Τα 10 καλύτερα βιβλία που διάβασα ποτέ

Τα καλύτερα 10 δεν είναι δέκα αλλά μόνο 4

Οι Αδελφοί Καραμαζωφ
Η φάρμα των ζώων
Τάδε έφη Ζαρατούστρα.
Ο κόσμος της σοφίας, Jostein Gaarder

Οι αδελφοί Καραμαζώφ είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει. Αν και είναι αρκετά μεγάλο, ωστόσο η πλοκή είναι πολύ καλά δουλεμένη και δεν είναι καθόλου κουραστικό, όπως είναι, από ένα σημείο και μετά ο Ηλίθιος, ή οι Άθλιοι. Πρέπει να πω ότι μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που τα μυθιστορήματα του Dan Brown θεωρούνται λογοτεχνικά.

Last edited:
Πωπωωωωω δεν έχω πιο δύσκολο από το να διαλέξω περιορισμένο αριθμό από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει...

100 Χρόνια μοναξιάς-Μάρκες
Το νησί της προηγούμενης μέρας- Εκο
Το άρωμα- Ζισκιντ
Η Λάμψη- Κινγκ (καλά όχι μόνο η λάμψη αλλά μην γεμίσω όλη τη δεκάδα με δικά του :Ρ)
Ο μικρός Πρίγκηπας- Εξυπερύ
Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών- Τόλκιν
Με την άκρη του ματιού Του- Κόουντζ
Οι μάγισσες- Ρόαλ Νταλ
Χάρυ Πότερ- Ροουλινγκ
Τη 10η θέση την αφήνω κενή για όοοοολα εκείνα που δεν μπορώ να βάλω!!!

Νηρηιδα πολυ ωραιες οι επιλογες σου. Αυτο του Ροαλ Νταλ που λες, οι μαγισσες, δεν το ξερω. Ειναι τοσο καλο; Με τραβηξε ο τιτλος... ;)

Είναι βιβλίο για παιδιά Αυτο εδω το είχα διαβάσει μικρή και είχα μαγευτεί αλλά και ως μεγάλη που το ξαναδιάβασα δεν με χάλασε καθόλου!:) Αφού και του Πράτσετ (επειδή είδα πως σου αρέσει) το "Χιλιάδες νάνοι κι ένα τηγάνι" για παιδιά είναι αλλά δεν με εμπόδισε από το να απολαύσω το χιούμορ του :)
Είχε γυριστεί και ταινία το 1990 με την Αντζέλικα Χιούστον και σε μικρό ρόλο τον Άντκινσον(μίστερ μπιν). Θεωρώ ήταν πολύ καλή δουλειά υπαρχει στο youtube

Πολυ ενδιαφερον μου φαινεται, παρολο που ειναι για παιδια. Του Πρατσετ ειναι πολυ ωραιο και το Οι Στρίγκλες ειναι κι αυτο με μαγισσες, και αυτο που ειπες μου αρεσε αλλα γενικα μου αρεσει ο Πρατσετ οποτε... :))))

The Witches, ταινιάρα! Η Αντζέλικα Χιούστον, υπέροχη, μπορείτε να φανταστείτε καλύτερη κακιά μάγισσα? Ο Ρόαλντ Νταλ έχει ταυτιστεί με την παιδική λογοτεχνία, αλλά έχει γράψει υπέροχα short stories, από τα καλύτερα του είδους. Τα Completely Unexpected Tales του, αλλά και τα Ghost Stories του είναι μοναδικά. Μόντι, Αλίκη, σπεύσατε!

1)Τότε που χάθηκαν οι μονόκεροι-Βολουδάκη
2)Γελοίοι έρωτες-Κούντερα
3)Kafka on the shore-Murakami
4)Τ'αυγουστιάτικο φεγγάρι αλλά και τα άλλα τρία βιβλία με την Άννα της Βούλας Μάστορη
5)Άκου ανθρωπάκο-Ράιχ
6)Η κυρία με τις καμέλιες-Δουμάς
7)Σάλκα βάλκα-Λάξνες
8)Έγκλημα και τιμωρία-Ντοστογιέφσκι
9)Νανά-Ζολά
10)Το όνομα του ρόδου-Εκο

με τυχαία σειρά...

1) Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς-Αλεξάντρ Σολζενίτσιν
2) Γκόλεμ-Γκούσταβ Μέϊρινκ
3) Μόμπι Ντίκ-Χέρμαν Μέλβιλ
4) Η έρημος των Ταρτάρων-Ντίνο Μπουτζάτι
5) Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας-Τόμας Πίντσον
6)Το αριστερό χέρι του σκότους-Ούρσουλα Λε Γκεν
7) Ο Πύργος-Φράντς Κάφκα
8) catch22-Τζόζεφ Χέλλερ
9) Το νησί της προηγούμενης ημέρας-Ουμπέρτο Έκο
10) Η καρδιά του σκότους-Τζόζεφ Κόνραντ

Οκτάνα

Ανάστροφη Ταξιδεύτρια
Η σειρά είναι τυχαία και δεν ξέρω κατά πόσο είναι τα δέκα αγαπημένα μου, αλλά αυτά μου ήρθαν με έναν πρώτο απολογισμό. Για τα τρία πρώτα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία: αγαπημένα φορ έβα εντ έβα :)

1) Ο λύκος της στέπας, Ε. Έσσε
2) Ο ξένος, Α. Καμύ
3) Η ναυτία, Ζ-Π Σαρτρ
4) Η δίκη, Φ. Κάφκα
5) Ο νάνος, Π. Λάγκερκβιστ
6)Το βιβλίο της ανησυχίας, Φ. Πεσσόα
7) Οι έμποροι των εθνών, Α. Παπαδιαμάντης
8) Η πτώση, Α. Καμύ
9) Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι, Ο. Ουάιλντ
10) Λιγεία/ Η πτώση του οίκου των Άσερ / Το πηγάδι και το εκκρεμές/ Το βαρέλι του Αμοντιλάδο/ Ο χρυσός σκαραβαίος, Ε. Α. Πόε

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
ο λογος που δεν εγραψα εδω τοσον καιρο, ειναι γιατι δεν μπορω να βρω 10 κορυφαια εργα που εχω διαβασει. Αγαπημενα εχω παρα πολλα (και σαν αγαπημενα εχω το κριτηριο : τα πολυδιαβασμενα), αλλα για τα κορυφαια εχω το κριτηριο, κατι που μου χαραχτηκε εντονα στην μνημη μετα, με συναρπασε (με διαφορους τροπους) στην πορεια και δεν ηθελα να τελειωσει. Δυστυχως εδω ειμαι πολυ αυστηρη, οποτε προς το παρον ξεχωριζω με τυχαια σειρα, μονο αυτα :

1. Ενα δεντρο μεγαλωνει στο Μπρουκλιν
2. Αννα Καριενινα
3. Χωρις οικογενεια
4. Εγκλημα και τιμωρια

Σημ. πολλα απο αυτα που οι υπολοιποι θεωρειται κορυφαια (πχ οι αθλιοι) δεν τα εχω διαβασει ακομη. Οποτε.. ευελπιστω να μεγαλωσει η λιστα συντομα :)

Είναι τόσο μεγάλη η ποικιλομορφία της λογοτεχνίας και το εύρος των ηλικιών που απευθύνεται, που μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιορίσω σε τόσο μικρό αριθμό βιβλίων τα κορυφαία, καθώς έχω διαβάσει αρκετά και ετερόκλητα. Εξάλλου, πολλοί συγγραφείς έγραψαν σειρές από βιβλία. Αναγκάστηκα να διαλέξω μόνο ένα από αυτά, για να φανεί το όνομα ενός άλλου αγαπημένου μου λογοτέχνη.
Έτσι, θα κάνω μια παράβαση και θα αφιερώσω πρώτα μια δεκάδα σε Έλληνες λογοτέχνες:

1. Η πάπισσα Ιωάννα, του Ροΐδη
2. Τα παιδιά της πιάτσας, του Τσιφόρου
3. Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ, του Δοξιάδη
4. Η Αφροδίτη, του Ξενόπουλου
5. Το νούμερο 31328, του Βενέζη
6. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, του Καζαντζάκη
7. Όταν ήμουν δάσκαλος, του Κονδυλάκη
8. Παλιές αγάπες, του Καρκαβίτσα
9. Η μενεξεδένια πολιτεία, του Τερζάκη
10. Η ζωή εν τάφω, του Μυριβήλη

και στη συνέχεια μια δεκάδα σε ξένους:

1. Εγώ ο Κλαύδιος, του Γκρέιβς
2. Το όνομα του ρόδου, του Έκο
3. Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς, του Σολζενίτσιν
4. Η μυστηριώδης νήσος, του Βερν
5. Οι άθλιοι, του Ουγκό
6. Οι πεφωτισμένοι, του Μπράουν
7. Ο μικρός Νικόλας, του Γκοσινί
8. Τα ώριμα χρόνια, του Κρόνιν
9. Ο κόμης Μοντεχρίστος, του Δουμά
10. Ο χιτών, του Ντάγκλας

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Δροσουλα.. στην "Μενεξεδενια πολιτεια" τι ακριβως σου αρεσε και το θεωρησες κορυφαιο;

Κανε αν θες μια παρουσιαση του βιβλιου σε νεο νημα. Πραγματικα ειμαι περιεργη γιατι εγω το βρηκα.. αδιαφορο, πλην μερικων προτασεων

Αχ Λορένα, με πρόλαβες! Κι εγώ αναρωτήθηκα για τη Μενεξεδένια Πολιτεία γιατί κι εμένα αδιάφορο μου φάνηκε...
Δροσούλα, αν θες διαφώτισε μας!!!

Η λιστα της Λορενας μπορω να πω οτι με εκφραζει απολυτα!!

θα προσθεσω ομως και εγω- εκτος των παραπανω- με τη σειρα μου και τη δικη μου λιστα:

Βικτωρ Ουγκο- οι αθλιοι (ΚΟ ΡΥ ΦΑΙ Ο)
Σαρλοτ Μπροντε- Τζεην Ευρ
Τζεην Ωστεν- Περηφανεια και προκαταληψη
Πολινα Σιμονς- η τριλογια του Μπρουτζινου Καβαλαρη
Κωστας Καρακασης- Αθηνα, ευτυχως που δε γεννηθηκα ομορφη
Σοφη Θεοδωριδου- η νυφη φορουσε μαυρα
Αλεξανδρος Δουμας- η κυρια με τις καμελιες
Ιουστινη Φραγκουλη Αργυρη- για την αγαπη των αλλων
Ελενη Τσαμαδου- ο χορος των μυστικων
Της Πηνελοπης Δελτα παρα πολλα (τον καιρο του βουλγαροκτονου, τα μυστικα του βαλτου)
11) Ιζαμπελ Αλιεντε- το σπιτι των πνευματων
12) Λουντεμης Μενελαος- ενα παιδι μετραε ιτα αστρα
13) Βικτορια Χισλοπ- το νησι

δεν ειναι ακριβως 10αδα αλλα ηθελα ναμην παραλειψω μερικα απο τα αγαπημενα μου βιβλια,και υπαρχουν παρα πολλα ακομα που δεν εχουν πεσει στα χερια μου!

πολλα απο τα παραπανω εχω προσεξει οτι δεν τα εχουν διαβασει αρκετοι απο εσας(δεν υπαρχουν καθολου νηματα για αυτα),ισως γιατι ειναι γυναικεια λογοτεχνια, ισως επειδη σας φαινονται πιο "ελαφρια" μπροστα στη κλασσικη λογοτεχνια.παρολαυτα εμενα μου αρεσαν παρα πολυ και με συγκινησαν παρα πολυ επισης!!

Ανναμου, εγω αυτον τον καιρο διαβαζω τον Μπρουτζινο Καβαλαρη της Πολινα Σιμονς. Ειμαι καπου κοντα στη σελιδα 500, δλδ περασα τη μεση. Μεχρι στιγμης εχω να πω οτι αυτο το βιβλιο ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ!!!! Δεν αντεχω να το διαβαζω, εχει παρα πολυ πονο, δεν αντεχω να μην το διαβαζω, θελω να δω τι θα γινει παρακατω με αυτους τους δυο, το σκεφτομαι ολη μερα κι αμα το αρχισω δεν μπορω να το σταματησω ακομα κι αν εξω αρχισει να ξημερωνει! Αν το ηξερα πως ηταν ετσι δεν θα το ξεκινουσα... Αλλα απο την αλλη μ'αρεσει παρα πολυ!!!

Παρεπιπτοντως, Αλιεντε δεν εχω διαβασει. Ειναι καλη;

O ΜΠρουτζινος καβαλαρης και εμενα με συγκινησε απιστευτα!!τα αλλα 2 της τριλογιας βεβαια δεν ειναι εφαμιλλα του πρωτου,αλλα εγω τα διαβασα και μου αρεσαν και αυτα.

Η Αλιεντε εμενα μου αρεσει πολυ ως συγγραφεας και εχω διαβασει αρκετα δικα της,εχει καπως ετσι ενα ρομαντικο στυλ στα βιβλια της και επαναστατικο θα ελεγα.εχω ανοιξει και ενα νημα σχετικα με αυτην εαν εχεις ορεξη διαβασε το!:)

Last edited by a moderator:
Τους τίτλους τους που παραθέτω δεν τους τοποθετώ σε αξιολογική κλίμακα:
1. Οι θεοί διψούν, Ανατολ Φρανσ
2. Οι Άθλιοι, Βίκτωρ Ουγκό
3. Η Παναγία των Παρισίων, Βίκτωρ Ουγκό
4. Όλιβερ Τουίστ, Κάρολος Ντίκενς
5. Χαρούμενη Γνώση, Φρίντριχ Νίτσε
6. Να σου πω μια ιστορία, Χόρχε Μπουκάι
7. Ο κόσμος της Σοφίας, Γκάαρντερ Γιοστειν
8. Το όνομα του ρόδου, Ουμπέρτο Έκο
9. Κώδικας ντα Βλιντσι, Νταν Μπραουν
10. Οι περιπέτειες του Χώκλμπερι Φιν, Μαρκ Τουαίην
Όλα αυτά βέβαια στην ξένη λογοτεχνία.... Η δική μου δεκάδα νομίζω θα περιελάμβανε μόνο ελληνικά έργα