Δεν έχω δει ταινία που να είναι καλλίτερη από το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε. Είμαι λάτρης του κινηματογράφου, αλλά πάντα απογοητεύομαι όταν βλέπω κινηματογραφικές μεταφορές.
Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να το εξηγήσω αυτό. Θεωρώ λοιπόν ότι:
1.Όταν διαβάζω ένα βιβλίο το "βλέπω" με τα δικά μου μάτια. Όταν γίνει ταινία, το βλέπω με τα μάτια του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη.
2.Οι ταινίες απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό. Η διεύρυνση αυτή, ίσως, δημιουργεί την ανάγκη να γίνει η ταινία πιο “εμπορική” και συχνά πιο “ερωτική”.
3.Για να γίνει μια ταινία καλλίτερη από το αντίστοιχο βιβλίο, πρέπει οι δημιουργοί της ταινίας να είναι πιο άξιοι από το συγγραφέα του βιβλίου. Αν σκεφτούμε ότι συνήθως επιλέγονται βιβλία μεγάλων συγγραφέων, αυτό είναι δύσκολο.

Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να το εξηγήσω αυτό. Θεωρώ λοιπόν ότι:
1.Όταν διαβάζω ένα βιβλίο το "βλέπω" με τα δικά μου μάτια. Όταν γίνει ταινία, το βλέπω με τα μάτια του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη.
2.Οι ταινίες απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό. Η διεύρυνση αυτή, ίσως, δημιουργεί την ανάγκη να γίνει η ταινία πιο “εμπορική” και συχνά πιο “ερωτική”.
3.Για να γίνει μια ταινία καλλίτερη από το αντίστοιχο βιβλίο, πρέπει οι δημιουργοί της ταινίας να είναι πιο άξιοι από το συγγραφέα του βιβλίου. Αν σκεφτούμε ότι συνήθως επιλέγονται βιβλία μεγάλων συγγραφέων, αυτό είναι δύσκολο.
) ένα αρκετά βαρετό βιβλίο με αφελές τέλος σε αντίθεση με την εκπληκτική δημιουργία του Κιούμπρικ!!
Σχετικα με το εργο του Δουμα μου αρεσε περισσοτερο '' Ο Ανθρωπος με τη Σιδερενια Μασκα'' απ' οτι το ιδιο το βιβλιο. Κατα πολλους θεωρειται πατατα η συγκεκριμενη ταινια, αλλα προσωπικα την ευχαριστηθηκα, κυριως λογω του εξαιρετικου καστ ( Ντεπαρτιε, Μαλκοβιτς, Αιρονς, Γκαμπριελ Μπερν, Ντι Καπριο). Να πουμε οτι η ταινια βασιζεται στο τριτο μερος της τριλογιας των '' Τριων Σωματοφυλακων''. Μια αλλη περιπτωση που μου' ρχεται στο μυαλο ειναι '' Ο Τελευταιος των Μοϊκανων'' του Φενιμορ Κουπερ το οποιο μεταφερθηκε στον κινηματογραφο με τον Ντανιελ Ντεϊ Λουίς.
Το βιβλιο το ειχα διαβασει οταν ημουν πιτσιρικας και θυμαμαι οτι δεν με συνεπηρε οπως βιβλια περιπετειας αλλων συγγραφεων ( Σαλγκαρι, Καρλ Μάι, Μαϊν Ριντ)