Τί λέει ένας άθεος στο "Χριστός Ανέστη";

Οκ αν είναι να παίξουμε με τις λέξεις, θεωρώ κι εγώ πως όχι μόνο ο Όμηρος και ο Αριστοτέλης, αλλά και πολλοί άλλοι είναι "ζωντανοί"...:)

Δεν νομίζω όμως πως κάποιος γιατρός μπορεί να απαλύνει τον πόνο κάποιων που μόλις έχουν χάσει έναν δικό τους άνθρωπο, λέγοντας τους πως πχ πέθανε ο Χ αλλά μην ανησυχείτε, όσο τον θυμάστε θα ζει...

Συν τοις άλλοις εγώ ρώτησα για ανάσταση, όχι για Αθανασία...

Μακρυγιάννη, πολύ με συγκινεί που υπάρχουν πιστοί σαν κι εσένα με ευαισθησία, με ανεκτικότητα προς τα πιστεύω ή μη του άλλου, με ήπιο λόγο , χωρίς φανφάρες . Και περισσότερο χαίρομαι που είσαι γιατρός.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εγω δεν πολυκαταλαβα το σκεπτικο του Μακρυγιαννη και εαν οντως παιζει με τις λεξεις. :χμ: Η μεταθανατια ζωή για καποια προσωπο (δηλ. διατήρηση της ύπαρξης, της συνείδησης και των αναμνήσεων του μετα το βιολογικο θανατο) δεν έχει καμία σχεση με το εαν τον θυμουνται ή αν τον εχουν ξεχάσει οι άλλοι. Αυτη η πεποιηθηση ισχυε μαλλον στην αρχαια Αιγυπτιακη θρησκεια, αλλα οχι στο Χριστιανισμο.

Last edited:
Χθες είχα ονομαστική γιορτή, το θυμήθηκε εννοείται η μάνα, μου ανέβασε μια ευχή στον τοίχο και βουρρρ και όλο το σόι από πίσω της να μου λέει χρόνια πολλά. :)))) Τώρα τι να τους έλεγα, αχ, μη με πιέζετε, δεν τα πιστεύω αυτά, παρ'τε πίσω τις ευχές σας; Το θεωρώ κάπως αστείο να θεωρώ ότι πιέζομαι από τους χριστιανούς , πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πράξη θετικού χαρακτήρα όπως είναι η ευχή. Κρατώ την αγάπη και τη ζεστασιά από την ευχή, τίποτα άλλο. Αυτά για τις ευχές. Τώρα εάν έρθει κάποιος και με πιέσει να πάω στην Εκκλησία για τον Επιτάφιο, να βαφτίσω το παιδί μου, να κάνω τον γάμο μου, να πάω τέλος πάντων για οποιοδήποτε υποκριτικό λόγο στην εκκλησία , ναι, αντιδρώ γιατί εκεί πλέον με καλούν να συμμετάσχω ενεργά ψυχή τε και σώματι σε κάτι που δεν με εκφράζει και δεν πιστεύω.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Σχετικά με την ονομαστική γιορτή, σκεφτόμουν να την πάω την δική μου έναν μήνα πιο αργά, δηλ. 26 Νοεμβρίου, ώστε να μην πέφτει πάνω στον Άγιο των χριστιανών. Οπότε όταν παίρνει κάποιος να το παραπέμπω "Εχ. Εγώ γιορτάζω την γιορτή μου σε έναν μήνα!" να δω και πόσοι θα με θυμηθούν!
:)))

Μιας και λέμε για το Χριστός Ανέστη, θυμήθηκα τις ιστορίες για το Άγιο Φως και την προέλευση του...:)

Το τι έχει ακουστεί για τον τρόπο που ανάβει το Φως μέσα στον Πανάγιο τάφο δεν λέγεται... Τι ότι είναι αναμμένο από πριν, τι ότι ψάχνουν οι αλλόθρησκοι παπάδες τον Πατριάρχη για να δουν αν έχει μαζί του αναπτήρα..
Μέχρι και ένας περίεργος τύπος έβγαινε στα κανάλια κάποτε και "εξηγούσε" το "θαύμα" με μια ψευτοεπιστημονική μέθοδο. Κάτι που είχε σχέση με την ανάφλεξη του φωσφόρου!! :χαχα:

Προσωπικά σκέφτομαι κάνοντας την εξής (λογική:μαναι:) σκέψη...
Το Άγιο Φως, ο Πανάγιος τάφος και όλα τα συναφή είναι μια καλοστημένη μηχανή που αποφέρει κέρδη σε όλους. Και στην Ορθόδοξη Εκκλησίας, η οποία δείχνει την δύναμη της στους πιστούς αλλά και στο κράτος τους Ισραηλ, στο οποίο τις "άγιες" εκείνες μέρες εισρέει μπόλικο συνάλλαγμα λόγω των χιλιάδων επισκεπτών...

Οπότε, προφανώς ο Πατριάρχης μπάινει στον Τάφο, ανάβει τα κεράκια, βγάζει το Άγιο Φως, το μοιράζει και end of story..
Όλοι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι, μέχρι την επόμενη χρονια! :)

Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών δεν πιστεύουν ότι κάθε χρόνο ανάβει μαγικά το φως.
Είναι μια ιστορία που λένε στα παιδάκια, αλλά αν τους ρωτήσεις μετά θα σου πουν κάτι του στυλ ότι το φως είναι αναμμένο συνέχεια ή θα προσπαθήσουν να τα μπουρδουκλώσουν.
Αν κάθε χρόνο γίνεται θαύμα και ανάβει το φως, υπάρχει λόγος να μη μεταδωθεί ζωντανά αυτό; Θα ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι η ορθόδοξη εκκλησία είναι η μόνη αληθινή και ότι όλα είναι σωστά. Ή μήπως φοβούνται αντιδράσεις και γενικότερα αναταραχές από τους πιστούς άλλων θρησκειών; Δε θα ήταν σοφό να ακυρώσεις θρησκείες δισεκατομμυρίων ανθρώπων, έτσι δεν είναι; :φιρουλί:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών δεν πιστεύουν ότι κάθε χρόνο ανάβει μαγικά το φως.
Κι όμως, πολλοί το πιστεύουν απόλυτα. Και το θεωρούν θαύμα. Όπως και το άλλο με τα λείψανα που δεν σαπίζουν κι ευωδιάζουν κ.ο.κ. Έχω δει γονείς να βάζουν το μικρό τους παιδάκι να προσκυνήσει/φιλήσει το λείψανο. :μπρ: :πανικός:

Συμφωνώ με την Ίζι!:σύμφωνοι:

Όχι απλά το πιστεύουν, αλλά είναι και έτοιμοι να κατακεραυνώσουν τον οποιονδήποτε τους προτείνει μια λογική εξήγηση...
Καλά αυτό με τα λείψανα είναι ανατριχιαστικό και ταυτόχρονα "μεσαιωνικό" έθιμο!

Δυστυχώς ο άνθρωπος είναι αδύναμος μπροστά σε 2 πράγματα... Τις ασθένειες και τα στοιχεία της φύσης.
Αυτά προσπαθεί από την στιγμή που εμφανίστηκε σε αυτόν τον πλανήτη να τα εξηγήσει και εν μέρει να κατευνάσει χρησιμοποιώντας τις μεταφυσικές εξηγήσεις και τις δοξασίες!
Γιατί γνωρίζει πως αυτά τα 2 πράγματα μπορούν να σε οδηγήσουν στον θάνατο, κάτι που τον τρομάζει...:)

Αν κάθε χρόνο γίνεται θαύμα και ανάβει το φως, υπάρχει λόγος να μη μεταδωθεί ζωντανά αυτό; Θα ήταν η καλύτερη απόδειξη
Μα αυτό είναι που ξεχωρίζει τους θρησκευόμενους από τους μη, θεωρώ. Αυτός που πιστεύει δε χρειάζεται κάποια απόδειξη, απλώς πιστεύει, εδρεύει μέσα του. Βασικά είμαι η μόνη εδώ που την πίστη την έχω εσωτερικεύσει και δεν τη συγχέω με την εκκλησία και τους παππάδες; :χμ:

"Αληθώς Ανέστη" στον πολύ κόσμο για να μην ανοίγουμε κουβέντα. Άμα θέλουν να πιστεύουν στην ανάσταση, δικαίωμα τους. Άλλωστε ο άνθρωπος πιστεύει σε διάφορους παραλογισμούς για να μην τρελαθεί. Οι πιο κοντινοί μου γνωρίζουν πως είμαι άθεος.

ναι η αληθεια ειναι οτι βγηκε καπως μπερδεμενη η σκεψη μου...Αυτο που θελω να πω ειναι οτι πιστευω πως οι ανθρωποι αν οχι ολοι αλλα ενα μεγαλο κομματι τους δημιουργουν τον Θεο για να εχουν μια ελπιδα οτι κατι θα τους βοηθησει

Μα αυτό είναι που ξεχωρίζει τους θρησκευόμενους από τους μη, θεωρώ. Αυτός που πιστεύει δε χρειάζεται κάποια απόδειξη, απλώς πιστεύει, εδρεύει μέσα του. Βασικά είμαι η μόνη εδώ που την πίστη την έχω εσωτερικεύσει και δεν τη συγχέω με την εκκλησία και τους παππάδες; :χμ:
Οχι, κι εγω το ιδιο. Ξεχωριζω την εκκλησια με τον Θεο και την πιστη. Θεωρω πως δεν χρειαζεται να παει εκκλησια καποιος για αν το παιξει ''καλος χριστιανος'', την πιστη την εχουμε μεσα μας. :)

Εγω πιστευω πνευματικα στο Θεο, αλλα ολα αυτα τα εθιμοτυπικα με τις εκκλησιες, παππαδες, κηρυγματα, νηστειες και προσκηνυματα προσωπικα με αφηνουν αδιαφορη. Τη νηστεια τη θεωρω προσωπικα ανουσια. :καχύποπτος:

Last edited:
Ωραίο & εύλογο ρώτημα για έναν άθεο, όπως η αφεντιά μου! Αυτοί που με γνωρίζουν δε μου λένε σχεδόν ποτέ "χρηστός ανέστη". Με τους άγνωστους δε, απαντώ ως εξής:
Πότε έγινε αυτό?
Ότι πεις!
Σοβαρά τώρα!?
Είσαι σίγουρος?
Καλά χριστούγεννα!
Καλές απόκριες!
Μάλιστα και σε παπά έτσι απαντώ, το έκανα δλδ!

Νομίζω η καλύτερη απάντηση είναι το "Χρόνια πολλά". Απλή, χωρίς εξηγήσεις, ευχή που κολλάει με όλα (γιορτές, γενέθλια κτλ) και ανώδυνη και για τους δυο.

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
εγω περιμενω να αναστηθει ο Ντειβιντ Μπόουϊ πρώτα και μετά βλέπουμε..

Φαντάζομαι πως ένα "Δεν γιορτάζω την τάδε γιορτή" είναι υπέρ αρκετό
αλλά από την άλλη πως είναι δυνατόν να μη το γνωρίζει ο οικογενειακός/κοινωνικός και επαγγελματικός περίγυρος ;