Είναι ευαίσθητη ράτσα φαίνεται και ίσως και με πολλές αδυναμίες.ένα προκαταρτικό σχόλιο μόνο: τι θα γίνει με αυτούς τους καθηγητές πανεπιστημίου, όλο αυτοί θα καταρρέουν δηλαδή?
(Το μυαλό μου πήγε στον Στόουνερ προσωπικά, δεν είναι;)
Είναι ευαίσθητη ράτσα φαίνεται και ίσως και με πολλές αδυναμίες.ένα προκαταρτικό σχόλιο μόνο: τι θα γίνει με αυτούς τους καθηγητές πανεπιστημίου, όλο αυτοί θα καταρρέουν δηλαδή?
Συμφωνώ απόλυτα, είναι από τα πρώτα πράγματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.Αυτές οι επιστολές που γράφει μανιώδως ο Χέρτσογκ, είναι εκπληκτικές, γεμάτες ειρωνία και σάτυρα. Διασκεδαζω αφάνταστα διάβαζοντας τες.
Νομίζω πως ο Μόουζες είναι πολύ μπερδεμένος με τις γυναίκες. Κι αν εσένα σου θύμισαν οι περιγραφές της Νέας Υόρκης τον αγαπημένο Γούντι, εμένα μου τον θύμισαν ο αυτοσαρκασμός και η λεπτή ειρωνεία του συγγραφέα.Τι θέλει να πει ο ποιητής με τις "ηθικές παρορμήσεις" (σελ. 45) του Μόουζες; Ένας καλόγερος έχει ηθικές παρορμήσεις. Όχι ο Μόουζες. Που θέλει να παντρευτεί το μισό Μανχάταν και την άλλη μισή κεντρική Ευρώπη. Και όταν λέω να παντρευτεί...δεν το εννοώ με την ακριβή σημασία της λέξης.
Για τον Χέρτσογκ δε θα συμφωνήσω. Μάλλον, μπερδεμένος φαίνεται σαν χαρακτήρας. Δεν είδα κάποιο στερεότυπο "κλασικού άντρα".Νομίζω (για την ώρα) ότι και οι δυο έχουν τη στερεοτυπική εικόνα του άντρα και της γυναίκας.
Έτσι είναι, αλλά αυτό δεν είναι ίδιον των πανεπιστημιακών, αυτό σου τόνισα παραπάνω.Επίσης, δε θεωρώ ότι επειδή σε απορροφάει η δουλειά σου θα πρέπει να κλείσεις την πόρτα στον σύντροφό σου.
Πιθανόν, αλλά και πάλι δεν βλέπω κάπου στερεότυπα. Το ότι ένας χαρακτήρας είναι δύστροπος και προβληματικός στις σχέσεις του δεν είναι στερεότυπο. Ο Γούντι Άλλεν στις πρώτες ειδικά ταινίες του μονίμως υποδυόταν έναν τέτοιον χαρακτήρα και πίστεψε με δεν το έκανε για να χτυπήσει κάποια στερεότυπα.Επίσης, και η πρώτη του γυναίκα δεν τον χώρισε γιατί ήταν δύσκολος σαν χαρακτήρας και ότι δεν της συμπεριφέρθηκε σωστά;
, η κύρια κατηγορία για εμένα είναι αυτή του καθηγητή και όχι του απαθή συζύγου.
Υπάρχουν απαθείς σύζυγοι, εμπαθείς, ισχυρογνώμονες, κακεντρεχείς, επιθετικοί το ίδιο και καθηγητές. Πού είναι το στερεότυπο πάλι δεν καταλαβαίνω; Είσαι σίγουρη πως διάλεξες τον σωστό χαρακτηρισμό;Συγχρόνως, παρουσιάζεται και μια άλλη στερεοτυπική εικόνα αυτή του άντρα που πείθεται (να το πω ;) από την Μαντλεν να μετακομίσουν, πράγμα που τον εντάσσει και στους απαθείς συζύγους που κάνουν αυτό που θέλουν οι γυναίκες τους, χωρίς κάποια συζήτηση και πέφτει από τα σύννεφα όταν ανακαλύπτει από τα σύννεφα την απιστία της και απλά φεύγει.