Τα χρόνια της αλληλογραφίας

Έτσι ξεκινούσε το τελευταίο πολυσέλιδο γράμμα που χειρόγραφα έχω γράψει και εστάλη μέσω ταχυδρομείου.
@Αζαθοθ έχεις ανεβάσει το νήμα σε άλλο level αγαπητέ, με αυτήν την πολύ intimissimi (όπως θα την αποκαλούσα, πολύ προσωπική) ανάρτησή σου.
Άραγε γράφονται σήμερα έστω τέτοια... mail?
Ας μας πει αν ξέρει κανείς αν υπάρχει τέτοιου είδους επιστολογραφική λογοτεχνία. Που σίγουρα υπάρχει.
 
Επιστολική λογοτεχνία, από τις παλαιότερες μορφές λογοτεχνίας, στην οποία συναντάμε κομμάτια του εαυτού μας και αυτήν ακριβώς η προέκταση ενός βιώματος δύναται να αποτελέσει ευχή και κατάρα -εκτός αν επιλέγεται η αφηγηματική αντίστιξη, η οποία συνήθως εντείνει την απόλαυση του κειμένου.

Ένα δείγμα τίτλων που κάποτε διάβασα:

Από την Άιντα στον Χαβιέρ - John Berger
40 γράμματα πένθους - Μαριέλ Νικόδημος
Το μαύρο κουτί - Amos Oz
Η παράξενη ζωή ενός μοναχικού ταχυδρόμου - Denis Thériault *

*
Bonus.

P.S. Ναι, γράφονται.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Να θυμηθείς να βάλεις καμιά φωτογραφία από αυτές τις κάρτες γύρω στα Χριστούγεννα @Πεταλούδα, για υπενθύμιση :)
Όταν έβγαλα τα χριστουγεννιάτικα και είδα τις κάρτες, θυμήθηκα την συζήτησή μας. Οι γιορτινές μέρες που πλησιάζουν σε συνδυασμό με την καραντίνα, ήταν ότι έπρεπε για νοσταλγία και τράβηξα μερικές φωτογραφίες με φόντο βιβλία μου. :)
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Ποιο βιβλιο εχεις απο Γκιμπσον;;;;;;
Είσαι αετομάτης !! :ρ Τον Νευρομάντη έχω, αλλά είναι στα αδιάβαστα ακόμα. Το ξέρεις, είναι καλό;

Πράγματι @Αννετούσκα, αυτήν την περίοδο τις έχουμε ανάγκη λίγο παραπάνω. Όπως χρειαζόμαστε και όμορφες μικρές στιγμές με τους αγαπημένους μας και είναι ιδανική περίοδος να γεμίσουμε ακόμα παραπάνω με αυτές. Καλές γιορτές να έχουμε φέτος με υγεία και θετική σκέψη! :)
 
Καλησπέρα,
Τα πρώτα μου γράμματα... Ήταν στο σχολείο και δε θυμάμαι πώς και με ποιο τρόπο, ούτε και τις λεπτομέρειες αλλά είχαμε πάρει ονόματα και διευθύνσεις για να κάνουμε φίλους από την Ελλάδα διά αλληλογραφίας. Εγώ κατάγομαι από Κύπρο, όποτε για κάποιο καιρό αλληλογραφούσαμε με μια κοπέλα από Ελλάδα (αλλά δε θυμάμαι από που ακριβώς). Μέχρι που κάποια στιγμή δεν απάντησε σε ένα από τα γράμματα μου ή απάντησε και χάθηκε στη διαδρομή, πάντως δεν έλαβα απάντηση και έτσι η επικοινωνία σταμάτησε. Τα γράμματα είναι κάπου στο πατρικό μου, αλλά σίγουρα τα έχω φυλάξει.
Η επόμενη μου αλληλογραφία ήταν αγορά γραμματοσήμων. Πάλι μικρή και πάλι δε θυμάμαι πώς το βρήκα, σίγουρα το τσέκαρε και η μαμά μου ότι ήταν εντάξει για να συνεχίσω. Νομίζω ότι πρέπει να το βρήκα σε παιδικό περιοδικό. Έστελνα ένα μικρό χρηματικό ποσό σε φάκελο μέσα, τα έστελνα πάντα σε έναν συγκεκριμένο παραλήπτη (δε ξέρω αν ήταν νόμιμο τότε) και μου ερχόταν πίσω ένας φάκελος με συλλεκτικά γραμματόσημα, από Ελλάδα πάλι. Γραμματόσημα από όλο τον κόσμο. Και αυτά είναι στο πατρικό μου και τα έχω ακόμη :)
Επίσης, η μαμά μου κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα αγόραζε κάρτες και έστελνε σε όλους τους φίλους που είχαν οι γονείς μου και σε συγγενείς. Διάφοροι από τους συγγενείς μας μένουν Αθήνα και ο μπαμπας μου σπούδαζε Χανιά όποτε πολλά από αυτά ήταν εκτός Κύπρου.
Μετά όταν ήμουν φοιτήτρια, αλληλογραφούσα με τον μπαμπά μου και έστελνα γράμματα στη γιαγιά μου. Τότε βέβαια, και ντρέπομαι που το παραδέχομαι, πολλές φορές μου φαινόταν αγγαρεία γιατί πρώτη φορά μακριά από το σπιτι ήμουν όλο έξω και πολλές φορές δεν ήξερα και τι να γράψω. Όποτε κάποια στιγμή σταμάτησε και αυτό άδοξα. Τα γράμματα τα είχε η γιαγιά μου συντροφιά, και επειδή όταν μεγάλωσε έπαθε άνοια νόμιζε ότι της τα είχε στείλει η μαμά της. Τα διάβαζε όσο μπορούσε μου έλεγαν, μέχρι που έφυγε από κοντά μας. Τώρα τα έχει όλα φυλακτό ο μπαμπάς μου σπιτι.
Ακόμη με την αδερφή μου, όσο σπούδαζε Θεσσαλονίκη ανταλλάζαμε δέματα :) Εγώ είμαι πιο μεγάλη, όποτε όταν πλέον δούλευα και είχα λίγα πιο πολλά λεφτά, ενώ αυτή ακόμη φοιτήτρια, της έστελνα λιχουδιές και βιβλία ή ρούχα που δε φορούσα πια και ότι άλλο είχα εύκαιρο.
Η αλήθεια είναι ότι πάντα μου άρεσε η αλληλογραφία, απλά πάντα είναι θέμα χρόνου και απόφασης να γράψεις ένα γράμμα. Όποτε μέσα σε όλη την κατάσταση της φετινής χρόνιας εκεί που κοιτούσα στο Ινσταγκραμ διάφορες ιστορίες και άτομα, μια από τις κοπέλες που ακολουθώ έγραψε κάτω από μια εικόνα της ότι αν ψάχνουμε penpals μπορούμε να αφήσουμε λίγα λόγια για τον εαυτό μας κάτω από την εικόνα. Αυτή η συγκεκριμένη έχει φίλους δια αλληλογραφίας σε όλο τον κόσμο και δεν έψαχνε καινούριους, αλλά είπε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε οι υπόλοιποι να βρούμε φίλους. Ε κάπως έτσι σήμερα αλληλογραφώ με τρία κορίτσια, από Αυστραλία, Αμερική και Σουηδία. Δεν έχουμε ανταλλάξει πολλά γράμματα ακόμη, αλλά περιμένω με ανυπομονησία κάθε φορά τα γράμματα τους.
 
Τα γράμματα! Μία μπερδεμένη ιστορία της ζωής.
Καταρχήν να διευκρινίσω, ότι ανήκω στις παλαιολιθικές εκείνες γενεές που η μόνη έκφραση πλην της προφορικής ήταν χαρντ κόπυ χαρτί και μολύβι. (Μετά ήρθαν οι υπολογιστές και πολύ μετά το ίντερνετ και ακόμα πιο μετά τα σόσιαλ και τα emails). Εντάξει προδόθηκα ότι είμαι παλιόγερος:ωιμέ:
Τρία στιγμιότυπα (από τα πολλά) της "γραφικής" ζωής μου:
1. Σε ηλικία τρυφερή - των δέκα - είμαι τρίμηνες διακοπές καλοκαιρινές σε ειδυλλιακό θέρετρο στη Γερμανία έξω από το Βερολίνο. Οι γονείς μου με υποχρεώνουν προς μεγάλη μου τσαντίλα και απογοήτευση να γράψω (καλοκαιριάτικα και σε περίοδο διακοπών) γράμμα στη νονά και το νονό μου για το πως περνάω τις διακοπές μου. Η αφόρητα καταπιεστική κατάσταση παίρνει μια σουρεάλ τροπή όταν ένας νάνος ηθοποιός που παραθέριζε επίσης εκεί μπαίνει και αρχίζει να με κυνηγάει ολούθε με ένα κουζινομάχαιρο. Για να σας γράφω την γλίτωσα. Εάν σας ενδιαφέρει το κουτσομπολιό ο νάνος είναι ο πρωταγωνιστής αυτού (https://www.clickatlife.gr/cinema/movie/3187). Τα γράμμα γλίτωσε βρεγμένο και δεν εστάλη, αλλά και εγώ γλίτωσα από το γράμμα.
2. Σε ηλικία λιγότερο τρυφερή. Και αφού έχει προηγηθεί πλούσια ερωτική αλληλογραφία στα Γερμανικά (που δεν ήταν το φόρτε μου) με παιδική φίλη που μετά από χρόνια υπήρξε και καλοκαιρινή περιπέτεια, τρώω και χυλόπιτα μέσω γράμματος ότι "καλά περάσαμε, αλλά λίγο το καλοκαίρι λίγο η ζέστη φταίνε, τώρα είμαι με τον Χανς".
3. Σε ακόμα λιγότερο τρυφερή ηλικία, κατά το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία, αλληλογραφώ με την κοπέλα μου στην Ελλάδα (νομίζω ότι ήταν η κοπέλα μου και νομίζω ότι ήταν στην Ελλάδα), με τους γονείς μου για να λέω πόσο καταπληκτικά πέρναγα και με τον κολλητό και πολύ μετέπειτα κουμπάρο μου που ήταν με Εράσμους στη Γαλλιά. Στο τελευταίο θα σταθώ γιατί η αλληλογραφία μας ήταν καθαρά τεχνικής φύσεως. Στέλναμε ο ένας στον άλλον μουστάρδες (Ντιζόν αυτός, Κόλμανς εγώ) και κάναμε κριτικές ποιος έστειλε την πιο καφτερή μουστάρδα.
Μετά από χρόνια δηλώνω ευτυχισμένος με την ύπαρξη των emails, κάπου χωμένη και παραπεταμένη έχω τη χειρόγραφη αλληλογραφία μου να την τρώνε τα ποντίκια της σοφίτας (δυστυχώς μόνο τη μία πλευρά - αυτή που λαμβάνεις, ποτέ το τι έχεις στείλει, ενώ σήμερα δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία).
 
Last edited:

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Δεν εχω γραψει ποτε γραμμα κλασικο, της παλιας σχολης, μερακλίδικο.
Θυμαμαι μονο στην εκτη δημοτικου γραφαμε σημειωματα με τις φιλες μου.
Σε αυτοσχεδιο φακελο, με μυστικα, με ερωτησουλες τυπου "σου αρεσει ο ταδε?", με μικροδωρακια και αυτοκολλητα και τα ανταλάσσαμε χερι με χερι.:ψουψου:
Ηταν διασκεδαστικο , αλλα δεν κρατησε για πολυ, αφενος δεν ειχα μυστικα να πω, αφετερου το ποιός μου αρεσε, ο κοσμος το 'χε τουμπανο και εγω κρυφο καμαρι!:φιρουλί:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πολυ ωραια η φωτο δεξια! Αναρωτιεμαι την ιστορια της
 
Εδώ ο προπάππος μου πήγε σε μονομαχία για την τιμή της προγιαγιάς και πριν μονομαχήσει άφησε αυτή την επιστολή στο γιό του. Μετά, αφού επέζησε, ξέχασε να τη σκίσει, προφανώς μετά χάθηκε και τη βρήκαμε οι απόγονοι, ευγνωμονούντες που σώθηκε η timeline μας.487
 
Από τα πιο ωραία νήματα που έχω δει μέχρι στιγμής εδώ!
Αν και είμαι της γενιάς του ιντερνετ, πάντα με γοήτευε η επιστολογραφία -και ευτυχώς είχα την τύχη να έχω φίλους που μέχρι κάποιο σημείο της ζωής μας ένιωθαν το ίδιο.
Έχω ντοσιέ ολόκληρα με τα χιλιάδες -κυριολεκτικά- χαρτάκια που ανταλλάσσαμε κατά τη διάρκει του μαθήματος (παρόλο που είχαμε όλοι κινητα πάντα το θεωρούσαμε πιο διασκεδαστικό να χώνουμε χαρτάκια με σκίτσα και μυστικά στις σελίδες ενός τετραδίου που πηγαινοερχόταν κάθε μέρα πάνω κάτω στη τάξη!)
Έχω κάπου ξεχασμένα τα γράμματα που είχα ανταλλάξει κάποια εποχή με μια κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη με αφορμή την αγάπη μας για τους Scorpions :μουάχαχα:
Έχω δεκάδες χειρόγραφες κάρτες γενεθλίων, γιορτών, Χριστουγέννων ... και φυσικά αντίστοιχα έχω στείλει και δώσει πολλές για τους ίδιους λόγους!
Το τελευταίο γράμμα που έλαβα ήταν πριν δυο χρόνια από μια φίλη μου που μόλις είχε μετακομίσει μόνιμα στο εξωτερικό και μου έγραφε για τις πρώτες της εμπειρίες εκεί,
Το τελευταίο "γράμμα" που έστειλα ήταν πέρσι... Ένα μικρό βιβλίο ποίησης που είχα γεμίσει σημειωματάκια και φωτογραφίες που ταίριαζαν με το περιεχόμενο του εκάστοτε ποιήματος και με τον άνθρωπο που το έλαβε.

Θα ήθελα τόσο πολύ να υπήρχε πάλι η δυνατότητα να αλληλογραφήσεις με ένα ξένο, μιλώντας περί ανέμων και υδάτων, για πράγματα σοβαρά και αστεία, χωρίς την υποχρέωση της γνωριμίας, της ανταλλαγής μηνυμάτων στα social media κλπ. Δεν τα σνομπάρω καθόλου φυσικά αυτά - είμαι καθημερινή φανατική χρήστης τους... αλλά υπάρχει μια αξεπέραστη γοητεία στο στυλό που χαράσσει ένα χαρτί με λέξεις που θα ταξιδέψουν μακριά και θα συναντήσουν τη ματιά κάποιου γνωστού αγνώστου.
 
Σήμερα πήρα ένα άσχετο μήνυμα από κάποιον για ένα βιβλίο που διαβάζω και (ψυχαναγκαστική γαρ) είπα να απαντήσω. Δύο ώρες μετά και χίλιες λέξεις αργότερα, επανήλθα στο υπόλοιπο πρόγραμμα της μέρας. Παρότι σαφώς δεν είναι σαν την αλληλογραφία σε χαρτί, εσείς συντηρείτε αυτή την πλουμιστή επικοινωνία μέσω ημέιλ, έστω κι αν μπορείτε να στείλετε πιο λακωνικά μηνύματα σε μέσεντζερ ή να πάρετε τηλέφωνο; Με την σύγχρονη ανωνυμία/επικινδυνότητα του διαδικτύου δεν είναι πολλοί όσοι είναι πρόθυμοι να σου δώσουν την πραγματική τους διεύθυνση, αλλά εγώ ακόμα συντηρώ φλύαρες ανταλλαγές επιστολών με πολλούς μέσω ημέιλ.
 
Top