Τί λέει ένας άθεος στο "Χριστός Ανέστη";

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μα δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε δήλωση πίστεως, πράγμα που προστατεύεται και από τον νόμο. Πώς μπορεί ο οποιοσδήποτε να γνωρίζει τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις. Είναι μια τελείως προσωπική υπόθεση.

Εφόσον βέβαια κάποιος γνωρίζει τις θρησκευτικές ή π.χ. πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου μπορεί π.χ. να προβεί σε ένα "Χριστός Ανέστη" ή "Χριστός Ανέστη, σύντροφε!" ( :))) ) όμως το να προεξοφλεί τις πεποιθήσεις κάποιου είναι κάπως αγενές.

Βέβαια, εντάξει, δεν θα τρελαθούμε κιόλας. Απλά να αρχίσουμε να σεβόμαστε λίγο παραπάνω ο ένας τον άλλον και να καταλάβουμε πως η Ελλάδα του 2019 δεν είναι η Ελλάδα του 1919. Η κουλτούρα μας έχει αλλάξει (π.χ. δεν χρειάζεται ο αδερφός "να παντρέψει" πρώτα τις αδελφές του για να του επιτραπεί να παντρευτεί επιτέλους ο ίδιος. Ομοίως η οικογένεια της γυναίκας δεν χρειάζεται να προσφέρει προίκα), και μέσα σε όλα και η θρησκευτική μας σύσταση έχει μεταβληθεί. Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι παραμένουν μια σημαντική πλειοψηφία αλλά πλέον πολλοί Έλληνες δεν πιστεύουν στον θεό κι αυτή η ομάδα μοναχά αυξάνει (ακολουθώντας την γενικότερη τάση της Ευρώπης).

Last edited:
Μα δε χρειάζεται να κάνω κάποια δήλωση ούτε έχω ανάγκη από νομική κατοχύρωση για να γνωρίζει ο περίγυρος μου τις απόψεις μου,
όπως λέει και η παροιμία χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει.

Στην προκειμένη περίπτωση κάποιος που δεν πιστεύει το έχει δείξει στον περίγυρό του,είτε σε κοινωνικές περιστάσεις με το να μην εύχεται και να μη συμμετέχει σε ονομαστικές εορτές,να μην ανταλλάζει δώρα,να μη πηγαίνει σε θρησκευτικούς γάμους,σε βαφτίσεις και κηδείες
είτε σε επαγγελματικές με το να μη δέχεται άδειες και δώρα εορτών.

Ά ρε Κρονίδη είσαι μεγάλο Τρολ... πως μου ξέφυγες εδώ και δεν σχολίασα!

Ακούσατε, ακούσατε! Οι άδειες εορτών και τα επιδόματα, θα δίνονται μόνο στους καλούς Χριστιανούς που νηστεύουν και προσεύχοντια κάθε Κυριακή, αφού δηλώσουν υπεύθυνα ότι έχουν εξομολογηθεί. Η υπεύθυνη δήλωση πρέπει υποχρεωτικός να φέρει πιστοποιήση γνήσιου της υπογραφής από ΚΕΠ. Επιπλέον όποιος δηλώνει Άθεος, δεν πρέπει να έχει καθόλου κοινωνική ζωή διότι ως Άθεος δεν συνάδει με τον ενάρετο τρόπο ζωής του καλού "δηλωμένου" Έλληνα Χριστιανού Ορθόδοξου.

Δημήτρης Λιαντίνης

Όσο ζω με τους γονείς μου και κάτω από την ίδια στέγη μαζί τους οφείλω να σεβαστώ τις αρχές με τις οποίες με μεγάλωσαν. Ξέρουν την άποψη μου, περί θρησκείας τη σεβαστηκαν. Οπότε είναι κάτι αμοιβαίο, Όντας άνθρωποι θρησκευόμενοι με το δικό τους τρόπο.
Όταν τυχαίνει να πάω ανάσταση μαζί τους, αρκούμαι να απαντήσω στα "Χριστός Ανέστη" με ένα απλό "ευχαριστώ".

Το να φέρομαι σαν αντιδραστικό γαϊδούρι, θα χαλούσε μόνο τη δική μου διάθεση. Είμαι της άποψης "σέβομαι την ακεραιότητα σου, αρκεί αυτή να μη βλάπτει τη δική μου"

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Δεν θα διαφωνήσω. Πάντως, έχω προσέξει, πως οι γονείς μπορεί να είναι πολύ ξεροκέφαλοι οι ίδιοι. Δηλ. λες π.χ. δεν μου αρέσει το τάδε μυρωδικό στο φαγητό, η μάνα σου μπορεί να μαγειρέψει ακόμη και αποκλειστικά για σένα, βάζοντας το μυρωδικό που δεν σου αρέσει σαν να μην σε άκουσε ποτέ. Ομοίως, και με λοιπές πεποιθήσεις. Μπορεί να έχεις κάνει ξεκάθαρο πως δεν πιστεύεις π.χ. σε θεούς και πως δεν θρησκεύεσαι, όμως από εκεί και πέρα θα δεις τους γονείς σου να σου συμπεριφέρονται αγνοώντας κάτι τέτοιο. ( — Άντε, πήγαινε να ανάψεις ένα κερί! :))) )

Έχω την αίσθηση πως ισχύει για τους περισσότερους γονείς, τουλάχιστον μιας προηγούμενης γενιάς, αν και είμαι βέβαιος πως θα υπάρχουν κι εξαιρέσεις.

Φαντάζομαι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτό ισχύει στο σύνολο των πεποιθήσεων και των προτιμήσεων ενός παιδιού. ( — Μαμά, εγώ ο γιος σου, είμαι γκέι! — Καλά, να παντρευτείς όμως μια καλή κοπέλα! :))) )

( — Μητέρα, πάρε κορνιζαρισμένο το βραβείο "Μπαινάκης-Βγαινάκης" — Αχ, σ' ευχαριστώ, παιδί μου! )

Last edited:
Δηλ. λες π.χ. δεν μου αρέσει το τάδε μυρωδικό στο φαγητό, η μάνα σου μπορεί να μαγειρέψει ακόμη και αποκλειστικά για σένα, βάζοντας το μυρωδικό που δεν σου αρέσει σαν να μην σε άκουσε ποτέ. Ομοίως, και με λοιπές πεποιθήσεις. Μπορεί να έχεις κάνει ξεκάθαρο πως δεν πιστεύεις π.χ. σε θεούς και πως δεν θρησκεύεσαι, όμως από εκεί και πέρα θα δεις τους γονείς σου να σου συμπεριφέρονται αγνοώντας κάτι τέτοιο. ( — Άντε, πήγαινε να ανάψεις ένα κερί! :))) )
Φαρε; Από πού ξέρεις τους γονείς μου;

Έχω την αίσθηση πως ισχύει για τους περισσότερους γονείς, τουλάχιστον μιας προηγούμενης γενιάς, αν και είμαι βέβαιος πως θα υπάρχουν κι εξαιρέσεις.
Ευτυχώς δεν έχω θέματα με κεριά και μυρωδικά. ?

Όπως είχα διαβάσει κάπου, κάτι σοφά λόγια που έλεγαν: " είσαι άθεος μέχρι να πέσει το αεροπλάνο σου. Είσαι φεμινίστρια μέχρι να σε ζητήσουν σε γάμο. Είσαι κομμουνιστής μέχρι να βολευτείς στο δημόσιο" ?

Όντως αν πέσει το αεροπλάνο σου γίνεσαι κρεατοπιτα, και οι πίτες γενικότερα δεν έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις...

Γενικά είμαι αλλεργικός σους σοφούς αφορισμούς...

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Βέβαια η αναφορά είναι στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην στιγμή που νιώθεις την βουτιά προς τα κάτω μέχρι την μετατροπή σου σε κρεατόπιτα :)))

Συμπτωματικά έβλεπα αυτό το βίραλο (βάιραλ) βιδεάκι τις προάλλες:

Όταν μπαίνεις στο αεροπλάνο και η αεροσυνοδός σε ρωτάει εάν ξέρεις το Πάτερ Ημών :)))

Βέβαια η αναφορά είναι στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην στιγμή που νιώθεις την βουτιά προς τα κάτω μέχρι την μετατροπή σου σε κρεατόπιτα :)))
Χαχαχαχ

Μη ξεχάσεις να τη σταυρώσεις και να τη πας στον παπα-χαραλάμπη να τη διαβάσει (την πίτα)

ευλόγησον

Δεν το είχα δει το βιντεάκι, ένα δάκρυ κύλησε ?

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Φαρε; Από πού ξέρεις τους γονείς μου;
Η σοφία των χρόνων! :)))

Καθόλου δεν θέλω να γίνω έτσι.

(πωπω, λείπουν φατσούλες... ελπίζω πως θα ξαναμερακλώσω λίγο τώρα με την επιστροφή μου σε αναρτήσεις να πιαστώ κάποια στιγμή)

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Τέτοιον καιρό κάποιοι παρακαλούμε τις εταιρίες που μας εύχονται Καλό Πάσχα, μέσω ημέιλ, να μην μας στέλνουν θρησκευτικές ευχές.

Πάντως για να επανέλθουμε στο μείζον ερώτημα του νήματος. Δεν θα έβρισκα καθόλου άσχημη (και καθόλου άσχετη απάντηση) το "Καλή χώνεψη" (το αρνάκι - αυτό εννοείται πιστεύω).
Είναι ευγενική, σε αντίθεση με άλλες εναλλακτικές που μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές, όπως "που το ξέρεις;" (ότι αναστήθηκε) ή "και στα δικά σας" ή "ποσώς με ενδιαφέρει" ή "έεελα" (με παρήχηση όπως το γράφω).