Συνανάγνωση: Το Όνομα του Ρόδου - Ουμπέρτο Έκο

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δεν έχω διαβάσει το Κοιμητήριο, αλλά από όσο έχω δει εδώ στην Λέσχη, κανείς δεν ενθουσιάστηκε και πολλοί κουράστηκαν, οπότε ίσως έκανες κακό ξεκίνημα.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ευστρατία πώς πάει το βιβλίο;
Εγώ δεν είχα καθόλου όρεξη να το πιάσω μέσα στην εβδομάδα. Σήμερα μόλις μπήκα στη 2η μέρα (κάπου στην 150 σελ). Έχει αρχίσει να μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Υπόσχομαι μέσα στο ΣΚ να του αφιερώσω τον χρόνο που του αξίζει.

Παιδια είμαι εκει που ο Αντζο διαβαζει τι εγραψαν διάφοροι μοναχοί και λόγιοι για τον ερωτα και τα συμπτωματα:))))μα πόσο μέσα έχουν πέσει, δεν λέγεται! Αυτά είναι και ο ασθενής δεν θέλει να γινει καλά, είναι η μόνη ασθενεια που εχει μια γλυκεια αποχαυνωση σε όλο το κορμί αν έχει αντικρυσμα και δεν θες να γιατρευτείς όντως!

Κάπου εκεί είμαι, Αριάδνη. Διακρίνω κι αυτό το λεπτό χιούμορ του Έκο και μου αρέσει πάρα πολύ!
(έπρεπε να πω ότι διαβάζω Έκο για πρώτη φορά)
Λοιπόν, το Ρόδο φαίνεται να είναι η κοπέλα του Άντσο, η χωριατοπούλα, της οποίας το όνομα δεν πρόκειται να μάθει ποτέ. Αλλά περιμένω εκπλήξεις παρακάτω... λογικά ο αληθινός δολοφόνος ΔΕΝ έχει βρεθεί!

Κάπου εκεί είμαι, Αριάδνη. Διακρίνω κι αυτό το λεπτό χιούμορ του Έκο και μου αρέσει πάρα πολύ!
(έπρεπε να πω ότι διαβάζω Έκο για πρώτη φορά)
Λοιπόν, το Ρόδο φαίνεται να είναι η κοπέλα του Άντσο, η χωριατοπούλα, της οποίας το όνομα δεν πρόκειται να μάθει ποτέ. Αλλά περιμένω εκπλήξεις παρακάτω... λογικά ο αληθινός δολοφόνος ΔΕΝ έχει βρεθεί!
υπέροχη ιδεα:)δεν το κατάλαβα, μπραβο που το πιασες
παρωνυμιε μονο μια ερωτηση;είναι ολιγον το σκεπτικο και η φιλοσοφια σαν Αγκάθα Κριστι;

Λοιπόν παιδάκια, όλα τα έπιασα, καθότι έξυπνο κορίτσι, αλλά η τελευταία πρόταση μου έκαψε τον εγκέφαλο. Υπάρχει κάτι περισσότερο εδώ, κάποιο υψηλό κι απόκρυφο νόημα; Τι θέλει να πει ο ποιητής;

"Το παλαιό ρόδο υπάρχει μόνο ως όνομα, κρατάμε γυμνά ονόματα."

Οι σκέψεις σας;

Το τελείωσα, Αριάδνη μου, ναι. Το Ρόδο αναφέρεται στην κοπέλα του Άντσο, αλλά με προβλημάτισε και η τελευταία πρόταση του βιβλίου, που γράφω παραπάνω. Ίσως σήμαινε κάτι περισσότερο, ίσως και όχι.
Σιγά τον έρωτα, εδώ που τα λέμε, αφού την άφησε στην τύχη της την κοπέλα (δηλαδή να εκτελεστεί). :(

Στην τυχη της δεν θα πει τιποτα:ωιμέ:ελεγα πως κάτι θα κανει, μονο στεναχωρηθηκε, τι να το κάνεις:μαναι:

Ελα ντε πως το δεχτηκε ο ανδρικός εγωισμός του και μάλιστα να μην μιλήσει στο συμβούλιο να πει πως η κοπέλα είναι θύμα συγκεριων και άρα αθωα, κρίμα απλά θυμα σε όλη της την ζωή η κακομοίρα..και δεν νομίζω να είναι και αυτή το ρόδο:μαναι:

Εμένα δεν μου άρεσε γενικά που το έκοψε έτσι απότομα αυτό το θέμα και επικεντρώθηκε μέχρι το τέλος μόνο πάνω στο χαμένο χειρόγραφο. Μου κακοφάνηκε λίγο, σαν να μην ολοκληρώθηκε ποτέ σαν μυθιστόρημα... :μαναι:
Αριάδνη, το ρόδο συμβολίζει τη γυναίκα, να ξέρεις (σχετικές και σαφείς αναφορές θα βρεις και στον Κώδικα Ντα Βίντσι). Λόγω του ότι σαν άνθος θεωρείται ότι μοιάζει με το γεννητικό όργανο της γυναίκας. Ήταν σαφές ότι έτσι εμπνεύστηκε τον τίτλο ο Έκο, αφού ο Άντσο δεν έμαθε ποτέ το όνομα του δικού του "ρόδου", της μόνης κοπέλας που αγάπησε.

Last edited:
Εμένα δεν μου άρεσε γενικά που το έκοψε έτσι απότομα αυτό το θέμα και επικεντρώθηκε μέχρι το τέλος μόνο πάνω στο χαμένο χειρόγραφο. Μου κακοφάνηκε λίγο, σαν να μην ολοκληρώθηκε ποτέ σαν μυθιστόρημα... :μαναι:
Αριάδνη, το ρόδο συμβολίζει τη γυναίκα, να ξέρεις (σχετικές και σαφείς αναφορές θα βρεις και στον Κώδικα Ντα Βίντσι). Λόγω του ότι σαν άνθος θεωρείται ότι μοιάζει με το γεννητικό όργανο της γυναίκας. Ήταν σαφές ότι έτσι εμπνεύστηκε τον τίτλο ο Έκο, αφού ο Άντσο δεν έμαθε ποτέ το όνομα του δικού του "ρόδου", της μόνης κοπέλας που αγάπησε.
αληθεια;;;; ω, δεν το ήξερα, φανταζόμουν πως η γυναικα είναι ροδο αλλά για άλλο λόγο, ασε που τα τριαντάφυλλα μου θυμίζουν τον Αντονυ της Κάντυ:))) και την γλυκειά Κάντυ, ένα είδος ροδου-κοίτα να δεις, εχουν και τα λουλούδια τα μυστικά τους, σε μενα ερχότανε στο νου η Καντυ που ειχε δικός της ειδος αφιερωμένο, τι να πω:)

Last edited:
Αγαπημένη παιδική σειρά η Κάντυ-Κάντυ, αλλά αμφιβάλλω αν ενέπνευσε έστω και στο ελάχιστο τον Έκο. Απ' την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις... :μουάχαχα:

Αγαπημένη παιδική σειρά η Κάντυ-Κάντυ, αλλά αμφιβάλλω αν ενέπνευσε έστω και στο ελάχιστο τον Έκο. Απ' την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις... :μουάχαχα:
Δεν το τελειωσα ακόμα , απόψε το βραδυ ίσως, είμαι στο τελευταιο κεφάλαιο, τελος του μυστηρίου. Πήρε το μάτι μου και μια άλλη φιλη ή φιλο που το διαβαζει αυτή τη στιγμή, δεν θυμάμαι όνομα.

To τελειώσα Νορμπανού μου και θα σε απογοητεύσω, δεν πολυαντιλαμβάνομαι την τελευταία αυτή η φραση που ίσως είναι και φράση -κλειδί... μάλλον πως ο Αντζο δεν είχε ποτε την κοπέλα αυτή και θυμαται την παρουσια της, χρόνια μετά μα γιατι λέει τοτε πως το παλιό ρόδο υπάρχει μόνον σαν όνομα( το όνομα της δεν το ήξερε καν)..κάποια βοηθεια, εσύ τι σκέφτεσαι;

Είδες; Πολύ φιλοσοφία τελικά...
Δεν ξέρω καν αν αναφέρεται στον έρωτα (στις γυναίκες) σε αυτή την τελευταία πρόταση (τα ρόδα) ή αν γενικεύει τώρα και θέλει να μας πει κάτι άλλο. Οπότε, δεν υπάρχουν σκέψεις, μόνο απορία. :ωιμέ: