Ναπολέοντα.
Εμένα μου κάνει εντύπωση που ο πρ. Αντρέι πέφτει να κοιμηθεί σε "ζεσταμένα μαξιλάρια"!!! (σ. 217) δηλ. τί να καταλάβω; Πως καθόταν κάποιος και του τα ζέστανε πριν ξαπλώσει ο ίδιος;
Παιδιά, πέρα από την Αλίκη, τον Αδαμάντιο κι εμένα, ποιοι άλλοι ακολουθούν;