Πραγματικα το καθυστερησαμε παρα πολυ.
Ξεκινω πρωτη
Ο Ταχτσης μπήκε για τα καλα στην γυναικεια ψυχολογια.. Αυτο φανηκε αρκετες φορες και ενα συγκεκριμενο που σημειωσα εγω ειναι οταν η Νινα εκανε τσακωτο τον αντρα της με τον αδερφο της και αυτος μετα μεσα σε ολες τις αλλες δικαιολογιες, προσθεσε πως ηταν αρκετα ψυχρη στο κρεβατι, και η Νινα αναλογιστηκε πως αυτο ηταν φυσικο γιατι ηταν λιγο μεγαλυτερη αμαθη ακομη, και ειχε μια φυσικη συστολη, που ηταν στο χερι του, να της την διωξει και να της διδαξει (τον ερωτα).
Περα απο αυτο, θελω να επικεντρωθω στους χαρακτηρες.
Την μεγαλυτερη εντυπωση μου την εκανε (φυσικα) η γιαγια Εκαβη. Η ιδια η Νινα που την συμπαθουσε παρα πολυ, παραδεχεται πως οσο ζουσε εκεινη, δεν θα γινοταν ποτε νυφη της γιατι ειχε δυστροπο χαρακτηρα. Ομως.. μεσα απο την αφηγηση της ζωης της Εκαβης (απο την ιδια την Εκαβη), περα απο τις προφανεις δυσκολιες που συναντησε στην ζωη της (διαζυγιο, μονη να μεγαλωνει τα παιδια κτλ), την δικαιολογεις για την συμπεριφορα της απεναντι στα 2 παιδια της.
Με τον Θοδωρο και την Πολυξενη δεν ειχε προβλημα (τουλαχιστον μεχρι να ξαναπαντρευτει η Πολυξενη), με τα αλλα δυο ομως, ειχε και μεγαλο.
Ειδικα με την κορη της την Ελενη, αναφερονται πολλα περιστατικα απο το στομα της Εκαβης, και σε ολα (τουλαχιστον εγω) δικαιολογεις την Εκαβη, ετσι οπως τα περιγραφει. Μονο στο τελος, οταν η Νινα, μιλα επιτελους με την Ελενη (οταν ηρθε να της προξενεψει τον αδερφο της) σκεφτεται ποσο ευγενικη κοπελα ειναι η Ελενη, και αναρωτιεται πως ελεγε ολα αυτα τα ασχημα για την κορη της η Εκαβη.
Να ηταν ταχα η υπαρβολικη αγαπη που εδειχνε η Ελενη στον πατερα της, που η Εκαβη εφτασε να την χαρακτηρισει σαν ερωτικη;
Για τον γιο της τον Δημητρη, απο ενα σημειο και μετα, ειναι ολοφανερο οτι η Εκαβη εβαλε το χερακι της στην καταστροφη του. Η ιδια ειχε επισης δηλωσει οτι δεν ηθελε ο Δημητρης να παντρευτει (γιατι αραγε; ), και πιστευω τον Δημητρη οταν φωναζε και την κατηγορουσε οτι δεν μπορει λεπτο να μεινει μονος με την γυναικα του, γιατι ανα πασα στιγμη η μανα του ανοιγε την πορτα της κρεβατοκαμαρας τους.
Χαρηκε επισης που τον εβαλαν φυλακη, γιατι ετσι μπορουσε να τον ελεγχει..
Απο την αλλη μερια η Νινα, υπηρξε ατυχη.. Δεν μπορω να συγχωρεσω τους γονεις της, που της ειπαν ψεματα και την χωρισαν με το αγορι που αγαπουσε, επειδη τους επεφτε λιγος (και ας ηταν και δικηγορος) για να δεχτουν μετα.. την πιο λαθος επιλογη.
Απο κει και περα.. παρα τις επιλογες που η ζωη την αναγκασε να κανει, σταθηκε παντα στο υψος της και πραγματικη κυρια. Τον δευτερο αντρα της τον αγαπησε οπως παραδεχθηκε, παρολο που ηταν μεγαλος σε ηλικια κτλ και τον ειχε παρει αναγκαστικα, και ομολογει πως η ζωη της τελικα με τον Θοδωρο ειναι βαρετη, ενω αυτον δεν πιεστηκε να τον παρει.
Η σχεση της Νινας με την κορη της.. δεν μπορουσε να ηταν χειροτερη. Μισει η μια την αλλη.. Η Νινα δειχνει να κανει καποιες προσπαθειες να της διαμορφωσει εναν καλυτερο χαρακτηρα (με καλα σχολεια κτλ), την νοιαζεται οταν πεφτουν οι βομβαρισμοι και παει να την ξυπνησει, αλλα απο την αλλη το υφος της ειναι καπως περιφρονητικο για το παιδι της, ακομη και εκεινη την ωρα.
Σαν εξηγηση δινεται (περα απο τον πατερα που ειχε), πως την μικρη την μεγαλωσε μια θρησκοληπτη γυναικα που την μισουσε και της περασε ολο το μισος και τις ιδεες της. Παντως η κορη της, περα απο τον χαρακτηρα της, δεν κανει και καμια προσπαθεια να ντυθει λιγο καλυτερα, να φλερταρει κτλ. Δειχνει σαν ολη της η ζωη να ειναι αφιερωμενη στο να μισει την μανα της
(την συμπεριφορα της, θα ηθελα να την αναλυαμε λιγο καλυτερα, αν θελετε και οι υπολοιποι

)