Αντέρωτα, η συνανάγνωση έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα και τώρα είναι ώρα για τον πρώτο μας σχολιασμό.
Το κόμικ με κέρδισε από την πρώτη στιγμή με τα ολοζώντανα σχέδια και τον πολύ αληθινό κεντρικό του χαρακτήρα (τον ίδιο τον δημιουργό του). Ο Craig είναι ένα τραυματισμένο, προβληματικό παιδί, σεξουαλικά και ψυχολογικά κακοποιημένο, με έναν ασταθή πατέρα και μια ανεπαρκή μητέρα. Θύμα των τραμπούκων του σχολείου του, βρίσκει καταφύγιο στον χριστιανισμό και σ’ αυτά τα παραληρηματικά κηρύγματα των φοβισμένων δασκάλων του για την αμαρτία, την κόλαση και τον παράδεισο. Δυστυχώς, αντί για αληθινή παρηγοριά, η ψυχαναγκαστική σχέση που αναπτύσσει με τον θεό, του γεννά πολλές και βαθιές ενοχές για το ταλέντο του, την ανάγκη του να εκφράζεται με τη ζωγραφική και για τη σεξουαλικότητά του. Η γνωριμία του μ’ ένα τρυφερό κορίτσι που δείχνει να εκτιμά την ευαισθησία του και να τον αγαπά, του προκαλεί πρωτόγνωρη ευτυχία και παράλληλα μπερδεύει παραπάνω τον ήδη πολύ μπερδεμένο ψυχισμό του.
Διαβάζοντάς το εξοργίζομαι με τους θρησκόληπτους, φαντασιόπληκτους ενήλικες που περιστοιχίζουν τον Craig, τον αδελφό του, την Raina και τα υπόλοιπα παιδιά. Αψηφώντας τα πολύ ρεαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, τα παρασύρουν με τις ιδεοληψίες τους, τα παραμυθιάζουν, τα προσηλυτίζουν, τα καταπιέζουν, τα μπερδεύουν και τους προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα που ίσως δεν καταφέρουν ποτέ να λύσουν στη μετέπειτα ζωή τους. Την αποστροφή που μου προκαλούν οι ενήλικες της ιστορίας (πολύ περισσότερο απ’ τους αγριεμένους τραμπούκους του σχολείου και της εκκλησιαστικής κατασκήνωσης) δυναμώνουν αυτά τα τόσο περιγραφικά σχέδια του Craig, που φαίνεται ότι πλέον τρέφει αυτά ακριβώς τα συναισθήματα για κείνους.
Μέχρι τώρα δεν είχα πραγματική επαφή με αυτού του είδους τα κόμιξ, όμως τουλάχιστον το συγκεκριμένο δεν υστερεί σε τίποτε σε λογοτεχνικότητα από ένα καλό μυθιστόρημα, ούτε και σε εικαστική εκφραστικότητα από μια ωραία ταινία.
Μια φράση που ξεχώρισα, και περιγράφει τόσο εύστοχα το ερωτικό σκίρτημα:
While he talked, we studied how the entire weight and taste of the air has shifted in each other’s presence.
Για να είμαι ειλικρινής δεν με βλέπω να αντέχω δυο ολόκληρες εβδομάδες ακόμα για να το τελειώσω. Ειδικά στο σημείο που το έχουμε αφήσει έχω αρκετή αγωνία για τη συνέχεια.
(Αν κατάλαβα καλά τα δυο αδέλφια της Raina έχουν σύνδρομο ντάουν; )