Καλημέρα όλη μέρα αγαπητοί συναναγνώστες!
Ομολογώ πως κατάφερα να ολοκληρώσω ασθμαίνοντας τις σελίδες μόλις σήμερα το πρωί λόγω υποχρεώσεων. Θα προσπαθήσω να πω τις πρώτες μου εντυπώσεις, σε κόμπακτ μορφή.
Σε αυτά τα δυο πρώτα κεφάλαια κάνουμε προφανώς τη γνωριμία με τον Χέρτσογκ και τον περίγυρό του και παίρνουμε μια καλή γεύση για τον ιδιαίτερο -τι περίεργο!- χαρακτήρα του. Καθηγητής πανεπιστημίου (

), χωρισμένος από την Ντέιζι, την πρώτη του γυναίκα, παντρεμένος με την Μαντλέν, με δυο παιδιά, την Τζούνι και τον Μάρκο. Στο γύρω πλαίσιο υπάρχουν οι φίλοι Χέρμαν και Ζέλντα, ο Βάλενταϊν Γκέρσμπαχ και η γυναίκα του Φόιβη καθώς και ο δόκτορας Έντβιγκ, ψυχίατρος, ο οποίος αν κατάλαβα καλά παρακολουθεί τον Χέρτσογκ αλλά και τη γυναίκα του Μαντλέν.
Ο Χέρτσογκ έχει τα θεματάκια του, είναι ιδιότροπος χαρακτήρας, είναι φορτισμένος από το συναίσθημα της θλίψης και ρίχνεται συνεχώς σε καταγραφές των σκέψεών του, θα έλεγα ατάκτως ερριμμένων σκέψεων που δεν μπορούσα να παρακολουθήσω και στον πόντο, καθότι μοιάζει ότι αυτό είναι το κουβάρι που καλούμαστε να ξεμπλέξουμε σε όλο το βιβλίο. Μέσα από αυτό το κουβάρι, θα διαφανούν όλα τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να δούμε όλη την εικόνα στο τέλος.
Ο Χέρτσογκ γνωρίζει ότι η γυναίκα του Μαντλέν τον απατάει με τον Γκέρσμπαχ. Τον βασανίζουν αυτές οι σκέψεις και βλέπει στο βλέμμα της γυναίκας του ότι επιθυμεί κατά βάθος τον θάνατό του. Η τελευταία χαρακτηρίζεται θρήσκα και τρέχει στις εκκλησίες, ο Χέρτσογκ είναι εβραίος.
Δεν μπορώ να βγάλω βιαστικά συμπεράσματα, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι μοιάζει ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, δε με κουράζει, ίσα ίσα με γοητεύει γιατί διακρίνω στοιχεία που μου αρέσουν ιδιαίτερα σε ένα βιβλίο. Πρώτον αφορά στη σκιαγράφηση ενός κεντρικού προσώπου, όχι κάποιου ιδιαίτερου, κραυγαλέου ήρωα -δεν είναι ζητούμενο αυτό τουλάχιστον για μένα, δεύτερον μπορώ να δω μια λεπτή ειρωνεία, ένα self-trolling του ίδιου του Χέρτσογκ που με διασκεδάζει πάντα όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, και μια υποδόρια θλιψούλα που αν μη τι άλλο είναι γοητευτική σχεδόν πάντα.
Τέλος να πω ότι αισθάνομαι σχετικά εκπαιδευμένη μετά από τις δυο προηγούμενες συναναγνώσεις που αφορούσαν δυο προβληματικές προσωπικότητες, no name θα έλεγα -αν και όχι, ειδικά ο πρόξενος ήτο μια πραγματική περσόνα στο μυαλό μου, και ότι αισθάνθηκα να μπαίνω σε ένα οικείο, γνώριμο έδαφος όπου θα κάνουμε πολύ όμορφες κουβέντες εδώ μέσα, για άλλη μια φορά.
Αυτά από μένα, αναμένω τις δικές σας εντυπώσεις με ενδιαφέρον! Cheers!