Συνανάγνωση 22/11/63 του Στίβεν Κινγκ (Μάιος-Ιούνιος 2016)

Πώς σου φάνηκε το βιβλίο;

 • Καλό

  Votes: 0 0,0%
 • Μέτριο

  Votes: 0 0,0%
 • Κακό

  Votes: 0 0,0%

 • Total voters
  6

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Αφού με συντριπτική πλειοψηφία επιλέχθηκε το 22/11/63 του Στίβεν Κινγκ ακολουθεί το πρόγραμμα της συνανάγνωσής του, που θα ολοκληρωθεί σε 5 βδομάδες ξεκινώντας από την πρώτη του Μαΐου. (Αν δούμε ότι η "ύλη" είναι υπερβολικά εκτεταμένη -166 σελίδες περίπου ανά βδομάδα- μπορούμε να την αναπροσαρμόσουμε προσθέτοντας 1-2 βδομάδες ακόμα). Το βιβλίο αποτελείται από χοντρικά 830 και χωρίζεται σε 31 αριθμημένα κεφάλαια συν μια εισαγωγή και δυο ας πούμε επιλόγους (; ) θέλησα την ρύθμιση της ύλης να την κάνω σε ολοκληρωμένα κεφάλαια

Εβδομάδα Α' (2-6 Μαΐου)
Σελίδες 17-185 (από την εισαγωγή που τιτλοφορείται 22/11/63 ως και ολόκληρο το 7ο κεφάλαιο) συνολικά 168 σελίδες
Σχολιασμός Σαββατοκύριακο 7-8 Μαΐου

Εβδομάδα Β' (9-13 Μαΐου)
Σελίδες 185-352 (από το 8ο κεφάλαιο ως και το 13ο κεφάλαιο) συνολικά 167 σελίδες
Σχολιασμός Σαββατοκύριακο 14-15 Μαΐου

Εβδομάδα Γ' (16-20 Μαΐου)
Σελίδες 355-519 (από το 14ο κεφάλαιο ως και το 19ο) συνολικά 164 σελίδες
Σχολιασμός Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου

Εβδομάδα Δ' (23-27 Μαΐου)
Σελίδες 520-681 (Από το 20ο κεφάλαιο έως και το 26ο) συνολικά 161 σελίδες
Σχολιασμός Σαββατοκύριακο 28-29 Μαΐου

Εβδομάδα Ε' (30 Μαΐου-3 Ιουνίου)
Σελίδες 682-830 (από το κεφάλαιο 27 έως το τέλος) συνολικά 148 σελίδες
Σχολιασμός Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου
 
Last edited:

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Να θυμίσω ότι το βιβλίο 22/11/63 επέλεξαν στην δημοσκόπηση για το βιβλίο της επόμενης συνανάγνωσης οι:

 • Ασημένια
 • Γιοσάριαν
 • Έιφφελ
 • Έμιλυ
 • Ίζι
 • Καστάλια
 • Κόρτο Μαλτέζε
 • Μεταλλαγμένη
 • Μπου Ράντλι
 • Παπούλη
 • Πωλίνα
Υποθέτω ότι τα παραπάνω μέλη θα πάρουμε μέρος στην συνανάγνωση (σε περίπτωση που κάποιος άλλαξε γνώμη ας το αναφέρει εδώ και θα αφαιρέσω το όνομά του από την λίστα)

Ακόμα και όποιος άλλος θέλει μπορεί να πάρει μέρος.
 
Last edited:

Μπου Ραντλι

Κοινωνός
Πρώτος μου Κινγκ, αύριο ή μεθαύριο αγοράζω και το βιβλίο. Ύστερα στις επάλξεις για το σχολιασμό...
 

Πωλίνα

Κοινωνός
Μπου είμαστε 2 οι πρωτάρηδες!!! :)))

Όλα οκ και για μένα! Μόνο την τελευταία βδομάδα λόγω εξεταστικής ίσως να την αργήσω λίγο! Μόνο λίγο το υπόσχομαι! :))))
 

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Θα επηρεάσει την βαθμολογία σου, αλλά οκ αν τα έχεις πάει καλά τις προηγούμενες βδομάδες έχεις σοβαρές πιθανότητες να περάσεις :ρ
 

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Οκ δεν υπάρχει πρόβλημα Νικόλα σε διαγράφω από την λίστα. Αν αλλάξεις γνώμη μου το λες.


(αν βέβαια η επόμενη επιλογή ήταν κοντά σε ψήφους αυτό δεν θα ήταν και πολύ σωστό, από την στιγμή βέβαια που η δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή έχει ακριβώς τις μισές επιλογές αν θυμάμαι καλά, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα)
 

Μπου Ραντλι

Κοινωνός
Το αγόρασα τελικά σήμερα, στην "Πολιτεία", αγγλικά, εκδόσεις "Hodder", επειδή τα ελληνικά αντίτυπα της "Bell" δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Η τιμή ήταν περίπου ίδια, το βιβλίο πιο μεγάλο και σουλουπωμένο, έτσι κατέληξα σ'αυτήν την επιλογή...

Πωλινάκι, για να δούμε τι θα δούμε κι εμείς...
 

Τουραντό

Όμορφο Νιάτο
Καλή ανάγνωση παιδιά! Το συγκεκριμένο είναι ένα απο τα αγαπημένα μου του Βασιλιά απ'οσα έχω διαβάσει ως τώρα.
 

Ειφφελ

Κοινωνός
Εγώ την έχω τελειώσει εδώ και 2 μέρες αλλά πιστεύω ότι φταίει ο ενθουσιασμός μου ότι είναι η πρώτη μου συνανάγνωση οπότε δεν θα ήθελα να βασιστείς σε μένα
 

Πωλίνα

Κοινωνός
Πάει αρκετά καλά θα έλεγα, λίγο αργά βέβαια έχω κι άλλα 3 βιβλία ανοιχτά, όμως οκ θα κλείσω τα 2 την άλλη βδομάδα και θα φορτσάρω μετά!:)))

Πάντως η γραφή του μου αρέσει, κυλάει εύκολα, ίσως φταίει που το διαβάζω από αγγλικά. Θα δούμε!
 

Μπου Ραντλι

Κοινωνός
Είναι πολλές οι σελίδες, όμως διαβάζεται πολύ ευχάριστα προς το παρόν. Έχω τελειώσει τα 7 κεφάλαια από την Τρίτη!!!
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Δεν το έχω αρχίσει γιατί θέλω να τελειώσω το προηγούμενο που έχω. Όπως και να 'χει θα σας προλάβω μέσα στην εβδομάδα :)
 

Ειφφελ

Κοινωνός
Σε μία ώρα ανεβάζω τα δικά μου σχόλια :τρέλα: οπότε όποιος δεν έχει τελειώσει ας μην διαβάσει την επόμενη απάντηση μου, έτσι από περιέργεια. δεν σχολιάζουμε κάτι συγκεκριμένο έτσι, δεν υπάρχει κάποιο "πρωτόκολλο" σχολιασμού ε;
 

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Όχι ο καθένας σχολιάζει ότι του έκανε εντύπωση και μιλάει ανοιχτά χωρίς απόκρυψη πλοκής (εννοείται ότι σχολιάζουμε τώρα μόνο ως το 7ο κεφάλαιο ακόμα και αν κάποιος έχει διαβάσει και παρακάτω), οπότε όποιος διαβάζει χωρίς να έχει διαβάσει το βιβλίο (ως το 7ο κεφάλαιο) το κάνει με δικό του ρίσκο
 

Γιοσάριαν

Όμορφο Νιάτο
Εγώ το έχω διαβάσει πριν χρόνια. Είναι απο τα πολύ αγαπημένα μου και με χαρά το ξαναδιαβάζω.
 

Ειφφελ

Κοινωνός
Δυστυχώς διαβάζοντας την περίληψη του βιβλίου ήξερα ότι θα έχουμε να κάνουμε με ταξίδια στο χρόνο, οπότε το άστατο μυαλό μου έψαχνε για spoiler. Μόλις διάβασα για την έκθεση του επιστάτη Χάρη, την είχα ψιλιαστεί ότι θα πήγαινε ο ήρωας μας πίσω στο παρελθόν να αποτρέψει τις δολοφονίες.

Αλ Αλ Αλ, όσο και να προσπάθησε ο φίλτατος STEPHEN να μας ταυτίσει με τον δάσκαλο Έμπινγκ, δεν τα κατάφερε με εμένα. Εγώ θα προτιμούσα να μάθω την ιστορία του Αλ όταν γύρισε στο παρελθόν. Χαρακτήρας με τα όλα του. Πρώην πεζοναύτης, δαχτυλίδι πεζοναυτών, τσιγαρούμπα, έξυπνο μυαλό, μάγκας. Αυτός θα ήταν πραγματικός ήρωας.

Αν ήμουν ο STEPHEN θα είχα βάλει τον Έπινγκ στα υπόγεια του σχολείου που διόρθωνε τα γραπτά να ανακαλύπτει την πύλη στο χρόνο και τον πεζοναύτη να δείξει στην ιστορία τι θα πει βερίκοκο.
Τώρα βέβαια που το σκέφτομαι, μάλλον γι' αυτό εγώ είμαι ο έιφφελ κρυμμένος πίσω από ένα ψευδώνυμο και κανείς δεν με ξέρει ενώ ο STEPHEN είναι KING.. Δεν πειράζει, αντέχω να ζήσω κι έτσι.

Πιο ωραία πλοκή βέβαια θα είχε αν ο Χάρης ο επιστάτης αντί για χαζός από το χτύπημα με το σφυρί, να μεγάλωνε σαν σκληροτράχηλος άντρας και έχοντας ανακαλύψει την πύλη να έκανε μια λίστα με τους χειρότερους ανθρώπους που έζησαν από το 1958 και κουτσαίνοντας να τους σκότωνε με κανά τσεκούρι. Είχε όλα τα προσόντα, η οικογένεια του είναι πεθαμένη και δεν θα τον έψαχνε κανείς αν εξαφανιζόταν, ιστορία που θα του διαμόρφωνε το χαρακτήρα ώστε να πιάσει τη μοίρα του κόσμου στα χέρια του αν του δινόταν η ευκαιρία...

Στην περιγραφή του παρελθόντος εντύπωση μου έκανε το πόσο πολλοί είναι οι καπνιστές. Θυμάμαι σε συζητήσεις για το κάπνισμα που έχω κάνει με φίλους μου, λέγαμε ότι παλιότερα που δεν είχαν καταλάβει τη ζημιά που έκανε το τσιγάρο το πλασάρανε σαν προϊόν αδυνατίσματος. Κύριος όμως ο STEPHEN, πλάσαρε και κοινωνικό μήνυμα φορτώνοντας τον Αλ με καρκίνο στα πνευμόνια, μην αρχίσουν οι αναγνώστες του να γίνονται φανατικοί καπνιστές. "Το κάπνισμα σκοτώνει εσάς και τους γύρω σας" (έγραψα καπνίζοντας το τελευταίο μου τσιγάρο για σήμερα)

Στα σχόλια στην αρχή του βιβλίου γράφει η εφημερίδα New York Times ... Χρειάζεται και μεγάλη ικανότητα για να κάνει αυτή την ιστορία έστω και στο ελάχιστο πιστευτή... και οι Times Literary Supplement Ο KING έχει μακρά θητεία στο να κάνει πιστευτό το φανταστικό... Εμένα ο τόσο απλός τρόπος επιστροφής στο παρελθόν δεν με εντυπωσίασε και πολύ οπότε τελειώνοντας την ύλη μου για τη συνανάγνωση και το βιβλίο ο Περικλής πίσω από τον πολιτικό (δώρο της αγαπημένης μας Καθημερινής) το οποίο διάβαζα παράλληλα, ξεσκόνισα λίγο τις γνώσεις μου στη φυσική.
Θυμόμουν ότι λόγω των νόμων Αρχή διατήρησης μάζας και Αρχή διατήρησης της ενέργειας οι οποίες εν συντομία αναφέρουν ότι σε ένα σύστημα (ολόκληρος ο κόσμος) δεν δημιουργείται μάζα από το πουθενά ούτε χάνεται, αντίστοιχα και με την ενέργεια, θεωρητικά είναι αδύνατον να γίνει ένα ταξίδι στο παρελθόν. Σύμφωνα όμως με τον τύπο του Αϊνστάιν, η συνολική μάζα ενός αντικειμένου είναι ίση με την μάζα των στοιχείων ενός αντικειμένου συν την μάζα που σχετίζεται με την ενέργεια του αντικειμένου με τον γνωστό σε όλους μας τύπο m=E/c2 δηλαδή η έξτρα μάζα που έχει ένα αντικείμενο ισούται με την ενέργεια του αντικειμένου του δια την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο (είναι αμελητέα αυτή η έξτρα μάζα γι' αυτό δεν θεωρείται άξια σημασίας για να διδαχθεί διεξοδικά στα σχολεία κτλ). Υπάρχει δηλαδή κάποια σχέση μεταξύ μάζας και ενέργειας (όχι ότι η μάζα μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια και το αντίστροφο, αλλά έστω πες ότι γίνεται με κάποιο τρόπο που είναι ένα απίθανο-πιθανό σενάριο). Αν καταφέρει κάποιος να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν πιθανόν να μοιάζει περισσότερο με τον τρόπο που ο James Cameron γύρισε τον Terminator πίσω. Να γίνει μία μεταφορά ενέργειας στο μέλλον για να γυρίσει η μάζα του ανθρώπου που επιστρέφει στο παρελθόν.
Δεν πειράζει, δεν πτοούμαι και δεν χάνω το ενδιαφέρον μου... :)
 
Last edited:
Με έχει συνεπάρει το βιβλίο! Γενικά, θεωρώ ότι έχει ένα από τα πιο ελκυστικά θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί ο συγγραφέας. Αν μάλιστα ο Τζέικ/Τζορτζ καταφέρει τελικά να σώσει τον Κένεντι και μάθουμε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα μετέπειτα, τότε θα μπορεί να καταταχθεί στο πολύ ενδιαφέρον είδος του μυθιστορήματος "εναλλακτικής ιστορίας", όπως είναι ο Ανθρωπος στο Ψηλό Κάστρο, του Φίλιπ Ντικ και η Συνομωσία Εναντίον της Αμερικής, του Φίλιπ Ροθ.

Ειφφελ, δεν έχεις άδικο ότι είναι πολύ απλοϊκός ο τρόπος που παρουσιάζεται το ταξίδι στο παρελθόν και προφανώς επιστημονικά δεν στέκει, αλλά μιλάμε για μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ και όχι ενός καθαρόαιμου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, όπως πχ ο Ντικ. Εδω, δεν έχει πρωτεύοντα ρόλο η επιστήμη, η τεχνολογική πρόοδος κτλ αλλά η απάντηση στο ερώτημα "τι θα γινόταν αν..". Προσωπικά, αυτός ο απλοικός τρόπος θεωρώ ότι συμβάλλει και στην μαγεία του βιβλίου αφού αποπνέει κάτι το παραμυθένιο, όπως ακριβώς το Χρονικό της Νάρνια όπου η ντουλάπα ήταν δίοδος σε έναν άλλο κόσμο.

Απολαμβάνω για ακόμα μια φορά και τον άμεσο τρόπο γραφής του Κινγκ και το σαρδόνιο χιούμορ του ('Η πρώην γυναίκα μου θα πάθαινε κρίση, σκέφτηκα με ηδονή' :χαχα: ). Δεν λείπουν κι εδώ οι αναφορές σε άλλα βιβλία του όπως οι φυλακές Σώσανκ (Τελευταία έξοδος Ρίτα Χείγουορθ) και κυρίως η περίφημη κωμόπολη του Ντέρι όπου βλέπουμε ξανά τους μικρούς πρωταγωνιστές από το Αυτό, Μπέβερλι Μαρς και Ρίτσι Τόζιερ. Δεν θυμάμαι αν στο Αυτό, που γράφτηκε πριν το 22/11/63, γίνεται αναφορά στην δολοφονία της οικογένειας του Χάρι, αλλά πραγματικά έχω ικανό τον Κινγκ να την ειχε αναφέρει και να του ήρθε φλασιά να την χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο σε αυτό το βιβλίο, 25 χρόνια μετά.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν, έχω τρελή αγωνία για την συνέχεια!!!
 
Top