Συνανάγνωση: Watchmen

Να συμπληρώσω τον Αντέρωτα ότι στον Κόσμο των Watchmen έχουμε 2 γενιές υπερηρώων (Το αντίστοιχο της Golden και της Silver age των υπερηρωικών κόμιξ). Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δυο περιόδους είναι ο Κομίντιαν ένας κυνικός χαρακτήρας που η παρουσία του είναι καταλυτική στο κόμικ. Αυτός από κοινού με τον Δόκτορ Μανχάταν (ο μπλε τύπος που το όνομά του προφανώς παραπέμπει το Μανχάταν πρότζεκτ) έχουν συμμετάσχει και παίξει σημαντικό ρόλο στην νίκη των Αμερικάνων στο Βιετνάμ. Όμως ενώ ο Κομίντιαν διαπράττει εγκλήματα εκεί, ο Μανχάταν δεν τα αποτρέπει, αν και θα μπορούσε αν ήθελε. Ποιος είναι λοιπόν ο χειρότερος.

Ο πρόεδρος Νιξον που κυβερνά τις ΗΠΑ του 1985 στο κόμικ αν και σήμερα θα χαρακτήριζαν κάποιοι γνωστοί μας :ρ ρεαλιστική την πολιτική του, θεωρείται από τους χειρότερους προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ. Κέρδισε τις εκλογές του 1968 και του 1972 με το κόμμα των ρεπουμπλικάνων (προηγουμένως είχε χάσει τις εκλογές του 1960 από τους δημοκρατικούς υπό τον Κένεντι, ενώ κάποιες θεωρίες συνωμοσίας τον εμπλέκουν και με την δολοφονία του Κένεντι) η δεύτερη θητεία του χαρακτηρίστηκε από σκάνδαλα και αποκαλύψεις για την εμπλοκή του σε παράνομες δραστηριότητες πράγμα που οδήγησε στην παραίτηση του (ελληνικής καταγωγής) αντιπροέδρου Σπίρο Άγκνιου τον Οκτώβριο του 1973 (για υποθέσεις φοροδιαφυγής) και του ίδιου του Νίξον τον Αύγουστο του 1974 κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων περί εμπλοκής του σε παράνομες παρακολουθήσεις. Η παραίτησή του (με αντάλλαγμα τον τερματισμό της έρευνας εις βάρος του) τον κάνει τον μόνο Αμερικανό πρόεδρο που παραιτείται από το αξίωμά του. Σαν ρεπουμπλικανός ήταν ο αμέσως προηγούμενος ρεπουμπλικανός πρόεδρος πριν τον Ρίγκαν που κυβερνούσε την εποχή συγγραφής του συγκεκριμένου κόμιξ.
 
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

Στο youtube νομίζω ότι υπάρχει ακόμα ένα βίντεο του Μουρ που διαβάζει τις πρώτες σελίδες του κόμικ αλλά δεν ξέρω εαν υπάρχει με ελληνικούς υπότιτλους.:ανέκφραστος:



Ίσως πρέπει να αναφερθεί ότι οι χαρακτήρες κατά κύριο λόγο βασίζονται στους χαρακτήρες της Charlton Comics, που αν δεν κάνω λάθος δεν ήταν και τόσο γνωστοί στην Ελλάδα.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ναι ειχα διαβασει για τους χαρακτηρες της Charlton Comics, για τους οποιους δεν ξερω τιποτα. Σχετικα με το Watchmen διαβασα οτι οταν η DC πηρε τα δικαιωματα απο την Charlton το 80τοσο, θελησε να τους αναβιωσει με μια καινουργια ιστορια. Επειδη ομως η ιδεα που ειχε ο Μουρ ηταν αυτοτελης και δε θα μπορουσαν να επαναχρησιοποιηθουν μετα απο αυτη, αποφασισε να δημιουργησει καινουργιους, αυτους που ξερουμε ως Watchmen. ετσι εχουν καποια χαρακτηριστικα αυτων στους οποιους βασιζονται.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εχουμε ξεκινησει ηδη (απο τα μεσανυχτα) :ρ

Για οσους αρχισαν, να πω 5 πραγματακια ακομα:

Το εξώφυλλο ειναι πάντα ενα κοντινό ζουμ του πρώτου καρε του καθε τευχους. Κατα μια εννοια, το εξωφυλλο ειναι το πρωτο-πρωτο καρε του καθε τευχους, ετσι ωστε να σχηματιζει ενα "παραθυρο" στο τευχος που κοιταζει μεσα στον κοσμο του Watchmen.

Στο πρωτο τευχος, εξωφυλλο ειναι μια κονκαρδα smiley που ανηκε στον Comedian, με ενα λεκε απο αιμα (κανοντας ετσι μια αντιθεση μεταξυ αθωου και μακαβριου).

Στο οπισθοφυλο ειναι ενα ρολοι, που σε καθε τευχος ο λεπτοδεικτης προχωραει κατα μια θεση. Προκειται για το συμβολικο Ρολοι της Αποκαλυψης (Doomsday Clock), που το διαχειριζεται μια επιτροπη επιστημονων και παριστανει ποσο κοντα ειναι η ανθρωποτητα σε πυρηνικο πολεμο κατα την εκτιμηση τους (σημ. οταν βγηκε ο Τραμπ προεδρος, η επιτροπη προχωρησε το ρολοι κατα 3 λεπτα :|)

Θα παρατηρησετε οτι το smiley με το αιμα, μοιαζει με ενα ρολοι στη θεση "παρα πεντε". Ειναι ενα απο τα πολλα παρομοια σχηματα που εμφανιζονται συμβολικα πολλες φορες στην ιστορια. Γενικοτερα, τις περισσοτερες φορες που εμφανιζεται ρολοι στην ιστορια, ειναι παντα στη θεση 11:55 (ολα τα σημαντικα γεγονοτα συμβαινουν ειτε μεσημερι ειτε μεσανυχτα :Ρ) Συμβαδιζει με την Αποκαλυπτικη ατμοσφαιρα που διαπνεει το σεναριο.

Γενικως το βιβλιο ειναι γεματο απο τετοιους συμβολισμους και "easter eggs", για οσους τη βρισκουν να κυνηγανε τετοια πραγματακια. :)))
 
Last edited:
Να πω κι εγώ ένα πράγμα γιατί με τις αναλύσεις του Αντέρωτα και του Κόρτο βλέπω να λουφάζω στην συνανάγνωση και να μην βγάζω άχνα (κλασικά), και άσε που σήμερα θέλω να γκρινιάξω. Αυτό το e, που ώρες ώρες μοιάζει με βήτα, μαζί με το a και το n, ανάμεσα στα κεφαλαία, μου σπάει τα νεύρα.
 
Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ακόμα. Θα ξεκινήσω στις 11:55 το βράδυ. :))
Ωραίες οι πληροφορίες Αντέρωτα, δημιουργούν ατμόσφαιρα.
 
Εγώ ακόμη δεν έχω προλάβει να ξεκινήσω γιατί αυτές τις μέρες τρέχω και δε φτάνω λιγουλάκιους αλλά θα σας προφτάσω. Τα φιλιά μου, καληνυχτώ! :φιλί:
 
Γενικοτερα, τις περισσοτερες φορες που εμφανιζεται ρολοι στην ιστορια, ειναι παντα στη θεση 11:55 (ολα τα σημαντικα γεγονοτα συμβαινουν ειτε μεσημερι ειτε μεσανυχτα :Ρ) Συμβαδιζει με την Αποκαλυπτικη ατμοσφαιρα που διαπνεει το σεναριο.
Περιττό να σας πω πως κάθε φορά που έβρισκα ρολογάκι, έκανα χαρές μόνη μου. Είμαι στο δεύτερο τεύχος και μ'αρέσει πολύ.
Βάγγυ, θα μας προφτάσεις σίγουρα. Κυλάει.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Να πουμε τωρα για την ενδιαφερουσα τεχνικη του κομικ :)))

Συνηθως στα κομικς η καθε σελιδα εχει διαφερετικη διαταξη καρε, τα οποια εχουν διαφορετικα μεγεθη και σχηματα και περπλεκονται, ωστε να σπαει η μονοτονια. Στο Watchmen αυτο αποφευγεται συνειδητα, και τα καρε ειναι ιδια σε καθε σελιδα. Οι σελιδες ειναι χωρισμενες μονοτονα σε 9 καρε ιδιου μεγεθους (πλην καποιων εξαιρεσεων).

Αυτο ομως χρησιμοποιειται με κινηματογραφικο τροπο, δινει ρυθμο κινησης, με το καθε καρε να χρησιμοποιειται σαν οθονη, και να καθοδηγει το ματι συμφωνα με τις κινησεις μιας νοητης καμερας. Χαρακτηριστικο παραδειγμα η πρωτη σελιδα, οπου, ξεκινωντας απο το smiley του εξωφυλου, ανοιγουμε στο πλανο του πεζοδρομιου, κανουμε zoom-out και φτανουμε το κεφαλι του ντετεκτιβ απο το παραθυρο του ουρανοξυστη, σαν ληψη απο drone!

Κινηματογραφικος ειναι και ο τροπος που μερικες φορες γινεται "cut" απο τη μια σκηνη στην αλλη, πχ να γινεται "ζουμ" σε ενα προσωπο, και να γινεται "cut" σε ενα αλλο προσωπο, καπου αλλου, σαν να γινεται "transition". Στη δευτερη σελιδα εχουμε το διαλογο των δυο ντετεκτιβ, ο οποιος παρεμβαλλεται απο σκηνες κοκκινου flash back με τη δολοφονια του Blake. Αυτη η εναλλαγη σχηματιζει μια "σκακιερα" στο δισελιδο.

Τελος, χαρακτηριστικη ειναι η απουσια αφηγησης. Δεν υπαρχει κανενα τετραγωνακι που να λεει "Λιγο αργότερα..." για να μας δειξει τι βλεπουμε και που ειμαστε. Αυτα αντικαθιστανται απο το ημερολογιο του Rorscach ή ακομα και απο διαλογους που γινονται καπου αλλου, που και αυτοι χρησιμοποιουνται κινηματογραφικα, σαν voice over. Συνηθως δημιουργειται μια ειρωνια, με το "voice over" να αποτελει σχολιο αυτου που βλεπουμε στην εικονα, ή να δημιουργεί μια αντίθεση. Πχ. στην πρωτη σελιδα η αφηγηση του Ρορσακ καταληγει σε "Nobody can think of anything to say" και αμεσως μετα ο ντετεκτιβ, σαν να απανταει σε αυτο, λεει το ανοητο σχολιο "Hmm... that's quite a drop".

Η ειρωνια εξακολουθει με το διαλογο των ντετεκτιβ να πλεκεται με τις σκηνες flash back, να υποθετουν οτι "He would have put up some fight, I'm certain" ενω στην εικονα βλεπουμε οτι στην πραγματικοτητα το θυμα, παρα τον ογκο του, ηταν τελειως ανισχυρο. Η μεγαλυτερη ειρωνια ειναι οταν βλεπουμε στο flash-back το θυμα να πεφτει απο το παραθυρο, ενω στο "παρον" ο τυπος του ασανσερ λεει "Ground floor, coming up".


ΥΓ. κατι που δεν ειναι ευκολο να παρατηρησουμε με την πρωτη, ειναι οτι το πρωτο τευχος τελειωνει με τον ιδιο ζουμ που αρχιζει
 
Last edited:
Νομίζω ότι όλα τα τεύχη τελειώνουν από το σημείο που αρχίζουν, καλύτερα όμως να σχολιάζουμε πάνω στο στορι τα σαββατοκύριακα
 
Έχω διαβάσει τα δύο πρώτα τεύχη και κυλάει αλλιώς ρε παιδί μου. Είναι τα vibes της λέσχης τελικά. Τελικά 3-4 τεύχη την εβδομάδα θα διαβάζουμε ?? Αυτό με το ground floor, coming up τι γαμάτο. Το κάνει και αλλού να συνδέει τις σκηνές κατα αυτόν τον τρόπο. Σαν να διαβάζεις ταινία είναι.
 
Καλησπέρα! Θα ήθελα να συμμετέχω κι εγώ!

Μόλις σήμερα το πρωί πήγα και το αγόρασα (ένα τέτοιο γκράφικ νόβελ δε θα μπορούσε να λείπει και άλλο από την βιβλιοθήκη μου!) :)
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Welcome aboard και ξεκιναμε!

Ελπιζω να διαβαζετε και το εκπληκτικο κειμενο στο τελος του τευχους!
 
Η αλήθεια είναι ότι όντως το κάνετε συναρπαστικό! :ναι: Αλλα τελικά, για μένα, η συνανάγνωση έπεσε στη χειρότερη περίοδο για μένα. :ρ
 
Top