Συνανάγνωση: "Φρανκενστάιν" της Mary Shelley

Πώς σας φάνηκε ο "Φρανκενστάιν";

• Total voters
    13
Λέμε η συνανάγνωση να ξεκινήσει τη Δευτέρα 19/10 ώστε να προλάβουν όλοι να προμηθευτούν το βιβλίο :)

Οι συμμετέχοντες στη συνανάγνωση είναι οι παρακάτω:

Διατσέντα
Αμνήμων
Ερανιστής
Αριαδνη
Αστραιος
Λεξιθήρ
Μεταλλαγμένη
Μπου Ραντλι
Ίζι
Ζενίτ
Ιωάννα Μος
Βάγγυ
Πωλίνα
Ιαβέρης
Ασημένια
Χήθκλιφ
Αερικό της Νύχτας

...και βέβαια όποιος άλλος θέλει, το λέει και συμμετέχει.

Έχω το βιβλίο απ' τις εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ, όπου περιλαμβάνονται, εκτός του μυθιστορήματος, μια εισαγωγή του μεταφραστή (Θάνος Σακκέτας), ένα χρονολόγιο με τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής της Μαίρης Σέλλεϋ, ένας πρόλογος του Π. Μπ. Σέλλεϋ για την έκδοση του 1818, μια εισαγωγή της ίδιας της Σέλλεϋ για την έκδοση του 1831, κι επιπλέον τα δύο διηγήματα που συνδέονται με τη συγγραφή του Φρανκενστάιν, των Πολιντόρι και Μπάυρον. Με όλα αυτά μαζί, το βιβλίο φτάνει στις 331 σελίδες. Επειδή βέβαια δεν θα το διαβάσουμε όλοι απ' την ίδια έκδοση, θα αρκεστούμε στο μυθιστόρημα, και όποιος θέλει διαβάζει τα υπόλοιπα ανεξάρτητα απ' τον ρυθμό της συνανάγνωσης.

Το μυθιστόρημα, λοιπόν, χωρίς τα γύρω-γύρω είναι 242 σελίδες στην έκδοση αυτή. Προτείνω να το διαβάσουμε μέσα σε τρεις εβδομάδες, με όλη μας την άνεση. Αποτελείται από τέσσερις εισαγωγικές επιστολές και 24 κεφάλαια. Αν λοιπόν ξεκινήσουμε τη Δευτέρα 12 του μηνός, μπορούμε να ακολουθήσουμε το παρακάτω πρόγραμμα:

Δευτέρα 19 έως Παρασκευή 23 Οκτωβρίου: Διαβάζουμε από την Επιστολή Ι (1) ως το Κεφάλαιο VIII (8) - που στις εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ είναι 78 σελίδες.
Σαββατοκύριακο 24-25 Οκτωβρίου: Σχολιασμός

Δευτέρα 26 έως Παρασκευή 30 Οκτωβρίου: Διαβάζουμε από το Κεφάλαιο VIII (8) ως το Κεφάλαιο ΧVIII (18) - που στις εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ είναι 80 σελίδες.
Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου: Σχολιασμός

Δευτέρα 2 έως Παρασκευή 6 Νοεμβρίου (ή όσο πάει): Διαβάζουμε από το Κεφάλαιο XVIII (18) ως το τέλος - που στις εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ είναι 85 σελίδες.
Σαββατοκύριακο 7-8 Νοεμβρίου (ή όσο πάει): Σχολιασμός

Ο σχολιασμός θα γίνεται χωρίς τη χρήση ΠΛΟΚΗΣ μόνο για τις σελίδες που έχουν οριστεί κάθε φορά. Και βέβαια στο τέλος θα γράψει ο καθένας μας τις εντυπώσεις του απ' το βιβλίο συνολικά.

Πώς σας φαίνεται; Μήπως ο ρυθμός είναι γρήγορος; Έχουμε καιρό μπροστά μας για να βελτιώσουμε αυτή τη δομή ή να αλλάξουμε τον ρυθμό, οπότε μπορούμε να το συζητήσουμε μέχρι τότε :)

Last edited:
Επειδή η πείρα μου από τις προηγούμενες συναναγνώσεις είναι λίγο τραυματική όσον αφορά τις αποχωρήσεις σταδιακά από τη διαδικασία, έχω την εντύπωση πως πολλοί σταματούν γιατί δεν προλαβαίνουν και ντρέπονται να το πουν μήπως "καθυστερήσουν" τους υπόλοιπους. Θα πρότεινα να ξεκινήσουμε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, έτσι και θα αγοραστεί ευκολότερα το βιβλίο αλλά και θα ενημερωθούν πιο έγκυρα ορισμένα μέλη που δεν μπαίνουν πολύ συχνά και ίσως ενδιαφερθούν για την περίπτωση.

Καλά το να το πάμε μια εβδομάδα πιο μετά δεν είναι πρόβλημα πιστεύω. Τι λέτε οι υπόλοιποι; Μπου πιστεύεις ότι πρέπει να επιβραδύνουμε περισσότερο το ρυθμό; Να την ολοκληρώσουμε, ας πούμε, σε 4 εβδομάδες; Μήπως τραβήξει πολύ όμως έτσι και βαρεθούμε;

Ο διαχωρισμός των κεφαλαιων με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη! Όσον αφορά την ημερομηνία, μέσα στην βδομάδα θα έχω το βιβλίο οπότε δεν έχω πρόβλημα!

Αχ! Πολύ μ αρέσουν οι συναναγνώσεις μας! :γιούπι:

Ας το αφήσουμε στις 4 εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί κάποια στιγμή παράταση, οπότε μην το χαλαρώσουμε περισσότερο από τώρα....

Η δική μου ένσταση είναι πιο πολύ για το ξεκίνημα.....

Ναι, εννοείται, η τελευταία εβδομάδα πηγαίνει πάντα πιο χαλαρά. Ωραία λοιπόν, αφού συμφωνεί και η Καστάλια, άλλαξα τις ημερομηνίες. Για δείτε τις ξανά τώρα.

Βλέποντας σήμερα το νήμα (ως πρότυπο σταθερότητας που είμαι) ξαφνικά ζήλεψα και θα ήθελα να σας συνοδεύσω κι εγώ στην συνανάγνωση του Φρανκεστάιν... οπότε δηλώνω συμμετοχή :)

Τι εξοχη επιλογη!!!!!!!!!
Ax σχεδον το θαυμαζω οτι μπαινετε στη διαδικασια αυτη με αυτοπειθαρχια...
Θα ηθελα πολυ αλλα δεν μπορω να μπω σε τετοιο συγκεκριμενο ρυθμο...Δυστυχως εγω ολα στη ζωη μου τα κανω αναρχα!
Επειδη ομως το εργο με ενδιαφερει πολυ θα παρακολουθησω με μεγαλο ενδιαφερον τι εχετε να πειτε πανω σε αυτο...
Κυριως, αγωνιωντας να συμπερανω αν αξιζει να παρω την εκδοση του ΣΤΟΧΑΣΤΗ αντι του ΜΙΝΩΑ που στην τυχη ειχα διαλεξει....

Κι εγώ είμαι συμφωνη κι ελπίζω να καταφέρω και να σας ακολουθήσω μέχρι το τελος! :))

Αύριο θα έχω και εγώ στα χέρια μου το βιβλίο από εκδόσεις ΟΞΥ...θα δω πως είναι εκεί τα κεφάλαια και θα σας ενημερώσω, ελπίζω να μην έχει πολλές διαφορές η μετάφραση για να συγχρονιστούμε :)

Και εγώ μόλις παρήγγειλα το βιβλίο από την πρωτοπορία, εκδόσεις ΟΞΥ. :))

Το πηρα μα την πατησα , δεν εχει επιμετρο μα ουτε εισαγωγη:μαναι:αλλα τεσπα δεν πειραζει θα αρχισω να διαβαζω

Πήρα χτες το βιβλίο από τα "Wordsworth Classics" τελικά στην "Πολιτεία"!!! Έχει μπόλικο υλικό στην εισαγωγή (της συγγραφέως, του εκδότη και του Πέρσι Σέλλευ επίσης) μαζί με κάτι άλλα μικρά κομμάτια, θεώρησα λοιπόν πως άξιζε τον κόπο να κάνω αυτήν την αγορά!!!

Όποιος θέλει ας ξεκινήσει το διάβασμα κι ας κρατήσει τις σημειώσεις του. Αυτό που μας δεσμεύει είναι ο σωστός χρονικός σχολιασμός των κεφαλαίων!!!

Εγώ το έχω ήδη από τις εκδόσεις "Στοχαστής" που ανήκει στους αγαπημένους μου εκδοτικούς οίκους (μόνο με "Άγρα" και "Printa \ Ροές" τον συγκρίνω ως προς την ποιότητα και την καλαισθησία). Τα συνοδευτικά διηγήματα που αποτελούν τις προσπάθειες των Πολιντόρι και Βύρωνα μολονότι τα έχω ήδη στο μικρό βιβλιαράκι "Βρυκόλοκας" από "Άγρα" χαίρομαι που υπάρχουν και εδώ καθότι ενισχύουν την αρτιότητα της έκδοσης, όσο για την εισαγωγή, την επιλογή από την φιλμογραφία με θέμα τον Φρανκεστάιν και τις φωτογραφίες στο τέλος του βιβλίου ως απόλυτο junkie που είμαι για κάτι τέτοια, με κάνουν να νιώθω κάπως έτσι ---> :τρέλα:

Ναι είναι καταπληκτική έκδοση! Θα φροντίσω να διαβάσω πρώτα όλα τα γύρω-γύρω, μαζί με τα διηγήματα των άλλων, και να ξεκινήσω στις 19 το μυθιστόρημα. Άλλωστε η υπόθεση είναι πασίγνωστη.