Αντερωτα εμενα παντως με εβαλες στην πρίζα όχι για το κόμικ αλλά για να δω την ταινία. Αν και δεν πολυβλεπω ταινιες με σουπερ ηρωες, απο την υποθεση και απο κριτικές που διάβασα αυτη δειχνει διαφορετική και ενδιαφέρουσα.
Σε προετοιμασια για τη συναναγνση, μπορειτε να δειτε την εισαγωγη της ταινιας. Ειναι κατι σαν ανασκοπηση του εναλλακτικου 20ου αιωνα που συνδυαζεται με την πορεια των μασκοφορων
Εχει καποια πρωτοτυπα στοιχεια που δεν εχουν σχεση με το βιβλιο (πχ. δεν αναφερεται πουθενα οτι ο μουστακαλης ειχε σχεση με τη δολοφονια Κενεντυ, ή οτι ο Γουόρχολ ειχε κανει το πορτραιτο του Κουκουβάγια) αλλα δεν αποτελουν σποιλερ, ειναι ιδιαιτερα προσεγμενη σεκανς, και ειναι στο πνευμα του βιβλιου
Είσαι βέβαιος? Έχω την εντύπωση ότι υπονοείται, σε κάποια φάση ο Μπλέηκ λέει κατι του στυλ απλα μην με ρωτήσετε που ήμουν όταν πέθανε ο Κένεντυ. Από την άλλη βέβαια έχω καιρό να διαβάσω το βιβλίο και η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές συγχέω ταινία και βιβλίο
Αν και ο Άλαν Μουρ έχει αποκυρήξει την ταινία, συμφωνώ ότι η εισαγωγή είναι τέλεια - και ο Ντύλαν ήταν η καλύτερη επιλογή.
Δευτερα λεω. Οσοι συμμετασχουν ας το επιβεβαιωσουν. Οσοι δεν εχουν βρει το βιβλιο ας στειλουν πι-μι σε μενα ή στο φιλο που προσφερθηκε να βοηθησει.
@Ασαρα
Ναι υπαρχει αυτη η αναφορα αλλα ειναι πολυ αφηρημενη και μενει αναπαντητη, και αλλωστε δεν παιζει κανενα ρολο στο σεναριο. Η συγκεκριμενη σκηνη στην εισαγωγη δεν ειναι κατι παραπανω απο την ερμηνεια του σεναριογραφου. Ο Κενεντυ εχει πιο σημαντικο ρολο στα πρικουελ, οπου δινονται και διαφορετικες ερμηνειες.
Θα το παιξω κουλτουριαρης και θα πω λιγα λογια για το εργο ωστε να διευκολυνω την αναγνωση και κατανοηση
Ο τίτλος
Ο τιτλος Watchmen αναφέρεται στο παραδοξο "Who watches the watchmen?". Στην αγγλική γλωσσα, αυτη η φραση αναφερεται στην ελλειψη καταλογισμου αυτων στους οποιους αναθετουμε καποια ευθυνη, κυριως στους ηγετες μας. Μεσα στο σεναριο, ο τίτλος αναφερεται στους "ήρωες" και η ιδια η φραση εμφανιζεται μεσα στην ιστορια σαν γκραφιτι: αυτοι που εναντιώνονται στη δραση των μασκοφορων ηρώων, ρωτουν ποιος τους ελεγχει.
Η προελευση της φρασης ειναι ενα σατιρικο ποιημα του Γιουβεναλη. Το συγκεκριμενο αποσπασμα λεει οτι κανεις δεν μπορει να ειναι σιγουρος οτι η γυναικα του ειναι πιστη, γιατι ακομα και αν βαλει να τη φυλανε, ποιος ξερει οτι δεν θα τον απατησει με τους φυλακες; ))
Ο Μουρ ειχε πει οτι ηθελε να αποδομησει την εννοια του (σουπερ)"ηρωα", και να θεσει το ερωτημα του αν ο κοσμος ειναι καλυτερος με ή χωρίς αυτους. Γιατί πραγματικά, στον κοσμο οπου υπάρχει ο Σούπερμαν, ο κοσμος τον εμπιστεύεται σαν σωτήρα και προστατη της ανθρωποτητας αφου καθοδηγειται απο την απολυτη συνειδηση του και αισθηση του καλου. Αν ομως στην πραγματικοτητα υπηρχε ενα υπερανθρωπο ημι-θεϊκο ον διπλα μας και αναμεσα μας, θα νιωθαμε οντως ασφαλεις με αυτο; Αν για καποιο λογο στρεφοταν εναντιον μας, ποιος (ακομα ισχυροτερος) θα τον ελεγχε, και πώς;
Το βιβλιο γραφτηκε το 1986, οποτε οι Watchmen ειναι οχι μονο οι ήρωες, αλλα και οι ηγετες του Ψυχρου Πολεμου. Aφιερωνεται στους Αμερικανους που θεωρουν τη χωρα τους ανικητη, αλλα και σε οσους εναποθετουν τη μοιρα τους, τις ζωες τους και ολες τις ευθυνες στα χερια των ηγετων και καθε "ηρώων".
Ο κόσμος του Watchmen
Προκειμενου να μη προκαλεσει αρνητισμο σε καποιους αναγνωστες που υποστηριζαν το Ριγκανισμο, ο Μουρ επελεξε μια εναλλακτικη ιστορια οπου Προεδρος του 1985 δεν ηταν ο Ριγκαν, αλλα ο (παλαιοτερος) Νιξον. Η υπαρξη και η δραση των μασκοφορων ηρωων ειναι που οδηγησαν τον κοσμο του βιβλιου σε μια εναλλακτικη ιστορια, με πιο ανεπτυγμενη τεχνολογια, διαφορετικη κουλτουρα και τον Νιξον στην εξουσια.
Σε αντίθεση με αλα υπερηρωικά κόμικς, ο κοσμος του Watchmen στερειται (κατα κανονα) υπερφυσικών στοιχείων. Οι πρωταγωνιστες δεν ειναι μεταλλαγμένοι, υπεράνθρωποι ή εξωγηινοι αλλα ατομα με εξαιρετικες (αλλα ρεαλιστικες) ικανοτητες, οπως πχ. ο Ζορρό ή ο Μπάτμαν. Γι' αυτο θα ηταν πιο ακριβες να μη τους αποκαλουμε σουπερήρωες αλλα μασκοφορους. Στον κοσμο μας βεβαια δεν μαζευτηκαν ποτε ατομα με εξαιρετικες δυνατοτητες (οπως "ο πιο εξυπνος ανθρωπος του κοσμου") για να ντυθουν μασκαραδες, αλλα στην ιστορια δινονται αρκετα πειστικες εξηγησεις (όπως ψυχοπαθολογικές αιτίες ;)) για το τί ώθησε αυτους τους ρεαλιστικους χαρακτηρες να κανουν τετοια γελοια πραγματα
Μοναδικη εξαιρεση σε αυτον τον κανονα ειναι ο μπλε τυπος, ο οποιος (με λιγα λογια) αντιλαβανεται τον κοσμο σε κβαντικό επίπεδο. Και παλι ομως, η ιδεα πισω απο τις δυναμεις του ειναι επιστημονικά ρεαλιστική.