Ακολουθει ο δικος μου σχολιασμος για το 2ο τευχος.
Σαν κεντρικη υποθεση εχουμε την κηδεια του Κωμικου, και δινεται αφορμη να μαθουμε την ιστορια του κοσμου μεσω φλαςμπακ. Παροτι νεκρος, αναπτυσσεται οπως οι αλλοι κεντρικοι χαρακτηρες. Οι πολλες αναφορες στο παρελθον ειναι που αναπτυσσουν το παρελθον μαζι με την ιστορια, οπως γινεται στην Ιλιαδα, και στο Lost.
Περναμε στην κηδεια του Κωμικου που γινεται με τιμες ηρωα. Κατι που δε φαινεται καθαρα, ειναι οτι υπαρχει αστυνομια που προσπαθει να συγκρατησει ενα πληθος διαμαρτυρομενων μαζι με τον τρελο τυπο που κραταει την ταμπελα "ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ". Η κηδεια διακοπτεται απο αλλα φλας μπακ που γινονται transition κινηματογραφικα (πχ σταδιακα ζουμ στο προσωπο του Veidt που ξαφνικα "μεταμορφωνεται" σε Ozymandias, οταν ηταν νεωτερος, χωρις ρυτιδες και διαφορετικο μαλλι) ενω με τη συνηθη τακτικη του βιβλιου, τα λογια του παπά πολλες φορες συνδυαζονται με την εικονα.
1940
Στο πρωτο μερος και στο πρωτο φλαςμπακ, εχουμε τη Λορι να επισκεπεται τη μανα της πρωην-σεξοβομβα-περασμενα-μεγαλεια Σαλλυ. Απο τις αναφορες του προηγουμενου τευχους εχουμε υποννοιες για τεταμενη σχεση μεταξυ μανας και κορης και η ενταση φαινεται και στο διαλογο. Σε αυτο το μερος εχουμε και το πρωτο φλαςμπακ με κινηματογραφικο τροπο (ζουμ στη φωτογραφια, με την αντανακλαση του ηλιου που γινεται φλας).
Ειμαστε στο 1940 και ειναι η μοναδικη φορα που βλεπουμε ζωντανους τους Minutemen. Τα ονοματα και λιγες λεπτομερειες γι' αυτους αναφερονται στο Under the Hood, ενω στην αφηγηση του Ρορσακ στο προηγουμενο τευχος εχουμε μαθει που κατεληξε ο καθενας. Προκειται για το γνωστο γεγονος που αναφερεται αλλου, το βιασμο της Σαλλυ απο τον Κωμικο, κατι που αποτρεπει ο σαδιστης Μασκοφορος Δικαστης (τον βλεπουμε ενιοτε με τη Σαλλυ στο πλαϊ του).
Παροτι δεν τους βλεπουμε "εν δρασει" σε καποια περιπετεια τους, καποιες λεπτομερειες, οπως τα τροπαια με το
Ηλιακο Οπλο του Μολωχ και η μασκα καποιου
King Mob δινουν λιγα στοιχεια για τη δραση τους, μας εξιταρουν την περιεργεια και γεμιζουμε τα "κενα" με τη φαντασια μας.
1966
Ειμαστε σε μια συναντηση νεωτερων μασκοφορων (λεγε με καρναβαλι). Βλεπουμε πρωτη φορα τον Οζυ, τον Μανχαταν, τον Κουκουβαγια και τη Λορι με τις στολες τους. Αρχηγος της συναξης ειναι ενας λιγοτερο ανεπτυγμενος χαρακτηρας, ο
Καπτεν Μετροπολις των Minutemen (τον ειδαμε στο προηγουμενο φλας μπακ).
Ο Ρορ φαινεται σαφως σε καλυτερη κατασταση απο ο,τι ειναι τωρα, ενω το μπαλονακι οταν μιλαει δεν εχει τη τρεμαμενη γραμμη. Ο Μανχαταν δεν εχει σχεση με τη Λορι, αλλα ειναι
με μια αγνωστη γυναικα, ενω η Λορι τον κοιταει. Ο ηδη αντιπαθης Κωμικος, νεωτερος, ειναι στον κοσμο του αλλα φαινεται οτι ξερει κατι παραπανω απο τα προβληματα που θεωρει ο Μετροπολις. Παρατηρειστε οτι τα "προβληματα" που επικαλειται ειναι τα "
ναρκωτικα", "
αντιπολεμικες εκδηλωσεις", "
εξεγερσεις μαυρων" κλπ, αποκαλυπτοντας το πιον το Μετροπολις και τα ηθη της εποχης. Η αληθεια του Κωμικου χαλαει τη συναξη, και φαινεται οτι αφηνει προβληματισμενο τον Οζυμανδια.
1971
Κατοπιν περναμε στη νικη του Βιετναμ χαρη στον Κωμικο και τον Μανχαταν. Η νικη της Αμερικης στο Βιετνμα ειναι ενα γεγονος που διαφοροποιει σημαντικα την πραγματικοτητα απο την εναλλακτικη ιστορια του Watchmen. Θα ηταν αδιανοητο η Αμερικη να μην κερδιζε καποιο πολεμο, εφοσον υπαρχει ο Δρ. Μανχαταν.
Αναφερεται οτι ο Νιξον
θα χρησιμοποιησει τη νικη για προσωπικο του οφελος, κατι που εξηγει το πως βρισκεται ακομα στην εξουσια το 85, 20 χρονια μετα (στην πραγματικοτητα ηταν ο Ριγκαν). Σημειωστε οτι η εικονα με την αφιξη του Νιξον, αντιπαραβαλλεται με την αληθινη κλασσικη φωτογραφια που απεικονιζει τη φυγη του τελευταιου ελικοπτερου απο τη Σαιγκον, μετα την ηττα της Αμερικης
Το γεγονος που βλεπουμε ειναι κατι που κανει τον Κωμικο μισητο και να θυμιζει πιο πολυ σουπερκακό παρα σουπερήρωα. Ειναι επισης
η προελευση της ουλης που εχει στις εμφανισεις οπου ειναι πιο ηλικιωμενος (οπως στο φλας μπακ με τη δολοφονια του)
Παρατηρειστε οτι
η "στολη" του Μανχαταν ειναι πλεον ενα στριγκακι, που (σε σχεση με τη στολη του προηγουμενου φλας μπακ, και την τελειως γυμνη του εμφανιση στο προηγουμενο τευχος)
αντικατοπτριζει τη φυγη του απο την ανθρωπινη φυση οπως περνανε τα χρονια.
(μια εφημεριδα στις πρωτες σελιδες του προηγουμενου τευχους, λεει οτι το Βιετναμ γινεται η 52η πολιτεια των ΗΠΑ.)
1977
Τελος, η αναμνηση του Ναιτ Οουλ εχει να κανει με τα γεγονοτα που οδηγησαν στην απαγορευση των μασκοφορων. Βλεπουμε το φουτουριστικο σκαφος του Οουλ (το ειδαμε σκεπασμενο στο γκαραζ του, στο προηγουμενο τευχος) και ο Κωμικος να φοραει αυτη τη φορα μια μασκα, προφανως για να καλυπτει την ουλη που δεν ειχε πριν. Ο Κωμικος ειναι στο συνηθισμενο αντιπαθητικο στυλακι του, μιλωντας υποτιμητικα για τους αλλους ηρωες, αναφεροντας μεταξυ αλλων οτι
ο Ρορ αρχιζει να τρελαινεται.
Μολωχ
Το τελευταιο μερος εχει να κανει με την επισκεψη του Ρορσαχ στον πρωην υπερκακο Μολωχ. Σημειωστε οτι μολις πριν ανοιξει το ψυγειο του,
τα φαγητα βρισκονται ακουμπησμενα σε μια σκοτεινη γωνια, αφου τα εχει βγαλει ο Ρορσαχ απο το ψυγειο για να κρυφτει εκει. Ο Μολωχ ειναι αλλο ενα δειγμα της παρακμης και της νοσταλγιας που διαπνεει ολο το εργο. Αντι να βλεπουμε εναν υπερκακο, βλεπουμε εναν αρρωστο γερο, απο τον οποιο εχουν μεινει μονο δυο μυτερα αυτια να δηλωνουν οτι ηταν κατι σαν μαγος, και του οποιου η μονη παρανομια ειναι η χρηση ενος παρανομου φαρμακου.
Το φλας μπακ του Μολωχ ειναι η πρωτη φορα που δειχνει τον Κωμικο πιο ανθρωπινο και συπαθη. Εχει μαθει κατι τρομερο που φαινεται να τον κανει να μετανοει για ο,τι εκανε. Αναφερει μια λιστα οπου ειναι το ονομα του Μολωχ και
η φιλη του μπλε τυπου. Ολη η σεκανς ειναι απο τα ματια του Μολωχ. Το δισελιδο ειναι σαν "σκακιερα" με τα μπλε και κοκκινα καρε να εναλλασσονται, καθοτι αναβοσβηνουν τα φωτα του δρομου απο το παραθυρο.
Ο τελευταιος μονολογος του Ρορσαχ δινει αλλη μια οπτικη για την ιδεολογια του, οτι το "καλο" πρεπει να τιμωρει το κακο, ακομα και οταν δεν υπαρχει τιποτα αλλο μετα. Δινει και ενα συνοπτικο χαρακτηρισμο του Κωμικου: δεν ειναι μανιακος με την αρχαια Αιγυπτο ουτε με τις κουκουβαγιες. Ειναι αυτος που ειδε το προσωπο του 20ου αιωνα, δεν κρυφτηκε, το θεωρησε ανεκδοτο και εγινε η παρωδια του.